Motorola Hisselerinde Insider Trading

Amerika’da 10 bin civarında şirkette hizmet veren 100 binin üzerindeki tepe yöneticisi, yönetim kurulu üyesi ve bu şirketlerin büyük ortakları kendi şirketlerinde hisse alımı veya satımı yaptıktan 48 saat içerisinde bunu Amerika’nın Sermaye Piyasa Kurumu olan SEC’e bildiriyorlar. Bu işlemlere teknik olarak insider trading deniyor. Insider trading genellikle hisse senetlerinde büyük hareketlere neden olacak açıklamalardan önce yapılmadığı sürece yasak değil. Eğer yapılan işlemler kamuoyuna duyurulmamış önemli bir habere dayanarak yapılırsa suç teşkil ediyor ve ciddi vakalarda 5 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Insider’lar genellikle her gün ortalama 1000 civarında işlem raporunu halka duyuruyorlar. Ben de bu raporlarda duyurulan işlemleri derleyip sınıflandırdım ve son iki ay içerisinde gerçekleşen en büyük satın alma işleminin Motorola’da gerçekleştiğini tespit ettim. Efsanevi hedge fon yöneticilerinden Carl Icahn elinde neredeyse $2 milyar dolarlık Motorola hissesi olmasına rağmen Ağustos ayının sonunda hisse başına $7.5 ödeyerek $111 milyonluk çok büyük bir alım gerçekleştirdi. Motorola 5-6 sene önce piyasaya çıkardığı RAZR marka cep telefonlarıyla çok popüler bir şirketti ama son bir kaç yıldır cep telefonu işinden zarar ediyorlar. Öte taraftan Motorola ikinci bir iş kolunda daha faaliyet gösteriyor, modem, vs. gibi cihazları haberleşme şirketlerine satıyorlar ve bu işten çok kar ediyorlar.

Carl Icahn bu kadar büyük bir yatırım yaparken iki tane beklentiye sahip. Birincisi şirketi ikiye ayırıp ayrı ayrı satmayı planlıyor. Zarar eden cep telefonu kısmı çıkarıldıktan sonra yeni şirketin karı bir anda artacak ve bu şirketin borsada işlem gören değeri tırmanacak şeklinde düşünüyor. Ikincisi de cep telefonu şirketinin 2011 yılında özellikle Droid marka cep telefonlarının iyi performans göstermesiyle kara geçmesini bekliyor. Neticede bir sene içerisinde yaklaşık %30 civarında bir getiri hedefleyerek bu yatırımı yapıyor. Ne olacağını zaman gösterecek.

Ancak bu yatırımı yaptığı günden itibaren geçen üç hafta içerisinde Motorola hisseleri yükseldi ve Cuma günü $8.38’den kapandı. Bu demektir ki Icahn üç haftada %12,5 civarında bir getiri elde etmiş oldu. Icahn’ın yaptığı işlemleri SEC’den veya Insider Monkey sitesinden takip ederek benzeri işlemleri bir gün sonra yapan yatırımcılar da aynı getiriye sahip oldular. Insider Monkey sitesinin de felsefesi bu zaten. Başarılı insider’ları takip edip, onların yaptığı işlemleri yaparak piyasa getirisinin üzerinde bir getiri elde etmek. Gelecekte de bu konuya sık sık değineceğim. Şimdilik bu konuyla alakalı şu iki yazıyı okuyabilirsiniz:

Insider Trading in Motorola Inc. (MOT)
Substantial Insider Trading in VMWare Inc. (VMW)

0 Yorum Var.: