Estetik ameliyatları neden patladı?

‘Dr. Yusuf Can, Türkiye'de magazin programlarının estetik ameliyatların çığ gibi büyümesinde çok etkili olduğunu, gençlerin güzelleşmek kaygısıyla bıçak altına yattığını belirtti. Dr. Can, "Estetik ameliyat yaşı 16'ya düştü. Bu çok tehlikeli bir durum" dedi.’ 14 Şubat tarihli Bugün gazetesinde okudum bu haberi. Estetik ameliyatlarında bir patlama olduğu konusunda Dr. Can ile hemfikirim. Eskiden estetik ameliyat deyince aklımıza Ajda Pekkan gelirdi. Çünkü estetik ameliyatlar sadece çok zenginlerin yaptırabileceği kadar pahalıydı. Bugün ise, düzenli geliri olan herhangi bir kişi, hatta harçlıklarını biriktiren 16 yaşındaki öğrenciler bile estetik ameliyat yaptırabiliyor.
Bana kalırsa estetik ameliyatlardaki patlamanın en önemli sebebi magazin programları değil, estetik ameliyatların tüm yüksek maliyetli teknik gelişmelere rağmen, sürekli olarak ucuzlaması. Burada belki bir soru daha sorulabilir: Neden diğer ameliyatlarda maliyetler yükselirken, estetik ameliyatlarda yükselmiyor? Bu sorunun cevabı bence estetik ameliyatların sağlık sigortalarının kapsamında olmaması ile ilişkili. Vatandaşların önemli kısmının bir özel ya da kamu şirketinden sağlık sigortası var. Olmayanlar da Yeşil Kart vs. ile masrafları kamunun üzerine yıkabiliyor. Bu durumda cebinden para çıkmadığı için, ameliyat olacak hasta, ameliyatın kaça mal olacağını umursamıyor. Bunu bilen doktor ve hastane yönetimi de hastane faturasını düzenlerken daha rahat davranabiliyorlar. Ancak hiçbir sigorta estetik ameliyatları karşılamıyor. Bu yüzden hastalar fiyatlar konusunda çok hassaslar. Bunu bilen doktorlar da ameliyat fiyatını söylemeden önce iki defa düşünüyor, hatta rakiplerinden hasta kapabilmek için fiyat rekabetine giriyorlar. Tabi sonuçta kazanan güzelleşmek isteyen hastalar oluyor.

2 Yorum Var.:

mr. brooks dedi ki...

bence estetik ameliyatların daha ucuz olma sebebi, bu operasyonlara olan talebin fiyat elastikiyetinin nisbeten daha yüksek olmasından kaynaklanıyor.

örnek olsun diye söylüyorum; kalp ameliyatının fiyatını düşürürseniz müşteri sayınız artmaz. kalp hastası olmayan adam kalp ameliyatı ucuzladı diye gelip bıçak altına yatmaz.

ama estetik operasyon fiyatını düşürürseniz daha çok insan güzelleşmek isteyebilir. her insanın beğenmediği, kendisine sorun yaptığı ya da daha güzel olsa kendini daha iyi hissedeceği biryerleri olabilir.

ben zaten estetik operasyonları bir sağlık hizmeti kategorisinde görmüyorum. güzellik salonlarının verdiği hizmetin benzeri birşey...

murat cokgezen dedi ki...

kalp ameliyatlarında talebin fiyat elstikiyeti diye bir sey söz konusu değil. Çünkü sigorta kapsamında olanlar cebinden para vermeden ameliyat olabiliyor.
Estetik ameliyatta ise talep esnekliğinden bahsedilebilir. Çünkü sigorta kapsamında değil.