Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar

Borsa nasıl oynanır diye merak edenler aradıklarını bu yazıda bulacaklardır. Bu soruyu soranlar muhtemelen borsa ve yatırım konusunda çok az bir bilgiye sahiptir, sahip oldukları bilgiler de yanlıştır. Bu soruya Amerikan borsalarında $200 milyon büyüklüğünden bir fon yönetmiş birisinden daha iyi bir cevabı herhalde $250 milyon üzerinde bir portföy yönetmiş birisi verebilir, onların da sayısı çok değil.

Ben borsaya ilk bundan yaklaşık 15 sene önce üniversiteden mezun olduktan sonra çok samimi bir arkadaşımın “Adana C hisseleri çok yükselecekmiş, çok sağlam yerden tüyo aldım” demesi üzerine Adana C hisselerini babama aldırarak girdim. Bir çoğumuzun başından buna benzer bir hikaye geçmiştir. Tüyo çok sağlam yerden geldiği için biz borsada “tüyodan” haberi olmayan garibanın birinden elindeki hisseleri alacağız, bir iki hafta, bilemedin bir ay sonra ise %50-%100 her neyse kar yapıp çıkacağız hayalini kuruyoruz.

Tesadüf mü dersiniz artık, yoksa başka bir şey mi biz Adana C hisselerini aldıktan hemen sonra hisseler düşmeye başladı. Mübarek sanki bizim almamızı bekliyormuş. Bizim planlar suya düştü, hisseler %10 düşmüş, zararımızı çıkartmadan borsadan çıkmak olmaz. Bir kaç hafta daha bekledik, hisselerdeki kayıp %20’e yükseldi. Eee, bu kadar düştükten sonra daha da düşmez artık diyerek biraz daha bekledik. Kayıplar %50’e ulaştığı zaman biz de umudumuzu kaybettik. Yine de “hisseleri satmadığımız sürece kaybımız yoktur” şeklinde saf bir argümanla hareket ederek, istemeye istemeye Adana C’nin uzun vadeli hissedarı olduk. Taa ki bundan 4-5 sonra depremden sonra borsa 20 bine yükselene kadar hisseleri elimizde tuttuk.

Sülün Osman’ın dediği gibi birilerini dolandırmak için borsaya girdik, kendimiz dolandırıldık, üç beş gün oynayalım dedik, istemeyerek uzun vadeli yatırımcı olduk. Borsa nedir bilmiyorduk, yeni de bir şey öğrenmedik doğrusu. Bizim hatalarımdan siz ders çıkarın ve gerçekten borsa konusunda hiç bir şey bilmiyorsanız, bu kurtlar sofrasında spekülasyon yapmayın. Ben size borsada nasıl oynayacağınızı anlatayım:

Borsada oynayabilmek için öncelikle bir bankada veya aracı kurumda hesap açtırmanız gerekiyor. Komisyonlarına ve sundukları hizmete bakarak seçiminizi kendiniz yapın. Komisyonlar ne kadar düşük ise ve hesap işletim ücreti vs. gibi gizli komisyonları ne kadar az ise o kadar iyidir. Amacımız aracı kurumu zengin etmek değil. Bizim araştırma departmanımız var, al-sat önerisi verdiğimiz hisseler üzerinden işlem yaparsanız kazançlı çıkarsınız diyen uyanıkların yalanlarına kanmayın. En düşük komisyon ve masrafa sahip şirketi seçin. Işlemlerinizi nasılsa internet üzerinden kendi başınıza yapacaksınız.

Borsada teknik analiz veya her ne kullanıyor olursa olsun kendi başınıza performansını ve güvenilirliğini kendinizin test etmediği hiç bir yatırımcının veya tüyonun peşinden gitmeyin. Testleriniz sonucunda size kazandıran bir stratejinin dahi gelecekte size kaybettirebileceğini unutmayın. Bu işin garantisi yok. Kim tersini söylüyorsa ya çok zengindir ya da yalancı. Borsa konusunda doktoranız olmadığına göre sizin için en güvenli yol IMKB 30 endeksinde yer alan 30 hissenin her birinden eşit miktarlarda alıp pasif bir portföy oluşturmaktır. Böylece borsa yükseldiği zaman siz de kazanacak, borsa düştüğü zaman ise siz kaybedeceksiniz. Hisseleriniz temettü dağıttığı zaman ise bu temettüyü kullanarak hisseleri anında geri alacaksınız. Borsa 25 binden 50 bine yükseldi, çok arttı, muhakkak düşer şeklinde spekülasyon yapmayıp elinize uzun vadeli yatırım yapabileceğiniz bir miktar para geçtiği zaman hisse alacaksınız. Unutmayın siz borsa konusunda uzman değilsiniz.

Uzman değilsiniz ama yukarıda belirttiğim stratejiyi uygularsanız 10 yıl sonunda borsada yatırım yapan, televizyonlarda cirit atan, saçları jöleli, cak cak cak cak konuşan uzman bozuntularının %90’ından daha yüksek bir getiri elde edeceğinizi garanti ederim. Borsanın garantisi yoktur ama borsada yatırım yapıyorsanız ortalama bir borsa spekülatöründen daha iyi getiri sağlamanın garanti yolu vardır. Bu konudan detaylı olarak Mart ayında piyasaya çıkacak olan Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler isimli kitabımızda bahsediyoruz. Daha önce de hisse senedi nedir ve borsa nedir başlıklı iki yazı ile bu konuya giriş yapmıştık, ilgileniyorsanız okuyun.

Pekiyi Amerika’da $200 milyonluk hedge fon yönetmiş bu zat-ı muhterem borsada nasıl oynuyor diye soruyorsanız yeni blogumuza üye olarak öğrenebilirsiniz. Üyelik için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Borsa ile ilgili diğer tanımlar:
Risk Nedir?
Libor nedir?
Swap Nedir?
Portföy Çeşitlendirmesi nedir?

0 Yorum Var.: