Krugman ve Turkiye

Nobel odulu cogu cevrelerde "tarafsiz", hakedene verilen bir odul olarak gorulur. Bana sorarsaniz bu goruste biraz gercek payi olmasina ragmen Nobel odulu sosyalist Avrupalilarin dunyaya kendi goruslerini yaymak icin kullandiklari bir aractan baska bir sey degil. Orhan Pamuk'u basarili oldugu icin takdir ederim, Turkiye'nin en basarili yazarlarindan biridir. Ama Nobel odulu almasinin sebebi kitaplarinin cok super olmasindan degildir. Benzer sekilde Al Gore da iyi insandir, kuresel isinma konusunda cok calismasi vardir ama kuresel isinma da oldukca politik bir konudur. Dunya isiniyor ama buna insanlar neden oluyor demek "bilimsel" olarak ne kadar dogru, tartisilir.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

Krugman da Amerika'da George Bush karsiti olan koyu bir sosyalist olarak karsimiza cikiyor. Tamam George Bush'tan ben de igreniyorum ama bu sosyalistleri yuceltmemiz gerektigi anlamina gelmez. Nobel komitesi kendi sosyalist gorusleri dogrultusunda secim yilinda Krugman'a odul vererek gayet acik bir sekilde niyetlerini belli etmislerdi.

Krugman Amerika'da devleti buyutmeye calisanlarin basinda geliyor. Bu ugurda solcu Obama aleyhine de bir suru yazi yazdi. Simdi de ayni karamsarligini dunyaya tasimaya calisiyor. Kalkmis Turkiye'yi iflas potansiyeli olan ulkeler listesine almis. Sacmalik. Biz de burada Turkiye'yi artik %7 hizla buyumuyor ve issizligi arttiriyor diye, yani potansiyelinin altinda performans gosteriyor diye elestiriyoruz. Buyuk bir panik olursa dolar kuru 2 YTL'ye cikar diye tahmin de yapiyoruz ama Turkiye iflas edebilir diye de sacmalamiyoruz. Turkiye iflas etmez, buyuk gucluk yasayabilir ama iflas etmez. 2001'de iflas etmeyen bu ulke simdi iflas etmez. Krugman bilmeden etmeden iskembeden salliyor iste.

Normal tabii. Askla isi karistirmayin derler ya. Ben de ekonomi yazarlarina tavsiyede bulunayim: politik gorusunuzle ekonomik analizlerinizi karistirmayin.

Update: Krugman haberi yalanlamis. Turk medyasinin gosterdigi bir amatorluk daha. Amaclari nedir anlamis degilim.

13 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Sevgili Ekonomix, ağzına sağlık! Ben de bu konuyu gazetede okuyunca adamın niye böyle birşey söylediğini merak edip, Internet'ten araştırdım biraz ama bir belgeye ulaşamadım. Yaşlılar hep "bizim memleket gerçekten büyük memleket, her gelen iktidar yedi yedi ama bir türlü bitiremedi" derler. Bunca yıl iflas etmemişiz, şimdi niye edelim?

hostrans dedi ki...

Durduk yerde kriz çıkartmak konusundaki potansiyelimizi gözardı etmemek gerek

milleplateaux dedi ki...

Krugman ekonomiden ekonomixin beyin cerrahisinden anladığı kadar anlıyor :)

http://mises.org/story/3290

veterantrader dedi ki...

ABD'yi niye bu listeye sokmamis acaba? 15-20 yil sonra bu gidisle ne Medicare ne de Social Security kalacak. Basilan paralar nurtopu gibi bir enflasyon bebegi getirecek. Sessiz ve derinden giden, dunyanin her yerinde yatirim yapan Cin de ileride ABD'ye restini cekecek, peki kim finanse edecek ABD'nin trilyonlarca dolarlik borcunu? Turkiye'nin onu ilerideki yillarda politik stabilite olursa bana gore cok acik. Tamamen sacmalamis bana gore de..

rustukursad dedi ki...

icinde Turkiye'ye ilskin bir yorum bulamadim ama bahsi gecen toplanti bu olabilir mi acaba?
http://fpc.state.gov/121662.htm

rustukursad dedi ki...

yatacak yerleri yok

http://www.ntvmsnbc.com/id/24957802/

basar dedi ki...

Birincisi, Paul Krugman hiçbir zaman bir "Nobel Ödülü" almadı. Hatta bugüne kadar -benim bildiğim kadarıyla- yalnızca bir iktisatçı, Muhammed Yunus, bir Nobel ödülüne değer görüldü.

İkincisi, Paul Krugman’ı (ya da refah devletini veya piyasaya devlet müdahalesini savunan başka bir iktisatçıyı/düşünürü) “sosyalist” ilan etmenin “Alfred Nobel Anısına verilen İsveç Merkez Bankası Ekonomi Ödülü”nü “Nobel Ödülü” sanmaktan da beter bir hata olduğunu belirtmek isterim. Keynes’de, Samuelson’da, Robinson’da piyasa müdahalesini savunurlar, ama onların kapitalizmi yıkıp yerine yeni bir sistem kurmak gibi bir dertleri yoktur, bu yüzden kendilerini –doğru olarak- “sosyalist” diye tanımlamazlar. Tıpkı 1960’lı yılların Amerikası’nın “sosyalist” bir ülke olmadığı gibi, 1960’ların refah devletini savunan Krugman da “sosyalist” değildir.

Üçüncüsü, “politik görüş” katılmamış bir “iktisadi analiz” mümkün değildir. Bilerek ya da bilmeyerek, açık ya da örtülü, her iktisadi analiz aynı zamanda bir politik görüştür de. Tıpkı sosyal bilimlerin her dalında olduğu gibi, iktisatta da kişi kendinden bir şey katmadan bilinmeyeni “bilinen” haline getiremez.

molgu dedi ki...

Selim Atalay sorumus Krugman'a, böyle bir sey soyleyip soylemedigini.
kendisi de Turkiye'yi hic bu kapsamda anmadıgını zaten, Turkiye ile ilgli kapsamlı bir bilgisi olmadıgını soylemiş.

Pasha dedi ki...

Sevgili Basar,
Birini sosyalist diye cagirmak icin illaki alnidan orak-cekic amblemiyle gezmesine gerek yoktur. Amerika'da bizim deyimle takiyyeciler cok fazla. Sosyal gelir dagilimi, cevre koruma, adil duzel adi altinda surekli bir sosyalist ajandayla hareket ediliyor. Bu insanlar direk biz sosyalist devlet isteyemedikleri icin "Keynesian kapitalizmi" adi altinda devletin ekonomideki gucunu artiracak her turlu girisimi destekliyorlar. Bir yerde Keynes ile Marx'i karsilastiran bir yazi okumustum, fazlasiyla paralellik var.

Mister No dedi ki...

Sosyalist Avrupa'nın Nobel'ini almış şahıslar arasında Hayek ve Friedman da var. Onlar çok geçmişte kaldı derseniz hard core liberallerin okulu George Mason'dan Vernon Smith de Nobel ekonomi aldı. Edmund Phelps de liberaldir. Krugman başarılı bir uluslararası iktisat teorisyenidir.Zaten ödül aldığı konuda uluslarası ticaret.Diğer konularda nasıldır bilemem.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

krugman ekonomi teorisyeni değil kalemşörüdür.söylediklerini biraz takip ettim.iyi masal yazar o kadar.inanın krugman bu siteye çok hafif kalır.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

aklıma geldi yazmadan edemeyeceğim.ülkemizde iki ekonomi köşe yazarı var.özellikle ab nin batacağından söz ediyorlar.bazı yazılar öyle bir örtüşüyor ki.
krugmanın bazı yazılarını oğlum dilimize çeviriyor bende göz atıyorum.
aynı inciler bir süre sonra köşelerde dile gelmiş.
internet güzel bir şey.
en büyük google başka büyük yok.
ekonomix bey sizin sitede büyük inanın.büyüklüğü yalınlığında,netliğinde,derli toplu olmasında.

JG dedi ki...

Paul Krugman, bizzat kendisi, böyle bir yorumda bulunduğu yönündeki haberleri yalanlamıştır. Doğan Medya Grubunun gazetecilik anlayışlarının son örneğidir bu durum.

--Krugman böyle bir yorumda bulunmadığını açıklamıştır.--

http://www.ntvmsnbc.com/id/24957802/
http://www.stargazete.com/ekonomi/en-saygin-ekonomisti-kara-propagandaya-kim-alet-etti-haber-182573.htm