B Tipi Likit Fon Nedir?

B Tipi Likit Fon Nedir? ile yatırım fonları hakkındaki yazılarımıza devam ediyoruz. B tipi likit fonların kısa bir tanımını yaptıktan sonra bu fonların genel özelliklerinden bahsedeceğiz.

Fon portföyünü kısa vadeli hazine bonoları ve Repo ile değerlendirilen ve bu yapısıyla Repo getirisine alternatif oluşturan B Tipi Likit Fonu, kısa vadeli yüksek likidite ve çok düşük risk hedefleyen tasarruf sahipleri için uygun bir yatırım aracıdır.

B tipi likit fonlar yatırımcılarına zarar etmeden satış yapabilme şansı sunarlar. Kısa vadeli uygun olan tutarları (1 aydan kısa) B tipi likit fonlara yatırmak bazı zamanlarda doğru tercih olabilse de bu fon tipi uzun vadeli yatırımlar için ideal değildir. Yıllık getirileri çoğu zaman enflasyonun altındadır. Fon kurucusu olan kurumlar ortalama 2,5% oranında yönetim ücreti alıp fonun portföyünü düşük riskli oldukları için az getiri sunan enstrümanlara yatırırlar.

11 Mart 2010 tarihi itibarıyla T.İŞ BANKASI A.Ş. B TİPİ LİKİT FON yıllık olarak yatırımcısına 3,59% getiri sunmuş. Bu miktar geçtiğimiz 12 ay içinde Türkiyede yaşanan enflasyon miktarının oldukca altındadır. Diğer B Tipi likit fonlar için de mertebesel olarak aynı getiri oranları geçerlidir.

Türkiyede yatırım enstrümanları hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan bazı yatırımcıların, sırf risk miktarı düşük olduğu için sadece kısa vadeli değil, uzun vadeli yatırımlarını da B Tipi Likit fonlara yatırdığına rastlarız. Bu yatırımcıların yatırımları reel değer kaybına uğramaktadır.

B Tipi Likit Fon Nedir? yazımızı noktalamadan önce kısa bir uyarıda bulunmak istiyoruz. Fon seçerken doğru fon çeşidini almak için beklentilerinizi iyi belirlemenizi ve fon yönetim ücreti ve fonun diğer masraflarını öğrenerek sağlanan kolaylık ve faydanın bu bedeli hak ettiğini sorgulamanızı tavsiye ediyoruz.

Yatırım Fonları Nedir?
Altın Fonu Nedir?
A Tipi Yatırım Fonu Nedir?
Menkul Kıymetler Nedir?

1 Yorum Var.:

cemiletyemez57@hotmail.com dedi ki...

ya arkada şlar ben b tipi likit fondan 3 tane aldım bundan sonra benim ne yapmaam gerekiyor bilgileriniz için şimdiden teşekkürler..