2009 Büyüme Hızı Ne Kadar? Çeyrek Çeyrek Büyüme Oranı

2009 yılında büyüme hızı ne kadar oldu diye merak edenler TÜIK’in bugün yayınladığı bültenle çeyrek çeyrek büyüme oranı gerçekleşmelerini görmüş oldular. 2009 yılının tamamında ortalama olarak bir önceki yıla göre ekonomimiz %4,7 hızında küçüldü. 2009’un birinci çeyreğinde ekonomimiz %14,5, ikinci çeyreğinde %7,7, üçüncü çeyreğinde % 2,9 küçülürken, 2009’un dördüncü ve son çeyreğinde %6 büyüdü.

Tabii siz büyüme konusunda Güven Sak gibi cahilseniz açıklanan %6 rakamı da sizleri şaşırtır, 2010’un birinci çeyreğinde açıklanacak %12-14 civarındaki büyüme oranına da “Tüik rakamlarla oynuyor” tepkisi verirsiniz. Bakınız büyüme konusunda Ocak ayının başında “Büyüme Oranları” ve “2010 GSYH ve Büyüme Oranı Tahminleri” başlıklı yazılarımda büyüme nasıl hesaplanır ve baz etkisi nedir sorularına detaylı cevaplar vermiştim. O yazıları okuyanlar o gün büyüme konusunda Türkiye’deki tüm köşe yazarlarından daha fazla bilgi sahibi olmuşlardı. O gün ben ekonomimiz en karamsar senaryonun gerçekleşmesi durumunda dahi %2,5 büyüme tahmini yaparken kendilerine “uzman, analist, ekonomist” diyen ama bu konulardan bihaber olan kesim hala büyümenin eksi olacağını tahmin ediyorlardı. Bir tek Deniz Gökçe büyüme oranları dördüncü çeyrekte pozitif olabilir diyerek diğerlerine göre iyimser kalıyordu.

Işin gerçeği şu ki, piyasadaki herkesten fersah fersah daha yüksek ve iyimser büyüme tahmini yapan bendeniz bile gerçekleşen rakamlara kıyasla karamsar kalmışım. Büyüme rakamlarını incelerken öyle Tüik’in geçmişten getirdiği “bir sene öncesine göre kıyaslama” alışkanlığından kurtulursanız ufkunuz çok genişleyecektir. Neye bakacaksınız peki? Mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış bir önceki çeyreğe kıyasla büyüme rakamlarına tabii ki. Sonra da bunları toplayarak çok süper tahmin yapabilirsiniz. Güven Sak bu dediğimizi yapmış olsaydı Ağustos 2009’da “ekonomi hala depresyonda” türünden talihsiz açıklamalarda bulunmazdı. Ne kadar süper bir ekonomist olursanız olun, böyle bir açıklama yaptıktan sonra karizmanız dağılır gider.

Ne dediğimi ben size 2010’un ilk çeyreği için büyüme tahmini yaparak anlatayım. 2009’un ikinci çeyreğinde ekonomimiz bir önceki çeyreğe göre %7 büyümüştü, yani resesyondan çıkalı aslında 1 sene oluyor ama Tüik daha yeni rakamlarına bunu yansıtıyor. Resesyona girerken de aynı durum vardı, resesyonda olmamıza rağmen hala büyüme rakamları açıklanıyordu. Dediğimizi yaparsanız piyasadan 6-9 ay öne geçmiş olursunuz. 2009’un üçüncü çeyreğinde büyüme oranı %2 civarında idi. 2009’un dördüncü çeyreğinde de büyüme oranı %2,3 olarak açıklandı. Bu demektir ki geçen senenin son 3 ayında ekonomimiz yıllık büyüme temposu olarak %10’a yaklaşan muazzam bir hızla büyüyormuş. Şimdi 2010’un ilk çeyreğinde ekonomimiz %0 hızıyla büyürse Tüik 30 Haziran’da ekonomimizin %7 + %2 + %2,3 + %0 = %11,3 hızıyla büyüdüğünü açıklayacaktır. Eğer ekonomimiz 2009’un sonundaki temposunu sürdürürse bu sefer Tüik %7 + %2 + %2,3 + %2,3 = %13,6 gibi bir rakam açıklayacak.

Göreceğiniz üzere ekonomimizin 2010’un ilk çeyreğinde şimdiden en azından %11 büyüyeceğini söyleyebiliyoruz, muhtemelen de açıklanan büyüme rakamı %13-14 civarında olacak. 2010’un tamamında yüzde kaç büyüyeceğimizi de siz hesaplayın ama benim üç ay önce cümle alem %4-5 büyüme tahmini yaparken herkesten yüksek bir şekilde %6 olarak yaptığım tahmin de yine karamsar kalacak şimdiden söyleyeyim.

Kendimizi neden bu kadar övüyoruz. Çünkü 3 ay önce ücretsiz olarak yaptığımız yorumları şimdi sadece blogumuza üye olan okuyucularımıza yapıyoruz ve sizin de üye olarak bizlere destek olmanızı istiyoruz. Ekonomi hakkında yorumları piyasadaki şaklabanlardan değil de bizden dinlemek istiyorsanız $12’lık ödeme karşılığında blogumuza 6 ay üye olabilirsiniz.

2009 büyüme hızı ne kadar oldu ve 2010 büyüme hızı ne olacak sorularına böylece cevap vermiş olduk. Herkesten daha isabetli tahminlerimizi okumak için blogumuza üye olarak bize destek olunuz.

1 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

http://www.milliyet.com.tr/tuik-buyume-rakamlarini-acikladi/ekonomi/sondakika/31.03.2010/1218710/default.htm?ver=58