2009 ve 2010 Büyüme Hızı Rakamları ve Baz Etkisi Nedir: Haluk Bürümcekçi

Bu yazıda 2009 ve 2010 büyüme hızı rakamları ile baz etkisi nedir konularina bakacağız. Referans Gazetesinden Haluk Bürümcekçi de bizim 3 ay önce dile getirdiğimiz 2009 için %-5.5 ve 2010 için %6 büyüme hızı rakamlarına yaklaşan kişilerden biri olmuş. Hatırlarsanız Ocak ayının başında yazdığım “Büyüme Oranları” ve “2010 GSYH ve Büyüme Oranı Tahminleri” başlıklı yazılarımda büyüme konusunu masaya yatırmış ve o gün kimsenin farkında olmadığı baz etkisinden dolayı ülke ekonomisinin 2010 yılında vasat bir performans sergilemesi durumunda %6 büyüyeceğini çok açık bir dille ifade etmiştim. O yazıdan sonra konuya ilk uyanan Ekonomist dergisinden Orhan Karaca oldu. Şimdi de diğer ekonomistler yavaş yavaş uyanmaya başlıyorlar. Anketlerde ortaya çıkan 2010 genel büyüme hızı beklentisi %4 olduğuna göre ankete katılan vatandaşın çoğunluğu bu duruma hala uyanamamış.

Arbitraj Nedir    Broker Nedir    Altın Yorumları    Portföy Nedir    Petrol Fiyatları    Nükleer Santraller

Haluk Bürümcekçi de yazısında Mart başında baz etkisini kavradığını ve büyüme tahminini %5’den %6’ya yükselttiğini belirtmiş. Keşke bizim blogdaki yazıları okusaymış, iki ay erken duruma uyanırmış. Bundan sonra o tür yazılara ancak blogumuza üye olanlar ulaşabileceği için artık böyle bir imkanı da kalmamış.

Haluk Bürümcekçi 2011 ve sonrası için de şu ifadelerde bulunuyor:
Bu nedenle 2011 ve sonrası için büyüme tahminimi Türkiye ekonomisinin potansiyel büyüme hızı veya uzun vadeli ortalama büyüme hızının altında olan yüzde 4 seviyesinde öngörmekteyim.

Türkiye’nin uzun vadeli büyüme hızı %4-4.5 aralığındadır. Özellikle son yıllarda nüfus artış hızımızın düşmesini göz önüne alırsak uzun vadeli ortalama büyüme hızımızın %4 olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. O yüzden de Haluk Bürümcekçi geleceğe ilişkin gayet ortalama bir büyüme tahmini yapıyor aslında.

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar

2009 büyüme hızı rakamları yarın açıklanacak. 2010 yılındaki baz etkisini de Haziran sonunda açık bir şekilde göreceğiz. Son olarak şunu tekrar hatırlatayım, üç ay önce herkes dördüncü çeyrek için hala negatif büyüme tahminleri yapar iken ben en kötü ihtimalle ekonominin %2,5 büyüyeceğini belirtmiştim. Bugün piyasa benim söylediklerime gelmiş durumda ve yarın açıklanacak rakamlar için %4’lük bir beklenti sergiliyor. Unutmayın, blogumuza üye olarak bu tur yazilara ulasabilirsiniz. Diger ekonomi yorumculari ile aramizdaki kalite farkini ben baska daha nasil gosterebilirim ki?

Not: Bu hafta icerisinde bundan iki ay once yazdigim ve sadece yeni blogumuza uye olanlarin ulasabildigi borsa ve piyasa bultenimizi burada sizlere ucretsiz olarak sunmayi planliyorum. O bulteni okudugunuz zaman da kalite farkini goreceginizden eminim.

0 Yorum Var.: