Minareyi Calan Kılıfını Hazırlar Ne Demektir

Bundan 3 ay once bir kisim ekonomist veya kose yazari 3 vakte kadar kriz cikacagi tahmininde bulunuyor, milleti doviz almaya tesvik ediyordu. Hatta vatandasin bir tanesi Deniz Gokce'ye "evimi sattim dolara yatirdim, ne zaman cikmaya baslar" diye bir soru bile yoneltmisti. Biz de bunun uzerine "Doviz Alin Diyenlerin Listesi" baslikli bir yazi yazip bu kisileri ibreti alem olsun diye utandirmak icin Subat sonunda yaptiklari tahminin sonuclarini gozden gecirecegimizi belirttik.

Hisse Yorumları   Küresel ısınma Karikatürleri  Pesimist Nedir?  Fraktal Nedir  Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir

Bu yazida belirledigimiz yazarlardan bir tanesi Gazi Ercel, digeri de Asaf Savas Akat idi. Gazi Ercel 22 Kasim'da bir suru risk faktorunu siraladiktan sonra kisa vadede dovizin artacagini soyluyordu. Bu is 2001 krizinin hemen oncesinde Merkez Bankasi baskaniyken devaluasyon yapmadan once "inside information" (bkz. Insider Trading) kullanarak doviz almaya ve "para kazanmaya" benzemiyor degil mi? 22 Kasim tarihinde parasini dolara ceviren maalesef iki turlu kaybetti. Birincisi YTL'den kazanacaklari %5'lik faizden oldular, ikincisi 22 Kasim tarihinde 1.45 olan doviz kurunun 26 Subat tarihinde 1.38'e dusmus olmasinda kaynaklanan %5'lik kayip. Demek ki Gazi Ercel'in tavsiyesine uyarak dolara gecen spekulator Turk yatirimcilari %9 kaybetmisler.

Biz bu yaziyi 2 gun sonra yazacaktik ama Gazi Ercel bugunku yazisinda gunah cikarircasina YTL'nin neden deger kazandigini aciklamis. Biz de o yuzden bu yaziyi iki gun once yazmak durumunda kaldik. Bu yaziyi okumanizi siddetle tavsiye ederim cunku yazinin sonunda sizi zengin edecek bir tahminde bulunuyor.

Bir terslik cikmadigi muddetce YTL'nin deger kazanmasi kacinilmazdir diyor Dr. Ercel. Kafasi calisan okuyucularimiz bunun ne demek oldugunu hemen anlayacaklardir. Yine de biz kafasi calismayan okuyucularimiza da aciklayalim. Kotu tahmin eden birisini buldugunuz zaman sakin firsati kacirmayin cunku onlarin yaptiginin tam tersi tahminleri yaparak genelde cok daha fazla para kazanabilirsiniz. Biz bu sistemi bundan once Asaf Savas Akat icin uyguluyorduk, bundan sonra Gazi Ercel icin de uygulayacagiz demektir. Demek ki YTL kisa vadede dolara karsi deger kazanmayacakmis. Isterseniz 3 ay sonra bu tahminin dogrulugunu olcun, bugunku doviz kuru 1.38, 3 ay sonra bundan daha yuksek olacaktir.

Not: Asaf Savas Akat icin ayri bir yazi yazmayacagim, onun ne kadar kotu bir tahminci/analist oldugunu yeterince gosterdik. Asaf Savas Akat ile kapanmayan tek defterimiz kaldi, o da 2006 buyume orani tahmini. Dr. Akat gecen sene Mayis ayinda kan kokusu aldigi zaman 2006 yili icin dusuk/negatif buyume bekledigi yonunde bir tahminde bulunmustu. Gelecek ay 2006 buyume rakamlari aciklandigi zaman Asaf Savas Akat hakkindaki son yazimizi yazip Akat dosyasini kapatacagiz, meraklanan okuyucularimiza duyurulur.

0 Yorum Var.: