Yoksulluk azalmadı gelir dağılımı orta sınıf lehine düzeldi

Türkiye'de gelir dağılımında kısmi bir düzelme yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2005 yılı gelir dağılımı araştırmasına göre en yoksul yüzde 20'lik dilim ile en zengin yüzde 20'lik dilim arasındaki fark, 7.7 kattan 7.3'e düştü. Bu düşüş ise yoksulluğun azalmasından değil, orta üst kesimlerdeki gelir artışından kaynaklandı. Araştırmaya göre, en zengin yüzde 5'lik dilimden üst orta dilime doğru 2.5 puanlık bir kayma söz konusu. Bu da yoksulluğun azalmadığını ancak gelirden orta kesimin aldığı payın artması ile gelir adaletsizliğinde bir düzelmenin yaşandığını gösteriyor.

TÜİK'in dün açıkladığı 2005 yılı Hanehalkı Bütçe Araştırmasından elde edilen, “2005 Gelir Dağılımı” sonuçlarına göre, gelir dağılımındaki eşitsizlik durumunu ortaya koyan ölçütlerden “gini katsayısı” 2004 yılında 0,40 iken, 2005 yılında düşüş göstererek 0,38 olarak gerçekleşti. Gini katsayısının sıfıra yaklaşması, gelir dağılımındaki iyileşmeye işaret ediyor. Ancak bu iyileşme, Türkiye'de yoksulluğun azaldığı anlamına gelmiyor.

Hisse Yorumları  Marjinal Nedir  Fiyat Kazanç Oranı Nedir?  Fraktal Nedir  Borsa Nasıl Oynanır

Yüzde 5, yüzde 10 ve yüzde 20'lik gelir dilimlerine göre sınıflandırılan TÜİK verilerinde, en yoksul ve en zengini temsil eden uçlardaki değişim de oldukça dikkat çekici. Yüzde 20'lik ayrıma göre, en alt yüzde 20'yi temsil eden grubun gelirinde yüzde 6,0'dan yüzde 6,1'e çıkarken, yüzde 5'lik dilimler incelendiğinde, en alt grubun geliri yüzde 0,85'ten yüzde 0,78'e düştü. Dolayısıyla Türkiye'deki yoksullukta bir düzelme olmadığı gibi, daha kötüye gidiş söz konusu.
Referans Gazetesi, 26.12.2006
Yukaridaki haberin ozetini yapalim:
1. En zengin ile en yoksul arasindaki gelir farki azalmis, gini katsayisinin degeri dusmustur.
2. Ancak bu yoksullugun azaldigi anlamina gelmemektedir. Cunku, en yoksul %5'in, milli gelirden aldigi pay gerilesmistir.
3. Dolayısıyla Türkiye'deki yoksullukta bir düzelme olmadığı gibi, daha kötüye gidiş söz konusudur.
Size 1 dakika sure. Yukaridaki mantik (!) zincirindeki yanlisi bulun.
...
Peki, bir de ip ucu vereyim. Diyelim ki, 2007 yilinda, niye simdiye kadar yasanmadigini bir kesim insanimizin merak ettigi, bir kriz yasandi. Turk ekonomisi (ekonomi nedir?) olaganustu kuculdu. En yoksul %5'in geliri %10 azaldi. Diger kesimlerin geliri ise %20 azaldi. Boylece en yoksul %5'in milli gelirden aldigi pay %0.78'den (atiyorum) %2'ye cikti.
Turkiye'deki yoksulluk azaldi mi?
...
Sayilari goruyoruz, okuyoruz, ama anlama kabiliyetinden yoksunuz. Yoksullugun azalip azalmadigi, milli gelirden alinan pay ile olculmez. Eger insanlarin geliri artiyorsa, gelir dagilimi ne sekilde gelisirse gelissin, gelir artmistir. Eger yoksul kesimin geliri artiyorsa, diger insanlarin gelirindeki degisim ne olursa olsun, yoksulluk azaliyordur, insanlar zenginlesiyordur.
Eger benim gelirim %10 artmissa, Sabanci'nin geliri %20 artmis ise, ben fakirlesmis mi oldum?
Eger benim gelirim %10 azalmis, Sabanci'nin geliri %20 azalmis ise ben zenginlestim mi?
Yoksullugu, gelir dagiliminin degismesi azaltmaz. Yoksullugu, yoksul kesimin gelirinin artmasi azaltir.
Bir de olaya grafiksel olarak bakalim.
Asagida 2004 yilinda %5'lik dilimler itibari ile hane basina reel gelirin nasil arttigini goruyorsunuz. En yoksul %5'in geliri %7.4 artmis, en zengin %5'in geliri ise %0.3 azalmis. Demek ki neymis: en yoksul kesimin gelirinde %7.4 artis olmus, boylece yoksulluk azalmis.



Ikinci grafikte ise son iki senedeki, yani 2003-2004 arasi, kumulatif reel artis var. En yoksul %5'in geliri %40.5 artmis. En zengin %5'in gelirindeki reel artis ise -%1.7.


Eger kafanizda belli bir model (sablon) yaratmis ve etrafinizda olan biten herseyi bu modele (sablona) gore algiliyorsaniz, mesele yok devam edin. Sayilara, istatistiklere ihtiyaciniz yok bunun icin.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Zaten TÜİK bir de yoksulluk araştırması yapıyor. TÜİK'in yayın takvimine göre bu araştırmanın 2005 yılı sonuçlarının bugün (26 Aralık Salı)yayınlanması gerek. Onun görünce durum daha net anlaşılır. Fakat tabii anlamak istemeyenler ona da bir kulp bulur.

Adsız dedi ki...

Şimdi fark ettim, sanırım ilk grafikteki veri 2005, ikinci grafikteki ise 2004-2005 dönemine ait olmalı, öyle değil mi?