Ayrimcilik Nedir?

Bir okuyucumuz akademisyenlere uygulanan yas siniri konusunda bize bir sikayet mektubu yazmis, biz de bir kac yorum yazalim dedik:

"Blogunuzu uzun zamandir takip ediyorum. İse almalardaki ayrimciliklarlailgili duyarli olacaginizi dusunerek size dertlerimi aciyorum.sorun su ben1980 dogumluyum, yani 27 yasimdan gun aldim. Buyuk sehirde bir universitenin iktisat bolumunden 2. likle mezun oldum.Kendimi bir akademisyen adayi olarakyetistirdim.Bunun icin gerekli her turlu altyapiyi beseri iliskiler,ingilizce yeterliligi( KPDS,TOEFL, UDS) herseyi fazlasiyla yaptim.Notortalamam 3,50 nin ustunde (en az limit 2,60) .Bir iktisat (Iktisat nedir) yuksek lisansprogramina (reputable bir universitede) basladim.Akademisyenlik icinbasvurdugumda 27 yasindan gün aldigim icin basvurum kabul edilmedi.Her turlu temel kosulu saglayip 27 yasinda oldugum icin sinava giremedim. 27yasini gecince beynimiz bilime uygun olmuyor mu, amortismana mi ugruyoz,sebep ne anlamis degilim?"

Devalüasyon Nedir    Verimlilik Nedir    Altın Yorumları    Hedge Fon Nedir    Resesyon Nedir    Nükleer Santraller

Anayasanin esitlik ilkesine aykiri bir durum var ise bu konuda vardir diye dusunuyorum. Sadece akademisyenler icin gecerli degil bu durum, cinsiyet, yas, askerlik, medeni hal ise almalarda kriter olarak kullanilmamalidir. Adamlar metres arar gibi is ilani veriyorlar Turkiye'de: "Sekreter araniyor, 25 yasindan gun almamis, citir citir, guzel, dis gorunusune onem veren, bayan sekreter araniyor". Niye, erkek sekreter olamaz mi? Teknik olarak soyleyelim, eger bu durum anayasanin esitlik ilkesine aykiri degil ise, hic bir sey anayasaya aykiri degildir. Garip ulkeyiz vallahi, acik acik ayrimcilik yapiliyor, herkes cifte standartlara sahip, cogu kimse etik davranmaz, birisi de cikip bunu yuzumuze soyledigi zaman adami yerden yere vururuz.

Daha dusunce ozgurlugune musamaha gosterilmeyen bir ulkede esitlikten bahsederek biz de aslinda abesle istigal ediyoruz ya neyse.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Nicin akademisyenlik icim yas siniri koyuyorlar? Cunku yasi kucuk olan kolay uyum saglar, kolay yalakalik yapar, ses cikarmaz.Yuksekogrenim Kuvvetleri Komutanligi heralde bu mantikla hareket ediyor.Universiteler zaten onlarin ciftligi haline gelmis, cocuklarini yegenlerini akademik personel olarak aliyorlar.bunlari yaparken de not ortalamasi, dil gibi bir cok bir kriteri hice sayiyorlar.

Adsız dedi ki...

Isin kötü tarafi bu tip ayrimciliklari normal kabul eder hale gelmemiz.ABD'de de T.A veya R.A. lik icin yas siniri var mi acaba?

Blog Sahibi dedi ki...

ABD'de ogrenciler icin de hocalar icin de yas siniri yoktur. Bizim bolumde Koreli bir RA vardi, 48 yasindaydi mesela. Turkiye'de emekli olma yasini cokt an gecmis adam yepyeni bir kariyere daha yeni basliyordu. Bunamisti herhalde, bir Turk olarak bu duruma ben anlam veremedim!!

Adsız dedi ki...

Turkiyede pek cok yerde (bankacılık sinavlari, memurluk mesela) hep yas siniri konuyor.cunki aranan kalifiye kendini yetistirmis kisiler degil. kolay yonetilebilen ve ezilebilecek kisiler. Eger bu arkadasimiz yeteri kriterlere sahipse sansini ABDde denesin derim. sonra doktorasini bitirince de Turkiyede is bulma sansi var. ben de bir sene asistan olduktan sonra yurt disina burslu olarak gitmistim.cevremdeki cogu kisi de boyle yapti. simdi cogu Turkiyede akademisyen olarak ise basladilar. doktora yapicaksaniz zaten en iyi adres yurtdisi..

Adsız dedi ki...

Yaş sınırı konusundaki " biçimlendirme" hipotezini destekliyorum.

Birhocamız bir gün bana " Asistan dediğin, hocasının dediğini hocasının dediği gibi yapan adamdır" demişti.

En ortalama zekâların dahi profesör olabilmesinin herhalde yegâne şartı da bu.. Emir alıp verebilme yeteneği.. Ama asla bilmek , öğrenmek azmi ve merakı değil...