Brezilya Turkiye Korrelasyonu

Gecen sonbahar Turkiye'de iken televizyonda ve gazetelerde bir Turkiye Brezilya korrelasyon geyigi almis basini gidiyordu. "Uzmanlar", gazete yorumculari, televizyon yorumculari, ve borsaya ilgi duyan caycilar Brezilya borsasini takip edip iki ulke arasinda iliski kurmaya gayret ediyordu.

Neymis efendim, Turkiye ve Brezilya ayni risk kategorisindeymis bu yuzden de borsalari hep beraber hareket etmeliymis. Mart ayinin basindan beri de aralarinda Yigit Bulut'un da bulundugu Microsoft Excel ozurlu kisiler Turkiye'deki politik gelismelerin bu korrelasyonu bozdugunu ifade ettiler.

Bu iddaalari test etmek 10 dakikalik bir is. Gidin Yahoo Finance'dan hem IMKB hem de Bovespa'nin son 1 senelik kapanis degerlerini indirin ve ayni tablo icerisine yerlestirin. Daha sonra basit bir korrelasyon run edin. Sonucta goreceksiniz ki son 1 sene icerisinde IMKB ve BVSP arasindaki korrelasyon sadece 0.16 imis, yilbasindan beri ise sadece 0.18 imis. Bu muydu beyninizi her gun yordugunuz korrelasyon. Ekonomide (ekonomi nedir?) 0.8-0.9'un uzeri iyi korrelasyondur, 0.5-0.6 uzeri orta derecede korrelasyondur; 0.25-0.3'un uzeri ise zayif korrelasyon olarak kabul edilir, bunun altindaki degerlere korrelasyon derseniz adama gulerler.

Eee tabii, IMKB ve BVSP ayni gun ayni sekilde hareket etmiyor olabilir, sonucta IMKB Bovespa'yi takip de ediyor olabilir. Sonucta bazi gerizekalilar cikip da Bovespa dun dustu, o yuzden IMKB de bugun duser seklinde aciklamalarda bulunuyorlar. Bunu da test etmesi kolay. IMKB verilerini bir gun gecikmeli olarak kullandigimiz zaman son bir yil icerisindeki korrelasyonun sadece ve sadece 0.05 oldugunu goruyoruz. Yilbasindan bu yana ise 0.28 imis.

Demek ki yilbasindan bu yana cok zayif bir korrelasyon varmis ve gecen sene ise bu iki endeks arasinda hic bir baglanti yokmus. Peki Turkiye'de politik turbulansin yasanmaya basladigi 8 Mart tarihinden itibaren korrelasyon azalmis mi ona bakalim. 8 Mart tarihinden beri korrelasyon 0.38 degerine yukselmis. Korrelasyon artmis yani, demek ki Turkiye'deki politik gelismeler Brezilya'yi da vurmus!!!!! Yigit Bulut'un yapacagi analiz ancak bu kadar olur!!!!

Bu korrelasyon olayinin ne kadar abzurd oldugunu gormeniz acisindan ben de alternatif bir teoriyi test etmek istiyorum, o da Brezilya'nin Turk borsasini takip ettigidir. Bunu test ettigimiz zaman IMKB ve Brezilya arasindaki korrelasyonun son 1 yil icersinde 0.24, yibasindan bu yana ise 0.19 oldugunu goruyoruz.

Bu sonuclara bakarak sunu soyleyebiliriz. Gecen sene biz Brezilya'yi degil Brezilya bizi takip ediyormus, Mart ayindan itibaren baslayan politik gerilim surecinde ise biz Brezilya'yi takip etmeye baslamis. Ne kadar sacma bir sonuc degil mi? Zayif korrelasyon rakamlarina bakarak yorum yaparsaniz boyle sacma sonuclara ulasirsiniz iste. Isin dogrusu su: Turkiye ile Brezilya arasinda takip etmeye degecek bir korrelasyon yok, ayni seviyedeki bir korrelasyonu baska bir ekonominin endeksi ile IMKB endesksi arasinda da kolayca bulabilirsiniz. O yuzden beyninizi bosu bosuna bizimle cok bir alakasi olmayan Brezilya ile hic mesgul etmeyin.

Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
GSYH, CPI ve GSYH Deflatoru
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası

3 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Anonim misin nesin. Ekonomix istatistiksel olarak göstermis Yigit Bulut'un atip tuttugunu. $unu yazacagina blogu dogru dürüst okusaydin ekonomix'in Yigit Bulut'un yazilarini takip ettigini görürdün. $ahsen ben de yatirimci olarak Yigit Bulut'un yazdiklarini dikkate alarak yatirim yapacak kadar aptal/zengin degilim!

Adsız dedi ki...

Ben açıkçası Yiğit Bulut'u pek takip etmiyorum. Argümanlarından haberim yok. Yazdıklarınızda büyük oranda haklısınız. Belki de OLS yapmıyordur (siz öyle mi yaptınız onu da bilmiyorum ama). Başka teknikler de var :) Ne bileyim logunu alıyordur R2 artıyordur falan. Bu ekonometri öyle bir melet ki kullanmayı bilmediğiniz zaman rezil eder adamı. Ama şunu söyleyeyim ki böyle birbiriyle fevkalade bağlı dünya piyasalarının olduğu bir mali sistemde bence 16 bile iyi bir rakam gibi görünüyor. Bir de katsayıların t değerleri anlamlıysa sadece elimizde daha iyi açıklayıcı değişkenlerin olabileceğini(ama regresyonda kullanmadığımızı) söyleyebiliriz. Yani yine de sizin dediğiniz gibi kestirip atamayız. Mevzu ne kadar karışık olsa da bence 16 (tler de anlamlıysa) iyi çıkmış.

Saygılar.