Tahvil Türleri

Tahvil türleri konulu yazımızla başlıca tahvil türlerini listeleyip, Türkiyede yaygın olarak kullanılan tahvil türlerini temel özellikleriyle birlikte anlatacağız. Tahvilin tanımı için ekonomiturkte yayinlanan bu yazıya göz atabilirsiniz.

Başlıca tahvil türleri:
a- Devlet Tahvilleri,
b- Güvenceli ve Güvencesiz Tahviller,
c- Primli Tahviller- Başabaş Tahviller,
d- İkramiyeli Tahviller,
e- Kâra jştirakli Tahviller,
f- Sabit ve Değişken Faizli Tahviller,
g- Nama ve Hamiline Tahviller,
h- Hisse Senetleriyle Değiştirilebilir Tahvil (HDT).

DEVLET TAHVİLLERİ

TÜFE’ye Endeksli Devlet Tahvilleri: Reel getiri garantisi vermek suretiyle yatırımcılara farklı bir varlık seçeneği sunmaktadır. Söz konusu tahviller enflasyondaki değişmelere rağmen değişiklik göstermeyen öngörülebilir net getiri sağlaması bakımından yatırımcılar açısından tercih edilen yatırım araçlarıdır.(Bkz. Hazine.gov.tr). Geçtiğimiz yıllarda bu tahvillerin reel faizleri yıllık 10-14% olarak gerçekleşse de son aylarda yaşanan ciddi düşüşle 11 Mart 2010 tarihinde 15 Şubat 2012 vadeli tahvilde 1,58%, 14 Ağustos 2013 vadeli tahvilde 2.62% reel faiz oranlarıyla işlem yapılmıştır. (Bkz. Isyatirim.com.tr)

Değişken Faizli Devlet tahvilleri: Özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde, vade başlangıcı ile vade sonu arasındaki dönemde faiz oranlarında oluşabilecek aşırı oynaklığa karşı yatırımcıyı korumaktadır. 11 Mart 2010 tarihinde 26 Şubat 2014 vadeli değişken faizli tahvil 10.00% birleşik faiz oranıyla işlem görmüş. (Bkz. Isyatirim.com.tr)

Sabit Faizli Devlet tahvilleri: Vade sonuna kadar elde tutulmaları halinde belirli bir getiriyi garanti etmektedir. Türkiyede hazine Türk lirası, Dolar ve Avro cinsinden sabit faizli devlet tahvillerini piyasaya sürmektedir. 11 Mart 2010 tarihinde 8 Haziran 2014 vadeli sabit faizli tahvil 10.99% birleşik faiz oranıyla işlem görmüş. (Bkz. Isyatirim.com.tr)

ÖZEL SEKTÖR TAHVİLLERİ

Günümüzde Koç Holding, Garanti Bankası, Vestel, Akfen Holding gibi Türk şirketlerinin Türk lirası dolar yada Avro cinsinden sabit yada değişken faizli tahvilleri piyasada işlem görmektedir. En son olarak Akfen Holding’in 3-4-5 Mart 2010 tarihlerinde İş Yatırım aracılığı ile gerçekleştirilen tahvil halka arzına ilişkin Yıllık Ek Getiri oranı % 2,50 olarak kesinleştirilmiştir. Kesinleştirilen Ek Getiri oranına göre İlk Kupon Ödeme Dönemine İlişkin Faiz Oranı %5,66 olup ilk kupon ödeme dönemine ilişkin faiz oranına göre hesaplanan Yıllık Bileşik Faiz Oranı ise %11,67’dir.

Tahvil Türleri hakkındaki yazımızın sonuna geldik. Burada değinemediğimiz tahvil türleri için bu (Türkçe) ve bu (İngilizce) linkleri takip edebilirsiniz.

Swap Nedir?
Libor Nedir?
A Tipi Yatırım Fonu Nedir?
Yatırım Fonları Nedir?
B Tipi Likit Fon Nedir?

0 Yorum Var.: