Portföy Nedir? Portföy Yönetimi Nasıl Yapılır?

Bu yazıda portföy nedir sorusuna cevap verdikten sonra bir portföy yönetiminin nasıl yapıldığını ve portföy yöneticisinin performansının nasıl ölçüldüğünü anlatacağız. Portföy bir çeşit el çantasına verilen isimdir. Portföy kelimesinin diğer bütün tanımları buradan çıkmıştır. Finansta portföy sahip olduğunuz yatırım araçları sepetine verilen isimdir. Bir ressam veya sanatçının portföyü ortaya çıkardığı sanat eserleridir. Kabaca portföy “demet” demektir diyebiliriz.

Finansta portföy yönetimi belirli yatırım araçlarına yatırım yapılarak gerçekleştirilir. Kolay olması açısından biz sadece hisse senedi ve bonodan oluşan bir kümede yapılan portföy yönetiminden örnetk vereceğiz. A Tipi Yatırım Fonları veya B Tipi Yatırım Fonları ile likit fonlar bu kümede yatırım yapar. Bir portföy yöneticisi hangi hisseleri alacağına karar verdiği gibi, borsadaki ağırlığını ne zaman arttırıp ne zaman azaltacağına da karar verir. O yüzden bir portföy yöneticisinin sahip olması gereken iki yetenek vardır. Birincisi doğru hisse seçimi, ikincisi alım zamanlaması. SSRN’de ulaşabileceğiniz şu makale Amerika’daki portföy yöneticilerinin hisse seçimi konusunda başarılı, alım zamanlaması konusunda ise başarısız olduklarını ortaya koyuyor.

Bu yazının devamına Ekonomi Türk 2 bloguna üye olarak ulaşabilirsiniz. Portföy nedir ve portföy yönetimi nasıl yapılır sorularına kısaca cevap verdik. Bu konuyla ilgili diğer yazılar:

Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları

0 Yorum Var.: