Enis Berberoglu ve Bilgisiz Yazisi

Bu aksamki yazimizin konusu Hurriyet'in attigi gerizekali "Borsa'dan 3.5 milyar dolar kacti" baslik olacakti. Borsada yabancilarin payi $70 milyar olduguna gore ve bizim borsada iki gun icerisinde %5 dustugune gore yabancilarin sahip oldugu hisselerin degeride yaklasik olarak ($70*0.05=$3.5) $3.5 milyar azalmis olmaliydi. Hurriyet yabancilarin sahip oldugu hisselerin deger kaybetmesini "3.5 milyar dolarin kacmasi" seklinde kamuoyuna duyurarak milleti gaza getirmeye calisiyor. Acaba yabancilarin sahip oldugu gayrimenkullerin degeri %5 azalsa idi "Yabancilar sirtlarina tuglalari yuklediler, ulkelerine kaciriyorlar" basligini mi atacaklardi cok merak ediyorum. Turkiye'de 6 milyar dolar gayrimenkule sahip yabancilar 300 milyon dolar degerinde tuglayi ulkelerine kacirirken gumruk memurlari tarafindan suc ustu yakalandi diye de devam ederdi haberleri herhalde.

Bütçe Nedir    iktisat Nedir    Borsa Yorumları    Kredi Faiz Oranları    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri

Neyse yukarida bahsettigimiz konu ile ilgili haberi okurken birden haberin icerisinde "uzman" goruslerine yer verildigini farkettik. En buyuk puntoyla Yigit Bulut'un adi yaziyordu, uzmanlik kimlere kalmis. Neyse Yigit Bulut'u gormezden gelip, Enis Berberoglu'nun goruslerini okumaya koyulduk. Ben sahsen Enis Berberoglu'nun yazilarini simdiye kadar hic okumadim, hayal meyal CNN'de Para Metre diye bir program hazirladigini hatirliyorum ama dikkate aldigim yazarlar arasinda olmadigini belirtmeliyim. Bu yazida da "uzman" olarak bize sunulmasa gidip yazilarini okuyacagim yoktu. Neyse okumus bulunduk, ona gore degerlendirmemizi yapalim.

Enis Berberoglu sozlerine "Ne yazikki küresel türbülanstan Türkiye daha çok etkilendi. Bu gelişmelerde yaklaşan iki seçim ve cari açık önemli." cumleleriyle baslamis, soylediklerinin devamini okuma geregi bile duymadim. Analize gecelim.

Turkce'de cok kelimesi miktar ifade eder, ote yandan "daha" kelimesi ise en azindan iki seyi kiyaslamak icin kullanilir. Ornegin Ali'nin parasi Mehmet'in parasindan daha coktur dediginiz zaman eger Mehmet'in 50 lirasi var ise bu Ali'nin en azindan 51 lirasi vardir anlami cikar. Kuresel turbulanstan kastedilen ise dunya capinda borsalarin deger kaybetmesidir. Etkilenmekten kastedilen ise duygusal etkilenme degil, yuzdesel olarak borsalarin deger yitirmesidir. Demek ki Enis Berberoglu ilk cumlesinde IMKB'deki dususun tum dunyada borsalarinda gerceklesenden daha buyuk oldugunu belirtiyor.

Cin borsasi %10'a yakin deger kaybetti, Brezilya borsasi 3000 puan kaybetti ki bu %7'e yakin bir dususe karsilik geliyor. Hint Borsasi bizim gibi %5, Alman ve Fransiz Borsalari %4, Amerikan borsasi ise %3.5 deger yitirdi. Eger Berberoglu dolar bazinda dususleri kastediyorsa Amerikan hisse senetleri bir gunde $500 milyar deger kaybetti ki bunu kastetmiyor demektir. Ayrica Amerikan borsasinda gordugumuz dusus son 5 yilin en buyuk bir gunluk kaybi, oysa Turk borsasi buna benzer kayiplari hem de ust uste gecen Mayis ve Haziran aylarinda yasamisti. Goreceginiz uzere bu turbulanstan en cok etkilenen biz degiliz. Hatta normalde Amerikan borsasi 1 duserken bizim 3 dustugumuzu goz onune alirsaniz aslinda bizim bu isten en az kayipla ayrilan borsalarin basinda geldigimizi farkedersiniz.

Enis Berberoglu bu yasadigimiz dususu cari aciga baglamis; dogru tabii Cin dunyanin en buyuk cari acigini veriyor degil mi, ya Brezilya? Baris'in aradigi papagan'i buldum galiba. Bu arada yabancilar Turkiye'de bu yil iki tane secim olacagini daha yeni ogrendiler herhalde, gercekten surpriz oldu, keske daha once haber verseydik adamlara.

Neticede ben Enis Berberoglu'nun yalanci oldugunu dusunmuyorum, hala gecen Mayis ayinda ezberledigi yorumlari soyledigine gore, ve bu yorumlarin "dam ustunde saksagan, vur beline kazmayi" ifadesiyle birebir ortustugunu farketmedigine gore embesil olma olasiligi yalanci olma olasiligindan daha yuksektir diye dusunuyorum.

Bu arada Amerika'da bir yazar var Sine Ulgorebreb adinda, o Dow Jones'un 400 puandan fazla deger kaybetmesini su sozlerle acikliyor: "Yabanci yatirimcilar bir gunde 500 milyar dolari yurtdisina kacirdi, en cok biz etkilendik. Borsanin dusmesinin sebebi yaklasan secimlerin belirsizligi ve Amerika'nin 800 milyar dolarlik cari acigidir". Ne kadar da dogru soyluyor!

7 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Ergun / ADANA
Merhaba arkadaşlar, elinize sağlık Sn. Ekonomix.
Bende yazdıklarınıza tamamen katılıyorum, işte böyle bir yazarı toptan (tabi notunu almış, sınıfta kaldığı kesinleşenler hariç, mesela En Parlak Bulut'lu, en Sakallı Sivilceli olanlar gibi) değilde yazdığı yazılarını yorumlayıp ipliğini pazara çıkararak devam edelim bence...
Bu sayede bu tip yazarlar, yazdıklarına daha fazla dikkat ederler ve "ironi" zırvalamasının arkasına saklanmazlar. Bütün gücümle web sayfanızı etrafıma öneriyorum, saygılar...

Adsız dedi ki...

Bence o yazılara yapılan yorumları okumak lazım.Bakmazsak neden bu kadar saçmalığın,tutarsızlığın ekranlardan, gazete sayfalarından oluk oluk aktığını hatta pompalandığını anlamamış oluruz.Cervantes "Bana dostunu söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" demiş onu biraz değiştirelim "Bana yazdıklarına yapılan yorumları söyle senin ne yazdığını söyleyeyim" demek lazım. Böyle başa böyle traş...

dragut@gmail.com

tersaci dedi ki...

Sine Ulgorebreb supermis, okudugumdan beri guluyorum.
Web sayfasi falan var mi bu yazarin? link falan versek?...

Adsız dedi ki...

Ergun / ADANA
Alın size bir embesil daha.

http://www.milliyet.com.tr/2007/03/01/yazar/toruner.html

Koskoca Yaman Törüner bey Reel Faizlerin enflasyon oranına göre hiç bu kadar yüksek olduğu dönem yoktu diye bir yazı kaleme almış, resmen zırvalamış.....
Şu soruyu lütfen sorun Yaman Törüner'e de...

Soru Şu: Enflasyonun %1 ve reel fazilerin %300 fazla mı olmasını ister(yani reel %2 faiz gibi), yoksa enflasyonun %100 ve reel faizlerin %50 fazla olmasınımı(yani reel %50 faiz gibi) ister?????? Bunlar nasıl ekonomist, nasıl idareci????

Benim 10 yaşındaki oğluma "Sen devlet olsan hangisini seçersin diye matematik sorusu olarak sordum , aldığım cevap şu

"Baba %1 enflasyonda %200 gibi oransal çok fazla faiz ödenir gibi görünsede, ben %1 enflasyonlu ortamda %2 reel faizle(oğlumun tanımı ile ZARAR'la) borçlanırım dedi, çünkü diğeride zarar %50 reel faiz diye de açıklama yaptı.
Gerçekten bazılarının 10 yaşındaki ooğlum kadar bile ya aklı yok, ya embesil yada milleti kandırdığını sanıyor ve kandırıyorda....

Benim oğlana bir ekonomi köşesi falan yokmu bu arada, yazı mı yazdırsak, ekonomistmi yapsak nedir, Şu Barcelona'ya transfer olacak olan 10 yaşındaki Muhammed gibi....
Saygılarımla.....

Adsız dedi ki...

www.milliyet.com.tr/2007/03/01/yazar/toruner.html

Adsız dedi ki...

Bu konularda diğer önemli bir otorite de "Bruno LeGerisen" dir. Kendisi Hürriyet'teki yazıda "yabancılar sattı" diye bir ifade olmadığını, "kaçtı" kelimesinin "buharlaştı" anlamında kullanıldığını ve yabancıların borsa payının da 70 değil 40 milyar dolar olduğunu belirtmek istiyor. Kısaca Prof. Gerisen, geri sen olmayasın diyor.

Adsız dedi ki...

Goruyorsunuz iste beyin takimi sayilan adamlar ne kadar beyinsiz... Bir ulkenin gelismisligi aslinda bir sayilar oyunu; IQ'su belli seviyesinin ustunde kac tane adaminiz ekranlarda/sirketlerde/universitelerde? O sayi ne kadar yuksekse, o kadar gelismissiniz demektir. Berberoglu gibi apttallarin gozleri onundeki grafige bile bakip dogru sonuclara varabileceginden supheliyim...