Piyasalarin Efendileri Nerede?

Carsamba gununun Hurriyet, Aksam, Milliyet ve Star gazetelerine baktik ve piyasada gerceklesen %4.5'lik dususu analiz eden sadece ve sadece 1 yazar bulabildik. Saskinligimizi gizleyemiyoruz, bu yazar Gungor Uras. Diger yazarlarda jeton dusmus degil, Salih Neftci Amerika'daki subprime mortgage piyasalarindan bahseden yazisina devam ediyor ve piyasalardaki riskin dolar cinsi faizlerin yukselmesi oldugunu soyluyor. Hayret, Amerika borsasi her gun %3.5 dusmez, bu dususun sebebi ekonomik durgunluk beklentisi; yani Amerikan piyasalarinda beklenen faiz artisi degil, faiz dususu. Piyasalarin efendisi bu sefer olayi kavrayamamis.

Devlet Nedir    UNESCO Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Enflasyon Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir  Forex Nedir

Doviz piyasalarinin efendisi Gazi Ercel'in talihsiz bir sekilde YTL'nin deger kazanacagi yonunde fikrini degistirmesinin ardindan 12 saat gecmeden doviz kuru 1.38'den 1.41'e yukseldi. Ben bu adam kotu tahminci/analist diyorum, ama anlasilan az diyorum. Bundan sonra "sanssiz deve" de diyebiliriz Sayin Ercel'e. Sanssiz cunku 3 ay once dolar deger kazanacak, piyasalar cok riskli dedi, millete dolar alin dedi. Bakti YTL deger kazaniyor, hemen taraf degistirdi. O taraf degistirir degistirmez dolar deger kazanmaya basladi. Bak su Allah'in isine.

Diger yazarlar da piyasalardaki calkanti uzerine yazi yazmamislar. O zaman biz bu konuda tek yazi yazan Gungor Uras'in yazisi uzerinden bu konuyu tartisalim. Gungor Uras piyasalardaki gelismeleri gayet guzel ozetlemis. Ancak bundan sonrasinda soyle diyor:

"Acaba dünkü gelişmeler küresel piyasalarda ciddi bir dalgalanmaya yol açar mı? Bu gelişmeler Türkiye'yi nasıl etkiler?Bu konularda tahmin yapmak çok zordur. Bu tahmini yapabilenler "piyasalarda oynar ve çok iyi para kazanır." Ama ben küresel büyük oyuncuların, büyük dalgalanmalara izin vermeyeceklerini düşünüyorum. ABD kendi sorununu kendi çözer. Çin ise borsadaki dalgalanmayı dizginleyecek güce sahiptir.Bu gelişmeler ve bu gelişmelerin uzantısı olarak Türkiye'ye döviz girişinde ciddi yavaşlama, veya tersine hızlı döviz çıkışı beklenmemelidir.Dolar fiyatı biraz yükselir, faiz biraz daha artar, borsa iner çıkar, sonra bunlar unutulur. Piyasalar yeni bekleyişler içine girer."

Calkalanmanin kaynagi Turkiye olmadigi icin mi acaba bu kadar iyimser bu adam anlayabilmis degilim. Rakamlari carpitan, yerli yersiz Kucuk Emrah edebiyati yapan Gungor Uras'in dalgalanma beklememesini yeteneksizligine bagliyorum. Soyledikleri uzun vadede dogrudur, biz de zaten bu yuzden uzun vadede borsaya yatirim yapiyoruz. Ama burada tartisilan konu onumuzdeki bir kac gun/hafta icerisinde olacaklardir. Bence Turk piyasalarindaki dusus bugunku (sali) %4.5 ile sinirli kalmayacaktir. Hatta yarin (carsamba) ben borsanin en azindan 1500 puan daha gerileyecegini dusunuyorum. Dolar daha da cikacak, gecen Mayis'ta karsilastigimiz duzeltmelere yakin olaylar gerceklesebilir. Turkiye'deki faizlerin yuksek olmasi dolarin yukselmesini ve sicak paranin kacisini engelleyemeyecektir.

Piyasalardaki dusus nereye kadar gider simdiden tahmin edemiyorum ama yarin dususun devam edecegini, hatta ben de riskimi azaltmak icin elimdeki 1 yillik vadesini doldurmus kagitlarimi satmayi planladigimi belirteyim. Persembe ve Cuma ne olacagi yonundeki tahminleri yarin yapariz.

Uzun vade icin bunlar alim firsatidir ama piyasalar duserken alim yapmak genellikle benim tercihim degildir. Ben piyasalar yukselirken alir, duserken satarim genelde.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

9 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

ben bugun bir duzeltme bekliyorum sahsen. bu dususler yatirim fonlarinin asyadaki dususlerin ardindan yasadigi likidite sikintisini karsilamak icindi. no changes in fundemantals for turkey. eski seviyelere donecegimizi sanmiyorum.

Adsız dedi ki...

Gazi Erçel'in analizinden:

Kanımca, bu tablo üç konuda beklenenin dışında gelişme olursa değişir.

* Birincisi, Başbakan’ın piyasaları yanıltarak Cumhurbaşkanı olması,

* İkincisi uluslararası piyasalarda bir karışıklığın çıkması,

* Üçüncüsü Merkez Bankası’nın dövize alış yönünde aktif müdahalede bulunması.

2. maddeyi okumayı atladınız heralde..

adatopoulos dedi ki...

Hah iste biz de bundan bahsediyorduk :)

adatopoulos dedi ki...

Gerçi bu düzeltmenin daha erken olacağını bekliyordum o yüzden son tahlilde yanlış oldu tahminlerim..

tersaci dedi ki...

Ben de şöyle bir tahmin yapsam ne dersiniz:

Fenerbahçe bu sene şampiyon olacaktır.

Ancak, kanımca bu tablo üç konuda beklenenin dışında gelişme olursa değişir:

Birincisi, Futbol federasyonunun ligleri tatil etmesi.

İkincisi,Futbol federasyonunun ya da disiplin kurulunun Fenerbahçeyi ligden ihraç etmesi, pualarını silmesi, ya da daha alt kümelere düşürmesi.

Üçüncüsü, kalan 12 lig maçında Fenerbahçe'nin Galatasaray'dan 6, Beşiktaş'tan 8 puandan daha fazla puan kaybetmesi.


Nasıl buldunuz tahminimi?

Adsız dedi ki...

evet sizinkisi de g. ercel'in tahmininin biraz karikaturize edilmis hali. biraz totolojik bu da hatali olmadigi ama okunmaya deger yazi yazmadigi anlamina geliyor. peki neden okuyoruz?

Adsız dedi ki...

@adatopoulos,

nerede, ne bekliyordunuz? Ben de dunku 2000 puanlik dususu bekliyordum.

Adsız dedi ki...

dunya borsalarindaki dususler
USA-dow jones 3%
Japan Nikkei 2.9%
MS index of Latin America: 6.7%
bovespa 6%
filipin borsasi: 7.9%

tum bunlar olurken turkiyede 2 gunde toplam yuzde 5lik bir dusus var. su an amerikan borsalari toparlaniyo gibi. bizde de yarin artiya donecek buyuk ihtimalle. Mayista turkey is the most vulnerable among EMs muhabbetini yapanlar bakalim tekrar karsilastirma yapacaklar mi.

Adsız dedi ki...

Steven Roach bizim spor gazetecilerinin espri anlayisiyla kurdugu cumleyle girmis olaya (bakiniz: Kartalin Cay Keyfi BJK:3 Rize:0)

"Like nearly everything else in the world these days, it now appears that global stock market corrections are MADE IN CHINA."