Kredi Garanti Fonu Nedir?

Kredi Garanti Fonu Nedir? konulu yazımızla kredi garanti fonunu (KGF) tanımlayacağız ve Türkiyede kredi garanti fonu uygulamaları hakkında istatistiksel bilgi vereceğiz.

Kredi Garanti Fonu, Küçük ve Orta Ölçekli işletmelere destek vermek, yatırımlarının ve işletmelerinin finansmanında banka kredisi kullanmalarını mümkün hale getirmek için kefalet sağlayan bir kuruluştur.

Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler ulusal ekonomiden önemli bir pay almalarına rağmen (Bkz: Kosgeb) yüksek yönetim giderleri, küçük çaplı borç talepleri, işletmeler hakkındaki bilgi yetersizliği ve büyük ölçekli işletmelere göre daha riskli oluşları nedeniyle finansmana ulaşma noktasında sorun yaşarlar.

Yatırım Fonları Nedir? Eurobond Nedir? B Tipi Likit Fon Nedir? A Tipi Yatırım Fonu Nedir?

KGFler gelecek vadeden küçük ve orta ölçekli işletmelerin krediye ulaşma olanağını güçlendirerek ülke ekonomisinin dengeli bir şekilde büyümesini hedefler. Kore, Tayland,Portekiz ve Hindistan gibi ülkerlerde de Türkiyedekine benzer kredi garanti fonu yapılanmaları mevcuttur. Örneğin 2008 sonu itibariyle Kore Kredi Garanti fonu 3,3 milyar USD mal varlığı ile 28 milyar USDlik toplam kredi hacmine ulaşmış. (Bkz: KODIT)

Türkiyede KGF 1991 yılında kurulmuştur. 240 milyon TL sermayeye sahip Türkiye KGFsinin günümüzdeki yapılanmasını TOBB 33%, KOSGEB 33%, çeşitli fedarasyonlar ve Türkiyenin önde gelen 20 bankası 34% oluşturmaktadır. 2008 yılında KGF 1138 işletmenin 188 milyon USDlik kefaletle 264 milyon USD tutarında krediye ulaşmasını sağlamış.

KGF’den kimler yararlanabilir?
Gerçek ve tüzel KOBİ'ler, Esnaf ve sanatkarlar, Tarımsal işletmeler ve çiftçiler, Kadın ve genç girişimciler, Teminat yaratma sıkıntısı çeken yatırımcı ve işletmeciler yararlanabilir.

Bu yazımızda Kredi Garanti Fonu Nedir? sorusuna cevap vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi için Türkiye KGF’nin sitesini ziyaret edebilirsiniz.

1 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Temelde kredi garanti fonu bankaların krediler için KOBİ ler ve yeni girişimcilerden istediği nakit ve gayrınakit teminatlarını garantör vasfıyla üstlenir.
Teoride güzel bi sistem çünkü hiç bir banka riskli kredi vermek istemez ve Türkiyede bankacılık sistemi 1 yılını doldurmamış işletmelere kredi verilmesini uygun bulmaz! Fakat pratikde KGF Garantör sıfatıyla devreye girdiğinde işletmenizi bankaların mali tahlil uzmanlarını kıskandıracak biçimde incelemeye alırlar, bu da şu gibi olumsuz sonuçlar doğurmakta KGF yeni girişimcilerin fikirlerine pek açık değil riske girmek istemiyor, zaten tıkırında işleyen işletmeler bu fondan faydalanabiliyor, küçük işletmeler ve yeni girişimciler dosya incelemesi için yatırdıkları paraya yanarak ve KGF yetkililerinin tekrar dosyanızın incelenebilmesi için 6 aylık sürenin geçmesi lazım şeklinde protokolleri ile uğraşarak bu fondan -kuruluş amacına uygun olarak!- faydalanamamaktalar.