IMKB-100 Endeksi ucuz mu?

Grafiklerden ilki IMKB-100 enkdeksinin 10 yillik ortalama nominal getirisinin alternatif yatirim araclari ile karsilastirmasi, digeri ise yine endeksin 10 yillik ortalama reel getirisini ayri bir grafikte gosteriyor. Karsilastirmali grafikte Doviz (faiz haric) ve Altin'in getirileri ile birlikte ayni donem icin ortalama yillik enflasyon rakamini da gorebilirsiniz. Tahvil getirisi ayni donem icin elimde olmadigi icin onu enflasyon grafigi ile orantilayabilirsiniz.

Kapitalizm Kapitalist nedir  Faşizm nedir?  Fraktal Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  Çernobil Faciası

Kisa yorumum. Nominal getirideki dusus borsayi ucuz gibi gosterse de ozellikle reel getiri grafigine baktigimizda, onceki krizlerde -5%'e kadar gerileyen rakamlar halen uzun donem ortalamasi olan %2.5 civarinda. Uzun vadeli alim icin en iyi zamanlama sanirim bu rakamin tekrar eksilere dusmesini bekledigimizde karsimiza cikacak.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

8 Yorum Var.:

ozcakir dedi ki...

ben alttaki grafigin ne oldugunu tam olarak anlayamadim, eksenlerin ne oldugunu ve reel getirinin nasil hesaplandigini aciklarsaniz sevinirim.

Quant_Hyster.Hunter dedi ki...

hareketli ortalamalar görsel hafızayı daha fazla tetikler ve akılda kalmasına yardımcı olur diye düşünüyorum.

Junior dedi ki...

Ozcakir,
Alttaki grafik IMKB 100 endeksinin 10 senelik ortalama reel getirisinin aylar itibariyle degisimi. Hesaplanisi, 10 sene onceki endeks seviyesi ile bugunku endeks arasidaki degisimin ima ettigi yillik ortalama getirinin ayni donemdeki yillik ortalama enflasyona bolunmesiyle bulunuyor.

Burda aslinda soylemek istedigim, IMKB endeksini sirketlerin karlarini yansitan bir rakam olarak dusunursek, su anki fiyatlama halen sirketlerin enflasyon uzerinde karlilik buyumesini (pozitif reel getiri) iceriyor. Ama onumuzdeki 1-2 sene ortalamada sirket karlari reel olarak kuculecek (bana gore). Iste ne zaman grafigin ucu tekrar eksi hanelere gelerek bu donemi fiyatlara yansitirsa, o zaman alim icin uygun zaman olabilir. Tabi bu verinin tekrar eksiye gerilemesi ornegin, endeksin 1 sene boyunca bu seviyelerde sabit kalmasi sonrasi da olabilir (pozitif enflasyon oldugu surece).

ozcakir dedi ki...

Junior,
Yazdiklarini anladim ama bana mantiksiz geliyor.
Senin dedigin yontemi uygulasaydik o zaman Temmuz 2008 de -5% (eger o zamanda grafik bu sekilde goruntuleniyorsa) de iken IMKB den almak lazimdi (sanirim Temmuz 2008 sonunda 40,000 seviyelerinde idi), eger 40,000 li seviyelerden ucuz deyip alsaydik su anda epey bir zarar etmis durumda degil miydik?
Sanirim endeksin gecmis getirisi ilerideki hareketini gostermiyor, ne dersiniz?

Junior dedi ki...

Ozcakir,
Yaptigim teknik analiz degil kesinlikle. Normalde bir borsanin ucuz olup olmadigina bakmanin en kolay yolu F/K fakat bizim elimizde borsa sirketleri icin boyle bir veri yok gecmise donuk olarak. Bu yuzden kabaca ortalama reel getiriye bakmak da iyi bir gosterge bana gore, eger borsada fiyatlarin buyuk olcude sirket karlarini yansittigini varsayarsak. Temmuz datasina gelince. Ben hesaplamayi ay basindaki rakamlar uzerinden aldigim icin, Temmuz hesaplamasindaki rakam 40 bin degil 33 bin endeks ve cikan reel getiri rakami -2.9%. 2008'de sadece 3 ay eksi sonuc cikmis. Datamiz kisitli ama tek baz alabilecegimiz yer 2003 sonrasi baslayan uzun donemli yukselis trendi. Bu donemde 1 yil boyunca negatif getiri ortaya cikmis ve IMKB 12 bin-17bin araliginda seyretmis. Ama buradan alim yapanlar 2008'e kadar 55 bin seviyesini gormus. Bu tabiki simdi tekrar 1 yil boyunca negatif reel getiri gorursek borsa daha sonra 5 katina cikacak anlamina gelmiyor. Yaptigim sadece ucuz/pahali karsilastirmasi. Sonucta su anki 24 bin endeksi nominal rakamlar uzerinden 5 yil onceki 10 bin seviyeleri ile karsilastiramayiz. Elimizde gosterge F/K olmadigina gore, yapacak baska birsey gelmiyor aklima, belki patron biliyordur?

Unknown dedi ki...

Junior,
F/K dan kast ettiğin, üstten ikinci tablodaki olabilir mi?

http://www.imkb.gov.tr/veri.htm

TL(1) ile TL(2) arasındaki farkın ne olduğu hakkında bir açıklaman olabilirse ayrıca sevinirim...

Serkan dedi ki...

Junior,

Alternatif yatırım araçları olarak sadece USD, Altın ve enflasyon seçilmiş. Uzun vadede İmkb'nin enflasyon, USD ve Altın'a karşı net bir üstünlüğü var. 1999dan başlanarak alınan son 10 yılın ortalamaları bu anlamda son 23 yılın istatistikleriyle uyuşmuyor. 1986 dan günümüze Altın, USD, İmkb 100 endeksi kıyaslamasına http://www.imkb.gov.tr adresinden bakılabilir.
Türkiye gelişen bir ülke olarak beklenen ortalama büyüme seyrini sürdürdüğü sürece USD reel anlamda Amerikadaki enflasyondan daha fazla oranda deger kaybına ugrayacağı düşünülüyor. 2002 den günümüze geçen süreçte Türk Lirası reel anlamda USD’ye karşı ciddi oranda değer kazandı.
Uzun dönemde Amerikadaki enflasyonun yıllık ortalama 3% olduğu ve de altının tarih boyunca reel olarak zarar ettiren bir yatırım aracı oldugu hesaba katılırsa, İMKB'nin kıyaslandığı yatırım enstrumanlarının doğru seçilmemiş olduğu görünüyor.
Gedik yatırımın 2007 yılındaki bir sunumundaki verilere göre Amerika'da hisse senetlerinin son 50 yıldaki ortalama reel getirisi 6,5% olarak gerçekleşmiş.
Uzun vadeli bir yatırım için bu çalışma açıkcası çok anlamlı olmamış. TUFE'ye endeksli tahvillerin 14% reel faiz verdiği bir dönemde IMKB 100 endeksinin reel getirisi en az 14%'den fazla olacak şekilde piyasa tarafından fiyatlanacağını da düşündüğümüzde yazıda verilen ikinci grafikdeki dataların tekrar eksi degerlere dönmesini beklemek çok da akılcı gelmiyor.

Junior dedi ki...

Serkan bey,
ABD'de durum cok farkli degil, su anda son 10 yillik ortalama reel getirisi negatif ABD hisse senedi endekslerinin. 2007'de rakamlar farkli olacaktir tabiki. Bir de onlar hangi perioda gore hazirlamislar bilemem, bahsettiginiz calismayi e-mail atarsaniz aradaki farklari soylerim. Ilk grafikte nominal getiriler var ve altinin son 10 yildaki getirisi borsayi gecmis durumda Ocak ayinda. Subat'ta arayi iyice acti hatta altin. Ben rakamlara gore konusuyorum, bahsettiginiz "altin her zaman negatif reel getiri kazandirir" veya "uzun donemde borsa her zaman karlidir" gibi genellemeler, gordugunuz gibi kriz zamanlarinda islemiyor.

Savas bey,
Imkb'nin hesapladigi F/K hicbir duzeltme olmadan konulmus. Bizim sirketlerinin net kar rakamlarinin cogu kagit uzerindedir (bir defaya mahsus kalemler, kur farklari, enflasyon duzeltmeleri vs), bu duzeltmeler yapilmadigi icin de abuk bir seri var yayinladiklari F/K rakamlarinda. O yuzden ben onu kullanmiyorum acikcasi. Bahsettiginiz TL1 ve TL2 hesaplamasi da gecmis donem ve simdiki donem kar rakamlarina gore farkli sekilde bulunan F/K oranlari olabilir (tahmin sadece)