Beceriksiz devlet


The Economist sormuş: İş dünyası internette başarılı olurken devletler neden çuvallıyor? Tabi dalgasını da geçecek ya, devlete teknoloji satıp milyarlarca doları cebe indirenleri de es geçmemiş. Kisa bir özet geçelim.

1. Doğrudan rekabet ya hiç yok ya da çok kısıtlı.

2. Bürokratlar sorumsuz. Bir büyüğüm "bürokratlar kedi gibidirler, sahiplerine değil evlerine bağlıdırlar" demişti.

Özel sektörde başarısız olursanız, ya da işe yaramıyorsanız sizi kapının önüne koyarlar. Devlette ise mazeret uydurmanız çok kolay (Ha bire enflasyon mektubu yazan Merkez Bankası'nın kulakları çınlasın). En kötü ihtimalle de devletin başka bir kurumuna tayin olursunuz. Bürokratların en meşhur bahanelerinden biri de azıcık daha zaman ve para olsa tam süper olacak diyerek maliyet artırmaları.

3. Özel sektörde bütçe kısıtlıdır ama bu dezavantaj değil, yaratıcılık için itici güç görevi görür. Öyle AKP hükümeti gibi bol keseden savurmak hiç bir özel şirkette kolay değil. Ben şu cümleye de bayıldım bu arada: "bureaucrats are suckers for overpriced, overpromised and overengineered systems." E tabi ekmek elden su gölden, harcamak kolay.

4.Devlette Amerika'yı yeniden keşfetme meraklısı çoktur. Hazır teknolojiyi kullanma yerine artislik olsun diye, müdüre yaranacağım diye, yahut da kendisine ek iş çıkartmak için (proje ne kadar uzun sürerse koltuğu o kadar rahatdır) yeni yazılımlar, yeni teknolojiler geliştirmeye meraklıdırlar. TÜİK'in yeni ve tam bürokrat işi web sitesi bu olaya örnek gösterilebilir.

1 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

barış bey,
ekonomix'den bir haberiniz var mı?

saygılar.