Issizlik ve Enflasyon

Evvel zaman icinde, kalbur saman icinde, 2008 Eylul ayinda ortalik toz pembe iken, Merkez Bankasi 2008 icin %3.2 enflasyon tahmini yapar iken, biz %4'luk enflasyon ve %7'lik issizlik orani hedefleri hakkinda ne kadar karamsar oldugumuzu okurlarimizla paylasmistik.

Karamsar dedigime bakmayin, biz burada iyimser veye karamsar olmaya degil, gercekci olmaya calisiyoruz. Yaptigimiz tahminler beklenenlerin altinda oldugu zaman "karamsar", ustunde oldugu zaman ise "iyimser" ifadesini kullaniyoruz.

Lafi uzatmaya gerek yok. Enflasyonun %4 hedefine ulasmayacagini Merkez Bankasi bile simdiden kabul etmis durumda. Issizlik oranlari ise bir onceki seneye gore yarim puan artisla %10.1'in uzerine cikmis durumda.

Issizlik oraninin yukselmesini onlemek uzun bir sure cok guc olacak. Bunu onlemenin tek yolu ulkeyi %7 civarinda yuksek hizlarda buyutmek. Bunu basarmak ise piyasalari serbestlestirmekten, burokrasiyi azaltmaktan, hukuk sistemini iyilestirmekten geciyor. Bugun dogru seyleri yapmaya baslasaniz meyvelerini ancak yillar sonra yiyebileceginiz duzenlemelerden geciyor anlayacaginiz. Hukumet ise son iki yildir pek bir sey yapmiyor ve bunun etkilerini issizlik ve enflasyon oranlarinin yukselmesiyle gormeye basladik.

Haa, tek faktor hukumet degil tabii ki. Dis soklarin da biraz etkisi var. Ama direksiyonun basinda olan hukumet. Ayrica dis soklar Hindistan'da ve Cin'de de var, onlara kiyasla bizim performansimizda cok buyuk dusus var. Bu da suclunun hukumet oldugunu gosteriyor bize.

Faizlerin dustugu, buyumenin yavasladigi bir ortamda enflasyonun ve issizlik oraninin ciddi sekilde dusmesini bekleyemeyiz. O yuzden bu hedeflere ulasma acisindan eylul ayinda sahip oldugum karamsar goruslerimi hala koruyorum. Bir de bunlarin uzerine asgari ucrete astronomik bir zam yapsak tam super olacak!!!

0 Yorum Var.: