KURTAR BENİ ALMANYA

Merhaba,
Avrupa gerekli önlemleri almak için dört bir koldan çalışmalar yürütüyor. En başta kurtarıcı ülke olan Almanya'yı ikna etmek gerekiyor eğer Almanya ikna olmadığı takdirde herhangi bir planı işleme koymak gibi şansları yok  ve bugün AB liderleri Brüksel de bir araya gelip tüm olası kurtarma senaryolarını tartışacağa benziyorlar. Şuan görünen 4 tane senaryo var;
1:Yunanistan ve diğer borçlu ülkeler kendi tahvillerini kurtarma fonundan gelen paralarla emisyon fiyatının altındaki piyasa fiyatından alıp ağır borç yükünden kurtulmayı planlıyorlar, ama böyle bir durum olursa derecelendirme kuruluşları bu durumu temerrüt sayacaklarını daha önce belirtmişlerdi. Çünkü başkasının parasıyla kendi borcunu satın almak piyasayı kandırmak anlamına geliyor ve Avrupa'da ki riski azaltmak yerine riskin dağıtılması , el değiştirmesi gibi bir şey oluyor.
2. Euro bölge hazinelerinin ortak tahvil çıkarılması öneriliyor, ama bu duruma mali durumu iyi olan en başta Almanya olmak üzere diğer ülkeler karşı çıkıyor. Çünkü eğer böyle bir durum olursa şuan ödedikleri faizlerden daha fazla faiz ödemek zorunda kalacaklar.
3. Bu öneri ise  Avrupa Merkez bankasının elindeki vadesi yaklaşan riskli tahvilleri bir BAD BANK oluşturup oraya aktararak Merkez Bankasının işlevlerini daha rahat görmesini sağlamak. Ama bazı Avrupa ülkeleri bu kurtarma tipinin hem çok maliyetli olduğunu, hemde borçlu Avrupa ülkelerini rahatlatıp önlemlerini gevşeteceğini düşünüyorlar.
4. Son olarak; Avrupa Merkez Bankasından sonra Avrupa Maliye Bakanlığı kuralım önerisi var. Bu çok uzak ihtimal, geçen yazımda da belirttiğim gibi ; her ülke farklı bir finansal durumda iken hangi ülkeye göre hangi politikayı uygulayacaksın.  Bence en uygulanabilir plan 3. plan ama bugünkü sonuç çıktıktan sonra herşey dahada netleşecek.

cuma görüşmek üzere

0 Yorum Var.: