Spekülatif Tekstilciler ve TL Dolar Paritesi

Turkish Economy blogunda calip cirpmadan ilk yorum yazimi yazdim, ellerime saglik. Yazinin konusu Turk lirasinin asiri degerli olup olmamasi. Ben yazida asil meselenin Turk lirasinin degeri uzerine spekülatif ifadelerden ziyade tekstilcilerin yasadiklari problemlerin azaltilmasi oldugunu belirttim.

Tekstilciler yakin bir zamanda "yandim anam" anafikirli bir saldiri atagi daha gerceklestirecekler. Bakalim basarili olabilecekler mi? Turk lirasinin degeri konusunda benim anlamadigim bir sey var ama.

Madem Turk lirasi o kadar degerli (ki ben bu soylemi 2005 yilinda 1$=1.4 YTL oldugu zamanlar ve Turkiye'deki fiyatlar simdikinden %25 daha ucuz oldugu zamanlar da duyuyordum) neden Turk sirketleri gidip Amerika'dan yuksek teknolojiye sahip sirketleri peynir ekmek gibi satin almiyor? 2005 yilindan beri Amerika'daki sirketlerin degeri yerinde saydi. Ustune ustluk Turk lirasi dolara karsi %50 civarinda deger kazandi. Bu kadar indirime ragmen Turk sirketleri ala ala gittiler dandik seker ureticisi Godiva'ya dunya kadar para bayildilar.

Bence Turk lirasi tekstilcilerin soyledigi kadar degerli degil; ben ihracat ve sermaye akisinin yalancisiyim!!!

Not: Bu konularda en son yazılmış yazılarımızı Dolar Alış Satış sayfalarından okuyabilirsiniz.

2 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

5 AĞUSTOSTA AKBNK SATTIM DEDİDİZ. O ZAMANLAR DEĞERİ 6.80-7.-YTL İDİ.
BUGÜN 5.95.- BU KADAR İSABETLİ TAHMİNLER NASIL YAPABİLİYORSUNUZ???

Mert Nuhoglu dedi ki...

Sadece mevcut değerlere bakarak, piyasanın dengede olduğunu söylemek doğru olmaz. Çünkü piyasanın dengeleyici kuvvetleri, gecikmeler içerir.