Secim Bahisleri II

Normalde secim sonuclarini tahmin etmek cok zor olmamali, bir kac puanlik sapma disinda herkes secimlerden once kimin ne kadar oy alacagini tahmin edebilmeli. Ancak isler boyle gitmiyor. Turkiye'de medya dahil, meslek kuruluslari, okullar, vs. politize oldugu icin herkes elinden geldigince kendi cikarlari dogrultusunda rakamlari carpitmaya ve boylece insanlari kanalize etmeye calisiyor. O yuzden de MHP'yi tutan bir gazete MHP secimlerden %30 oy alacak seklinde bir haber yapmaktan cekinmiyor, ya da solcu olan Mulkiyeliler CHP secimlerden %30 oy alacak demekten utanmiyor.

Ote yandan AKP'nin oylari anketlerde %30-50 araliginda cikiyor. Bu ortamda insanlar nasil tahmin yapabilirler? Iki tane alternatif var. Birincisi gecmis yillardaki secimleri anketlerinde dogru yansitan sirketlerin bu secim icin yaptigi anket sonuclarinin ortalamasini alarak isabetli bir tahminde bulunabilirsiniz. Ikincisi, siyasi parti liderlerinin soz ve davranislarindan cikarsamalar yapabilirsiniz. Birinci yontemi uygulamak icin arastirma yapmak ve emek sarfetmek gerekiyor. Turk milleti olarak boyle seyler bize ters gelir. O yuzden sonuca kestirmeden gidelim. Dun Tayyip Erdogan secimlerde 2002 yilinda aldiginin altinda oy alirsa cekilecegi manasina gelen sozler soylemis. Bu demektir ki %35'in uzerinde oy almayi bekliyor. Ote yandan diger siyasi parti liderlerinden boyle carpici laflar gelmiyor. Bunlarin isigi altinda secimlere 5 gun kala tahminlerimi guncelliyorum:

1. AKP secimlerden %35-40 arasinda bir oy alacak.
2. CHP secimlerden %18-22 arasinda bir oy alacak.
3. MHP %10 barajini gecen ucuncu parti olacak.

Ayrica 30'a yakin bagimsiz da meclise girecek ve AKP tek basina yine iktidara gelecek. Ancak 367 rakamina ulasamayacak.

Tahminleri guncellemek isteyenler veya yeni tahmin yapmak isteyenler yorumlara biraksinlar.

7 Yorum Var.:

selenga dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
selenga dedi ki...

3 Kasım da AKP AKP 10 milyon 808 bin oyla yüzde 34.28’lik bir orana ulaşmıştı. Şimdiki iddia neydi? Yüzde 40. AKP’nin 35 milyon 100 bin geçerli oy kullanacağı bir seçimden yüzde 40’lık bir zaferle çıkabilmesi için, 14 milyon 40 bin geçerli oy alması gerekiyor.

AKP’nin 14 milyon 40 bin oy alabilmesi için 3 Kasım’da aldığı oy sayısını (10 milyon 808 bin) 3 milyon 232 bin artırması gerekiyor. Bu da, bir önceki seçime göre AKP’nin oy sayısını yüzde 29.9 artırması anlamına geliyor.

Yine bir hatırlatma yapalım: Önümüzdeki seçimdeki kayıtlı seçmen sayısı, 3 Kasım’a göre 1 milyon 126 bin kişi artıyor demiştik. Bu durumda AKP’nin 22 Temmuz’da yüzde 40’a ulaşabilmesi için, yeni seçmenlerin tümünün oyunu almadı yetmiyor. Tüm yeni seçmenlerin üzerine (tümünün geçerli oy kullanması kaydıyla) AKP’ye 2 milyon 106 bin oy daha gerekiyor.

sanırım %40 zor
haberi vatan gazetesinden aldım.
Ayrıca Türkiye de partiler erken seçime giderler ve oylarını artırmayı planlarlar ama genelde olmaz.

mr. brooks dedi ki...

vatan gazetesinin haberi ve haberin verilis sekli cok yaniltici. biraz dikkatli okunursa cok rahat anlasilir. zaten sayilarla oynamak icin o tarz haber yapiyorlar.

ayrica chp'nin oy orani hesaplanirken ayni mantik kullanilmiyordu diye hatirliyorum.

ben de tahminlerimi yazayim:
1. akp %38-%43
2. chp %18-%22
3. mhp baraji asar diyorum.

selamlar..

Damacana dedi ki...

AKP nin %30 civaro, CHP nin %20-%25 ler civarı MHP nin de %15 civarı oy alacağını tahmin ediyorum.

Asıl sükseyi bence kimsenin görmediği, seslerini duyuramayan partilerin alacağını tahmin ediyorum. Ama onlarda baraj kurbanı olacaktır.

Son olarak (AKP, CHP, MHP, DSP, DTP) 5 parti meclise girer.

Adsız dedi ki...

Vatanın haberi yanıltıcı.

AKP 40 alamamaz deniyor, AKP zaten 2004 yerel seçimlerinde % 42 almıştı.

Başbakanın restinden sonra ben çıtayı yükseltiyorum. Bütün ciddi araştırmalar da kararsızlar dağıtılmadan bile AKP'nin %40'ı geçeceğini söylüyor.

AKP: % 43-47
CHP: % 19-23
MHP barajı aşar.
Bağımsızlar: 25-30

Tek başına iktidar devam ediyor, ama 367'yi bulması -MHP aşarsa- imkansız.

Serkan dedi ki...

1. AKP %32-37
2. CHP %21-25
3. MHP %15-19

3 Parti baraji asar.

M. Akif dedi ki...

Akp : %35-40
Chp : %18-23
Mhp : % 9-13


Sonuç ne olursa olsun dünü aratmasın...