AK Partı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen buyurmus:

"Vatandaşlarımızın geniş kesimlerinin bu kadar sıkıntı çektiği bir dönemde bu iktidar partisi oylarını artırabiliyorsa bunda rasyonel olmayan bazı sebepler aramak gerekir.''

Nasil yani? Sayin Öymen lutfedip Ekonomi Turk okusaydi, secim sonucu hicte mantiksiz gelmeyecekti. Bakin secimden iki gun once Ahmet Bey ne yazmis:

"Günün modası CHP'ye oy verirken AKP'nin iktidarı için duacı olmak. Nasıl bir ruh halidir bu ? "

Secimi makro anlamda bundan daha iyi ozetleyebilecek bir cumle dusunemiyorum. Cozum uretmek yerine, ocu siyaseti yapmanin bir fayda getirmeyecegini gormus olduk bu secimde, tam Ahmet Beyin ongordugu gibi.

"CHP genel başkanı seçimlerden sonra ekranın karşısına geçip 21.5'un nasıl da başarılı bir sonuç olduğunu anlatmaya kalktığında hepimiz çıldıracağız. Şimdiden duygularımıza tercüman olmak istedim."

AKP'nin basarisini kutlamak lagzim, hakettiler. Cogu yazar yine olayin kolayina kacip AKP'nin basarisini sadece askerin mudahelesine, ve CHP'nin beceriksizligine bagliyor. Aslinda secimin sonucunu sadece CHP'nin halktan kopuk olmasina baglamamak lagzim. AKP'nin basarisinda bir cok mikro etken var. Bunlarin bir kaci hali hazirda tartisildi, konusuldu. Fakat bir tanesi simdiye kadar pek hakettigi ilgiyi gormedi. AKP nin muhtesem bir yerel orgut yapilanmasi var. MSP(Ekonomix'in partisi degil) doneminde baslayan, Refah Partisi doneminde olgunlasan orgutlenme (Amerikalilarin grassroots politics dedigi), ak partı ile zirve yapmis bulunuyor. AKP'li gonulluler kapi kapi dolasarak, dertlerini halka anlatarak, direk halkin dertlerini dinleyerek ve yeri gelince komur, yiyecek gibi rusvet dagitarak, partinin secimi istedigi sekilde yonlendirmesini sagladilar. AKP'ye bu konuda rakip olabilecek tek orgutlenme (en azindan ben hala Turkiye'deyken) Dogru Yol Partisi'nde vardi. Mehmet Agar'in bir turlu bu orgute hakim olup, motive edememesi sonucunda DYP nin yerel orgut calismalari hic bir sonuc vermedi. Tabiri caiz ise meydan AKP'ye kaldi.(Cumhuriyet mitingleri ile ilgi ayri bir yazi yazacagim)

Iki ay gibi kisa bir surede genclik ve kadin kollarini mobilize edip, ulkede gezilmedik mahale birakmamak AKPnin niye bu secimi kazanmayi hak ettigini gosteriyor. Kanaatimce, bundan sonra Turkiye'de basarili olmak isteyen her parti AKP'nin stratejisini benimsemek durumunda kalacaktir. Medyanin gazi ile secim kazanma gunleri sona resmi olarak ermistir, gecmis olsun sayin Aydin Dogan.

2 Yorum Var.:

mr. brooks dedi ki...

Onur Oymen'e sunu sormak lazim:

Kardesim herkes sikayetciydi de sen akli basinda bir cozum mu onerdin ki oylarin AKP'ye degil sana verilmesi gerektigini dusunuyorsun?

Ben aslinda bu secimde aidiyetlerin ve magduriyetlerin, oy belirlemede ekonomiye dair fikirlerden biraz daha fazla etkili oldugunu dusunuyorum. Ama makul fikir uretmeyip "o ne veriyorsa ben 5 fazlasini veriyorum" anlayisiyla oy isteyen bir partinin temsilcisinin de boyle yakinmaya hic mi hic hakki yok.

Unknown dedi ki...

Akılsızlık yanında Aziz Nesin'i hatırlayıp yüzde 60 aptala işaret edenler de var. Konuya kısaca değindim:

Çarpıtma

FST, izlenimler