Emeklilik ve Anayasa Mahkemesi

Bu yalniz Turkiye'ye mahsus bir problem degil. Anayasa mahkemesi Amerika'da bile secilmis insanlarin yaptigi kanun degisikliklerinin anayasaya uygun olup olmadigina karar veriyor. Ancak bazen bizim Anayasa Mahkemesinin yaptigi gibi durumdan vazife cikarip kendi kendine kanun yapma yoluna gidebiliyorlar. Esitlik Anayasa Mahkemesinin kullandigi en muglak ifadelerden bir tanesidir mesela. Insanlar esitse niye herkes esit vergi vermiyor?

Neyse, sistem boyle, sorunlara da sistem icerisinde cozum bulmak gerekli. Biz burada geri alanda kendi aramizda top cevirmeyecegiz, biz burada hukumete dort pasta gole gidecek bir strateji sunacagiz. Cok basit:

1. Turkiye Cumhuriyeti vatandasi olan herkesin yasi ne olursa olsun 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren emekli edilmesi yonunde kanun hazirlanacak. 1 Ocak 2007 tarihinden once emekli olmus vatandaslara ise turuncu renkli bir kart dagitilacaktir. Mevcut calisanlara simdiye kadar calistiklari her yil icin bir beyaz kart dagitilacaktir. SSK ise ozerklestirilecektir.

Yatırım Fonları Nedir?   Altın Fonu Nedir  Komünist Nedir  Komünizm nedir?  Kapitalizm Kapitalist nedir

2. Herkes emekli oldugu icin kimseden artik SSK kesintisi yapilmayacak, neticede emeklilere odeyecek para olmayacaktir. Hazine SSK'nin aciklarini kapatmayacagini soyleyecek, ve SSK iflas edecektir.

3. Devlet tum calisanlardan aylik 200 YTL gibi enflasyona endeksli turuncu kart fonu kesintisi yapacak, ve bu kesintilerle ellerinde turuncu kart olan vatandaslara enflasyona endeksli olarak artacak 500 YTL'lik turuncu kart odemeleri yapilacaktir.

4. Mevcut calisanlara 65 yasina ulasmalari ve en az 25 beyaz karta sahip olmalari halinde turuncu kart verilecektir.

Dikkat ederseniz yukaridaki turuncu ve beyaz kart sistemi kadin erkek arasinda bir ayrimcilik yapmiyor. Tum turuncu kart sahiplerine ayni odeme yapiliyor, tum beyaz kart sahiplerinden de ayni kesintiler yapiliyor. Gorulecegi uzere emeklilik sistemi gelecek yil itibariyle ortadan kalkacak, hukumet ise Anadolu Kaplani turuncu-beyaz kart sistemi cercevesinde istedigini yapabilecektir. Hukumetin illaki benim onerdigim sistemi harfi harfine yerine getirmesine de gerek yok, istedigi sekilde yapabilir. Anayasa mahkemesi de "ulan yaktiniz bizim emekliligi" diyerek kahrindan catlar herhalde!!

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Simdi bu kisiler kendilerini ulke kurtaricisi olarak heryerde ahkam kesiyorlardir. Suanda emekli sandigindan yararlananlar sisteme en cok yuk olan kisiler(ben de dahil)..ustelik bu kisiler devletin guvencesinde sabah 8 aksam 5 mesaisi garantisi altindalar..oysa suan sisteme giremeyen, is bulmak icin kacak calisanlar cogunlukta.(mesela tanidigim temizlikci aynur abla yillardir calisiyor ama karnini zor doyurdugundan sigorta yaptiramamis kendisini. Suan kac yasinda dersiniz 65! ve onun bakacak oksuz bir torunu var). Esitsizligi mi yoketmek istiyorlar..O zaman sayin S. lutfen kendisine gelen maas artisi kararini veren bu meclisin o kararini da geri cevirsin..cunki kendisinin bu memlekete katma degeri bu maastan daha az hatta su verdigi karar icabiyla eksidir..