Insider Trading Tutuklamalari

Amerika'da bir suredir insider trading sorusturmasi suruyordu. Bugun 4 kisi daha tutuklanmis. Konunun ozunu ben size anlatayim, siz de neden tek basiniza borsalarda Deli Dumrul gibi veya Don Kisot gibi yeldegirmenleriyle savasmamaniz gerektigini belki anlarsiniz. Hisse senetlerinin fiyatlarina bir grafikten buldugunuz al sat emirleri degil, kimsenin sahip olmadigi bilgiler yon verir. Piyasaya yeni bir bilgi geldigi zaman hisse fiyatlari degisir.

Amerika'da ve dunyanin diger taraflarindaki problem bazi kisilerin bu bilgilere piyasalardan cok once sahip olmasi ve bu bilgileri kullanarak kar elde etmesidir. Amerika'da tutuklananlardan bir tanesi AMD firmasinda calisan yoneticilerden bir tanesi. Adam sirketin kac tane cip sattigini, kac fiyattan sattigini, kar oraninin ne oldugunu herkesten cok once biliyor haliyle. Bunu da hedge fonlarla yaptigi "danismanlik" telefon gorusmelerinde hedge fonlara aktariyor. Hedge fonlar da bu kisiye "danismanlik" hizmetinden dolayi toplam $200,000 para oduyorlar. Simdi siz piyasalarda kendi kafaniza gidip alim satim yaparsaniz elbet bir gun karsiniza kimsede olmayan bir bilgi sahibi hedge fon cikar ve dayak yersiniz.

O yuzden biz hangi hedge fonlar piyasalardan daha yuksek getiri sagliyor diye arastiriyor ve daha sonra bu kisilerin yaptiklari islemleri taklit ederek bir asalak gibi piyasalardan daha yuksek getiri saglamanin yollarini ariyoruz. Bununla ilgili goruslerimizi de Insider Monkey blogunda paylasiyoruz.

Bu konuyla ilgili Arrests in Insider Trading Investigation baslikli yaziyi okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

0 Yorum Var.: