Insider Trading ile Yasal Yoldan Kâr Elde Edilebilir mi?

Insider trading, sermaye piyasasi araçlarinin değerini etkileyebilecek kamuya açık olmayan bilgilerle yapıldığı zaman yasadışıdır. Biraz genel bir tanım oldu. Bazen insiderlar kasıtlı olarak bu bilgileri dışarı sızdırırlar. Belki birisi yakın bir arkadaşına söyler ve o kişi de bu bilgiyi kullanıp işlem yapar ve toplam karı paylaşırlar. Bu kişiler, içeriden sızan bilgileri kullanarak yasadışı kazanç sağlar. Fakat yasadışı olsa bile ispat etmek ve dava açmak çok zordur. Sonuçta insider trading işlemleri amerikan borsalarında çok yaygındır ve bütün yatırımcıların aynı seviyede olduğu ise tamamen sürrealdir. (Etkin Pazar Hipotezine inananların dışında)


Fakat biz dışarıdakiler için yasadışı insider trading'ten yasal olarak kar sağlama imkanı vardır. Aşağıda kamuya açık olmayan bilgileri kullanarak kar elde edebileceğimizi gösteren 3 yöntemi açıklıyoruz.


1) Eğer herhangi bir yerde gizli bir bilgiye kulak misafiri olursanız, bununla ilgili borsada işlem yapabilirsiniz ve yaptığınız işlemden elde edeceğiniz kazanç legaldir. Örneğin; New York'ta Pakistan' lı bir taksi şoförü olduğunuzu düşünün ve yolcularınızdan birinin konuşmalarına kulak misafiri oldunuz, bahsi geçen yolcudan yarın A şirketinin B şirketi hisse senetlerini alacağını duydunuz. Hemen gidip milyonlarca dolar değerinde hisse senedini opsiyon ile satın alabilir, hemencecik zengin olabilirsiniz ve bu tamamen legaldir. Çünkü bu istihbaratı duyduğunuz zaman sizin hiç kimseye karşı güvene dayanan bir vazifeniz yoktur. Sadece kulaklarınızı açık tutun.


2) Ücretsiz insider trading veri kaynağınız insider monkey olarak bir kişinin ezkaza halka açık olmayan bilgilere rastlamasının çok olası bir durum olmadığını düşünüyoruz. Aslında daha iyi bir yol var. Akademik çalışmalar bize insiderlar tarafından yoğun bir biçimde satın alınan hisse senetlerinin, borsa endeksine göre %7 daha fazla getiri elde ettirdiğini göstermiştir. Nedeni oldukça açıktır. Insiderlar diğer kişilere göre daha sağlam bilgi edinirler( sermaye piyasasi araçlarinin değerini etkileyebilecek bilgiler dahil) ve içeriden elde ettikleri bilgiler sayesinde bir avantajları olur. Tabii ki de bütün insider alımları içeriden sızan haberlere bağlı değildir. Ama bir insiderın işlemlerini taklit ederseniz- bunların halka açıklanmayan bilgilere bağlı olduğu daha muhtemeldir- ortalama bir kazanç elde edeceksiniz. Kazançlı yatırım stratejilerini belirlemenin bir yolu da halka açıklanmış insider trading araştırmalarını analiz etmekten geçer. Insider Monkey tarafından geliştirilmiş tescilli kantitatif metodolojiler illegal insider trading' in tespit edilme olasılığını arttırmıştır. Bu sonuçları saygın bir gazetede paylaşmak yerine bu insider trading işlemlerini taklit ederek( olasılık dahilinde) kazanç elde etmeye karar verdik. Kendi metodolojimizi kaliteli hedge fonlarıyla paylaştık. Aynı zamanda emniyet teşkilatı da bu bilgilerimizi kullanabilir.


3) Hedge fonları ve yatırım fonları bazı zamanlar sermaye piyasasi araçlarinin değerini etkileyebilecek kamuya açık olmayan bilgileri tanımlayabilirler. Ya çok sıkı çalışırlar ve bunu ortaya çıkarırlar ya da bunun için para öderler. Bu arada sistem bu sistem New York' un güneyinde bulunan Preet Bharara, the United States Attorney sayesinde daha temiz işlemekte. Onlarca hedge fon "analist"ini ve borsa simsarını illegal insider trading yapmakla suçluyorlar. Bunların bu tür bilgileri nasıl elde ettikleri önemli değil, önemli olan nasıl legal yoldan kazanç elde edebileceğimizdir. Tek yapmanız gereken hangi fonun daha çok alfası olduğunu belirlemek ve bu hedge fonun sahip olduğu hisseleri taklit etmektir. Eğer gerçekten alfaları varsa olağandışı gelirleri kalıcı olacaktır. İşte bu hedge fonları taklit ederek borsa endeksine göre daha fazla kazanç elde edebilirsiniz.

Bu yazı insider monkey sitesinden çevrilmiştir.

0 Yorum Var.: