Illegal Insider Trading Gundeme Oturdu

Akademisyenler genellikle dunyadan cok haberi olmayan kisiler. Finans alaninda bunun en guzel ornegi etkin pazar hipotezidir. Chicago Universitesinden Eugene Fama rastgele hisse secen bir maymunla milyar dolarlik fon yonetenler arasinda fark yoktur tahminini baska nasil yapabilirdi ki?

Fon yoneticilerinin pozitif alfa yaratmada kullandiklari etkin yontemlerden bir tanesi illegal insider trading yapmaktir. Amerika'da genellikle bu haliyle insider trading yasak olmasina ragmen islemler onemli aciklamalardan bir kac gun once yapilmadiysa pek cezalandirilmiyordu.

Son bir kac yildir illegal insider trading konusunun uzerine daha fazla gidilmeye baslandi. Yine de illegal insider trading oldukca yaygin ve bizim insider trading islemlerini taklit ederek dahi borsa endeksinin uzerinde performans gostermemiz bunun indirekt kanitlarindan bir tanesi.

Bu hafta sonu WSJ'da onumuzdeki aylarda cok buyuk gurultu kopartacak tutuklamalarin yapilacagini, bir cok hedge fonun ve yatirim fonunun arastirildigini duyuran bir haber yayinlandi. Oysa bundan bir ay once bassavci bu haberi kendisi avukatlara bizzat vermisti. Demek ki bir haber WSJ yazana kadar haber olmuyormus.

Neyse biz de bu konu ile ilgili Inside Information About the Massive Insider Trading Probe baslikli bir yazi yazdik, ilgilenenler okusun.

0 Yorum Var.: