Almanya'da Insider Trading

Insider trading, Amerika'da son 50 yıldır kârlı bir yatırım stratejisidir. Önceki yazımızda Hollanda'da insider trading' in kârlılığını gösteren bir çalışmayı ele almıştık. Insider Trading' in bazı ülkelerde de kârlı bir strateji olduğunu göstermiştik ve bu bizim iddiamızı desteklemişti. Insiderlar şirketleri hakkında, diğer yatırımcıların bildiğinden daha değerli bilgileri bilirler. Esas soru ise, bu değerli bilgileri kullanarak borsada kârlı işlemler yapıp yapamayacakladır. Belki biz dışaridakiler olarak bu işlemleri taklit edip daha fazla getiri elde edebiliriz.

Insider işlemleri Almanya'da çok eskiye dayanmaz. 1994 e kadar kamuya açık olmayan bilgileri kullanarak insider trading yapmak suç bile değildi. 2002 Temmuz ayına kadar da insiderlar ve onların aile üyelerinin yaptıkları işlemleri kamuoyuna duyurmasına gerek yoktu. Böyle olunca Almanya'da insider trading'in getirilerini inceleyen az sayıda çalışma bulduk. Bunlar da yeni yeni araştırılmış.

Bir çalışmada, Almanya'daki insiderların kendi şirketlerinin hisse senetlerini alıp-satarak oldukça iyi kâr ettiklerini göstermekteydi. Bu işlemlerin ardından 20 gün sonra, insider alımları yapanlar toplam %4,38 gibi olağandışı gelirler elde etmekte, insider satışları yapanlar da ise %1,47 oranında zarara uğramakta. Bu rakamlar Amerika'da gözlemlediklerimizden bile daha iyi. Başka ilginç bir durum ise şirket yetkilileri(CEO, CFO, vs.) nadiren işlem yapıyorlar ve olağandışı getiriler elde edemiyorlar. Oysa yönetim kurulu üyeleri ve diğer insiderlar yapılan duyurulardan önce alım satım işlemleri yaparlar. Bu kişiler olağandışı getiriler elde ederler. Almanya'daki savcılar şirket yetkililerinin yaptıkları işlemleri hoş görmemekte ama diğer insiderlara ise göz yummaktalar.

Almanya'daki yapılan insider trading işlemleri 5 gün içinde kamuya açıklanmalıdır . 5. günün sonuna kadar beklediklerini varsayalım, bu 5 günün getirileri diğer kişiler için mümkün değildir( ayrıca medyan raporu 3 gün içinde yazılmalıdır). Çok şükür ki bu 5 günün toplam getirisi sadece %1,62 oranında. 20 gün içinde toplam getirinin %4,38 olduğu göz önünde bulundurursak, bizim gibi dışarıdakiler insiderların alımlarını taklit ederek 15 iş günü içerisinde %2,76 getiri elde edebilir. Bu durum borsanın insider işlemlerine çok yavaş tepki verdiğinin kanıtıdır.

Insider alımlarını taklit ederek endeks fonlarına göre daha fazla getiri elde edilebilir.

Konuyla İlgili;

4 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Benim bir başka konuda sorum olacaktı. Amerika'da halka açık şirketlerde cia sertifikasına sahip kişileri çalıştırmak zorunlu mu?

Editor dedi ki...

CIA sertifikasi nedir?

Kadir dedi ki...

http://www.theiia.org/ Sertifikalı iç denetçi diye geçiyor türkçesi.

Editor dedi ki...

Sirketlerin bagimsiz sirketler tarafindan denetlenmesi bir zorunluluk. Iceride calisanlarin da muhasebe kurallarindan anlamasi gerekli tabii ki de, neden boyle sertifikali birini calistirmak zorunda olsunlar onu anlamis degilim.

Yine de bilmiyorum, sac kesmek icin bile sertifika istenen bir ulkede muhasebecilerden de ekstradan sertifika isteniyor olabilir...