Ethanol

Dünkü Wall Street Journal'ın manşeti: Ethanol Craze Cools As Doubts Multiply. Daha bir kaç yıl önce kutsal alternatif haline gelen ethanol, habere göre bazılarının gözünde -ki bunların arasında çiftçiler de var- iyice düşmüş. Yazıda from panacea to pariah denmiş. Bir kaç yıl önce mucize gibi takdim edilen ethanol piyasasında işler iyi gitmiyor. Mısır fiyatları yükselirken ethanol fiyatları düşüyor. Bir yanda azalan karlılık diğer yanda yükselen tarım fiyatları, hisse fiyatlarının sürekli aşağı gitmesi de cabası.

A recent study by the Organization for Economic Cooperation and Development concluded that biofuels "offer a cure [for oil dependence] that is worse than the disease." A National Academy of Sciences study said corn-based ethanol could strain water supplies. The American Lung Association expressed concern about a form of air pollution from burning ethanol in gasoline. Political cartoonists have taken to skewering the fuel for raising the price of food to the world's poor.

Last month, an outside expert advising the United Nations on the "right to food" labeled the use of food crops to make biofuels "a crime against humanity," although the U.N. Food and Agriculture Organization later disowned the remark as "regrettable."

Yazıda daha ilginç bölümler de var. ABD mısır bazlı ethanol üretiminde lider ve Amerika'daki ethanol üreticileri federal hükümetten galon başına 51 cent alıyorlar. Ethanol sektörü ayrıca yüzde 54'lük gümrük vergisi ile korunuyor.

Ancak şimdilerde bir yanda ethanol lobicileri, bir yanda tarım sektörü lobicileri, bir yanda petrol lobicileri var. E tabi çevreciler de maydonoz olmazsa olmaz. Bir de diğer gıda üreticileri var ki bunlar da artan fiyatlardan ve maliyetlerden yakınmakta. Tarım sektöründe ise önceki yıllardaki tatlı kar artık yok. Ama başta mısır olmak üzere bir çok tahıl fiyatının yükselmesinden özellikle hayvan yetiştiricileri oldukça rahatsız olmuş durumda. Yükselen gıda fiyatları tüketiciyi de vuruyor ama onların lobicileri yok.

Ethanol yakıtı üreticileri devletten benzine konulacak minimum ethanol oranını yükseltmesini bekliyorlar. Bu hikaye size tanıdık geldi mi?

Bütün bunlar da adı serbest piyasa olan ABD'de gerçekleşiyor.

1 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

USA hiç karışmasın isteyen istediği kadar petrolüne etanol koysun isterse içsin.Etanol üreticilerini desteklemesin.Benzincilere etanol koyma oranı serbest bırakılsın.Bazı şirketler %50 etanol koysun bazıları %10 koysun.Bütün mısırları etanol yapsınlar.Tahıl fiyatları artsın etanol ucuzlasın herkes acıktıkça etanol içsin kafayı bulsun serbest serbest gezsin.