Matematik Olimpiyatlari

Finans piyasalarinda calisip iyi para kazanmanin yollarindan bir tanesi de cok iyi matematik bilmektir. Eger matematiginize guveniyorsaniz Matematik Olimpiyatlarinda lise ogrencilerine sorulan sorulari cozmeyi deneyebilirsiniz. 1960 yilindan beri sorulmus tum sorulara bu sayfadan ulasabilirsiniz. Usengec okuyucularimiz icin sorulardan bir tanesi ben asagiya aktariyorum, bilegine guvenenler cozsun:

The positive integers a and b are such that the numbers 15a + 16b and 16a - 15b are both squares of positive integers. What is the least possible value that can be taken on by the smaller of these two squares?

Kisa Bilgi: Matematik Olimpiyatlarinda en son 2007 senesinde Cafer Yildirim isimli "inek" ogrencimiz Altin Madalya kazanmis. Altin Madalya kazanabilmek icin 6 sorunun 4.5'ini dogru cevaplamak gerekiyor. Birinci olabilmek icin genellikle sorularin tamamini dogru cevaplamak gerekiyor. Ulkelerin performansina baktigimiz zaman en basarili ulkeler sirasiyla: Cin, Rusya, Kore, ABD, ve Japonya. Ben en cok ABD'nin ilk 5 icerisinde yer almasina sasirdim. Turkiye ise genellikle 20. sirada yer aliyor, 2007 senesinde 17. olmusuz. Bence cok iyi bir sonuc.

3 Yorum Var.:

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Ucunden egitim konusunda bir pas:

http://www.oecd.org/document/30/0,3343,en_2649_201185_39251550_1_1_1_1,00.html

Türkiye'nin OECD icinde nerede oldugunu görmek acisindan önemli bir calisma.

Population that has attained at least upper secondary / tertiary education siralamalarinda OECD icinde sondan ikinciyiz.

Expenditure per student siralamalarinda da nal topluyoruz (gerci coklukla sadece devlet üniversiteleri alinmis).

Matematik demisken:

Indicator A5: What are students' attitudes towards Mathematics?

Mexican and Turkish students tend to report what are generally considered to be educationally
positive and favourable attitudes and approaches. In particular, students report high levels of
interest in mathematics, they rely heavily on elaboration strategies for learning, and they report a high level of teacher support. However, their anxiety in mathematics is high compared to other OECD students and their sense of belonging and self-efficacy in mathematics are the second weakest of any of the subgroups of countries, after Japan and Korea.



Yalniz söyle de komik bir sey var:

In only four countries is a lack of
upper secondary education not associated with a higher unemployment risk: Greece, Korea,
Mexico and Turkey. The unemployment rate for below upper secondary level of education is
even lower than for upper.

Memlekette is bulamayan okumaya devam mi ediyor demek bu?



Ilgi cekici bir nokta: Compared to GDP, the United States spends on tertiary education
up to three times more than Italy, Portugal and Turkey and partner economy Estonia, and four times more than partner economies Brazil and the Russian Federation.

Ama

Conversely, Australia, the Netherlands, New Zealand, Norway,
Turkey and the United Kingdom and partner economy Brazil invested most of the increases (in relative terms) between 1995 and 2004 in primary, secondary and post-secondary nontertiary
education.

Yalniz

Share of private expenditure on educational institutions sadece %10 civarinda (2004 - all levels).


Cok ilginc bir istatistik de ortalama üniversite harclarinin en düsük oldugu, yani okumanin en ucuz oldugu ülkelerden birinin Türkiye olmasi.


Falan filan... Cok güzel bir calisma, tavsiye ederim. Bizim basinda cikmaz böyle haber ama ne yazik ki.

Cüneyt

Kubilay dedi ki...

bahsedilen matematik olimpiyatlarına ben de katılmıştım. aynı zamanda yine çoğunlukla matematik ağırlıklı olan ama içinde algoritmaya daha çok ağırlık veren bilgisayar olimpiyatlarına (asıl adı international olympics of informatics) katılıp -övünmek gibi olmasın - Türkiye birincisi olmuştum. matematik dalında 5 soru soruyorlardı ve türkiye 2.'si olan sıra arkadaşım sadece 3 soruya dokunabilmiş, onlardan da sadece 1 tanesini tamamen çözmüştü. zorlukları konusunda bilgi verir sanırım. Türkiye bu tarz olimpiyatlar arasında (matematik, IOI, fizik, kimya ve biyoloji) en çok biiyolojide başarılı. ezber sisteminin sanırım tek faydası bu... bu olimpiyatlarda türkiye'nin en başarılı okulların devlet okulları değil Fethullah Gülen'e yakınlıklarıyla bilinen Fatih, Samanyolu ve Yamanlar kolejleri olduklarının da altını çizelim ve yaşasın eğitimde de özelleştirme diyerek konuyu kapatalım. saygılarımla.

ayseyaman dedi ki...

Türkiyenin olimpiyat performansı sıralamasındaki konumu =~ Türkiyenin bilimsel makale sayısı sıralamasındaki konumu =~ Türkiyenin milli gelir sıralamasındaki konumu. (=~ yani üç aşağı beş yukarı)