Cemil Ertem ve Cari Acik Kirmizi Cizgileri

Star Gazetesi yazari Cemil Ertem cari acik konusunda su aciklamalara bulunmus ve bir okurumuz bu konudaki goruslerimizi soruyor:

1.Yabancı raporlar türk bankalarına yatırım yapmayın, cari açık noktasında ciddi şüpheler var diyorlar.İMKB'de banka hisselerinin ağırlığı çok fazla,  dolayısıyla İMKB bu raporların etkisiyle hemen düşmeye başlıyor.  Bu bir oyun,  bunu görelim

2. Çünkü Türkiye'de istikrarlı ve demokrasiyi öne çıkaracak yeni hükümetin olması ve yeni anayasa sürecinin devreye girmesini istemeyenler var. Uluslararası güçler, bunun içinde bazı Ortadoğu ülkeleri de var,  Türkiye'de demokrasiyle sağlanacak bir siyasi istikrarı ve  yeni anayasa yapım sürecinin başlamasını istemiyorlar. Ve bunun için seçim sürecini karıştırmak istiyorlar.

3.Yabancı banka raporları üst üste geldi ve birbirinin kopyası. Oysa  OECD'de bir rapor açıkladı ve  Türkiye’de cari açığın büyük risk taşımadığını, milli gelire oranının 8.9'u bulabileceğini söylüyor. Bizim buradaki kırmızı çizgimiz 10’dur. Cari açığın oranı GSYH’ya yüzde 10'u bulduğu zaman 2001 krizinde de bunu aştığımız zaman çok sorun olmuştu.

Bizim yorumlarimiza gelelim. "Yabancilar bize oyun oynuyor, bankalarin hepsi birden CIA'den olabilir, MOSSAD'dan olabilir emir almistir, ve kasitli olarak borsamizi dusuruyorlar" tarzinda yorum yapan birisini gorurseniz arkaniza bakmadan kacin, bir daha da o adamin bulundugu semte dahi ugramayin. Guclu ulkelerin casusluk organizasyonlarina dunyanin parasini harcadigi dogru ama bu adamlarin yetenekli oldugu, istediklerini istedikleri zaman gerceklestirebilecekleri yanlis. Adamlarin Osama'yi yakalamasi 10 sene surdu, Osama'yi yakalayacagiz diye savastan savasa suruklenip kendi ulkelerini iflasin esigine getirdikler. Trilyonlarca dolari sokaga attilar. Devletler ve onlarin kurduklari organizasyonlar beceriksizdir, bir is beceremezler, becerebildikleri zaman ise bu dunyanin parasina mal olur. CIA'nin yatirim bankalarindaki analistler uzerinde etkisi falan ise yoktur.

Yabancilar Turkiye'de demokrasi ve yeni bir anayasa istemiyorlar. Yahu neden istemesinler? Adamlar bir sey istemiyorlarsa o da Suriye ve Iran gibi Amerika'nin kara listesine girmis ulkelerle yakinlasmasini istemiyordur. Demokrasiyi, yeni anayasayi karistirmanin alemi nedir. Bu arada Iran ve Suriye'nin de demokrasiden ve insan haklarindan ne kadar nasibini aldigi sorusunun cevabini size birakiyorum.

Gelelim asil konuya. Yabanci raporlari ust uste geldi ve birbirinin kopyasi. Cok normal. Adamlar birbirleriyle rekabet edip birbirlerinden kopya cekiyorlar. Turkiye'de A deterjani promosyon yapmaya basladigi zaman B deterjani da bunu takip ediyorsa bu CIA'nin bir oyunu degildir. Adamlar rekabet ediyorlar ve birbirlerinden kopya cekiyorlar. Suru mentalitesi denir buna baska bir sey denmez.

"Cari acikta %10 seviyesi kirmizi cizgidir, bunu alti problem olmaz" ifadesi ise kuyruklu yalanin onde gidenidir. Ekonomide boyle bir sey yok, Cemil Ertem direkt iskembeden uydurmus. Cari acik konusunda piyasalarin ne zaman hangi seviyede tepki verecegi dunya ekonomisinin genel durumuna ve baska faktorlere gore degisen bir durumdur. %10 diye bir kural yoktur. Sallamayin, milleti de yanlis yonlendirmeyin.

Cari acigin cozumu kisa vadede degildir, anck uzun vadede cozulebilir. Bunu cozecek sey ise mikro reformlardir. Hukumet 5 senedir mikro reformlari salliyor. Bes sene once dogru adimlari atsaydik bugun cari acik daha az olurdu. Bugun faiz oranlariyla veya doviz kurlariyla oynayarak bu problemi cozemezsiniz. Dogru adimlar atilmis olsaydi piyasalardaki beklentiler de farkli olur ve cari acigin simdiki yuksek seviyesi problem yaratmazdi. Ancak hukumet maalesef bu konuda guven vermiyor, hatta son 6 aydir attiklari adimlarla bu konudan hic anlamadiklarini da gosterdiler. O yuzden yabanci bankalar da tedirgin oluyorlar.

Bana sorarsaniz piyasalar borsada islem goren hisseleri cok ucuz fiyatliyorlar. Borsa uzun vadede en iyi getirileri saglayacak enstruman. Bunun uzerine borsalarin %20-30 daha dusmesi benim acimdan olumlu bir durumdur. Zaten cazip olan bir enstrumani daha da ucuza almami saglayabilir bu durum. Tabii bunlar benim goruslerim ve yatirim tavisyesi degildir. Yatirim tavsiyesi isteyenler Ekonomi Turk blogunu okumasinlar bu konuda SPK'dan onay almis kisi veya kurumlara danissinlar.  

Bu arada cari acik nedir, mikro reform nedir diye merak ediyorsaniz Ekonomi Turk'te gecmiste yayinlanmis yazilari okuyarak bilginizi gelistirebilirsiniz.

2 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

2001'de bütçe açığı GSYİH'laya oranı %11.9 şimdi %3'ün altı.
2001'de kamu borcu %74 şimdi %40

george dedi ki...

Ülkemizde insanların biz aslında inanılmaz milletiz ama yabancılar bizi engelliyor anlayışa canı gönülden inanması benim için kabak tadı verdi.

Biz bence süper falan değil hep başkalarının birşey yapmasını bekleyen bir toplululuğuz.