Nükleer Nedir?

Bu yazımızda nükleer nedir sorusunun cevabını verirken, dünya’da üretilen en temiz enerji türlerinden biri olan nükleer enerjiden de bahsedeceğiz. Nükleer nucleus yani çekirdek kelimesinden türemiş bir kelimedir. Gözle görülemeyecek kadar ufak olan atomların çekirdeklerine nucleus denir. Genellikle elementlerin çekirdeklerindeki nötron ve proton sayısı sabittir. Ancak Radyoaktif maddeler ve elementler yazımızda da belirttiğimiz gibi periyodik tabloda atom numarası 89 ile 103 arasında olan elementlerin çekirdeklerinde proton nötron dengesizliği vardır ve bu elementler alfa, beta ve gamma ışınları yayarak nükleer reaksiyon gerçekleştirirler. Bu işlem sırasında da ortaya radyasyon ve enerji çıkar.

Nükleer enerji uranyum veya toryum gibi radyoaktif elementlerin nükleer (yani çekirdeklerinin içerisinde) reaksiyonları sırasında açığa çıkan enerjiye verilen isimdir. Bu enerji elektrik gibi barışcıl amaçlarla kullanılabileceği gibi atom bombası yapımında olduğu gibi insanları öldürmek için de kullanılabilir. Tabii atom bombasının kullanılması savaşın daha da uzamasını engelledı ve potansiyel olarak daha fazla sayıda insanın ölmesini engelledi diye atom bombasını savunanlar da var, ve bir bakıma da haklılar. Ikinci Dünya Savaşından sonraki yıllarda bir dünya savaşının daha çıkmasını nükleer caydırıcılığa borçlu olduğumuzu da söyleyebiliriz. Biz barışcıl kullanım alanlarında konuşmaya devam edelim.

Nükleer enerjiden elektrik üretme teknolojisi dünyada bir kaç ülkede var sadece. Iran gibi ülkeler de hem silah yapımında hem de enerji üretiminde bu teknolojiyi kullanmak için şu sıralar çaba sarfetmedir. Şunu söyleyebiliriz ki karbon bazlı enerji kaynaklarının fiyatlarında gördüğümüz artış son bir kaç yıldır nükleer enerjiye olan ilgiyi arttırmıştır. Diğer bir neden de nükleer enerjinin çevreyi kirlenmesini önlemede oldukça güçlü bir aday olarak karşımıza çıkmasıdır. Greenpeace gibi gönüllü çevreci kuruluşların propagandalarına aldanmayın. Onlar Çernobil faciasını kullanarak insanları korkutmaya ve nükleer enerjiden soğutmaya çalışıyorlar. Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı olan ve toryum gibi rezervlere sahip ülkelerin kendi teknolojisini geliştirmesi ve dışarıya olan bağımlılığını azaltması stratejik olarak bir gerekliliktir. Devlette bu konuyu yönetebilecek bilgi ve vizyonda bilim adamları var mı bilmiyorum (ve bu beni bir miktar endişelendiriyor) ama Türkiye’nin bu konuda daha fazla zaman kaybetmesi doğru değil.

Bu yazıda nükleer nedir sorusuna cevap verdik ve Türkiye’nin nükleer enerji konusunda bir an önce teknolojik birikim ve üretim kapasitesi kazanması gerekliliğini vurguladık. Bu konuda daha önce yazdığımız şu yazıları okuyabilirsiniz:


Nükleer Kirlilik
Nükleer Santraller
Nükleer Enerjinin Zararları

1 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

ilgisiz bir konuda tarama yaparken blogla ve yazınızla karşılaştım... ikinci dünya savaşıyla ilgili tonlarca şey okudum ama hayatımda ilk kez burda, atom bombasının, savaşı bitirerek daha fazla insanın ölmesini engellediği gibi inanılmaz bir safsata ile karşılaştım... sözünü ettiğiniz bombanın kaç kişiyi öldürdüğünü, kaç kişiyi sakat bıraktığını, yıllar yıllar sonra bile kaç bebeğin sakat doğmasına kaç insanın kanser olup ölmesine yol açtığını hiç duymadınız mı? peki atom bombası atılmadan önce de savaşın zaten etkileri ve yayılma etkinliğine bakıldığında bitme-durma sınırına geldiğini okumadınız mı? ve atom bombasının nükleerin bütün tartışmaları bir yana, hiroşima ve nagazaki'de patlayan bombaların sanki gerçekten insanlığa bir yararı dokunmuş gibi anlatmak için, bu yazıyı yazmadan önce ne kullandınız merak ediyorum!! bir de çoluğunuz çocuğunuz var mı? yoksa yeğeniniz, sevdiğiniz insanların çocukları var mı ve nükleer-atom-bomba-japonya falan diyince, onları düşünüp bu yazdıklarınızı revize etme gereği duyar mısınız...?