Ayı Piyasası Nedir?

Ayı piyasası nedir sorusuna cevap vererek borsa hakkındaki yazılarımıza devam ediyoruz. Columbia üniversitesinden Charles Jones Ayı Piyasası’nı sabahları gazeteki hisse senetleri tablolarına bakmanın canımızı acıttığı zamanlar olarak tanımlamış. (Bkz. BBC News ) Biz de daha anlaşılır bir şekilde gelecek hakkında karamsarlığın ve fiyatların düşeceği beklentisinin hakim olduğu piyasa diyebiliriz.

18. yüzyıl Ingiliz soylusu olan Baron Rothschild caddelerde kan olduğu anın piyasada alım için doğru zaman olduğu (Buy When There's Blood In The Streets) sözüyle tarihe geçmiştir.

Piyasaların ne zaman yükselip ne zaman düşeceğini bilmek mümkün değildir. Fakat piyasada düşüşe neden olan etkenleri aşağıda sıraladık. (Bkz. 8 Signs of a Bear Market)
1. Zayıflayan ekonomik göstergeler. Yükselen İşsizlik, zayıf gerçekleşen tüketici güven endeksi, sanayi üretim endeksi, GSMH büyüme oranları.
2. Zayıflayan şirket karları. Şirket karlarında yaşanan yada yaşanacağı düşünülen düşüşler piyasalardaki havanın bozulmasına yol açar.
3. Ev fiyatlarında yaşanan çöküşler. Hem mortgage kağıtlarına sahip bankalar hem de inşaat sektörü düşen ev fiyatlarından ciddi olarak etkilenir.
4. Enflasyonun yüksek miktarlara ulaşması. Hükümetlerin bütçe açığı vererek enflasyona neden olmaları piyasaları aşağı çeken nedenlerden biridir.
5. Jeopolitik huzursuzluk. Politik ve askeri istikrarsızlık piyasalarda düşüşe neden olur.
6. Politik çekişmeler. Hükümetler arası çekişmeler ve iktidardaki istikrarsızlık borsaları kötü yönde etkileyen önemli unsurlardır.
7. Global ekonomik sorunlar. Dünya ekonomisinde büyük rol sahibi Amerika ve Çin gibi ülkeler başta olmak üzere dünyanın tümünde ve bir kısmında yaşanan ekonomik kriz global anlamda bütün piyasaları etkileyecek güce sahiptir.

Bütün yukarıda saydığımız şartlar oluşmuşsa ve kötüye gidişin durduğu en kötü noktaya vardıysak ayı piyasası son bulacaktır ve bu zaman alım için en doğru zaman olacaktır. Burada önemli olan nokta dibi yakalamaktır. Doğru zamanda yapılan yatırım ne kadar büyük şanslar sunsa da aynı şekilde düşüşlerin öngörülemez oluşu nedeniyle ayı piyasasında yatırım ciddi risk arzetmektedir.

Bu yazımızda Ayı piyasası nedir sorusuna cevap verdik ve yatırımcılara ayı piyasasının nedenlerini anlatmaya çalıştık.

Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar
Hisse Senedi Nedir?
Borsa'da Nasil Yatirim Yapilir?

2 Yorum Var.:

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

"Baron Rothschild, an 18th century British nobleman..."

"18. yüzyılda nobel ödülü alan Baron Rothschild"

Fazla gücenmeyin de memlekette cehâlet diz boyu. Hadi Ingilizce'den caktiniz diyelim de hic mi akliniza gelmedi 18. yy'da nobel ödülü var miydi sorusu?

Alfred Nobel deyince hangi yüzyil geliyor akliniza acep?

Serkan dedi ki...

Sn. 117dahte,

Bahsettiginiz gibi tercume hatasi olmus, uyariniz icin tesekkurler. Hatayi duzelttim.