Hisse Senedi Nedir?

Borsada yatırım yapmaya başlamadan önce ilk öğrenmemiz gereken soruların başında hisse senedi nedir sorusu gelir. Neticede alıp sattığımız enstrümanlardır bunlar. Hisse senedi bir şirkete ait ortaklık paylarına verilen isimdir. Basit bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki senede 1 milyon lira kar yapan 5 tane köfte restoranınız var. Yaptığınız köfteler tadından yenmiyor, insanlar dükkanınızın önünde kuyruk oluşturuyor, Türkiye’nin her tarafına köfte restoranı açarak çok hızlı büyüyebileceğinizi düşünüyorsunuz.

Bunu yapabilmenizin bir yolu bankadan borç para almaktır, ama Türkiye’deki bankalar böyle büyük işlere çok yanaşmazlar. Ikinci alternatifiniz organik olarak büyümektir, yani senede yaptığınız 1 milyon liralık karı kullanarak yeni restoranlar açıp bu şekilde büyüme yolunu seçebilirsiniz ama bir senede yapabileceğiniz yatırım miktarı 1 milyon lira ile sınırlı olacaktır. Siz çok daha hızlı büyümek, önce Almanya’ya, sonra tüm Avrupa, Uzakdoğu ve tüm dünyaya açılmak istiyorsunuz. Ne yapabilirsiniz?

Şirketinizin bir yıllık karı 1 milyon lira olsa da, şirketinizin değeri bundan kat kat daha fazladır. Diyelim ki sizin şirketin 1 milyon tane hisse senedi olsun (bu rakamı istediğiniz sayıda belirleyebilirsiniz, pek bir önemi yok) ve bunların tamamı size ait olsun. Şirketiniz piyasada 500 bin veya 1 milyon adet daha hisse senedi basarak satabilir ve elde edeceğiniz fonları şirketin yatırımlarında kullanabilir. Diyelim ki şirketiniz 1 milyon adet hisse senedini tanesi 15 liradan piyasada sattı. Bu demektir ki sizin şirketinizin piyasa değeri hisse senedi sayısı * birim hisse fiyatıdır. Yani 2 milyon hisse * 15 lira/hisse =30 milyon liradır. Bu şekilde senede sadece 1 milyon lira kar yapan şirketiniz 15 milyon lira yeni kaynak yaratarak özkaynaklarınızla yapabileceğinizden çok daha büyük yatırımları yapmanıza olanak tanımaktadır.

Verdiğimiz örnekte 30 milyon lira değerindeki hissenizin 2 milyon payı vardır, ve bu payların her birine hisse senedi denir. Şirketler kendileri yeni hisse bastırıp piyasada satabilecekleri gibi, şirketler piyasadan hisse alarak dolaşımdaki hisse adedini azaltma yolunu da seçebilirler. Öte taraftan şirketin hissedarları ellerindeki hisseleri alıp satabilirler ama bu hisse senedi adedini değiştirmez.

Diğer Tanımlar:
Libor nedir?
Enflasyon nedir?
Bono Nedir?
Risk nedir?
Iktisat nedir?
Reeskont nedir?
Bütçe nedir?
Resesyon nedir?
Swap Nedir?

2 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

İmkb'de düzenli nakit temettü dağıtan 27 şirket mevcut.

Temettü nedir?

blog yazar dedi ki...

YENİ BİR DİZİN OLUSTURDUM BLOGUNUZU EKLEMEK İSTERMİSİN
http://site-arsivi.blogspot.com/