Nükleer Santraller

Nükleer Santraller konusundaki son gelismeler oldukca heyecan verici. Dunya'nin bir cok ulkesi, hatta 30 yildir tek bir nukleer santral insaa etmeyen Amerika dahil bu konuda ciddi planlar yapiyorlar.

Bloomberg'de okudugum bir haberde Birlesik Arap Emirliklerinin Kore sirketi KEPCO'ya 4 adet nükleer santral yapilmasi icin siparis verdigini ogrendim. Toplam 20 milyar dolara mal olacak projede 4 adet 1400 MW kapasiteli nükleer santral insa edilecekmis. Hay Allah, petrol ve hidrokarbon zengini bir ulke neden nükleer kirlilik yaratan nükleer enerji uretmek ister ki? BAE uranyum zenginlestirme isini de kanunen yasaklamis bu arada, yani adamlarin niyeti nükleer bomba yapmak da degil.  Çevrecilerin söylediklerine göre nükleer enerji çok pahalı olduğuna göre Araplara para batıyor demek ki, batılılardan aldıkları paraları batılılara vermek için bu tür oyunlara giriyor olmalılar :)

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

4 Yorum Var.:

molgu dedi ki...

nükleer enerji benzer enerji yatırımlarına göre yüzde 65 daha pahalı. Ama dünyada artık nükleersiz bir enerji çözümü mümkün gözükmüyor. tüm alternatif enerji kaynakları bile nükleer enerjiyi dışlarsak çözüm getirecek gibi durmuyor.

son yıllarda siz de eminim biliyorsunuzdur tekrar nükleer enerjiye dönüş oldu. isveç nükleer yatırımı yenileme kararı aldı. Belçika yeni yatırım kararı aldı. Almanya yakında nükleer enerji için plan açıklayacağını duyurdu.
Diğer taraftan Çin'de hükümet nükleer enerjiyi yatırımı doğrudan kamu yatırımı olarak yapmaya başladı.


BAE 'nin nükleer enerjiyi hükümet destekli bir biçimde yapması tesadüf değil.
bir çok kimse Dubai'den dolayı BAE'ni petrol zengini zannediyor. ama gerçek öyle değil.

Petrol konusunda çok zengin değiller, gerçekleştirdikleri atılım tamamen vizyoner olmaları yüzünden.
adamlar geleceğin eğilimini görüyorlar.

gittim bizzat gördüm ve adamları inceleme fırsatım oldu. bir kere tüm stratejik kararları amerikalı ve ingiliz beyinlerden oluşan ekipleri veriyor. PAtronlar sadece doğru kişiyi istihdam ediyorlar.
bu ingiliz ve amerikalı ekonomist ve işletmecilerin bir altında alman, fransız ve italyan mimarlar ve mühendisler çalısıyor. onların altında libyalı, suriyeli, türkiyeli müteahhitler var.
en altta da cogunlugu hindli ve diger fakir afrika ülkelerinden gelen işciler var.

dolayısıyla adamların nükleer enerji konusunda hızlı hareket etmelerini takdirle karşılıyorum.
hele hele 3-4 seferdir nükleer santrali ihalesini açıp yüzüne gözüne bulaştıran ülkemizin hazin halini görünce!
selamlar

milleplateaux dedi ki...

molgu ne yaptin BAE 6 milyon nufus ile dunyanin 6. buyuk petrol rezervine sahip :)

BAE'nin problemi cevre ulkeler gibi dogalgaz kaynaklarina sahip olmamasi. Bu nedenle artan elektrik ihtiyacini ya cok kirli petrol kaynakli yakitlarla karsilayacak, ya dogalgaz ithal edecek ya da nukleer enerji santrali kuracak. Adamlar ekonomilerini fosil yakit bagimliligindan da kurtarmaya calisiyorlar zaten, nukleer en iyi cozum.

Hem daha az dogalgaz ithalati, daha fazla petrol ihracat gelirinin ceplerinde kalmasi anlamina gelecek.

milleplateaux dedi ki...

Global ekonomik kriz nedeniyle insaat masraflari dustugu icin su zaman nukleer santral yapmak icin en uygun zaman. Bu ihale ilk acildiginda 40 milyar dolar masraf hesaplaniyordu, kriz sagolsun adamlar isi 20 milyara kotardilar.

milleplateaux dedi ki...

Korea times'in haberine gore UAE basarisindan sonra KEPCO Turkiye'de 20 milyar dolarlik nukleer santral yapmak uzere ihaleye girmeye hazirlaniyormus.

KEPCO hukumetin 2010 basinda ihale acacagini tahmin ediyor.