Dogalgaz Zammi ve Al Ya da Ode Anlasmasi

Son uc senedir kislari Turkiye'ye gelmemeyi basariyordum, bu sene bitmeyen yaz'a ara vermek zorunda kaldim, gecen iki hafta Turkiye'ye geldim. Soguga alisirken ilk dikkatimi ceken sey haliyle evin kaloriferi oldu. Bundan 3 sene once, sicaktan dolayi salonda oldukca erotik dolasmam gerekiyordu, merkezi isitma sistemi oyle bir yaniyordu ki bazen ortamin isisini dusurmek icin disarida kar yagarken pencere acmam gerekiyordu. Kendi kalorifer vanalarimi kapasam bile alt, ust ve yan komsularin isisindan dolayi degisen birsey olmuyordu. Bu kis kalorifer tam kivaminda. Merak ettim, bu fazla isinma meselesi apartman toplantisinda her acildiginda "ayol ne diyorsunuz, biz donuyoruz burada" teyzelerinin hakkindan kim gelmis diye. Ogrendim ki doğalgaz zammı gelmis. Doğalgaz fiyatı artmis artmasina ama ardindan gelen zorunlu tasarruf sayesinde ayni evde kalan kardesim benim uc sene once odedigim aidatin aynisini oduyor. 30 daireli apartmanimizin yillarca tek basina carcur ettigi dogalgaz miktari ne kadardi kim bilir.

Ne guzel zorla guzellikle de olsa tasarruf ediyoruz diyecektim ki, internette dolanirken su habere rastladim. 2009'da 40 milyar metrekup dogalgaz tuketimi ongorulmus ama kuresel kriz ve doğalgaz fiyatındaki artisin etkisi ile beklenti 35 milyar metrekupe dusmus. Gerceklesme muhtemelen 31 milyar metrekupte kalacak. Fakat, Turkiye'nin bu yilki dogalgaz tuketimi azaldigi icin al ya da ode hukumlulugu doguyor. Gecen yil Iran'a al ya da ode sarti nedeniyle 704 milyon odemisiz (yapilan anlasmaya gore 6.8 milyar metrekup gaz almamiz gerekiyormus, 4.2 milyar metrekup almisiz), bu sene yukumluluk 2 milyar dolari bulmus! Vatandasda "Dogalgaza yüzde 75 zam yapilmasaydi biz kullansaydik." demis falan filan!

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

"Al ya da ode" (ingilizce kaynaklarda genelde take-or-pay olarak geciyor) sarti Turkiye'ye ozel degil. Enerji piyasasi serbestlesememis bircok Avrupa ulkesinin gaz kontratinda bu sart var. Ama bildigim kadariyla enerji piyasasi daha serbest olan Amerika ve Ingiltere bu tur anlasmalara girmiyor.

Dusunsenize, siz dogalgazdan tasarruf etseniz bile bu tasarrufunuzu dogalgaz ureticisi sirkete veriyorsunuz. Hem de karsiliginda birsey almadan. Botas devlet kurulusu oldugu icin bu parayi bilin bakalim kim odeyecek?

Bu yazi Ekonomi Turk sitesinde yayinlanmistir.

2 Yorum Var.:

hostrans dedi ki...

Burada bir yanlış anlama olabilir. Al ya da öde alamadığınız ancak ödediğimiz miktarı daha sonradan alamayacağınız anlamına gelmiyor sanırım..

Kadir dedi ki...

Kimse ısı yalıtımını düşünmüyor.

Oturduğum evin yan tarafından birisi boş. Evin o boş olan kısmını dışarıdan ısı yalıtımı yaptık. Baktık çok farketmedi bu seferde içeriden ince tuglalardan duvar ördürdük. böylece evde küçük çocuk olmasına karşın doğalgaz faturalarımız işyerinde arkaaşlarımdan çok daha az geliyor. Üstelik onlar doğalgaz yakmadığı zamanlarda dahi biz doğalgaz yakmak durumunda kalıyoruz.

İnsanlar önce ısı yalıtımını düşünmesi gerekir.