Alternatif sosyal güvenlik reform tasarısı

  1. Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları çalışıp çalışmamakta özgürdür. Hiç kimse zorla çalıştırılamaz, çalışmak istemeyen kişiler çalışmaya zorlanamaz. Mesleği ne olursa olsun çalışan ya da çalışmayan hiç kimse bu durumundan dolayı ayıplanamaz, devlet eli ile mükafatlandırılamaz, olumlu ya da olumsuz ayrımcılığa tabi tutulamaz.
  2. Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları istedikleri yaşa kadar çalışmakta özgürdür. Hiç kimsenin yaşından dolayı çalışma özgürlüğüne müdahele edilemez.
  3. Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gelirlerinin ne kadarını harcayıp ne kadarını tasarruf edeceklerini belirlemekte serbesttir. Hiç kimse tasarruf yapmaya ya da yaptığı tasarruftan vazgeçmeye zorlanamaz. Hiç kimse tasarruf kararı nedeniyle ayıplanamaz.
  4. Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tasarruflarını nasıl ve hangi yatırım araçlarında değerlendirecekleri konusunda özgürdür.
  5. Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte kamuya ait bütün sosyal güvenlik kuruluşları lağvedilecektir. Bu kuruluşların tüm alacak ve borçları Hazine'ye devredilecektir.
  6. Daha önceki tasarrufları neticesinde sosyal güvenlik kurumları aracılığı ile devletten alacaklı durumuna düşen vatandaşlara alacaklarının tamamı bir defada olmak sureti ile ödenecektir. Ödeme konusu işbu kanunun yedinci maddesinde belirlenmiştir.
  7. Ödeme bütün tasarruf sahiplerine, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, Hazine tarafından, Hazine tahvili şeklinde yapılacaktır. Tahvilin vadesi, tasarruf sahibinin daha önceki kanunla belirlenen emekliliğe hak kazanma tarihi ile aynı olacaktır. Faiz oranı ise bu tahvillerle benzer (aynı yıl) vadeye sahip tahvillerin ikinci el bono ve tahvil piyasasında belirlenen fazi oranı ile aynı olacaktır. Piyasada benzer (aynı yıl) vadeli tahvil işlem görmüyorsa, en uzun vadeli tahvil esas alınır. Hazine tarafından tasarruf sahiplerine verilecek olan tahviller alınıp satılabilir, gönüllülük şartı esas olmak kaydıyla nakde dönüştürülebilir.
  8. (Edit:Bonus madde) Her Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı tasarruflarını değerlendirme konusunda en azından Beğenmezsen Okuma blogundaki tasarruf konulu yazıları okumuş olmalıdır.

3 Yorum Var.:

ekşi iktisat dedi ki...

burada isin su yonu var. toplumdaki herkesin sigorta, kredi ve finans piyasalarina erisimi ayni duzeyde degil. issizlik, duskunluk, sakatlik ya da fakir bir aileye dogmak gibi risklere karsi piyasa sartlarinda kendilerini yeterince guvence altina alamayan insanlar, bu guvenceyi baska yollarla kolluyorlar. kimisi bir cemaatin icinde yasiyor, kimisi evlenip bol cocuk yapip yasliligini guvenceye almaya calisiyor falan. sosyal devlet de bu guvence ihtiyacinin siyasi boyutu. insanlar sigorta, kredi ve tasarruf araclariyla bugunlerini ve geleceklerini guvence altina alabildikce, politik talepleri azalacak ve bazi tercihleri de degisecektir. ama fakirlerin finans ve kredi piyasalarina erisimleri sinirli kaldikca, sosyal destek ihtiyacinin ve politik taleplerin ortadan kalkmasi zor gorunuyor. yani sosyal guvenligin lagvedilmesi, uygulanacak ve basariya ulasacak bir dizi kurumsal reform ve serbestlestirmenin son asamasi olabilir ancak.

tersaci dedi ki...

Endiseler yersiz demiyorum doktor ama bugun bu dediklerinin hepsi bire-bir gerceklesiyor. Demek ki sosyal devlet cozum degil! Yani Turkiye'de goruldugu uzere cozememis. Sadece Turkiye'de degil dunyanin hic bir yerinde cozmemis. Birileri bizi fena kandiriyor. Ben bireylerin sosyal sorumluluklarindaki azalmayi devletin sosyal guvenlik ayagina bu rolu ustlenmesine bagliyorum. Bahsettigin sorunlarin kaynaginda da sosyal guvenlik ayagina Robin Hood'culuk oynayan politikacilar ve sosyal devlet anlayisi var. Insanlarin kendi geleceklerini kendileri dusunmedigi surece de bu sorunlar cozulmez. toplumda herkesin piyasalara erisimi yok kismina da katilmiyorum, 80 yasinda babaannem var, okuma yazma bilmaz, ama dolar-euro paritesini takip eder. Ipin ucunda kendi menfaati oldugu zaman insanlarin ogrenme ve kavrama becerisi karsisinda hayrete dusuyorum bazen. Ama ise devlet el atinca, el elin esegini turku cagirarak arar olayi devreye giriyor.

T'Pol dedi ki...

Baris Bey son maddeyi gorunce cok keyiflendim, tesekkurler.