Yabancı doktorlar ve Hekim Açığı

Bugün hasbel kader NTV'de yayınlanan Yakın Plan programında yapılan "hekim açığı" ve yabancı doktorlar tabanlı tartışmayı izledim. Konunun uzmanı değilim, fazla bir bilgim de yok. Bunu baştan peşin peşin söyliyeyim.

Tartışmada, meclis temsilcisi (sanırım hükümet kanadını temsil ediyordu) kişi başına düşen doktor sayısını diğer ülkelerle (özellikle AB ülkeleri ile) karşılaştırarak Türkiye'de önemli bir hekim açığı olduğunu, sorunun uzun vadede çözülmesi için şimdiden yeni tıp fakülteleri açmamız gerektiğini söylüyordu. Buna karşılık TTB (Türk Tabipler Birliği oluyor sanırım) rakamsal karşılaştırmaların bir anlam ifade etmediğini, zaten istatistiklerin herkes tarafından gerçekleri çarpıtmak amacı ile kullanılabildiğini, Türkiye'de hekim açığı gibi bir problemin öncelikli sorunlar arasında yer almadığını iddia etti.

Liderlik Nedir?   Küresel ısınma Nedir  Komünist Nedir  Komünizm nedir?  Kapitalizm Kapitalist nedir

Söyledim, benim bu konuda uzmanlığım yok. Tek yapabileceğim rakamları karşılaştırarak bir sonuca ulaşmaya çalışmak, ancak bu da geçerli sayılmıyor. Ancak, tesadüf, ben de bir kaç gün önce doktor olan bir arkadaşımla benzer bir tartışma içinde bulmuştum kendimi. Doktor arkadaşım hükümetin yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına izin veren düzenlemesini eleştiriyordu. Bu tartışma Türkiye'de yabancı futbolcu sınırlaması konusu ile benzerlik oluşturuyor. Saha uzmanlığım olmamasına karşın genel anlamda bir görüşum var elbette. O da yabancı doktorların (ya da yabancı futbolcuların) Türkiye'de çalışmalarını serbest bıraktığımız zaman, bunun rekabeti artıracağı, bunun sonucunda da tüketicilerin ya da hastaların bu durumdan karlı çıkacağı şeklinde idi.

Benzer şekilde, yabancı futbolcu sınırlamasının kaldırılması da Türkiye'deki astronomik futbolcu ücretlerini aşağıya çekecektir. Bundan da öncelikle futbol klüpleri, daha sonra da futbol izleyicileri kazançlı çıkacaktır. Belki bu sayede Türkiye sınırları içinde yıldız geçinen ama uluslararası rekabette isimlerinin okunmadığı Alex, Tümer, Tuncay, Arda, Hasan Şaş, Sergen, Gökdeniz gibi "kötü" futbolcuların hegamonyasına ve şımarıklıklarına son verilebilir.

Doktorlar konusuna geri dönersek, işin bir boyutu daha var. (Tam rakamları bilmiyorum ama programda konuşulduğu kadarı ile) Türkiye'de elli bini uzman elli bini pratisyen yüz bin civarında doktor varmış. Yılda da beş bin doktor yetişiyormuş. Ancak, bu yüz bin doktorun yarısından fazlası üç şehirde (Kars, Mardin ve Kütahya değil tabiki) bulunuyormuş. Doktor arkadaşımla tartışırken, arkadaşım doğuda mecburi hizmet düzenlemesini de eleştiriyordu.

Benim anlayamadığım nokta, hem yeni doktor yetiştirilmesine karşı olacaksınız, hem yurtdışından doktor gelmesine karşı olacaksınız, hem de doğu illerine mecburi hizmet yöntemi ile doktor gönderilmesine karşı olacaksınız. Ben yabancı doktorların çalışmasının serbest bırakılmasını, yeni tıp fakültelerinin açılmasının (hatta özel sektörün de teşvik edilmesini) mantıklı, mecburi hizmet uygulamasının saçma olduğunu düşünüyorum.

Son olarak, Türkiye'nin sağlık turizmi potansiyelini de göz önünde bulundurduğumuz zaman yabancı doktorlar nedeniyle işsiz kalabilecek olan Türk doktorlarının bile uzun vadede bu durumdan kazançlı çıkacağını düşünüyorum.

Acaba yanlış mı düşünüyorum?

Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir

14 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Ben de zorla birşeyler yaptırılmasına karşıyım fakat Türkiye sınırları sadece 3 şehri kapsamadığına göre diğer insanlara da kaliteli sağlık hizmeti götürülmesi şart! Kaliteli kelimesinden geçmek istemem ama temel sağlık hizmetlerinden yoksun yerler var bu ülkede! Oralara gitmekten hoşlanmayan doktorlarımız dışardan gelip orda çalışacak doktorlara da karışmasınlar bi zahmet! Ayrıca özel sektörün tıp eğitimine girmesini ben de onaylamaktayım ( onayım ne işe yarayacaksa!)

Özge

Adsız dedi ki...

Özge ile ayni fikirdeyim. Ekonomistin tespitleri de dogru gibi.Bu arada AZ Alkmaar 2 Fenerbahce 2. Bundan sonra iddaa kuponu hazirlamak amaciyla da bu sayfayi kullanacagim:)Ekonomix'e gore Fener AZ' e elendikten sonra (daha o zamanlar ilk mac bile oynanmamisti)lige asilacak ve sampiyon olacakti.
Futbol tahminleri artsin bu sitede :)

Adsız dedi ki...

Ek : Her firsatta sosyal devletin ve ücretsiz kamusal saglik hizmetinin savunucusu olan Türk Tabipler Birliği hangi sosyal gerekce ile yabanci doktora karsi cikiyor acaba? Demek ki neymis, sosyal hizmet yanlisi olan bir grup bile kendi cikarlarini sosyal cikarlardan üstün tutabiliyormus. Anladiniz siz onu.

Adsız dedi ki...

Yasa bir kere denkliği bulunan doktorların Türkiye'de çalışmasına izin veriyor.Yani bu ne demek ya Türk Üniversitelerinden veya denkliği yetkili kurumlar tarafından kabul edilen üniversitelerden mezun olanlar bu haktan yararlanabilecekler.
Peki pragmatik davranıp doktor ithal etmek 10.000 YTL hatta daha üzerinde para verip uzmanları gönderemediğimiz mahrumiyet bölgelerine bir fayda sağlayacak mı?
Yurtdışından bu paraya bakacak doktor bulup getirmek mantıklı gibi geliyor.Bu parayı verecek olursak (dil sorununu nasıl çözeriz o ayrı bir soru işareti) bir kalemde Hindistan'dan 500 doktor getiririz.Gidip East Ham'de bir odada 5 kişi pislik içerisinde NHS'e kapağı atmak için bekleyeceklerine eminim Türkçe öğrenip Muradiye'de çalışmaya razı olacaklar çıkacaktır.Ancak bu daşu şartlar altında mumkün değil çünkü bu doktorların hiç biri devlet memuru olamayacak.Yani Özge'nin dediği gibi "Oralara gitmekten hoşlanmayan doktorlarımız dışardan gelip orda çalışacak doktorlara da karışmasınlar bi zahmet!" diye bir şey yok zaten bu yasa uygulansa da gidemiyorlar. Onun için hepsi bugünün şartları altında sadece özel sektörde çalışabilecek. Bu durumda gelip çalışacak olan doktorların çoğu büyük şehirlerde veya görece refahın yüksek, imkanların iyi olduğu özel hastanelerin açıldığı yerlerde çalışacak.Bu da burada çalışmaya zaten razı olan Türk Hekimlerine bence bir haksızlık.
Düzenleme bence ya bu hekimlerin çalışabilecekleri yerleri belirtecek şekilde yapılmalıydı.Yani sadece Sağlık Bakanlığının hali hazırda tayinler için kullandığı bölge uygulamasına göre gerçekten doktor ihtiyacı olan bölgelerde çalışabilirler denmeliydi.Yoksa zaten iş gücünün var olduğu bölgelerde çalıştırılmalarının bence anlamı çok yok.
Ya da bu ithal hekimlere yasal bir düzenlemeyle sözleşmeli statüsünde ya da başka bir icat edilecek statüde Sağlık Bakanlığı için çalışma imkanı verilmeliydi.O zaman gerçekten ihtiyacın olduğu yerlere hekimleri yollamak söz konusu olabilirdi.
bunun dışında yapılan hekimlerin piyasasını kırmaktan başka bir işe yaramayacak.Ve bu bence doğru bir şey değil.
Ben dışarıdan ihtiyacımız olan herhangi bir iş kolu için eleman sağlanmasının faydasına inanıyorum.Dikkatinizi çekerim ucuz amele değil sıkıntısını çektiğimiz meslekler.Ama hekimler için şu an yapılan düzenlemenin istediğimiz faydayı vermeyeceğine inanıyorum.
Bence asıl bu düzenleme başka açıdan faydalı olabilir ama bunu da TTB nin bu yüzden desteklemesini beklemek de safdillilik olur:Yabancı hekim sayesinde Türkiye'de Özel sağlık yatırımları artabilir, bilhassa Arapça bilen kaliteli doktorların çalıştırılacağı yatırımcısıyabancı ve/veya yerli olan özel hastanelerin Kuzey Afrika ve Orta Doğu'nun zengin hastalarına hizmet vererek ciddi bir döviz girdisi sağlanabilir.Hem de epey büyük rakamlarda istihdam sağlar.

dragut@gmail.com

tersaci dedi ki...

Sayın dragut,

Öncelikle son bölümde detaylandırdığınız durum benim turizm potansiyeli olarak bahsettiğim durum.
Diğer yandan ilk başta belirttiğiniz ve "Türk hekimlerine haksızlık" olarak tamamladığınız konu ilgili kafamda soru işaretleri var. Konu hakkında fazla bilgim olmadığını zaten başta söylemiştim. Yasanın detaylarını da bilmiyorum. Yabancı doktorların devlet memuru olamadıkları, sadece özel sektörde çalıştıkları durumda bile bunun rekabet kanalı ile sağlık hizmetlerini ucuzlatacağını düşünüyorum. Hatta diyelim ki biz izin verdik ama bu yabancı doktorlar sadece İstanbul'da çalışmayı tercih ettiler. Bu durumda doktorların aldıkları ücretler aşağıya çekileceğinden, bugün İstanbul'da çalışan ve rekabet sonrası geliri iyice azalacak olan doktorlar için İstanbul dışında çalışmak daha tercih edilebilir hale gelecektir. Türk ya da yabancı kimi doktorlar için İstanbul'da tutunmak zorlaşacak, bu doktorlar göreceli olarak daha düşük gelirli olan bölgelerde çalışmayı tercih edecek duruma geleceklerdir. Bu da uzun vadede zincirleme olarak Doğunun en ücra köşelerine bile sağlık hizmetinin gitmesini sağlayacaktır. Tamam, en kaliteli doktorlar yine İstanbul'da çalışacaklardır. Ama rekabet, belirli bir standardın altında olan doktorları İstanbul dışında çalışmaya itecektir.
Burada, benim görüşüme göre, tipik bir arz-talep dengesizliği söz konusudur ve en basit arz-talep dengesinin oluşması için piyasayı olabildiğince serbestleştirmemiz gerekiyor. Arzı artırmak için uzun vadeli çözüm daha fazla doktor yetiştirmek (en az 6 sene sürüyor). Kısa vadeli çözüm ise kısıtlamaları mümkün olduğunca kaldırmaktır. Tıp fakültesi eğitimini almış olmak şartını kaldıramıyacağımıza göre vatandaşlık şartının kaldırılması doğrudur diye düşünüyorum.

Piyasa hakkında derinlemesine bir bilgim yok. Ben sadece basit ekonomi mantığı ile durumu değerlendirdim. Diğer ülkelerde bu durum nasıl düzenleniyor, bu konuda bir fikrim yok.

Saygılar

Blog Sahibi dedi ki...

Genc Ekonomist de bu konuya 3 hafta once deginmisti, ben de bu konuda bir yazi yazmayi planliyordum ama sen erken davranmissin, iyi de yapmissin.

Analizinin cogu sonucuna katiliyorum, katilmadigim tek nokta Dogu'da zorunlu hizmet sorunu. Doktorlarin iyi bir egitim almasinin sebebi devlettir, Amerika'da en pahali egitim tip egitimidir, Turkiye'de bu egitim cok cuz-i bir ucret karsiligi devlet tarafindan karsilanmaktadir. Amerika'da doktorlar mezun olduklari zaman $100,000-$200,000 arasinda bir borcla mezun oluyorlar, okulun masraflarini karsilamak icin kredi aldiklarindan. Turkiye'de boyle bir sey soz konusu olmadigi icin bence devletin kendi okuttugu doktorlardan bir sure icin zorunlu hizmet talep etmesi normal karsilanmali diye dusunuyorum.

Universite egitiminin parali olmasi gerektigi konusunda daha once bir yazi yazmistim. Eger universite egitimi parali olsaydi, yeni mezun doktorlar mezunlar arasinda en fazla borca sahip mezunlar olacaklardi. Bu borclarini geri odeyebilmeleri icinse muhtemelen daha yuksek ucret odenen dogu illerini "gonullu" olarak kendileri sececeklerdi. Istanbulda ise tecrubeli ve en iyi doktorlar is bulabilecekti sadece. Eee, simdi yapilan uygulama serbest piyasada kendi kendine olasacak dengenin uygulanmansindan ibaret, o yuzden sikayet edecek fazla bir sey yok bence.

yabanci doktorlar ithal edilmeli mi sorusuna gelince. Burada alacaklari tibbi yeterlilik sinavini gecmeleri sartiyla ithal edilmelerinde bir sakinca goremiyorum. Bir doktor yetistirmenin maliyeti 6 yil ve $100,000 ise biz bu ise sadece bir sinav vererek hallediyoruz demektir. Yani cok kazancli bir is.

Bu konuda tabipler odasinin goruslerini almali miyiz? Bence hayir, adamlar tekel olusturarak kendilerine cikar saglamaya calisiyorlar, birisinin gorusunu almayacaksak bu tabipler odasidir.

Adsız dedi ki...

Ekomix işi özetlemiş kanımca!

Bence de devlet parası ile okuyorsan devlete bi açıdna bağlı oluyorsun! Bu baba parası yediğin sürece babanın kurallarına uymak zorunda olmakla aynı şey! Bu durumda işi piyasaya bırakmak için parasal yükünü de bizim üstlenmiş olmamız ( özel eğitim!) ve tercihlerimizi buna göre yapabilmemiz gerek! Ha ben eğitim sistemi tümden özelleşsin demiyorum, çünkü fakir bir ülke olarak, eğitimde fırsat eşitliği diye bir şeyin söz konusu olması için bizim gibi ülkelerde devlet eğitimi de paralel ya da alternatif olarak bulunmalı diye düşünüyorum! Eğitim kalitesi de en az eğitim de fırsat eşitliği kadar önemli, bu durumda opsiyonlar fazla olup, tercihler yapılmalı ve arz-talep dengesi oluşmalı!Ha özel üniversite ile daha kaliteli eğitim alınacağı ve bunun devlet üniversitesine giden kişi nazarında fırsat eşitliğini iş piyasasında baltalayacağını savunanlar varsa, şimdi bir çok vakıf ve özel üniversite burs veriyor! Bu da bir fırsat değil mi??

Bu uzar gider, konunun uzmanı değilim, yanlış şeyler yazmak istemiyorum...

Özge

Adsız dedi ki...

Rekabetin bu konuda faydali olacagini dusunuyorum. Ayrica Turkiye'de doktorlarin calisma kosullarini da dusunmek lagzim, Ekonomix'in dedigi gibi egitime nerdeyse hic para vermeyen (Avrupa'da da bu boyle) kisilerin kazanclarina bu kadar kar marji koymalari anlasilir gibi degil. Tek aklima gelen doktorlarin cok hassas bir konu olan insan hayati ile ilgili olmalari ve bunun marjini aldiklarini dusunmem. Ek not olarak doktorlarin surekli hasta yakinlari tarafindan tehdit edilip, hirpalanmalari, hatta oldurulmeleride meslegin risk primini yukseltiyor olabilir.

Benim anlamadigim konu lisan sorunu, hastalar yeni doktorlarla nasil anlasacaklar? Hemde tibbi konuda.

Adsız dedi ki...

Bence bıraz basıt yaklasıyorsunuz olaya: Arzın onundekı engellerı kaldıralım boylelıkle arz-talep dengesınde otomatık olarak denge talep lehıne degıssın ve malın-hızmetın fıyatı ucuzlasın.Bu kabul edılebılır degıl,mallar-hızmetler ıcın belkı ama işgücü ıcın degıl.O mantıkla bakarsak herkes heryerde yeterlı qualification a sahıpse calısabılmelı. Elektırıkcıler cok para istiyorlar o zaman Iran'dan eleman getırelım ya da hemsıreler pahalıya calsıyorlar gıdelım Afrıka'dan bulalım.Ne demek ıstedıgımı sanırım anladınız. Zaten dunyada olmayan bır seyı bızım Don Kişot tarzı uygulamamızın anlamı yok.Pıyasanın babası annesı dedesı hersey USA de doktorluk yapabılmek ıcın ya green card ya da vatandaslık lazım.En azından bazı eyaletlerde.Onun da otesınde adamlar sınavlar ve goprunmeyen bır yıgın engelle onune gelenın sınırlarından ıcerı gırıp hızmet vermesının yolunu kapatıyorlar.Sanmayın kı bunu sadece meslekı standartların korunması kaygısıyla yapıyorlar.Elbetteı bu da var ama bu sadece meselenın vıtrını.
Tekrar edıyorum ben bu ıse karsı degılım,kendı okullarımızdan mezun ettıgımız bır cok yabancı uyrukluya calısma ımkanı saglamamız lazım.Dolduramadıgımız pozısyonları da yabancı hekımlerle kapatmalıyız.Ama sızın bahsettıgınız amac bu degıl en azından primer olan amacınız bu degıl.Sız hızmetın ucuzlamasında bahsedıyorsunuz,bence hızmetı ucuzlatmak degıl eksık olan yerlere hızmetı goturmek lazım.Turızm potansıyelı olarak bahsettıgınız konuda aynı fıkırdeyız hatta ekonomix in "Turkiye hangi alanlarda rekabetci bir ulkedir?" sorusuna cevaben bunu da yazmıstım.
Bırde sunu soylemek ıstıyorum ben saglık ve egıtım hızmetlerının tamamen ozellestırılmesıne kesınlıkle karsıyım.Her ıkı alanda ozel tesebbus sonuna kadar desteklenmelı hatta gerekırse devletın hızmet verıcı olarak payı en aza ındırılmelı.Ama saglık ve egıtım hızmetlerı vatandaslara ya ucretsız ya da cok az bır bedel karsılıgında verılmelı.Bu konu da bır baska topic hakkedıyor sanırım...

Adsız dedi ki...

Selam,

Genel olarak fazlasiyla nazarî bir yaklasim olarak buluyorum. Ailemde 2 doktor var. Kendim bu konulari pek bilmesem de bildigim bir iki noktayi ve -iktisadî yönü bir kenara- aklima takilan sorunlari söyleyeyim.

1) Disaridan getireceginiz elemanin kalitesinden nasil emin olacaksiniz? Türkiye'de TUS denen bir olgu var. 6 yil tip egitiminden sonra TUS'a girip ihtisas yapip uzman doktor olmaya hak kazaniyorsunuz. Akabinde ihtisas imtihani var.

Yurtdisinda tip bitirmis biri Türkiye'ye gelip TUS'a girmeden (haliyle) ihtisas yapabiliyor. Akabinde ihtisas imtihanina da girebiliyor. Yalniz bunun icin yurtdisinda aldigi egitimin denkligi sart. Bu da haliyle cok büyük sorun. Örnegin (sorup ögrendim merak edip) Bakü tip fakültesinden alinan bir diploma denk kabul edilmiyor. Dolayisiyla en önemli sorun bu. Bu denkligi nasil belirleyeceksiniz?

Benim bulundugum Avrupa ülkesinde (AB ve OECD üyesi) sizin hicbir seyinizi saymiyorlar. Yani diyelim Cerrahpasa'da tip mezunu oldunuz, TUS'a girip bu ülkeye geldiniz. Burada anca hastabakici falan olabiliyorsunuz.

Gene sorup ögrendigime göre Amerika'da USML diye bir sinav varmis, United States Medical Licencing Exam. Bu sinavi gectiginiz (ve ihtisas yapabilecek bir hastane, klinik vs. buldugunuz) takdirde Amerika'da pratisyen hekim sayilip ihtisasa baslayabiliyorsunuz.

Türkiye'de bu tarz bir sey yapilabilir tabii. Genel olarak bu Amerika'lilarin hayran oldugum "isime yarayan adami her sekilde alirim" anlayisinin bir örnegi kanimca.

Türkiye'de doktor acigi var mi? Evet var. Ögrendigime göre göz sahasinda Sivas'in dogusunda bayagi acik varmis. Bir de bu doktor acigi istatistikleri konusunda bir bilgi: Avrupa'da acik cok daha yüksek gözükebiliyor, cünkü burada millet hasta olmasa da doktora gidiyor. Türkiye’de hasta olmayinca ömür billah doktora gidilmez, ben kendimden biliyorum. Hayatimda ilk defa disciye 26 yasimda gittim, o da 20 yas disim ittirme yapiyordu, cektirmek icin. „Cok sükür cürük mürük hicbir derdim yok, niye gideyim?“ mentalitesindeyim hâlâ. Belki yanlis ama böyle bir mentalitemiz var. Türkiye’de de insanlar kontrol icin doktorlara gitmeye baslasinlar, bakin asil doktor acigi o zaman nasil artar.

2) Dil sorunu. Bu sorun cok cok önemli. Ben tip gibi envai cesit terimlerle dolu bir sahada yabanci doktorun Türkce ne kadar ögrenebilecegini bilmiyorum sahsen.

Konusacak daha cok konu var aslinda, özellikle tip turizmi konusunda. En basitinden lazerle göz numarasi sifirlama icin ucuz diye Türkiye’ye giden 3 tane benim tanidigim var, misler gibi sifirlayip gözlerini döndüler :)

Selamlar,
Cüneyt

Adsız dedi ki...

Biraz önceki yorumda benim bulundugum ülke ile ilgili yorum yanlismis, burada tip okuyan bir arkadasima sordum simdi. Türkiye'de TUS'u gecip buraya gelince 3-5 ders verip denklik saglamak gerekiyormus. Asil sorun yalniz ondan sonra basgösteriyor. Burada 3 yil pratisyen hekim olarak calismaniz gerek ihtisasa baslamadan önce. Pratisyen hekimlik icin de bu ülke

1) kendi vatandasligini
2) o yoksa AB vatandasligini

sart kosuyor.

Ögrendigime göre Almanya böyle degilmis, oradaki yüksek doktor acigi nedeniyle AB vatandasi olunmasa bile ihtisas öncesi pratisyen hekimlik mümkünmüs (bu yüzden bulundugum ülkede tip okuyan Türkler Almanya'ya kapagi atma hayalleri kuruyorlar pratisyenlik dönemleri gelmeden).

Cüneyt

Adsız dedi ki...

Yok kardeş herkes kendi ülkesinde doktorluk yapsın,bizi Almanya da ABD de doktordan sayıyorlarmıki biz onları sayalım.O kadar iyilerse ülkelerinde kalsınlar.Zatan Ülkelerinde bir işe yaramıyanlar gelecek bu böyle biline..

Adsız dedi ki...

Oncelikle herkes sunu iyi bilmeli ki su an gecerli tipta uzmanlik tuzugune gore hicbir yabanci hekim ister Turk olsun ister yabanci Turkiyede calisamiyor zaten. Amerikadan boardunuzu alsaniz dahi Turkiyede calisamiyorsunuz, bircok zorluklar cikariyorlar. Yani Mehmet Oz gelse yine calisamaz anliyormusunuz. Bu nedenle Turkiye her gecen gun beyin gocu yasiyor. Cogu hekim gelmiyor zaten gelmek isteyenede tuzukler deveyi hendekten gecirmesini istiyor bu nedenle vazgeciyorlar. O acidan cikacak kanunun herkesin yolunu acacagini saniyorum yani sanildigi gibi arap azeri doktor falan degil ABD de uzmanligin tamamlamis nice turk doktorada Turkiyede calisma imkani acisindan. Umarim bir an once yasayi cikarirlar.

Dr.USA dedi ki...

Merhabalar, tesadufen bu siteye buldum ve beni de ilgilendiren bir konu hakkinda tartisildiginin farkina varip bir yorum da ben yazmak istedim.
Ben su an America nin Houston/Texas eyaletinde ogrenciyim. Yaklasik 3 senedir burdayim ve seneye tip fakultesine girmeye planliyorum.Oncelikle buradaki istemle alakali sizlere bilgi vermek istiyorum. America da tip fakultesine girebimek icin oncelikle 4 yillik bir universite bitirmeniz gerekiyor.Pre-Med avantaj(Tibba hazirlik bolumleri) bu bolumlaer universitelerin biology, chemistry bolumlerinden mezun olmak tibba girisi daha da kolaylastiriyor. Bu bolumlerin birinden mezun olduktan sonra MCAT (Medical College Admission Test almaniz gerekiyor bi tib fakultesine giris sinavidir eger gecerseniz okula kabul aliyorsunuz
2- 4 sene tib okuyorsunuz, ve iole seneden itibaren USMLE 1, ikinci yil USMLE 2 olmak uzere sinavlara giriyporsunuz, mesela ilk snenin USMLE sinavini veremzseniz ikinci sinifa giremezsiniz. 4 uncu senenin sonunda USMLE 4 ve clinical training de gecerseniz bu sefer uzmanlik okuyorsunuz mesela general surgeon( genel cerrahlik) uzerine uzmanlik yapmak istiyorsaniz 5 sene uzmanlik yapmaniz gerekiyor. Toplamda 13-14 sene okyorsunuz liseden sonra anliyacaginiz.....

Tum bunlarin sonunda Uzman bir cerrah olarak Turkiyeye geri donmek istediginzde ise ap ayri problemlerle karsilasacagimi bugun burdaki yorumlari okurken farkina vardim
Denklik sinavi gibi
TUS sinavina girmek zorunda olmak gibi
mesela burda dahile 3 sene tr yede 5 sene uzmanlik TR ye donerseniz TUS u gecip uzerine de 2 yil daha dahiliyede uzmalik yapmak zorunda olgumu yeni ogrendim..

Asil konuya gelince Amerika dan ben Amerikali doktorlarin Turkiye ye gidip doktorluk yapacaklarini hic zannetmiyorum cunku buradan bir kere uzman doktor olmak icin yaklasik $120.000- $150.000 borc aliyorsunuz devletten ve calismaya basladiginizda bu parayi geri odemek zorundasiniz devlete. TUrliyede hic bir kurulus doktorlara buradaki doktorlarin aldiklari parayi vermez bundan dolayi burdaki Amerikalilarin gitme olasiligi cok az hatta bence hic yok
Burada ki bir cerrah in yillik maasi $600.000- $1.000.000. Bu parayi birakip Tr de 3-4 milyar maasa hastanelerde kimde calismaz.
Sadece turk doktorlar geri donebilime ihtimali vardirki eger burada tip okuyup devlete borclandiysa TR ye gitmesi soz konusu bile olamaz.
Umarim bu bilgilerle sizlere Texas tan bir yardimim olmustur......