How To Be A Hedge Fund Manager

Hedge fund manager olmak isteyen birisi bize bu soruyu yonelten bir mail gondermis. Mailin icerisinde hedge fund manager olmak isteyenlere yonelik $3200 ucretli bir seminerden bahsediyor. Tabii ki bir seminere giderek insan hedge fon yoneticisi olamaz. Hedge fon yoneticisi olmak icin ne gerekir, kimler hedge fon yoneticisi olabilir. Borsa endeksinin uzerinde getiri saglayan herkes hedge fon yoneticisi olabilir mi? Veya hedge fon yoneticisi olmak ogrenilir mi gibi sorularin cevabini merak ediyorsaniz How to be a hedge fund manager baslikli yazimizi okuyabilirsiniz. Read More!

Süleyman Yaşar Neden Böyle Yapıyor?


Uğur Civelek' in hareket noktası emtia fiyatları ise Süleyman Yaşar' ın hareket noktası "faiz lobisi"dir. İkisi de her iki yazısında bir bunlardan bahsetmeden duramaz...

Cuma günü Süleyman Yaşar yazdığı bir yazıda faiz lobisi denilen bir lobinin varlığından söz etmiş “Faiz lobisi dünyadaki ucuz parayı Türkiye'ye pahalı fiyattan satmaya çalışanların güzellemesini yapanlara deniyor.”  ki belki burada carry trade den söz etmektedir. Öncelikle carry trade ne demektir onu tanımlayalım. Carry trade faizi düşük olan bir ülkeden borçlanıp faizi yüksek olan bir ülkeye yatırım yapmaktır. Peki bunun kötü yanı ne? Kötü yanı: ülkelerarası faiz oranını bir bakıma dengelemek, yersen.Zaten uzun vadeli faiz oranlarını belirleyen en önemli faktör yurtiçindeki iktisadi birimlerin fon arzı ve talebidir. Yani tasarruf oranıdır. Ayrıca allasen Süleyman, “ Faizleri çoğaltmak” da ne demek ?!

Devam edelim; “Oysa faiz artırıldığı takdirde bu ülkede zincirleme şu gelişmeler yaşanır. Önce Türkiye'ye daha fazla sıcak para girer. Bunun sonucunda lira değerlenir. İthalat ucuzlar, ihracat kârlı olmaktan çıkar. Dolayısıyla dış ticarete konu mallara yatırım yapılmaz. Böylece döviz getirisi azalır ve ülke ödemeler bilançosu açığını kapatmak için sürekli borçlanır. İşte bu gerçeği gözlerden gizleyip, ısrarla faiz artırılmasını istemelerinin nedeni Türkiye'yi borca bağımlı hale getirmek. Yani bu ülkeyi yüksek faizler yoluyla kolay para kazanmanın bir aracı haline dönüştürmek bunların bütün amaçları”

Peki o zaman aklımıza şöyle bir soru geliyor. Şu an itibariyle Yunanistan’ da bonoların faizi %21 ve Türkiye’ de bonoların faizi %9,47. Süleyman Yaşar kafası yaşayan bir yatırımcı direkt olarak Yunanistan bonosu satın alacaktır, çünkü ona göre ve onun tabiriyle Yunanlıların faizi daha çoktur.

Benim önerim ise şu; Türkiye’ de cari açığın önlenmesi için reel faizlerin halkı cezbedici miktarlara ulaşması gerekmektedir. Bu nasıl sağlanacak tabi ki de mikro reformlarla. Sabahtan beri mikro reform diyoruz yahu...

Türkiye’ nin kredi notu artmadıkça faizler ne kadar yükselse de Süleyman, Süleyman’ ın kabusu gerçekleşmeyecektir. Çünkü uluslararası yatırımcılar bir ülkeye yatırım yaparken faiz oranını baz almayıp işin içine risk faktörünü de eklemektedir. Bunlar neler olabilir mesela ülkede darbe yapılma olasılığı, kriz çıkma olasılığı, borçların geri ödenememesi vs.
Süleyman işin başında hatayı yapmaktadır, faizler yükseldi ve sıcak para girdi. Umarım derdimi anlatmışımdır.

Yazımı son olarak bir aforizmayla bitirmek istiyorum:

“Faizlerin arz ve talebe bağlı olarak piyasada belirlendiği görüşü yayılmaya çalışılıyor. “ ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FONLAR TEORİSİNE GETİRİLEN EN BÜYÜK DARBE. 
Read More!

Uğur Civelek ve Küreselleşme

“Küreselleşme denilen kuralsızlık ve sorunları ağırlaştırma pahasına günü kurtarma yaklaşımları iflasa koşmaktadır. Sorunların yayılmasını ve hızla büyümesini önlemek adına yapılanların tam aksi sonuca hizmet ettiğini görmemek yönündeki basiretsizlik insanlığın geleceğini karartmaktadır.”

http://www.dunya.com/emtia-fiyatlari-tehlike-sinyali-veriyor-147025yy.htm

Bu aralar Uğur Civelek' in yazılarını okumakla meşgulüm. O kadar iktisatçı okudum, Malthus ve Uğur Civelek kadar kötümser ekonomistlere rastlamadım desem yalan olmaz.Uğur civelek her yazısında petrol fiyatlarından, emtia fiyatlarından bahsederek cari açığın düşürülmeyeceğini, enflasyonun ve işsizliğin yukarı yönlü bir hal alacağından bahsetmektedir. Belki haklı, belki de haksız. Ben bunu başka bir yazıya saklayacağım. Ama Uğur Civelek' in yanıldığı bir ifadesi var ki dillere destan. "Küreselleşme kuralsızlıktır." Acaba gerçekten böyle mi?


Öncelikle küreselleşme tanımımızı yapalım. Bana göre küreselleşme sermayenin dünya çapında hiçbir sınırlamaya tabi olmayan hareketidir. Buradan kuralsızlığı çıkarabilirsiniz ama ben de size kuralsızlığın hakim olduğu bir yerde küreselleşmenin olamayacağını iddia ederim. Küreselleşme serbest piyasa ekonomisinin nirvanası ise serbest piyasa ekonomisinin temel taşlarını inceleyelim, özel mülkiyet, hukukun üstünlüğü ve rekabet. Yani bunlar olmadan ne serbest piyasa ekonomisi olur ne de küreselleşme olur. Olsa olsa orman kanunu ve vahşi yaşam meydana gelir.

Küreselleşme her ne kadar ulus devleti yıpratsa da varlığını ulus devletin ya da daha genel ifadeyle devletin otoritesinden alır. Devlet olmasa idi özel mülkiyeti koruyacak bir kurum olmazdı. Düşünsenize akşam işinize gitmek mi yoksa evinizi hırsız ve yağmacılardan korumak mı daha mantıklı devletin olmadığı düzende. Devlet bazı yasal düzenlemeler koyar, eğer bu yasal düzenlemeler olmasa idi borç verilebilir fonlar piyasası büyük ihtimalle oluşmayacaktı ve küresel sermayenin hareket alanı sınırlandırılacaktı. Yazının geri kalanını editör’ ün yazdığı bir yazıdan alıntılayarak sonlandırıyorum. “Kapitalizm gelişmiş bir yönetim sistemidir, insanların birbirlerinin haklarına saygı duymasını, çalışıp birikim yapanların birikim ve haklarını güvence altına alan bir sistem olduğu için de kapitalizm de insanlar daha çok çalışıp üreterek daha hızlı zenginleşirler. Mutlak yoksulluk oranlarına bakarsanız kapitalistlerin değil, komünizm ve sosyalizmin yollarından geçmiş ülkelerin sefalet içerisinde olduğunu görürsünüz. Kapitalizmi kapitalizm yapan kurumlardır, kanunlardır, emeğin ve birikimlerin devletin güvencesi altına alınmış olmasıdır.”

Read More!

Ege Cansen’ e Selamlar

Malumunuz Ege Cansen Ekonomi Türk blogunda bolca eleştirilen bir isim ki eleştiriyi de hakediyor. Peki ben bu başlığı sırf bunu yazmak için mi yazdım? Hayır, fil hafızası olanlar hatırlayacaklardır ki Ege bey 2011 yılında “50 dolar cent artı 50 Euro cent eşittir 2.40 TL düzeyi, benim hesaplarıma göre “denge kuru” gibi durmaktadır. 2011 yılında ulaşılacak bu düzey, 2012 yılında da yüzde 4 kadar artarsa, cari açığımız iki yıl sonra milli gelirimizin yüzde 3’ü seviyesine inebilir.

...Cari açığın kök sebebi, döviz fiyatlarının düşük olmasıdır. Bunun dışında söylenen: yok efendim, ulusal tasarruf oranımız düşüktür veya maalesef enerjide dışa bağımlıyız, petrol faturamız çok yüksek gibi sebepler sıralamak “gerçekle yüzleşmemek için” için mazeret yaratma gayretleridir”demiş

.

Editör ise “Ege Cansen tahminine bu kadar guveniyorsa kendisiyle 10 BIN TL'LIK Bir BAHSE GIRMEYE HAZIRIM. 2012 Senesinin ilk 3 ayinda ortalama dolar kuru 2 TL'nin uzerinde olursa Ege Cansen kazansin, altinda olursa ben kazanayim. VARSA YUREGI gelsin, HODRI MEYDAN!” demişti.


Şimdi değerlendirmemizi yapalım, 2012' nin ilk 3 ayını geride bıraktık ve dolar 2 TL' nin üstüne çıkmadı. Ege Cansen’ in tezini ileri sürdüğü tarihte döviz kuru 1$= 1,6950 TL idi. Ekim ayında 1,89, Ekim’ in sonlarında 1,75 ve günümüzde ise 1,79’ du. Bu arada en yüksek rakam ise Aralık 29’ unda 1,9175’ idi. Bundan sonraki planımda ise Ege bey' in bahsettiği gibi döviz kurunun cari açığı ne kadar azalttığını inceleyeceğim, ekonometrik bir model yardımıyla.


Yazımı

Yılmaz Özdil tarzıyla

Bitiriyorum:

Yorum sizin...

Read More!

Billionaires’ Stock Picks Are Beating the Market Right Now

If you’ve been reading articles about hedge fund performance over the past three years, you’re probably thinking index funds are better options for investors. During the last quarter, an average hedge fund underperformed S&P 500 index ETFs by around 8 percentage points. This is a bit misleading though. Actually, equity hedge funds hedge around 50% of their exposure. It isn’t really appropriate to compare hedge fund returns to broad market indices that are 100% long at all times. Hedge funds have been able to outperform the market significantly over the past 5 years. Unfortunately, hedge fund managers took around 47% of their total returns as fees (read the details here). Despite the huge hedge fund fees, investors were still able to outperform the market by 2.5 percentage points per year.

We like hedge funds. We believe hedge fund managers are talented and that they deserve billions of dollars in fees. However, we don’t think it’s a smart move to directly hand over your hard earned dollars to hedge fund managers. This will only help them to become billionaires before you can even think about retirement. A better alternative is to imitate billionaire fund managers’ top stock picks. Insider Monkey constructed the Billionaire Hedge Fund Index last month and reported that this index was beating the market by 4.4 percentage points through the middle of March. Billionaire Hedge Fund Index continued its spectacular performance over the past three weeks. As of April 9th the index is up 17% vs. 10.6% for the S&P 500 ETF. Billionaire fund managers’ top stock picks beat the market by 6.4 percentage points since the beginning of this year. Here are the top 5 stock picks:

1. Apple (AAPL) is the most popular stock among billionaire fund managers. Almost half of them had a large position in Apple at the end of December. Apple is also the most popular stock among other hedge fund managers (see the 10 most popular stocks). The stock gained 57% this year as of Apr 9th. Apple has been an obvious value play for a very long time. At the beginning of last year the market valued the stock as if it was a low growth utility stock. By the end of the summer, low growth utility stocks had even higher multiples than technology stocks like Apple and Microsoft (MSFT). Investing in Apple was really a no brainer. It is still very attractively priced. Billionaires Ken Griffin, David Einhorn, and Stephen Mandel are extremely bullish about the stock.

2. Google (GOOG) is the second most popular stock among billionaire hedge fund managers. The stock lost 2.3% as of Apr 9th. We are optimistic about Google as well. The stock’s 2013 forward PE ratio is less than 13. It is slightly more expensive than Apple but the stock is the undisputed leader of the search business. It is expected to increase its earnings by nearly 20% per year over the next few years. We expect that Google will outperform the market over the next five years. David E. Shaw, Chase Coleman, and Ken Fisher have large positions in Google.

3. El Paso Corp (EP) is the third most popular stock among billionaire hedge fund managers. Carl Icahn  hit the jackpot by investing more than a $1 billion before its merger with Kinder Morgan was announced. He had $1.9 billion in the stock at the end of December. This is a merger arbitrage play that returned 13.9% since the beginning of this year.

4. News Corp (NWSA) is the fourth popular stock among billionaire hedge fund managers. This is a conservative long-term play. The stock was a real bargain last summer. Billionaire fund managers were greedy when others were fearful. News Corp underperformed the market this year, returning 7.2% through April 9th. Steven Cohen and John Paulson are among News Corp investors (see John Paulson’s stock picks).

5. Medco Health Solutions (MHS) is the fifth most popular stock. This is also a merger arbitrage play. The stock returned more than 25% this year until its merger with Express Scripts (ESRX) closed in early April.

As you can see hedge funds’ top 5 stock picks performed even better than the rest of their stock picks. These five stocks had an average return of more than 20%. Our billionaire hedge fund managers became billionaires because of their stock picks. Their recent performance shows that they still have their magic touch.
Source: Billionaire's Stock Picks Are Beating the Market Right Now Read More!