Steve Cohen ve Sac Capital

Insider Monkey sitesi olarak ücretsiz insider trading verilerini sizinle paylaşmamızın yanında hedge fonların portföylerini beraber inceliyoruz ve yatırım kararı alırken size olabildiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bugün inceleyeceğimiz fon SAC Capital. Önce fonun başında olan kişiyi tanıyalım. Steve Cohen 1992 bu fonu kurmuş ve dünyanın en zengin insanlarından birisi, yılda bir milyar dolara yakın bir para kazandığı hesaplanmış. Steve Cohen’ in bu performansı ona illegal insider trading davası açılmasına bile sebep olmuştur. 18 yıl boyunca fon yıllık ortalama %30 getiriye imza atmış, şaşırtıcı bir performans.


SAC Capital Nisan ayından beri %3,4 getiri elde etmiş. Bu ise bize SAC Capital’ in hisse seçimlerini taklit eden bir yatırımcının 4 aydan kısa bir zamanda piyasaya göre %1,5 daha fazla getiri elde edebileceğini gösterir. SAC Capital’ in portföyünü, yaptığı son alımları merak ediyorsanız Steve Cohen and SAC Capital’s Favorite Stock Picks başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Read More!

Suç Ekonomisinde Ciro 8 Milyar Lira, Yeni Tehlike: GPS ile Yarış

Suç ekonomisinde ciro 8 milyar lira (Dünya)

İSMMMO'nun "Suç Ekonomisinin Türkiye Bilânçosu" adlı araştırmasına göre, en çok gelir fuhuş ve eroinden elde ediliyor. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO) "Suç Ekonomisinin Türkiye Bilânçosu" adlı araştırmasına göre, 2010 yılında 27 kalemde Türkiye'de yasa dışı faaliyetlerde oluşan ciro en az 8 milyar, elde edilen net kazanç ise 3 milyar 250 milyon lira oldu.İSMMMO'nun, Emniyet Genel Müdürlüğü Faaliyet Raporu verileri ile Birleşmiş Milletler ve OECD suç istatistikleri üzerinden yaptığı araştırmaya göre, suç ekonomisi asıl olarak doğrudan suçla elde edilen "kriminal sektör" ve kaçakçılığa dayanan "illegal sektör"den oluşuyor. İllegal sektörü, yasalara aykırı üretim ve dağıtım, kriminal sektörü ise doğrudan suça dayanan yüksek riskli ve karlı girişimler oluşturuyor.


Yeni tehlike: GPS ile yarış! (Habertürk)

İngiliz Independent gazetesi, dün yayınladığı bir makalede sürücüleri yoldaki yeni bir tehlikeye karşı uyardı. Gazeteye göre, "seyir cihazları ile ölümüne yarış" oyununa İngiltere'de 7 milyon kişi katılıyor. Yapılan araştırmaya göre, GPS destekli "TomTom" gibi seyir cihazlarına gidecekleri yeri giren sürücüler, hedeflerine, cihazın kendilerine verdiği tahmini varış süresinin altında ulaşmaya çalışıyor. Bu da aşırı hız yapmak, kırmızı ışıkta durmamak gibi son derece tehlikeli ve ölümcül sonuçlara yol açabilecek davranışlarla sonuçlanıyor. 3 milyon 600 bin İngiliz sürücü, "aleti yenmeye çalışırken" hız sınırını aştıklarını söyledi. GPS destekli cihazla yarış yapan 144 bini aşkın kişi, park etmiş bir araca çarptıklarını ya da başka bir otomobille burun buruna geldiklerini itiraf etti. Bu tür cihazların trafikte öfkeyi de artırdığı öne sürülüyor.


ABD’de temerrüde 2 gün kala gözler ‘son’ planda (Milliyet)

ABD’de borç tavanının artırılması için son tarih olan 2 Ağustos’a iki gün kala, Kongre’de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki bölünme aşılabilmiş değil.Senato ve Temsilciler Meclisi’nde dün bir plan üzerinde yapılan oylama, iki parti arasındaki kutuplaşmanın derinliğini gözler önüne serdi.Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın hazırladığı ve kendi partisi içindeki itirazları aşamaması nedeniyle Meclis’te oylamaya sunulmasını iki kez ertelediği çözüm planı, dün Temsilciler Meclisi’nde oylandı.Plan 210’a karşı 218 oyla kabul edildi. Ancak plan, Temsilciler Meclisi’nde onaylandıktan sadece iki saat sonra, beklendiği gibi, Demokrat çoğunluklu Senato’da reddedildi.


Tüketim malı ithalatı yüzde 41 arttı (Zaman)

Türkiye'nin tüketim malı ithalatı 2011 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,4 artarak 15 milyar 353 milyon dolara, ihracatı da yüzde 17,5 oranında yükselerek 25 milyar 149 milyon dolara çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye'nin 2011 yılının ilk 6 ayında 65 milyar 632 milyon dolar dolayında gerçekleşen toplam ihracatı, aynı dönemdeki 84 milyar 976 milyon dolarlık hammadde ithalatının yüzde 77,2'sini karşılayabildi. Bu yılın ilk 6 ayında yatırım malları ithalatı yüzde 58 artarak 18 milyar 823 milyon dolar, tüketim malı ithalatı da yüzde 41,4 artışla 15 milyar 353 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, hammadde (ara malı) ithalatı yüzde 40,7 artışla 84 milyar 976 milyon dolara ulaştı. Diğer ürünlerle birlikte toplam ithalat yüzde 43,4 artışla 119 milyar 610 milyon dolar oldu. Türkiye'nin ocak-haziran döneminde gerçekleştirdiği 65 milyar 632 milyon dolarlık ihracat aynı dönemdeki hammadde ithalatının ancak yüzde 77,2'sini, toplam ithalatın ise yüzde 54,9'unu karşılayabildi.

Read More!

Yüksek Temettü Veren Hisseler Ne Kadar Karlı?

Bundan önce incelediğimiz çalışma yüksek temettü veren hisselerin 1927-2009 yılları arasında ortalama %13,04 getiri sağladığını göstermiştik. Bu zaman aralığı içinde temettü veren hisseler piyasaya göre %1,36 daha fazla getiri sağlamış. Bu hisseler bu yıl da iyi bir getiriye imza attı.


Bu yılın başından beri en çok temettü veren 20 hisse senedi %6,09 getiri sağlatmakla birlikte S&P 500 endeksine %2,33 fark atmış. Peki düşük temettü veren hisseler ne durumda? Onlar ise %3,29 getiri sağlamakla birlikte gördüğünüz gibi piyasadan daha düşük bir getiri elde ettirmiş. Yüksek temettü veren hisselerin bu yıl nasıl bir performans sergilediğini öğrenmek istiyorsanız buyurun, DividendHigh Dividend vs. Low Dividend Mega-cap Stocks başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Read More!

Glenview Capital' in Hisse Seçimleri

Bir tane hedge fon var, 2008 yılında %50 zarar etmiş, 2010 yılında %82,7 gibi astronomik bir getiri elde etmiş ve 2001-2010 arası %301 getiri sağlamış bir fon. Kimden bahsettiğimizi başlıktan da biliyorsunuz; Glenview Capital.

Glenview Capital' in başında Larry Robbins bulunuyor, fonu kurmadan önce Leon Cooperman' ın Omega Advisors fonunda çalışmış, "stock trader" olarak. İsterseniz hemen fonun yaptığı son işlemleri inceleyelim. Glenview Capital ilk çeyrekte 18 şirketin hissesini satmış, bu 18 hisse ise ilk çeyrekten beri %6 değer kaybetmiş. Computer Science Corp (CSC) %25, Louisiana Pacific Corp (LPX) %24 değer kaybetmiş. Glenview hangi pozisyonlarını sürdürdü, elindeki hangi hisseleri azalttığını merak ediyorsanız Glenview Capital Management’s Top Stock Picks başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Read More!

ABD' nin Krizden Çıkış Planı, Firmalara 444 Şoku

ABD, krizden çıkış planını oyladı! (Habertürk)

Cumhuriyetçiler'in planı Temsilciler Meclisi'nden geçti ama... ABD'de borç krizine çözüm bulmak için artık vaktin dolmak üzere olmasına rağmen, Kongre'de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki bölünmeler hala aşılabilmiş değil.Senato ve Temsilciler Meclisi'nde bugün bir plan teklifi üzerinde yapılan oylama, iki parti arasındaki kutuplaşma ve ideolojik farklılıkların ne kadar derin olduğunu gözler önüne serdi. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'ın hazırladığı ve kendi partisi içindeki itirazları bir türlü aşamaması nedeniyle Meclis'te oylamaya sunulmasını daha önce iki kez ertelediği çözüm planı, bugün Temsilciler Meclisi'nde oylandı.Harcamalarda 900 milyar dolar civarında kesinti öngören ve federal hükümetin borçlanma limitini de buna yakın bir miktarda artıran plan, Cumhuriyetçi Parti içindeki özellikle muhafazakar Çay Partisi destekli yeni milletvekilleri tarafından desteklenmiyordu ve Boehner da, tasarının geçmesi için gereken 218 oyu garanti altına almadıkça planı Meclis gündeminde getirmeyi sürekli erteliyordu.


Firmalara 444 şoku (Radikal)

BTK'nın çağrı merkezi numaralarının önündeki alan kodunu kaldırması şirketlere yüklü yönlendirme faturası çıkardı444’le başlayan çağrı merkezi numaraları önce tüketicinin şimdi de şirketlerin canını yaktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu’nun (BTK) yılbaşında aldığı bir kararla çağrı merkezi numaralarının başındaki alan kodunu kaldırması şirketleri yüklü bir yönlendirme faturası ile karşı karşıya bıraktı. Ayda milyonlarca çağrı alan şirketler, Türk Telekom’un çıkardığı yönlendirme faturasından kurtulmak için özel telekom şirketlerinin kapısını çalıyor. Alternatif operatörlere transferin başını da THY ve Pegasus çekti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 5 Şubat 2011’de aldığı kararla 444’lü numaralar Türkiye’nin her yerinden ve tüm operatörlerden 7 rakam çevrilmesi suretiyle erişilen, bilgi ve danışma servisleri gibi hizmetlerin sunulduğu numaralar olarak tanımlandı. Yani şehiriçi ve şehirlerarası ayrımı olmadan hem ev hem de cep telefonundan kod çevirmeksizin aynı numaraya erişim kolaylığı getirildi. Ancak tüketiciye kolaylık olsun diye hayata geçirilen bu uygulama ağır fatura çıkardı. Çünkü cep telefonlarıyla herhangi bir ilden bu numaralar arandığında operatörlerin her şey dahil paketlerinin dışına çıkılıyor.


Japonya'dan beklenen heyet geldi (Dünya)

Enerji Bakanı Yıldız, önümüzdeki hafta başında nükleer santralle ilgili değerlendirme yapacaklarını söyledi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan 2. nükleer santralle ilgili Japonya'dan gelen heyetle bugün görüşmelerde bulunulduğunu ve önümüzdeki hafta konuyla ilgili bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi.Bakan Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan 2. nükleer santralle ilgili Japonya ile yapılan müzakerelere, Japonya'da meydana gelen Fukuşima nükleer santralında meydana gelen kazanın ardından ara verildiğini hatırlattı.Geçen hafta Japon heyetinin 30 Temmuz itibariyle Türkiye'ye geleceğini söylediğini anımsatan Bakan Yıldız, "Japonya'dan gelen enerji işlerinden sorumlu genel müdür ve beraberindeki teknik heyetle görüşmeler yapıldı. Önümüzdeki hafta başında bu konuyla ilgili bir değerlendirme yapacağız" diye konuştu.

Read More!

Ticaret Açığı 54 Milyar Dolar, Bu Şirket ABD' den Zengin

6 aylık ticaret açığı 54 milyar dolar (Dünya)

Dış ticaret açığı haziran ayında yüzde 79.2 artışla 10 milyar 198 milyon dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı, 2011 Haziran'ında yüzde 52,8'e geriledi. TÜİK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; 2011 yılı Haziran ayında, 2010 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 19,3 artarak 11 milyar 388 milyon dolar, ithalat yüzde 41,7 artarak 21 milyar 586 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde dış ticaret açığı ise 5 milyar 690 milyon dolardan, 10 milyar 198 milyon dolara ulaştı.Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2011 Haziran ayında bir önceki aya göre ihracatta yüzde 2,9, ithalatta ise yüzde 0,8'lik bir artış oldu. 2010 Haziran ayında yüzde 62,6 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2011 Haziran ayında yüzde 52,8'e geriledi.2011 Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 2010 Haziran ayına göre yüzde 40,2 artarak 1 milyar 182 milyon dolar olurken, Almanya'yı sırasıyla İtalya (725 milyon dolar), İngiltere (673 milyon dolar), Irak (667 milyon dolar) ve Fransa (576 milyon dolar) takip etti.


Bu şirket ABD'den zengin! (Radikal

Teknoloji devi Apple'ın kasasındaki nakit paranın ABD hükümetinin sahip olduğu nakitten daha fazla olduğu ortaya çıktıHükümet borç tavanı sorununu çözmekle uğraşırken elindeki nakit de 73,768 milyar dolara geriledi. Bu arada, kar rekorları kıran Apple'ın elindeki nakitin ise 75,768 milyar doları ulaştığı bildirildiAPPLE, DÜNYA'NIN 1 NUMARALI AKILLI CEP TELEFONU SATICISI OLDU Strategy Analiytics'in verilerine göre global akıllı cep telefon satışları 2. çeyrekte yüzde 756 artışla 110 milyon adete ulaştı. Apple, Dünya'nın en büyük akıllı cep telefon satıcısı konumuna gelirken, ikinci sırayı Nokia'yı geride bırakan Samsung aldı.



ABD'de büyüme fren yaptı (Hürriyet)

ABD ekonomisinde büyüme yavaşladı. Bu yılın ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) yüzde 1,3 arttı.Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ABD ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,3 büyüme kaydetti. Bakanlık ilk çeyreğe ilişkin büyüme tahminlerini de revize ederek yüzde 1,9'dan yüzde 0,4'e çekti. Buna ek olarak geçen yıl dördüncü çeyrek büyümesi de yüzde 3,1'den yüzde 2,3'e düşürüldü.Ekonomistler, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,8'lik bir büyüme olacağını tahmin ediyordu.Ekonominin tahminlerin altında büyümesinin, özellikle Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunaminin arz zincirini bozmasından etkilendiği belirtiliyor. Deprem ve tsunami,ABD'de otomobil üretimini ciddi şekilde aksattı.

Read More!

Soros 6 Ayda Ne Kadar Kaybetti?

Ünlü yatırımcı John Paulsen bildiğiniz gibi Sino Forest yatırımından neredeyse yarım milyar dolar kaybetmişti. George Soros’ un portföyü birinci çeyrek sonu itibariyle %4 kaybettirdi. Soros yakın bir zamanda hedge fonunu kapattığını açıklamıştı, kim bilir belki de son 6 ayda neredeyse 1.5 milyar dolar kaybettiğindendir. Insider Monkey olarak Soros’ un aldığı büyük pozisyonları inceledik ve şu sonuca ulaştık: George Soros’ un 1.5 milyar dolar kaybetmesinin en büyük nedeni en büyük pozisyonlarının yanlış seçilmesi ve onları yanlış zamanda satmasıydı. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız How Did Soros Lose $1.5 Billion in 6 Months? Başlıklı insider monkey’ de yayınlanan yazımızı okuyabilirsiniz.

Read More!

Robert Millard ve Realm Partners

Insider Monkey olarak bildiğiniz gibi 300 den fazla hedge fonu inceliyoruz, ve yaptığımızı incelemelerin sonuçlarını ise sizinle ücretsiz olarak paylaşıyoruz. Bugün ele alacağımız hedge fon: Realm Partners. İsterseniz önce yöneticilerini tanıyalım. Realm Partners’ ın başında bulunan kişi 2009 yılından beri Robert Millard’dır. Millard fon kurulmadan önce Lehman Brothers’ da çalışmıştır, iş hayatında 35 senelik bir geçmişi söz konusu. Fonun başka bir yöneticisi ise Tony Stone…


Bir kısmını aktardığımız yazıyı merak ediyorsanız Robert Millard and Realm Partners’ Merger Arbitrage Returns başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Read More!

Yurtiçi Piyasada Umuda Yolculuk, Merkez Enflasyon Tahminini Değiştirmedi

Yurtiçi piyasada `umuda yolculuk` (Dünya)

Son iki günde Türkiye ekonomisi için verilen pozitif mesajlar yurtiçi piyasada risk iştihanı canlandırdı. Açıklamalarla umutlanan yabancı yatırımcı Türk Lirası’na geri döndü. Borsa bugün yüzde 2.2 prim yaparken, dolar 1.67 bölgesine, faiz yüzde 8.8 seviyesine indi.Başbakan Erdoğan’ın ‘kriz teğet bile geçmez’ yorumuna bir destek de bugün Merkez Bankası Başkanı Başçı’dan geldi. Türkiye'de ekonomik gidişatın çok iyi olduğunu vurgulayan Başçı, cari açığın IMF tahmininden daha düşük olmasını beklediklerini, yıl sonunda cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının çift haneyi bulmayacağını söyledi.Kurdaki harekete değinen MB Başkanı, ''Türk Lirası aşırı değerli değil, hiç kimse aşırı değerli olduğunu iddia edemez. TL'nin cari açığa yapabileceği azami katkıyı da biz yaptığını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.Öte yandan Merkez Bankası bugün açıkladığı enflasyon raporunda 2011 sonu tahminlerini değiştirmedi. Yıl sonunda enflasyonun orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 5,9 ile yüzde 7,9 arasında olması bekleniyor


Merkez enflasyon tahminini değiştirmedi (Radikal)

Merkez Bankası, yüzde 6,9 olan yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. Merkez Bankası Başkanı Başçı, kriz tartışmalarına "Türkiye'de durum çok iyi, gidişat çok iyi" sözleriyle nokta koydu. MB, yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 6.9'da bıraktı. Enflasyon raporunu açıklayan Başçı kriz tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Yurtdışındaki riskler kimsenin aklına hayaline bile gelmeyen konular. ABD'de temerrüt riski konuşuluyor. Siyasi süreç işliyor, herkes emin ki bu çözülecek. Avrupa'daki problem biraz daha büyük. Döviz alım ihalelerine ara verirken de ona atıfta bulunduk. Türkiye'de durum çok iyi, gidişat çok iyi. Yatırımlar son derece mükemmel toparlanmış şekilde gidiyor. Bu durum çok iyiyken içinde bulunduğumuz dünya bir takım risklerle karşı karşıya. Şöyle bir avantaj var bizim için; dengeleyici yönde politikalar uygulayabiliyoruz."


Yunanistan'ın kredi notu tekrar düşecek (Zaman)

Standard&Poor's (S&P), Yunanistan'ın notunu 13 Haziran'da üç kademe aşağı çekerek B'den CCC'ye indirmişti.Amerikalı derecelendirme kuruluşu, Yunanistan'da gelecek iki yıl içerisinde yeni ve daha büyük bir borç yeniden yapılandırması beklediğini, buna paralel olarak kredi notunun daha da düşürüleceğini açıkladı. S&P'nin küresel ülke notları biriminin başında bulunan David Beers, "Yunanistan'ın not görünümü negatif, bu yüzden notun daha da düşeceğinden eminiz. Gerçek bir borç yeniden yapılandırması masada." dedi. Yunanistan'ın mevcut notu, S&P'nin derecelendirdiği ülkeler arasında en düşük seviye ve yatırım yapılabilir seviyenin sekiz kademe altında bulunuyor. "Yakın vadedeki bir yeniden yapılandırmanın son olmayabileceği yönündeki görüşümüzü belirtmiştik. İleride daha büyük bir yeniden yapılandırmanın gerçekleşmesi mümkün olabilir." diyen Beers, bu durumun Yunan siyaseti tarafından belirleneceğini, ikinci yeniden yapılandırmayla notun 2 yıl içinde yeniden düşürülmesini beklediğini ifade etti. Fitch de, iki hafta önce Yunanistan'ın 'B' olan kredi notunu 3 basamak düşürerek 'CCC'ye çekerek görünümünü de 'negatif'e çevirmişti. Moody's ise Yunanistan'ın notunu önceki gün üç kademe indirerek 'Ca'ya düşürmüştü.

Read More!

Hedge Fonlar ve Türk Lirası

Türkiye bildiğiniz gibi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden, Societe Generale' e göre ise Türk Lirası hedge fonların en çok kısa pozisyon aldığı para birimi. Peki neden? Çünkü Merkez Bankası son zamanlarda sıkı para politikası uyguluyor, cari açığı düzeltmek için. Bunun sonucunda ise bize göre Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte daralma yaşayacak, işte bu sebeplerden dolayı hedge fonlar TL üzerine kısa pozisyonlar alıyor.

Son duruma bakarsak Amerika'daki hedge fonlar haklı gibi gözüküyor, çünkü TL değer kaybetmeye başladı. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiler için Hedge Funds’ Favorite Short Currency: Turkish Lira başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Read More!

Tüsiad: Türkiye Kriz Yaşamıyor, Altından Ne Rekorlar Çıkacak

TÜSİAD: Türkiye, şu anda bir kriz yaşamıyor (Dünya)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.Tarabya'daki Huber Köşkü'nde basına kapalı olarak gerçekleşen kabul, yaklaşık 1,5 saat sürdü.Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Boyner, geçen haftadan itibaren Hükümet ile 2011-2015 yasama dönemine ilişkin beklentilerini paylaşmaya başladıklarını anımsattı.Bugün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bu çerçevede kendi yaptıkları hazırlığı aktardıklarını belirten Boyner, "Türkiye'nin yeni dönemdeki öncelikleri 5 ana başlıkta sıralanıyor. Onları Sayın cumhurbaşkanı ile de istişare etme imkanı oldu. Demokratikleşme, AB üyeliğine yakınlaşmış, sürdürülebilir büyümeye geçmiş, düşük karbon ekonomisine geçmeye hazırlanan ve daha üretken bir Türkiye konularında kendisiyle istişarede bulunduk" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü "kriz teğet bile geçmeyecek" açıklamalarının sorulması üzerine Boyner, şunları söyledi:"Türkiye'nin önünde bu dönemde çok önemli, 'ince ayar' dediğimiz, yapması gereken reformlar var. Türkiye halihazırda ticaret açığı olan bir ülke. Biz maalesef ithal ettiğimiz kadar ihraç edemiyoruz. Demek ki bizim sanayi modelimize bakmamız gerekiyor. Türkiye içinde daha fazla katma değer üretiyor olmamız lazım. Bunun için yapılması gerekenler var. Bu da enerji liberalizasyonundan tutun da eğitimde yapılacak birtakım reformlara kadar çok geniş bir reform penceresini içeriyor. Bizim bence esasen orta ve uzun vadede odaklanmamız gereken yer burası. Şu anda Türkiye bir kriz yaşamıyor, bunu çok net söylemek lazım.


Acaba 'altın'dan ne rekorlar çıkacak! (Habertürk)

Yıllardır yükseliş trendini koruyan ve yatırımcısını hep sevindiren altın, riskten kaçan paranın güvenli limanı olma özelliğini sürdürüyor. Özellikle 2008 krizinden sonra global ekonomideki hipertansiyonun bir türlü kontrol altına alınamaması bu limana kaçışı her geçen gün hızlandırıyor. Son günlerde fiyat hareketlerindeki agresif seyir de bunun ispatı. Elbette, bu değerli metalin karşısına bazı rakipler çıkabiliyor. Gümüş, pamuk ve İsviçre Frangı gibi.
Fakat, hemen hemen son 10 yıldır aralıksız yükselen bu madeni tahtından edecek bir rakipten söz etmek için ise erken. Altın, özellikle dolardaki zayıf seyrin, Euro Bölgesi'ne yönelik kaygıların etkisiyle tırmanışını sürdürüyor. Fakat bundan soraki süreçte altındaki yükselişin sürüp sürmeyeceği asıl merak edilen konuların başında yer alıyor. Bu nedenle öncelikle yabancı fonların yatırım stratejini ve altına yönelik beklentilerini, tahminlerini tespit etmeye çalıştık. Ayrıca, altının kalbinin attığı yer olan Kapalıçarşı esnafının da beklentilerini öğrenmeye çalıştık. Her iki taraf da'yükseliş bir süre daha devam edecek' diyor...


Kıbrıs Rum kesiminin kredi notu düşürüldü (Radikal)

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Kıbrıs Rum kesiminin kredi notunu düşürdü. Moody's yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum Kesimi'nin elektriğini sağlayan Vasiliko elektrik santralinin devre dışı kalmasına yol açan 11 Temmuz'daki patlamanın ekonomiye etkisinin yarattığı kaygılar nedeniyle “A2” olan kredi notunu iki basamak düşürerek “Baa1”e indirdiğini bildirdi. Vasiliko elektrik santralinin devreden çıkmasının Kıbrıs Rum Kesimi'nin mali pozisyonu konusundaki kaygıları güçlendirdiğine işaret edilen açıklamada, patlamadan sonra “siyasi ortamdaki gerginliğin artmasının” planlanan ekonomik reformların ertelenmesi ya da gevşetilmesi riskini yükselttiği vurgulandı.


TOKİ 9 şehre daha stat yapıyor (Zaman)

Galatasaray futbol takımının İstanbul'da maçlarını oynadığı Seyrantepe Stadı'nı bitiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye'nin 9 şehrine daha yeni statlar yapmak üzere kolları sıvadı. Yeni stat yapılacak şehirler Eskişehir, Gaziantep, Sivas, Trabzon, Mersin, Malatya, Hatay, Batman ve Afyonkarahisar. Sivas'a 33 bin, Trabzon'a 40 bin kişilik stat yapılıyor.Galatasaray'a tahsis edilen 52 bin seyirci kapasiteli Seyrantepe Spor Kompleksi'ni tamamlayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 8 ilde toplam 211 bin seyirci kapasiteli 9 stadyum daha yapımını programına aldı. Tamamlanan Seyrantepe Spor Kompleksi de dahil edildiğinde, TOKİ, 9 ilde, toplam 263 bin seyirci kapasiteli 10 stadyumu, Türk futboluna ve sporuna kazandırmış olacak. Eskişehir'de yenilenecek stadyumun kapasitesinin beli olmasıyla TOKİ'nin yaptığı stadyumların kapasitesi 10 ilde 300 bine yaklaşacak.

Read More!

Ege Cansen Hala Ekonomiden Anlamiyor

Ege Cansen hakkinda 5 senedir burada yazi yaziyoruz. Onca isim gucum arasinda bir okuyucumuz Ege Cansen'in cari acik konusundaki son cahil yorumlarini gonderince dayanamadim yine bir yazi yazmaya karar verdim. Ege Cansen sunlari soylemis:
50 dolar cent artı 50 Euro cent eşittir 2.40 TL düzeyi, benim hesaplarıma göre “denge kuru” gibi durmaktadır. 2011 yılında ulaşılacak bu düzey, 2012 yılında da yüzde 4 kadar artarsa, cari açığımız iki yıl sonra milli gelirimizin yüzde 3’ü seviyesine inebilir.
...Cari açığın kök sebebi, döviz fiyatlarının düşük olmasıdır. Bunun dışında söylenen: yok efendim, ulusal tasarruf oranımız düşüktür veya maalesef enerjide dışa bağımlıyız, petrol faturamız çok yüksek gibi sebepler sıralamak “gerçekle yüzleşmemek için” için mazeret yaratma gayretleridir.
Ben cahil insanlardan korkmam. Cahil adam cahil oldugunu bilir, bilmedigi konularda yorum yapmaz. Bilmedigi konularda yorum yapan cahil adamlari da diger insanlar dikkate almaz cunku bunlarin cahil oldugu bilinir. Benim korkum yari-cahil insanlardir. Bu insanlar cahil olduklarini bilmezler, anlamadiklari konularda da yorum yaparlar. Diger insanlar da bu okumus ama cahil olan yari-cahilleri isi bilen adamlardan ayirt edemez. O yuzden de yari-cahil adamlarin sozlerini dikkate alirlar. Hele hele bu yari-cahil insanlarin medyada bir de koseleri varsa ulkeye verecekleri zararin haddi hesabi yoktur.
Ege Cansen'e donelim. Ege Cansen hesap yaptim, Turk lirasinin yarim dolar yarim avro doviz sepetine karsi 2,40 degeri denge degeridir diyor. Biz soyleyelim, Ege Cansen'in bir hesap falan yaptigi yok, direkt iskembeden sallamis. Iskembeden sallamamissa toplama cikarma yaparken hata yapmistir (adam gibi ekonometrik bir calisma yaptigini zannetmeyin). Kabaca Ege Cansen bu sene icerisinde Amerikan dolarinin simdiki seviyesinin yaklasik %20 yukarisina ulasacagini soyluyor. Yani 5 ay icerisinde 1 Amerikan dolari = 2 TL olacaktir ve 2012 senesinde de bu seviyede seyredip 2.1 seviyesine ulasacaktir diyor. Bu tahminin neden yanlis cikacagini anlatacak vaktim yok simdi. Ama sunu soyleyebilirim ki Ege Cansen tahminine bu kadar guveniyorsa kendisiyle 10 BIN TL'LIK Bir BAHSE GIRMEYE HAZIRIM. 2012 Senesinin ilk 3 ayinda ortalama dolar kuru 2 TL'nin uzerinde olursa Ege Cansen kazansin, altinda olursa ben kazanayim. VARSA YUREGI gelsin, HODRI MEYDAN!
Ege Cansen bir de cari acigin kok sebebi doviz kurudur seklinde buyurmus. Dolar bu sene TL'ye karsi nominal olarak %20 yukselirse cari acigimiz da %3 seviyelerine dusermis. Tam sacmalamis. Dolar yukselince biz Konya ovasinda petrol mu bulacagiz? Cari acigin sebebi bir degil, bir cok. Bunlarin en onemlilerinden bir tanesi ise enerjide disa bagimlilik. Bunun haricinde yuzlerce baska sebep var. Siz bu sebepleri ortadan kaldirmadan sadece doviz kurlariyla oynayarak cari acigi sifirlayacaginizi dusunuyorsaniz ekonomiden zerre anlamiyorsunuz demektir. Turkiye'nin cari acigi %15 kuculdugu donemde dahi sifirlanmadi, doviz kurlarinin %20 yukselmesiyle sifirlanacak is degil.
Neyse, amacimiz Ege Cansen'e laf yetistirmek degil. Yillarca burada yanlislarini defalarca ortaya koyduk (bakiniz Ege Cansen 1, Ege Cansen 2, Ege Cansen 3). Simdide niyetimiz deveye "boynun egri" demek degil (devenin neresi dogru ki?). Ege Cansen yukaridaki teklifimizi degerlendirsin. Kendine guveniyorsa kabul etsin. Guvenmiyorsa da boyle sacma iddialarla ortaya cikmasin. Taksim'de bikiniyle dolasirim diyen Ahmet Cakar'in durumuna dusmesin.
Not: Bu yaziyi twitter'dan arkadaslarinizla paylasirsaniz sevinirim. Ege Cansen belki o zaman bir cevap verir, yoksa duymamazliktan gelecektir bu teklifimizi. Read More!

Türkiye 27.sırada, Soros Kepenk Kapattı

Türkiye, yatırım liginde 27. sırada (Dünya)

Türkiye, en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında, 2010 yılında yüzde 8'lik artış ve 9,1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım ile 27. sıraya yükseldi. 2011 Dünya Yatırım Raporu'na göre, 2009 yılında en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında 30. olan Türkiye, 2010 yılında yüzde 8'lik artış ve 9,1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım ile 27. sıraya yükseldi.Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından yayımlanan "2011 Dünya Yatırım Raporu" açıklandı.YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit'in rapora ilişkin sunumda verdiği bilgilere göre, 2010 yılında en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk beş ülke sırasıyla ABD, Çin, Hong Kong, Belçika ve Brezilya oldu


Kriz Soros'u hedge etti! (Habertürk)

İngiliz Merkez Bankası'nı bile alt eden ünlü spekülatör kepenk indirdi 81 yaşındaki George Soros 40 yıl aradan sonra hedge fonunu kapatma kararı aldı.İngiltere Merkez Bankası'nı sterlinde yaptığı spekülasyonla devalüasyona gitmek zorunda bırakmasıyla ünlenen milyarder George Soros, 40 yılı aşkın bir süredir sürdürdüğü hedge fonu yöneticiliğini bırakıyor.Adından yaptığı hamlelerle sıkça söz ettiren ünlü milyoner 25.5 milyar dolar fonu yönetiyordu. Macar-Amerikan asıllı spekülatör, 1992 yılında gerçekleşen Kara Çarşamba ekonomik krizi sırasında bir gün içerisinde 1 milyar dolar kazanarak "İngiliz Bankalarını Soyan Adam"ünvanı kazandı. Soros Fund Management şirketinin kurucusu olan Soros, dünyanın en zenginleri arasında yer alıyor.


TL daha ne kadar değer kaybedecek? (Milliyet)

Döviz piyasasında son günlerde hareketlilik yaşanıyor. Dolar içeride dün 1,73 lirayı aşarak Mart 2009'dan beri en yüksek düzeye çıktı.Merkez Bankası'nın döviz alım ihalelerine ara vermesine rağmen dolar bugün de 1,72 seviyesinde işlem görüyor.ABD’ li yatırım bankası Goldman Sachs, TL'nin durumuyla ilgili bir değerlendirme yaptıBanka raporunda şunları kaydetti: "TL oldukça büyük bir satış baskısı altında ve reel anlamda Kasım 2010'dan bu yana yüzde 20 değer kaybetti. TL'de yüde 5'lik değer kaybı daha bekliyoruz. Bu yükseliş, TL'nin aşırı yüksek seviyelere yaklaştığı anlamına gelebilir. Ancak Merkez Bankası'nın enflasyon konusundaki hareket alanının daralıyor olabileceğine ve TL'de yaşanacak daha ciddi bir zayıflığın 2012 hedeflerini tutturma konusunda riskler doğuracağına işaret ediyoruz.TL'deki düşüş hızıyla, Merkez Bankası'nın potansiyel volatilite sorunları yaşayabileceğini düşünüyoruz. Bu, TL'yi dengelemek için daha şahin bir politikaya ihtiyaç duyulabileceği anlamına geliyor. TL'nin nerede dengeye kavuşacağı, Merkez Bankası'nın politika adımlarının zamanlamasına ve gücüne bağlı olacak.

Read More!

Türkiye'ye Gelmek İsteyen Yatırımcılar Var, Bankaların Altın Limitleri Doldu

Türkiye'ye gelmek isteyen yatırımcılar var (Dünya)



Ekonomi Bakanı Çağlayan, görüşme halinde olduğu iki yatırımcının 7-8 milyar dolar tutarında yatırımda bulunacağını söyledi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'ye yurt dışından gelmek isteyen birçok yatırımcının bulunduğunu bildirdi. Çağlayan, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Heyeti'ni kabulünde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yurt dışından iki yatırımcı ile görüşmeye başladığını belirten Çağlayan, bir ay içerisinde konuyu kamuoyu ile paylaşacağını ve sadece yapılacak bu iki yatırımın 7-8 milyar doların üzerinde olacağını söyledi. Çağlayan, "Türkiye, şu anda dünyada en iyi yatırım yapılabilir ülkeler arasındadır" dedi. Bakan Çağlayan, ihracat ve ithalat ile ilgili rakamları günlük izlediklerini kaydederek, bu yıl Orta Vadeli Program'daki 127 milyar dolarlık ihracat hedefinin geçileceğini bildirdi ve cumhuriyet tarihinin yeni bir rekorunu kırmayı hedeflediklerini söyledi.





Bankaların altın limitleri de doldu (Milliyet)



Yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 22 artış gösteren en güvenli liman altına yönelik yatırımların artması nedeniyle bazı bankalarda açtırılan altın hesaplarına, limitler dolduğu için alım yapılamadığı bildirildi.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, son dönemlerde yaşanan yükselişle birlikte gramı 90 liraya ulaşan altın, yatırımcıların birinci tercihi olmayı sürdürüyor.Birçok kişi, birikimlerini, önümüzdeki günlerde de artışını sürdürmesi beklenen altına yapıyor. Altına dönük bu yönelme, sadece kuyumcularda doğrudan satın alımıyla değil bankalar aracılığıyla da oluyor. Bankalarda altın hesapları açtıran vatandaşlar, tasarruflarını burada değerlendiriyor.En güvenli liman olarak nitelendirilen altına yönelik yatırımların artması, bazı bankalarda açtırılan altın hesaplarına, limitler dolduğu için alım yapılamıyor. İnternet bankacılığıyla hesabına altın almak isteyen vatandaşlar "Bankamızın limiti dolduğu için işlem yapamıyoruz. Daha sonra tekrar deneyiniz’ şeklinde uyarılarla karşılaşıyor.





Microsoft'tan gelir rekoru (Radikal)



ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, 70 milyar dolara yaklaşan yıllık cirosuyla rekor kırdı. Xbox 360 oyun konsolu ve Office yazılımının itici güç olduğu büyüme sayesinde dünyanın en büyük yazılım üreticisinin net geliri yıllık bazda yüzde 23 artarak 23,15 milyar dolar oldu. Btnet.com.tr‘nin haberine göre, Microsoft’un açıkladığı bu veriler, analistlerin de tahminlerinin üstünde geldiği gibi, son çeyrek gelirinin rekor bir seviye olan 1,37 milyar dolara ulaştığını ortaya koydu. Bu da kârı 5,87 milyar dolara yükseltti. Bulut'un da payı var. Satışlar yüzde 8 artarak 17,37 milyar dolar oldu. Bu artışta Office, Xbox ve Microsoft’un bulut bilişiminin arkasında görev üstlenen sunucu yazılımlarının satışları itici güç oldu. Outlook, SharePoint ve Excel’i içeren Office programlarını satan Microsoft’un kurumsal bölümü ise şirketin söz konusu çeyrek dönemde en büyük satış noktası oldu. Bu bölüm satışlarını yüzde 7 artırarak, 5,8 milyar dolara ulaştırdı.

Read More!

Petrol fiyatları

Aslında yazının konusu için doğru bir zamanlama olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat bilmenizi isterim ki inovasyonun, teknolojinin, fikir üretmenin temel belirleyici olduğu günümüzde geçtiğimiz yüzyılın en önemli ekonomik unsurlarından birisi olan petrol hakkında onlarca yazı yazıldığı için tekrardan konuyu siyasi mevziden ele almak niyetinde değilim. Niyetim bir ürünün üretim maliyetlerindeki değişimin tüketiciye nasıl yansıdığı hakkında kafa yormak.
Ortalama bir imalat ürününün maliyet yapısı büyük oranda hammaddeden oluşur (ortalama %50 – 75) bunu işçilik, enerji, amortisman maliyetlerini içeren proses maliyeti(%10 – 25) ve firmanın genel giderleri takip eder. Ürünün satış fiyatı ise firmanın bu üründen elde etmek istediği kar oranını ürün maliyetine yedirmesi ile oluşur.
Bu maliyet yapısı düşünüldüğünde ortalama bir ürünün herhangi bir üretim girdisinin maliyet artışı toplam maliyet artışını artırmakla beraber satış fiyatına anında yansıması beklenen bir durum değildir. Ne söylemeye çalıştığımı aşağıdaki grafikten daha net bir şekilde anlayacaksınız.

Grafik1. ÜFE-TÜFE Değişimleri (Ref. DPT)

Yukarıda ki grafik 2007 yılının ilk ayından itibaren Türkiye’de üretici fiyat endeksi(ÜFE) ile Tüketici fiyat endeksi(TÜFE) değişimlerini gösteriyor. Grafikte görüldüğü gibi ÜFE’deki keskin iniş ve çıkışlar TÜFE’yi aynı keskinlikte etkilememiş ki bu da yukarıda bahsettiğim ürün maliyet yapısı düşünüldüğünde beklenen bir durumdur.

Peki her ürün için bu durum geçerli midir? Hayır.
ÜFE ve TÜFE arasındaki ilişki firmaların karlılıklarını belirleyen etkenlerden birisi olduğu için rekabetin nispeten az olduğu sektörlerde durum böyle değil. Mesela aynı dönem için benzin fiyatları ile benzinin hammaddesi petrol fiyatları arasında ki ilişki aşağıda ki grafikteki gibi olmuş:

Grafik 2. Hampetrol Fiyatları - Benzin Fiyatları Değişimi
Ref1 http://www.nyse.tv/crude-oil-price-history.htm
Ref2 http://www.opet.com.tr/tr/PompaFiyatlariArsiv.aspx?cat=4&id=34

Hammadde fiyatlarında yaşanan değişim son ürünün maliyetine etkisi çok daha keskin olmuş. Üretici fiyat artışını anında yansıtmış yani artışı en azından belli seviyeye kadar kompanse etmemiş görünüyor. Bu durumu piyasanın neredeyse tamamına Tüpraşın hakim olmasına ve dolayısı ile rekabetin olmamasına bağlamak üzereydim ki imdadıma Amerika yetişti. ABD’de de aynı dönemde ham petrol fiyatları ile perakende fiyatlar arasında bizdekine çok benzer bir ilişki söz konusu.


Grafik3. Ham Petrol - Perakende Fiyat Değişimi (ABD)

Sonuç olarak; öyle bir çağda yaşıyoruz ki 80 yıllık bir otomotiv şirketi olan Volvo 2 Milyar $ civarında Çinli Geely'ye satılırken (2010) evlerinin garajında arkadaşları ile eğlenmek için bir kaç yıl evvel kurulan bir internet sitesi de aynı fiyata talip bulabiliyor.İşte böyle bir çağda petrol fiyatlarını, böylesine önemli olmasını hatta bir politika aracı olarak kullanılmasını anlamakta zorlanıyorum. Read More!

İş Bankası Bono İhraç Ediyor, Yunanistan'da Reklamcılar Zor Durumda

İş Bankası, yeniden bono ihraç ediyor (Dünya)

Banka, 600 milyon lira nominal değerli, 175 gün vadeli banka bonosu halka arz edecek. İş Bankası'ndan yapılan açıklamada, şubat, nisan ve haziran aylarında yapılan bono ve tahvil ihraçlarının yoğun talep görmesinin ardından bankanın yeniden bono ihracına hazırlandığı kaydedildi.İş Bankası'nın bu kez gerçekleştireceği bono ihracı kapsamında 600 milyon lira nominal değerli, 175 gün vadeli banka bonosu arz edeceği belirtilerek, İş Bankası bonosunun, aynı vadeli devlet iç borçlanma senedinin getirisi üzerine yüzde 0,50 ek getiri ile ihraç edileceği, bonoda minimum satış tutarının 1.000 lira olacağı ifade edildi.


Borç krizi Yunanlı reklamcıları da zor durumda bıraktı (Radikal)

Borç krizi içindeki Yunanistan’da reklam sektörü de çok zor durumda. 2010’da yüzde 15,2 düşen reklam harcamalarının bu yıl yüzde 23 daha gerilemesi bekleniyor. Leo Burnett, Lowe, Publicis, Bold Ogilvy & Mather, Spot JWT, DDB, BBDO ve yerel ajans Fortune gibi ülkenin en büyük reklam ajansları zor günler yaşıyor. Lowe ofisinin CEO’su James Nass, Amerikan reklamcılık dergisi Advertising Age’deki açıklamasında 2011’in ilk yarısında sektörün yüzde 30 küçüldüğünü söylüyor.Krizden şu ana kadar en şiddetli etkilenen reklam ajansı ise Publicis Groupe’ye dahil olan Leo Burnett Atina ofisi oldu. Ajans, faaliyetine devam edebilmek ve personelini koruyabilmek için temmuz başında iş mahkemesine başvurarak konkordato sürecini başlattı. Ajanstan yapılan yazılı açıklamada, “Atina Çok Üyeli Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak iflas yasasının 99-106 maddeleri altında şirketimiz için uzlaşma sürecinin başlatılmasını talep ettik” denildi.


Türkiye'de bir ilk, dünyada ikinci! (Habertürk)

Türkiye’nin denize kurulacak ilk havaalanının temeli Ulaştırma Bakanı ve İçişleri Bakanı tarafından atıldı.1970 yılında kurulması vaat edilen Ordu-Giresun Havaalanı'nın temeli, 41 yıl sonra, Türkiye'nin denize kurulacak ilk havaalanı olacak şekilde Ulaştırma Bakanı ve İçişleri Bakanı tarafından atıldı. Ordu - Giresun (OR-Gİ) Havaalanı'nın temeli,Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı İdris Nami Şahin'in katılımıyla atıldı. 2014 yılında bitmesi plananlanan havaalanının temel atma töreninde konuşan Şahin, Ankara'dan Ordu'ya 2014 yılı için gidiş-dönüş uçak bileti bulunduğunu, ancak havaalanının erken bitecek olması nedeniyle bu biletlerin tarihini öne çekeceğini belirtti. OR-Gİ Havaalanı için "havalı bir havaalanımız oldu" diye espri yapan Şahin, deniz üzerine kurulan bu tesisle havayolunun bir anlamda su yoluna dönüşeceğini de kaydetti.

Read More!

Kemal Derviş Komşuyu Kurtaracak, Tüsiad Üyeleri Gerçeklerden Uzak

Kemal Derviş bu kez komşuyu 'kurtaracak' (Radikal)

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan Başbakanı Papandreu, Kemal Derviş'i danışman olarak görevlendirdi.Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Euro Bölgesi devletve hükümet başkanlarının, Yunanistan'ı kurtarmak için düzenledikleri olağanüstü zirvede alınan kararların "ileriye yönelik muazzam bir adım olduğunu" belirterek, "bunun Yunanistan için bir başarı olduğunu" söyledi. Papandreu, bugün düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "zirvede alınan kararlarla Yunan halkının iflasın kabusundan kurtulduğunu ve artık geleceğe iyimserlikle bakabileceğini" ifade etti. Bu arada, Atina Haber Ajansı ANA, Brüksel'deki zirve toplantısı sırasında Papandreu'ya yardımcı olan yabancı danışmanların arasında Kemal Derviş'in de bulunduğunu bildirdi. ANA'nın haberine göre, Papandreu, Brüksel'de karar sonrasında yaptığı teşekkür konuşmasında, bu konuda verilen mücadelede kendisine yardımcı olan yabancı danışmanların arasında Derviş'in de bulunduğunu belirterek şöyle dedi:


TÜSİAD üyeleri Türkiye gerçeklerinden uzak (Dünya)

Mustafa Süzer, TÜSİAD üyelerinin halkı tanımadığını ve vefasız olduklarını söyledi. Süzer Grup Onursal Başkanı Mustafa Süzer, "Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyelerinin yüzde 70-80'nin Boğaz ile Taksim arası dışındaki Türkiye'yi çok iyi bildiğini sanmıyorum. Halkımızı tanımıyorlar, vefalı değiller" dediSüzer, TRT Haber'de yayınlanan "Ekonomi Kulubü" programına katıldı. Programda soruları yanıtlayan Süzer, tasfiye edilen Kent Bank için kimseye kırgın olmadığını söyledi."Biz Türkiye'de düşmeye kalkmaya alıştık" diyen Süzer, banka konusunda BDDK yetkilileri ile görüşme halinde olduklarını belirterek, "Türkiye'de yeni bir banka için 2000 ile 2010 arasındaki o altın çağı kapattık, bundan sonrası için yeni kuracağımız bankanın 6-7 sene içerisinde para kazanmaması, zarar etmesi mukadder, onu alacaksınız, tekrar büyüteceksiniz biz bunu daha uygun bir ortamda yapacağız" açıklamasında bulundu.


Borsanın kimyası bozuldu (Habertürk)

Birbiri ardına gelen olumsuz haberlerle çöken borsa ayar tutmadı. 25 milyar dolar iki haftada buhar oldu! Avrupa'da borç krizine yönelik dün atılan adımların ardından yurtdışı piyasalarda iyimserlik görünse de yurt içi piyasalar yangın yerine döndü. Özellikle dün ve bugünkü işlemlerde sert hareketlere şahit oluyoruz. Borsa tekrar 60 bin seviyesinin altına gelirken (yüzde 2'ye yakın kayıp) dövizde tırmanış sürüyor. Dolar 28 ayını zirvesinde, Euro ise bugün yine rekor tazeledi.Cari açık ve krize yönelik söylemlerin sertleştiği bir dönemden geçerken riskli yatırım araçlarından kaçış hızlanıyor. Buna bağlı olarak İMKB'de kayıplar derinleşti. Önce Avrupa ve ABD'ye yönelik kriz korkusu, hemen arkasından Fitch'in kredi notuna ve cari açığa ilişkin olumsuz beyanları son iki haftada borsada çöküş yaşanmasına neden olmuştu. Avrupa ülkelerinin Yunanistan'ı kurtarma planında anlaşması, Obama'nın kısa vadede borçlanma limiti çözümüne olumlu yaklaşımı ve Fitch'in bir önceki açıklamalarını 'tashih' eder nitelikteki olumlu beyanlarına rağmen borsa haftalık bazda çöküşten kurtulamadı ve uzun süredir gerçekleşmeyen bir seviyeden kapanış gerçekleştirdi.

Read More!

Para Politikası Genişleyebilir, Yunanistan' a İyi Haber

Faizler değişmedi, para politikası genişleyebilir (Dünya)

PPK, yurtdışındaki sorunların derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılacağını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu(PPK), bugün yaptığı Temmuz ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6.25'te sabit tuttu.Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verildi.PPK, bu ayki toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6.25'te sabit bıraktı.PPK, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 1.50'de, borç verme faiz oranı yüzde 9'da, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu.


Borç batağındaki Yunanistan'a iyi haber (Radikal)

Yunanistan'a ikinci kurtarma paketi için toplanan Euro Bölgesi liderleri Atina'nın borçlarını öteleyerek kredi faizini düşürecek.Liderlerin onayına sunulan taslak kararlarda, 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın (EFSF) Yunanistan'a 15 yıl vadeye kadar yüzde 3,5 faizle borç verebileceği belirtildi. Taslak kararlarda, Birlik içinde gelir dağılımı farklılıklarını azaltmakta kullanılan yapısal fonların “Avrupa Marshall Planı” çerçevesinde Yunanistan'ın ekonomik büyüme potansiyelini ve rekabet gücünü artıracak şekilde seferber edileceği kaydedildi.


IMF: Avrupalı liderler elini çabuk tutmazsa kriz dünyaya yayılır (Zaman)

Avrupa'daki borç krizinin yayılma riskini analiz eden IMF, hızlı çözüm sağlanmadığı takdirde önemli küresel etkilere sebep olabileceğini bildirdi. Rapora göre, Euro Bölgesi bankalarından gelecek etkilerin en güçlü hissedilebileceği ülkeler İngiltere, Macaristan, Rusya, Türkiye ve ABD. Fon, bankaların sermayelerinin acilen güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Uluslararası piyasalar, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün yapılacak Euro Bölgesi liderler zirvesine kilitlenirken Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) ciddi bir uyarı geldi. Avrupa'daki borç krizinin hızla çözümlenmediği takdirde önemli küresel etkilere sebep olabileceğini belirten Fon, Euro Bölgesi liderlerinin üye ülkeler için oluşturulan kurtarma fonu ile bankaların sermaye durumlarını güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı. IMF, Euro Bölgesi bankalarından gelecek etkilerin en güçlü hissedilebileceği ülkeleri İngiltere, Macaristan, Rusya, Türkiye, Brezilya ve ABD olarak sıraladı. IMF'nin Avrupa bölümüne bağlı Euro Bölgesi Politikaları biriminin başında bulunan Luc Everaert, "Ülkelerin borç krizine getirilecek çözümün gecikmesinin maliyeti, sadece Euro Bölgesi için değil, küresel ekonomi için de yüksek olacak." dedi.

Read More!

KURTAR BENİ ALMANYA

Merhaba,
Avrupa gerekli önlemleri almak için dört bir koldan çalışmalar yürütüyor. En başta kurtarıcı ülke olan Almanya'yı ikna etmek gerekiyor eğer Almanya ikna olmadığı takdirde herhangi bir planı işleme koymak gibi şansları yok  ve bugün AB liderleri Brüksel de bir araya gelip tüm olası kurtarma senaryolarını tartışacağa benziyorlar. Şuan görünen 4 tane senaryo var;
1:Yunanistan ve diğer borçlu ülkeler kendi tahvillerini kurtarma fonundan gelen paralarla emisyon fiyatının altındaki piyasa fiyatından alıp ağır borç yükünden kurtulmayı planlıyorlar, ama böyle bir durum olursa derecelendirme kuruluşları bu durumu temerrüt sayacaklarını daha önce belirtmişlerdi. Çünkü başkasının parasıyla kendi borcunu satın almak piyasayı kandırmak anlamına geliyor ve Avrupa'da ki riski azaltmak yerine riskin dağıtılması , el değiştirmesi gibi bir şey oluyor.
2. Euro bölge hazinelerinin ortak tahvil çıkarılması öneriliyor, ama bu duruma mali durumu iyi olan en başta Almanya olmak üzere diğer ülkeler karşı çıkıyor. Çünkü eğer böyle bir durum olursa şuan ödedikleri faizlerden daha fazla faiz ödemek zorunda kalacaklar.
3. Bu öneri ise  Avrupa Merkez bankasının elindeki vadesi yaklaşan riskli tahvilleri bir BAD BANK oluşturup oraya aktararak Merkez Bankasının işlevlerini daha rahat görmesini sağlamak. Ama bazı Avrupa ülkeleri bu kurtarma tipinin hem çok maliyetli olduğunu, hemde borçlu Avrupa ülkelerini rahatlatıp önlemlerini gevşeteceğini düşünüyorlar.
4. Son olarak; Avrupa Merkez Bankasından sonra Avrupa Maliye Bakanlığı kuralım önerisi var. Bu çok uzak ihtimal, geçen yazımda da belirttiğim gibi ; her ülke farklı bir finansal durumda iken hangi ülkeye göre hangi politikayı uygulayacaksın.  Bence en uygulanabilir plan 3. plan ama bugünkü sonuç çıktıktan sonra herşey dahada netleşecek.

cuma görüşmek üzere Read More!

Times: Kriz Yaklaşıyor, ABD' nin Geleceği Altılıya Bağlandı!

Times: Kriz yaklaşıyor! (Radikal)

İngiliz Times gazetesi, Avrupa'da ikinci bir ekonomik krizin yaklaşmakta olduğuna dikkat çekerek, zamanında önlem alınmazsa ağır bedeller ödenebileceğine işaret etti.AVRUPA ÖNLEYİCİ ADIM ATMAKTA GECİKTİ Gazete, Yunanistan’daki krizin İspanya ve İtalya’ya sıçramasını önleyecek adımları atmakta geciken Avrupalı liderlere karşı piyasaların sabrının azaldığını yazdı. Krizin çözümü için "sihirli bir formül" bulunmadığını, ayrıntıların da çok teknik olduğunu yazan Times, "Eğer doğru kararlar alınmazsa, insanlar işlerini kaybedecek, tasarruflar, emeklilik fonları eriyecek" ifadelerine yer verdi. BU KRİZDE NEFRET EDİLEN POLİTİKACILAR OLACAK Bazı politikacıların para birliğinin dağılmasından endişe ettiğine dikkati çeken gazete, ikinci mali krizde bankacıların değil, politikacıların nefret edilen kişiler haline geleceğini ileri sürdü. Makalenin sonunda, Avrupalı liderlere ülkelerindeki ekonomik durumla ilgili bir an önce birşeyler yapmaları çağrısında bulunuldu.


ABD'nin geleceği altılıya bağlandı! (Habertürk)

6 senatörün krizi aşmak için getirdiği tasarıya Obama bile onay verdi. ABD'de bütçe ve borçlanma limiti sorununa çözüm bulma çabaları vaktin giderek daralması nedeniyle hız kazanırken, her iki partiden senatörlerin oluşturduğu bir grup bugün, borçlanma limitinin 2 Ağustos'a kadar yükseltilmesi konusunda Kongre'de yaşanan çıkmazı gidermeye de katkı sağlayabileceği belirtilen yeni bir bütçe planı önerisi sundu. Senato Bütçe Komitesi Başkanı Kent Conrad, Demokrat ve Cumhuriyetçi 6 senatörden oluşan grup olarak sundukları teklifin, gelecek 10 yıl içinde 3,75 trilyon dolarlık harcama kesintileri ve 1,2 trilyon dolarlık yeni gelirler öngördüğünü bildirdi. Conrad, planın 1,2 trilyon dolarlık yeni gelirler öngörmesine karşın, geniş çaplı vergi reformları yoluyla 1,5 trilyon dolarlık vergi kesintisinin de tasarlandığını ifade etti.


Foreks işlemleri için taslaklar görüşe açıldı (Dünya)

Hazırlanan düzenleme taslakları, piyasa katılımcılarının ve ilgililerin görüşüne açıldı. Sermaye Piyasası Kurulunun duyurusunda, 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"unda yapılan değişiklikle, "Döviz, mal, kıymetli maden veya kurulca belirlenecek diğer varlıkların foreks işlemlerine aracılık ve bu işlemlere yönelik hizmetlerin yerine getirilmesi"nin sermaye piyasası faaliyeti olarak düzenlendiği ve bu işlemlerin, SPK'nın görev ve sorumluluk alanına dahil edildiği hatırlatıldı.Kanunun yürürlük tarihinin 25 Ağustos 2011 olarak belirlendiği kaydedilen duyuruda, bu çerçevede foreks işlemlerine ilişkin, Türk sermaye piyasaları ile en uyumlu ve etkin çalışacak sistemin geliştirilmesi amacıyla, kapsamlı ve titiz çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi.

Read More!

Larry Robbins ve Glenview Capital

Larry Robbins' in başında bulunduğu Glenview Capital Flextronics International (FLEX) hisselerinden 40,3 milyon adet elinde bulundurduğunu duyurdu. Büyük ihtimalle adeti 6,20 $ civarından 12,8 milyon hisse almışlar. An itibariyle ise bu pozisyon neredeyse 250 milyon dolar büyüklüğünde. Mart ayı sonu itibariyle ise Larry Robbins elinde 27,5 milyon FLEX hissesi bulunduruyordu. Robbins' i FLEX hisselerini almaya yönlendiren ise belki hissenin o günden bu yana %15 değer kaybetmesi olabilir.

Insider Monkey sitesi 300' den fazla hedge fonu izleyerek sizlere ücretsiz olarak bu hedge fonların yaptığı son alımları, portföylerindeki değişmeleri sunmaktadır. Ayrıca sitemizde insider trading verilerine de ulaşabilirsiniz. Larry Robbins 3 yıl içinde borsanın %50' den fazla getiri sağlayacağını öne sürmektedir. Acaba haklı mı? Konuyla ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız Larry Robbins’ Glenview Capital Bets $250 Million on $FLEX başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Read More!

18 Ay İçinde Yeni Bir Kriz mi Çıkacak?

Ray Dalio'yu bilirsiniz. Ünlü hedge fon yöneticisi 2008 yılında %9.5, 2009 yılında %4, 2010 yılında
ise neredeyse %45 getiri elde etti. 2011' in ilk yarısında ise %10 civarında getiri sağladı.Bu performansını göz önünde bulundurarak Ray Dalio' nun borç krizi ve gelecek hakkındaki fikirlerine bakalım.Ray Dalio 18 ay içinde bir kriz gelmesini bekliyor. Ray Dalio' nun bu konu hakkındaki fikirlerine ulaşmak için Ray Dalio Predicts Another Recession in 18 Months başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Yazının bir kısmını aktarıyorum:

Dalio believes that some heavily indebted countries, including the United States, will eventually opt for printing money as a way to deal with their debts, which will lead to a collapse in their currency and in their bond markets. “There hasn’t been a case in history where they haven’t eventually printed money and devalued their currency,”

Read More!

Mustafa Akyol: İslam'da inanç ve gelenek çatışması

Read More!

700 Dolara Ev, Düşük Ücrete 150 Lira Zam

700 dolara ev! (Habertürk)

Dünyanın en ucuz arabası Tata Nano'yu üreten Hintli dev şirket Tata Group, aynı zamanda dünyanın en ucuz evini üretmeyi planlıyor. Tata yeni projesi kapsamında, sadece bir hafta içinde maliyeti 700 doları (500 Euro, 1.150 TL) geçmeyen evler inşa edecek. 20 metrekare genişliğindeki, prefabrik evlerde kapı, pencereler ve bir de raf olacak. Bu proje gerçekleşirse iki asgari ücrete ev sahibi olunabilecek.Şirket, bu genişlikte bir ev için fiyat etiketini 700 doların üzerine çıkarmamayı planlıyor. 700 dolar ile son model bir cep telefonu alabiliyorsunuz. Prefabrik ev, bir iPhone fiyatına satın alınsa da, evin üzerine kurulacağı toprak da satın alacak kişiye ait olmak zorunda.


Düşük ücrete 150 lira zam (Radikal)

TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında sürdürülen ve yaklaşık 230 bin işçiyi ilgilendiren kamu kesimi toplu iş sözleşmelerine ilişkin TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında sürdürülen görüşmelerde anlaşma sağlandı.Konuya ilişkin açıklama bugün saat 17.00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Bakan Faruk Çelik ile TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu tarafından yapılacak. Edinilen bilgiye göre, en düşük maaşlı işçilere 100 ile 150 lira arasında zam yapılacak.Kamu işçisinin 2011 zammı ise yüzde 4 + 4 olarak belirlendi.


Ekonomik kriz yolda fazla harcamayın (Dünya)

AKP Genel Başkan Yardımcısı Gedikli, global ekonomide kara bulutların gözükmeye başladığını ifade ederek vatandaşı uyardı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, dünya ekonomisi üzerinde kara bulutların gözükmeye başladığını ifade ederek, "Türkiye'ye olumsuz etkileri olacaktır. O yüzden tedbirli olun. Ne varsa onu tutun. Fazla harcamayın" uyarısında bulundu.Gedikli, TV8'in canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Gedikli, dünya ekonomisinin iyiye gitmediğini ifade ederken, kendilerinin hiçbir şeyi "tozpembe" göstermediklerini belirtti. Gedikli, "Kötü haberi veriyorum; dünya ekonomisinde kara bulutlar gözükmeye başladı. Dünya daha büyük krizlerle karşı karşıya kalacak. Bunlar da oluyor. Muhtemelen dünya ekonomisinde bir kriz olacak. Türkiye'ye olumsuz etkileri olacaktır. O yüzden tedbirli olun. Ne varsa onu tutun. Fazla harcamayın


Türk Telekom'dan Net Kar! (Gözlem)

Türk Telekom, ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 artışla 1 milyar 115 milyon lira net dönem karı elde etti. Türk Telekom, 2011 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 artışla 1 milyar 115 milyon lira net dönem karı elde etti.Türk Telekom'dan yarı yıl sonuçlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, grubun altyapıya ve teknolojiye yaptığı yatırımlara devam ettiği, yatırım miktarının ilk 6 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 880 milyon liraya ulaştığı, ADSL ve mobil alanlardaki güçlü büyüme ile grup cirosunun yüzde 12 artış göstererek 5 milyar 855 milyon lirayı bulduğu bildirildi.Türk Telekom Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hakam Kanafani, sonuçlara dair değerlendirmesinde, 2011'in birinci yarısında grup gelirleri ile FAVÖK'ün (Amortisman ve itfa giderleri öncesinde faaliyet karı) yüzde 12 artarak sırasıyla 5,9 milyar lira ve 2,5 milyar olduğunu, FAVÖK marjının yüzde 43 olarak gerçekleştiğini belirtti.Karlılık seviyesinin ise 2010 yılının birinci yarısındaki karlılık seviyesi ile hemen hemen aynı olduğunu ifade eden Kanafani, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 oranında artışla 1 milyar 115 milyon lira net kar elde ettiklerini bildirdi.

Read More!

KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR

KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR (!)

Türkiye’nin ,maalesef diğer bir çok sektörde de olduğu gibi, elle tutulur bir tarım politikası hiç ol(a)mamıştır. Bu açığını da yerli yersiz her yere yazılan “köylü milletin efendisidir” sözüyle örtmeye çalışmıştır. Temel problem de burada yatıyor heralde...Çiftçi yerine köylü demekte…

Osmanlı ekonomisi tekelleşmeye karşı olduğu için elle tutulur bir burjuva sınıfı yaratamamıştır. Cumhuriyet sonrası ise devlet otoritesi yordamıyla oluşturulan burjuva sınıf zenginliğin denetim ve paylaşımını elinde tutmuştur. Kaynakların denetimi için ultra korumacı reflekslerle hareket eden bu hakim sınıf için en önemli nokta “rekabetsiz” bir ortam oluşturmaktan geçmiştir.

Zira halkın büyük kısmının kentlerin dışında tutulması, kendi yağları ile kavrulmaya mecbur kalmaları ve dolayısı ile rekabetin dışında olmaları onları “çiftçi” değil köylü yapmaktadır. Çiftçi üretimin bir parçasıdır ve dolayısı ile söz sahibi olmak ister fakat köylü yönetilendir.

Aşağıdaki tablo son on yıl içerisinde tarımsal istihdamın toplam istihdam içerisindeki payını gösteriyor.


Tablo1 (Ref. TUIK)

Tablodan da görüldüğü gibi son on yıl içerisinde tarımsal istihdamın toplam istihdam içerisindeki oranı %38’lerden %25’lere kadar gerilemiş durumda ki bu yeterli olmamakla beraber doğru istikamette olduğumuzu gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran çok daha düşüktür. (%5’ler civarında).

Buradaki diğer nokta ise esasında ciddi bir miktar işgücünü köylerde tutarak istatistiklere yansımayan fakat gerçekte var olan büyük bir gizli işsiz ordusunu yıllarca taşımışız.
Bu gerçek son yıllardaki istihdam oranı sanayi ve hizmet sektörü lehine değiştikçe karşımıza artan işsizlik olarak çıkmış. Yani halının altına süpürdüğümüz pislikler halıyı kaldırınca ortaya çıkmış.

Peki bu kağıt üzerinde çiftçi görünen fakat gerçekte “gizli işsiz ve köylü” istihdam ile milli gelire nasıl bir katkı vermişiz? Aşağıda ki tablo son on yıl içerisinde tarımsal üretimin milli gelire oranını göstermektedir.


Tablo2 (Ref. TUIK)

Tablo 1 ve Tablo 2’yi birlikte yorumlarsak 2001 yılında istihdamın %38’i tarım sektöründeyken bu istihdamın milli gelire katkısı %8,8 kadarmış ve işin tuhaf yanı aynı sene bütçe faiz giderlerinin milli gelire oranı %17,1 oranındaymış (Tablo 3). Yani istihdamın %38’inin ürettiği gelir faiz giderlerimizi bile karşılayamıyormuş.


Tablo3 (Ref. TUIK)

İşte bir ülkenin kaymağını yemek tam olarak bu olsa gerek.
Yıllarca “Gelmeyin ve rekabet etmeyin” düşüncesiyle büyük bir nüfusu köylerde tuttmuşuz, popülist politikalarla piyasa gereksinimlerini hiçe sayarak ne ekerlerse eksinler almayı taahhüt etmişiz, almışız ve bütçeyi delik deşik etmişiz.
Bu tam olarak bir oligarşidir, azınlığın iktidarı…Peki böyle bir iktidarı nasıl devam ettirebilirsiniz? Ona kutsallık atfederek…
”Köylü milletin efendisidir.”

Neyse ki rakamlar son yıllarda istikametimizi düzelttiğimizi gösteriyor. Aşağıdaki son tablo bu süre içerisinde kişibaşı tarım gelirini göstermektedir. Tarımsal istihdam azalırken kişibaşı tarımsal gelirimiz düzenli olarak artmış. Yani daha verimli bir üretim söz konusu…


Tablo4 (Ref. TUIK)

Bundan sonrası için yapılması gereken köylülükten çiftçiliğe geçişi hızlandırabilmek için piyasa ve çağın ihtiyaçlarını gözeten bir tarım politikası oluşturarak bilinçli bir tarımsal işgücü oluşturmaktır.

Mahir ZİYREK Read More!

Altın Tarihi Zirvesinde, Bütçe Gelirini Yüzde 40'ı İstanbul'dan

Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1600 doları gördü.Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1600 doları aştı.Geçen haftayı 1589,27 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, geçen hafta başından itibaren 1540,70-1575,39 dolar aralığında hareket ettikten sonra hızlı yükselişini sürdürmüş ve perşembe günü 1594,45 seviyesine çıkarak rekor kırmıştı.Altının onsu bu sabah itibariyle 1600.76 dolarla yeni rekorunu kırdı.Uluslararası piyasada altının onsu şu dakikalarda 1598,80 dolardan işlem görüyor.Kapalıçarşı'da ise cumhuriyet altını 552 liradan, çeyrek altın 138.5 liradan satılıyor.

Merkezi yönetim bütçesinin 41 yıl sonra ilk kez fazla verdiği 2011 yılının ilk yarısında, bütçe gelirlerinin yüzde 40'ını tek başına İstanbul sağladı. İstanbul’un en yakın takipçisi 19 milyar 724.5 milyon TL ile Ankara olurken, bunu 15 milyar 408 milyon TL ile Kocaeli, 13 milyar 198 milyon TL ile İzmir izledi. Ocak-Haziran döneminde İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir illerinin 106 milyar 476.5 milyon TL’yi aşan toplam geliri, toplam bütçe gelirinin yüzde 73’ünü oluşturdu. 2011 yılının ilk 6 ayında 70 ilin bütçesi açık, 11 ilin bütçesi fazla verdi. Bütçe açığı sıralamasında 1 milyar 87 milyon TL ile Diyarbakır ilk sırada yer alırken, en çok bütçe fazlasını ise 51.5 milyar TL ile İstanbul verdi.

Bu yılın ilk 6 ayında toplam otomotiv sanayindeki ihracat, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 9,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİ) verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın ilk 6 ayında otomotiv sanayindeki toplam ihracat, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 9,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2010 yılı Ocak-Haziran döneminde 2 milyar 612 milyon dolar olan toplam yan sanayi ihracatı ise 2011 yılının aynı döneminde yüzde 31 artarak 3 milyar 416 milyon dolar oldu.Bu dönemde otomobil ihracatı yüzde 1 oranında artarak 3,4 milyar dolara yükseldi.

Daha önce Libya ve Mısır için kurdukları özel izleme masasını şimdi İtalya için oluşturduklarını anlatan Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Avrupa’daki durum bulaşıcı hastalık gibi. Nasıl Tarım Bakanlığı kuş gribi için tedbir aldıysa, biz de alıyoruz” dedi...Merkez Bankası’na yönelik eleştirileriyle tanınan Çağlayan, en son munzam karşılıkların artırılması nedeniyle cari açığa en büyük katkıyı yapan enerji sektörünün yurtiçinde yatırım yapmak için kredi maliyetinin arttığına dikkat çekti. “Bir gün Merkez’i eleştirmeyi bırakacak mısınız?” diye sorduğumuz Çağlayan, şu yanıtı verdi: “Ben de sürekli Merkez’i konuşmak istemiyorum. Ümit ediyorum ki bu dönem onlar hakkında daha az konuşurum. Merkez’in bir mevzuat değil mantalite değişikliğine ihtiyacı var. Bu yönde de bir değişimin başladığını görüyoruz. Şu anda iyi gidiyor. İşadamları da Para Politikası Kurulu’na temsilci vermek istiyorlar. Ancak bu ne getirir, ne götürür bilemem. İstekleri, düşünceleri ilgili yerlere anında yansıyor.

Read More!

Pazarcılar Artık Üniversite Mezunu, THY' de İtalyan Pilotlar

İstanbullu pazarcıların yüzde 10'u üniversite mezunu (Milliyet)

Üniversite mezunu işsizler pazarcılığa el attı. Aralarında mimar, muhasebeci ve ekonomistlerin de bulunduğu üniversite mezunları, kendi meslekleriyle ilgili iş bulamayınca çareyi baba mesleği olan pazarcılıkta buldu.Okulu bitince iş bulamayan üniversite mezunlarının pazarcılığı tercih ettiğini belirten İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, pazarcı esnafının çocuklarını okutmak için çok çaba gösterdiğini, ancak karşılığını alamadıklarını söyledi.Bu durumun üniversite mezunları açısından kötü olsa da pazarcılık mesleği için iyi olduğunun altını çizen Mesut Şengün, “Yaşanan durumdan aslında çok memnunuz. Eğitim kalitesi yüksek insanların bu işi yapması müşterileri de memnun ediyor. Pazarcı esnafının kalitesini arttırıyorlar” dedi. Şu anda pazarlarında çalışanların yüzde 10’unun üniversite mezunu olduğunu vurgulayan Şengün, “Kendi mesleklerini yapamayıp pazarcılık yapmaları, işsizliğin ne boyutta olduğunu gösteriyor” diye konuştu.


THY'de İtalyan pilotlar kokpiti ele geçirdi! (Habertürk)

Avrupa'nın birçok ülkesindeki ekonomik kriz Türkiye'ye pilot göçü başlattı Avrupa'nın birçok ülkesi ekonomik kriz tehlikesini yaşarken son dönemlerde risk altında olan İtalya'dan birçok pilot, son dönemlerde yaptığı atılımlarla dünyanın en önemli havayolu şirketleri arasına giren Türk Hava Yolları'nda uçmak için şirketin kapısını çalıyor. Kokpiti, bünyesinde bulundurduğu 50 ülkeden yabancı pilotlar nedeniyle adeta Birleşmiş Milletler'e dönen THY'de çalışan 300 yabancı pilotta sayı olarak liderliği İtalyanlar aldı. 30 İtalyan pilotun uçtuğu THY'de Mauritius Cumhuriyeti, Şili, Kolombiya, Meksika, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Libya, Moldova, Pakistan, Paraguay ve Suriye uyruklu pilotta var. 30 İtalyan pilotun uçtuğu THY'de İtalyanları 27 pilotla İspanyollar, 22 pilotla Yunanlılar ve 19 pilotla Danimarkalılar takip ediyor. Mauritius Cumhuriyeti, Şili, Kolombiya, Meksika, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Libya, Moldova, Pakistan, Paraguay ve Suriye uyruklu pilot da var. THY'de toplam 2 bin 97 pilot bulunuyor.


Türkiye’yi Büyüten “Özel Sektördür” (Gözlem)

T OBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: ''Son dönemde Türkiye’de ki büyümenin arkasındaki gerçek kahramanlar Türk Özel sektörüdür” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde ülkedeki büyümenin arkasındaki gerçek kahramanların Türk özel sektörü olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, Palandöken Dağı'ndaki Polat Renaıssance Otel'de düzenlenecek İşadamları Bilgilendirme Toplantısı ile 2010 Yılı Vergi Ödül Töreni'ne katılmak için geldiği Erzurum'da, Vali Sebahattin Öztürk'ü makamında ziyaret etti.Erzurum'a gelmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:''Son dönemde Türkiye'deki büyümenin arkasındaki gerçek kahramanlar Türk özel sektörüdür. Türk özel sektöründe düzenlenen vergi ödül törenlerinde Odalar Birliği Başkanı olarak, onlarla beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Başkan olarak bu Erzurum'a 9. gelişim. Son 3 senedir gelmedim. Gelirken baktım, Erzurum'da geçmişe göre son 3 senede müthiş değişim var. Erzurum'un geleceğinin parlak olduğuna inanıyorum. Eskiden kar bir zulüm gibi görünürken, bugün kar artık para. O açıdan Erzurum da şanslı, Türkiye de şanslı.''Hisarcıklıoğlu, son dönemde özellikle özel sektöre verdikleri destekten ötürü valilere teşekkür ederek, ''Bugün Türkiye zenginleşecekse, özel sektörle zenginleşecek. Devletimizin tüm kurumlarında, kuruluşlarında bu anlayışın yerleşmesinden dolayı ben başta Sayın Valime ve diğer bürokratlara teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Read More!

Jim Cramer’ ın Tavsiye Ettiği Hisseler Endeks Fonlarını Yendi mi?

Jim Cramer’ i bilirsiniz, eski bir hedge fon yöneticisi ama onun en büyük özelliği Amerika’ da yayınlanan bir borsa programı yapması. Yani bir şovmen. Yaptığı bu program Amerika’lılar tarafından çok tutuluyor, öyle ki şöhreti Amerika’ yı bile aşmış bir kişi. Programında işini yapıyor, hisse tavsiyeleri veriyor. Biz de işimizi yapıyoruz, tavsiye ettiği hisseleri inceliyoruz.


Jim Cramer’ ın üzerinde bu kadar durmamızın nedeni ise insider monkey’ in en büyük misyonu borsadan çok fazla anlamayan yatırımcılara yol göstermek. Borsadan anlamayan yatırımcıları ikiye ayırabiliriz; endeks fonlarına yatırım yapanlar ve Jim Cramer’ ın tavsiye ettiği hisselere yatırım yapanlar. Olayı netleştirdik umarım. Merak edenler yazımızı okusun demeyeceğim, bu sefer cevabı vereceğim : evet, Jim Cramer’ ın tavsiye ettiği hisseler endeks fonlarından daha iyi bir performans gösteriyor, Northeastern University öğretim üyelerine göre. Yine de yazının devamını merak edenler Do Jim Cramer’s Stock Picks Beat S&P 500 Index Funds? Yazımızı okuyabilir.

Read More!

John Kleinheinz ve Kleinheinz Capital Partners

Kleinheinz Capital Partners hedge fonu 1996 yılında John Kleinheinz tarafından kuruldu. Fonun merkezi Texas’ tadır. 2,7 milyar dolar gibi bir parayı yöneten fonun kurucusu John Kleinheinz 50 yaşında olmakla birlikte Stanford mezunudur. Ayrıca bu işinden önce 1984-1993 yıllar arasında Nomura Securities’ de yatırım bankeri olarak çalışıyordu. 1993-1996 yılları arasında ilk hedge fon macerasını ise San Antonio Capital Management’ te yaptı.


Kleinheinz yatırım felsefesini “aykırı, oportünist ve değere yönelik” olarak tanımlıyor. Biz de insider monkey sitesi olarak Kleinzm Capital Partners fonunun getirilerini inceledik. Öğrenmek istiyorsanız John Kleinheinz and Kleinheinz Capital Partners’ Stock Picks başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Read More!

Kayıtdışı İstihdam 10 Milyonu Aştı, Rum Ekonomisi Çökmek Üzere

Kayıtdışı istihdam 10 milyonu aştı (Dünya)

Türkiye genelinde 2011 Nisan itibariyle 10 milyon 90 bin kişinin sosyal güvencesi olmadan istihdam edildiği belirlendi. İşsizlik oranının yüzde 9.9 olduğu 2011 yılı Nisan döneminde, istihdam edilen 23 milyon 955 bin kişiden 10 milyon 90 bininin kayıtdışı olduğu belirlendi. Nisan’da kayıtdışı istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1.9 puan azalışla 42.1’e gerilerken, bir önceki aya göre yüzde 0.8 puan artış yaşandı. Kadınlarda kayıtdışı istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre değişmeyerek yüzde 58.6 oranındaki düzeyini korurken, erkeklerde 1.9 puan azalışla yüzde 35.3’e geriledi.


İşsizlik 33 ay sonra tek haneye indi, bütçe 41 yılın rekorunu kırdı (Zaman)

Avrupa ülkeleri ve Amerika ekonomik sıkıntılarla boğuşurken Türkiye'de sevindirici haberler üst üste geliyor. Küresel krizle birlikte adeta çift haneli rakamlara demir atan işsizlik, 33 ayın ardından tek haneye indi. Geçen yılın mart-nisan-mayıs dönemine göre 2,1 puan düşen işsizlik oranı yüzde 9,9'a geriledi. 2010'un Haziran ayında 5,4 milyar lira açık veren bütçe ise bu yılın aynı döneminde 3,1 milyar lira fazla ile son 41 yılın rekorunu kırdı. Bütçe gelirleri yüzde 45 artarken, giderler yüzde 1,2 azaldı. Ekonomide bahar havası devam ediyor. İhracat, işsizlik, sanayi üretimi ve büyümede gelen sevindirici rakamların ardından bütçenin 6 ayda 2,9 milyar liralık fazla vermesi yüzleri güldürdü. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi gelirlerindeki artış, yeniden yapılandırma ve performansa bağlı olarak merkezî yönetim bütçesinin güçlü bir seyir izlediğini, bu kapsamda yılın ilk yarısında 2,9 milyar lira fazla verdiğini, faiz dışı fazlanın (FDF) da 25,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi.


Rum ekonomisi çökmek üzere (Radikal)

Alithia gazetesi de 11 Temmuz felaketinin maliyetinin 3 milyar 100 milyon avro olduğunu ve bunun, 1974'ten sonra en büyük ekonomik zarar olduğunu yazdı. Kıbrıs Rum kesiminde Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Zigi'deki Evangelos Florakis deniz üssünde 11 Temmuz'da meydana gelen patlama ve hemen ardından Vasiliko'daki elektrik santralının yanarak devre dışı kalması sonrasında Rum tarafına baş gösteren enerji krizi, zaten zorda olan Rum ekonomisini “çökme” noktasına getirdi. Kıbrıs Rum kesiminin olağanüstü hal durumunda bir ülke görünümünde olduğu, iş sahiplerinin ümitsizliğinin hat safhaya ulaştığı bildirildi. Fileleftheros gazetesi, eczanelerden mahalle bakkallarına kadar her yerde, çoğu zaman tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini etkileyen sorunlar yaşandığını duyurdu.

Read More!

Generation Investment Management Fonu

Generation Investment Management 2004 yılında David Blood ve Al Gore tarafından kurulmuş bir hedge fondur. Fonun yatırım stratejisinin odak noktasında ise uzun pozisyonlar yer almaktadır. Bu fonun müşterileri ise genelde liberal ve sola yakın kimselerdir.

GIM Henry Schein,Inc (HSIC) şirketinin hisselerinin %5,11' ini satın aldığını duyurdu. Generation Investment Management' in diğer yatırımlarını öğrenmek istiyorsanız Al Gore and David Blood’s Generation Investment Fund Boosts Its Stake in $HSIC yazımızı okuyabilirsiniz.
Read More!

Eric Sprott Haziran Ayında %8.6 Kaybetti

Kanadalı enerji hedge fonları Haziran ayında büyük bir darbe yedi. Bunun nedeni ise yeterince hedge yapmamış olmalarıdır. Eric Sprott' un fonu ise Haziran ayında %8,6 kaybetti. Diğer kanadalı hedge fonlar da aynı bu seviyelerde performans gösterdi. Rohit Seghal' in başında bulunduğu Dynamic Power hedge fonu haziran ayında %5.1, ilk 6 ayda ise %16,5 kaybetmiş.

Diğer Kanada'lı fonların nasıl bir performans gösterdiğini öğrenmek istiyorsanız Eric Sprott Lost 8.6% in June başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Read More!

Jim Cramer Yazilari

Jim Cramer hakkinda simdiye kadar yazdigimiz yazilarin listesini vereyim:

Hedge Fund Holdings In Cramer’s Stock Picks
 Jim Cramer's Stock Picks
Jim Cramer's Stock Picks

Bu demektir ki simdiye kadar sadece 3 yazi yazmisiz. Bu konudaki yazilarimiza biraz agirlik verecegiz. Turkiye'de de aslinda Jim Cramer'in yaptigi tarzda bir program cok izleyici ceker. Izleyiciler televizyondan borsa tuyosu almak icin birbirleriyle yarisirlar. Ertesi gun de televizyondan tavsiye edilen hisseler borsada tavan yapar.

Uc-dort sene sonra ise SPK programi yapanlarin hisseler hakkinda televizyonlardan tavsiye vermeden once borsadan bu kagitlari topladigini ve televizyondan tavsiye verdikten sonra ise satarak milyon dolarlar kazandiklarini tespit eder ama kimse hapse girmez. Jim Cramer'dan girdik, nereden ciktik. Read More!