Endeks Fonlarindan Daha Yuksek Getiri Nasil Saglanir

Dun Vanguard fon sirketinin Amerika'nin en  buyuk fon sirketi oldugu aciklandi. Vanguard fon sirketini kuran John Bogle 35 yildir yatirimcilara endeks fonlarina yatirim yapmanin faziletlerini anlatiyor. Kafasi hic basmayan, kendi basina dunyanin parasini kaybeden yatirimcilar icin endeks fonlari paha bicilmez bir bulus. En azindan ortalamanin azicik uzerinde getiri saglamanizi garanti ediyor. Azicik uzerinde cunku diger yatirimcilarin hepsi fon yoneticilerinin maaslarini odemek durumundalar ve bu da elde ettikleri getirinin ortalamanin altinda olmasina neden oluyor.

Kafasi calisan insan sayisi fazla degil. Bu kisiler borsada hem diger bir cok fon yoneticisinden hem de endeks fonlarindan daha yuksek getiriler elde etmeyi basariyorlar. Bununla ilgili iki adet yaziyi Ekonomi Turk 2 blogunda yayinladim, uye olmayanlar Turkishtime'in Kasim sayisinda bu konuda yazacagim yaziyi okuyarak fikir edinebilirler. Endeks fonlarindan daha yuksek bir getiri elde etmenin bir yolu yatirimcilarin nabzini tutmaktir. Amerika'da yatirim fonlari kendi fonlarina olan para girisini veya cikisini kendi odalarina bildiriyorlar, odada calisanlar da tum yatirim fonlarindan gelen bilgileri haftalik olarak derleyip iki haftalik gecikme ile halka duyuruyor.

Yaptigim analizler borsaya para girisi oldugu donemlerde borsa endeksinin aylik ortalama %1.9 deger kazandigini, para cikisi oldugu donemlerde ise aylik ortalama %1.5 deger kaybettigini gosteriyor. Tabii ki elimizde gercek-zamanli para girisi ve cikisi verisi yok, veriler iki hafta gecikme ile geliyor. Buna ragmen gecmis ayin para girisi verilerini kullanarak her ay endeks fonlarinda ortalama %0.9 daha fazla getiri saglanabilecegini "Beat Index Funds by More Than 10% Per Year" baslikli bir yazida anlatiyorum. Konuyla ilgili korrelasyon verilerine ve grafiklere verdigim baglantidan ulasabilirsiniz. Endeks fonlarindan daha yuksek getiri saglamanin baska yollari da var, zamanla bunlari sizlerle paylasacagim.

Kaynak: Bu yazinin orijinal versiyonu insider trading veri sitesi olan Insider Monkey'de yayinlanmistir. Read More!

Amerika'da Zenginin Zenginlestigi Yoksulun Yoksullastigi 10 Eyalet

Amerika'da zenginlerin daha da zenginlestigi yoksullarin daha da yoksullastigi ve gelir ucurumunun giderek acildigi 10 eyaleti merak ediyorsaniz asagidaki yazimi okuyabilirsiniz:

10 States Where Rich Are Getting Richer and Poor Are Getting Poorer

Gelir dagiliminin en bozuk oldugu, zengin ve yoksul arasindaki ucurumun en fazla oldugu eyaletleri merak ediyorsaniz su yaziyi okuyabilirsiniz:

10 States With the Largest Income Difference Between Rich And Poor

Yazidan gelir dagiliminin bozuk olmasi kotudur veya iyidir anlamini cikarmayin ama. Bunlar bu konulara ilgi duyan okuyuculari insider trading sitemize cekmek icin yazdigimiz ilginc yazilardir sadece. Turkiye'de oldugu gibi Amerika'da da bu tur yazilara ilgi gosteren, vah vah olduk bittik edebiyatini seven buyuk bir kitle var. Read More!

Milyarder Carl Icahn Hangi Hisseleri Aliyor?

Milyarder yatirimci Carl Icahn bu ay borsada onemli yatirimlara imza atan fon yoneticilerinin basinda geliyor. Bu konudaki yazima asagidaki baglantidan ulasabilirsiniz.

Bullish Carl Icahn’s 5 Largest Insider Transactions in September (HAIN, XOHO, TTWO, IEP, MENT)

Bu ay Icahn $27 milyon harcayarak HAIN hisse senetlerinden aldi, bu konudaki yaziyi Insider Trading in HAIN baslikli yazidan okuyabilirsiniz.

Gecen ay borsada insider'lar tarafindan yapilan diger buyuk bir islem de George Soros'a ait. Insider Trading in Exar Corp (EXAR) by George Soros baslikli yazidan da bu islemin detaylarini ogrenebilirsiniz.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b Read More!

Borsada Kazandiran Formul

Borsa yatirimcisinin temelde sordugu sorular ne zaman borsaya girmeliyim ve ne zaman borsadan cikmaliyim sorularidir. Yatirimcilarin bir kismi teknik analiz kullanarak bu sorulara cevap vermeye calisir. Bugun ben size borsada kazandiran alternatif bir formulden bahsedecegim: yatirimci korku endeksi

Borsada fiyatlar para girisi oldugu zaman yukselir, para cikisi oldugu zaman duser. Para girisi olmasi icin borsa yatirimcisinin gelecek hakkinda iyimser olmasi gerekir, para cikisi olmasi icin de borsa yatirimcisinin karamsarlasmasi. Insider trading sitesi Insidermonkey'nin blogunda Amerikan piyasalarinda oldukca basarili sonuclar ureten bir yontemden Make 3.5 Percent In 3 Weeks By Shorting SPY With The Permabear Sentiment Index baslikli bir yazida bahsediyorum.

Nouriel Roubini'yi cogumuz taniyoruz. Borsalar ve gelecek hakkinda neredeyse surekli karamsar haberler ureten Roubini yatirimcilari karamsarliga sevkeden yorumcularin basinda gelir. Medya ne zaman karamsarlasirsa gazete mansetlerini Roubini haberleri suslemeye baslar. Bu haberleri goren yatirimcilar da Google'da arama yaparak Roubini'nin ne demek istedigini anlamaya calisirlar. Neticede Roubini'nin populeritesi artarken, yatirimcilar da karamsarlasir. Amerika'da Roubini gibi karamsar yorum yapan uc yorumcu daha var: Peter Schiff, Marc Faber ve Nassim Taleb. Ben bu dort yorumcunun Google populeritesini takip ederek populeritenin ziplama yaptigi donemlerde borsa endeks fonunu satarak, populeritenin cokus yasadigi donemlerde ise borsa endeksini alarak cok ciddi getiriler saglanabilecegini gosterdim. Aciga satis yaptigimiz donemlerde 3 haftada %3,5'lik bir getiri saglarken, alim yaptigimiz donemlerde %2 kazanabiliyoruz.

Bu yontemin en buyuk basarisi ise 2008 yilindaki piyasalardaki cokusu onceden tahmin etmis olmasi. Belki Turkiye'de de karamsar ekonomi yorumcularinin Google populeritesini kullanarak benzer bir endeks olusturulabilir, nasilsa elinizi sallasaniz karamsar yorumcudan gecilmiyor. Read More!

Ekoklinik Finans Sitesi

Ekonomi Turk'te yayinladigim yazilarin bir kismini yeni finans sitesi Ekoklinik'te yayinlamaya basliyorum. Simdi ben siteyi tanitmak icin ne soylesem bos olacak, en iyisi kendiniz gidip bir bakin. Read More!

2. Abdulhamit Donemine Ait 1820 Resim

Istanbul'un 100 yil onceki halini merak edenler Library of Congress'in dijital fotograf albumlerine bakabilirler.

Insider trading bloguma telif ucreti olmayan resim/karikatur ararken buldum bunlari. Read More!

Amerika'da Olum Oranlarinin En Yuksek ve Dusuk Oldugu Eyaletler

Amerika'da olum oranlarinin en yuksek ve en dusuk oldugu yerleri merak ediyorsaniz asagidaki yazilardan takip edebilirsiniz. Genellikle eyaletlerin ekonomik durumlariyla olum oranlari arasinda bir bag var. Arastirmalar egitim duzeyi yuksek ve parasi olan insanlarin daha uzun yasadigini ortaya koyuyor. Baska faktorler de var tabii ki. Neyse, yazilar asagida:

12 Deadliest States With The Highest Mortality Rates

Live Longer By Moving to These Ten States Read More!

Yurtdışında pasaport kaybetmek

Bu yazı Şehr-i Arslan bloguna taşınmıştır : Yurt Dışında Pasaport Kaybetmek.
Read More!

Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması

Aviva'nın, Deloitte işbirliğiyle Avrupa’nın 13 ülkesinde gerçekleştirdiği “Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı” araştırması ve Türkiye ülke raporunun sonuçlarını AvivaSA CEO’su Meral Eredenk açıklamış. Araştırmaya göre Türkiye’de 2011 ile 2051 yılları arasında emekli olacak nüfusun, emeklilik dönemi beklentilerini karşılayabilmek için her yıl 91 milyar euro ek tasarruf yapması gerekiyor. Bu da her bireyin yıllık yaklaşık 4800 TL (2 bin 400 euro) ya da ayda 400 TL (200 euro) ek tasarruf yapması anlamına geliyor.

Tabi yukarıdakiler ortalama değerler. Yaş grupları açısından baktığımızda emeklilik yaşına yakın bir bireyin yılda 6400 TL (3 bin 200 Euro) ek tasarruf yapması gerekirken, 20 yaş grubundaki bir bireyin 1000 TL (500 Euro) ek tasarruf yapmasının yeterli olacağı göze çarpıyor. 

Bu durumda 20'li yaşlarında birinin ayda 80 TL civarında bir birikim yapması yeterli gibi görünüyor. Ama bence bu, daha önce  Tasarruf Yöntemleri ve Bireysel Tasarruf Orani adlı yazıda belirttiğim gibi yeterli değil:





Eger aylik vergi disi gelirinizin %15'ini kenara koymuyorsaniz, yeterince tasarruf yapmiyorsunuzdur. Ve aylik gelirinizin sadece %15'ini kenara koyarak yaptiginiz tasarruf, sizi zengin bir emeklilige goturebilir ama 40'li yaslarda finansal bagimsizliga goturmez. Hedeflerinizi daha yuksek tutmaniz lazim.
Avivasa CEO'su Meral Eredenk şöyle uyarıyor:




"Günümüzde çalışan 10 kişi bir emekliyi finanse ediyor. Fakat 40 yıllık süre içerisinde 3 kişi bir emekliyi finanse edecek. Bu da emeklilik yaşamının tasarruf yapılmadığı takdirde sıkıntılı geçebileceğini ortaya koyuyor."
Read More!

Referandum Tansiyon Yaparmış

Dünya gazetesinde Alaattin Aktaş isimli bir yazar var, bugünkü yazısının başlığı “Sandık gitti tansiyon düştü!” ama bana göre sandık sonrası adamın tansiyonu çıkmış neyi nasıl yazdığının farkında değil. Yazının bir kısımını aşağıda okuyabilirsiniz, arzu eden tamamını da okuyabilir.

Tüm dünyada gidişatın olumluya döndüğü, ABD'nin küresel krizi atlattığı haberleri geldi. AB'deki kriz, korkulan ölçüde dallanıp budaklanmadı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ifadesiyle Türkiye'de hava güneşli, ama Balkanlar'dan bulut gelebilir. Ama kabul etmeli ki, Balkanlar'dan gelecek bulut Türkiye'deki güneşi çok uzun süreli ve tümüyle kapatacak güçte olacak gibi görünmüyor.

Her ne kadar referandumdan çok önceki dönemleri kapsıyor olsa da, bazı verilerin açıklanmasının bu döneme denk gelmesi de moralleri düzelten etki yaptı. Sanayide işgücü artıyordu; inşaat sektöründe ciro azalmış, ancak üretim artış göstermişti; dün de yazdık, ticaret ve hizmette ciro ikinci çeyrekte hem bir önceki yıla göre, hem bir önceki döneme rekor artışlar göstermiş, daha da önemlisi çeyrek bazında şimdiye kadar ulaşılmamış bir düzeye çıkılmıştı. Yani tüm göstergeler umut vericiydi, moral vericiydi; bunlara ek olarak her gün ülkenin birkaç şehrinde düzenlenen ve karşı tarafı müthiş geren mitingler de sona ermişti.

Bu arada eğer milletin morali yerine gelmiş de haberimiz yokmuş, ne referandummuş be kardeşim moral bozmuş bitmiş gitmiş haberimiz yokmuş:)


Read More!

Amerika'nin En Sosyalist Eyaletleri

Amerika'nin en sosyalist eyaletlerini eyalet gelirlerini o eyaletin GDP'sine bolerek hesapladim. Ortaya cok ilginc bir tablo cikti. Genellikle ekonomik olarak muhafazakar bilinen eyaletler listenin ust siralarina yerlesti. Bir numara %39 buyuklukle Alaska'nin oldu. Eski Alaska Valisi yeni Tea Parti lideri Sarah Palin her gun sosyalizm konusunda atip tutuyor. Megerse ulkenin en sosyalist eyaletini o yonetiyormus. Konuyla ilgili yazilar asagida:





Read More!

Mark Cuban Insider Trading Davasi

Gecen sene federal mahkeme Dallas Mavericks basketbol takiminin sahibi milyarder Mark Cuban hakkinda acilan davayi reddetmisti. Bugun bir ust mahkeme davayi yeniden gorusulmek uzere alt mahkemeye iade etti ve Mark Cuban hakkindaki dava sureci yeiden baslamis oldu. Detaylari Mark Cuban's Insider Trading Case Revived baslikli yazidan okuyabilirsiniz.

Not: Bu arada dun insider'larin satin aldigi 5 hisse senedi hakkinda yazdigim yaziya bugun Wall Street Journal ve Fortune gibi medya kuruluslari link vererek okuyucularina duyurdular, sitemiz de ziyaretci rekorlari kirdi. Onca zamandir Turkiye'de yazi yaziyorum Hurriyet'ten bir link alamadim :(

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b Read More!

Dünya Basketbol Şampiyonası Finalinde Protesto

Bugün Akşam gazetesindeki köşesinde Nihal Kemaloğlu’nun “CSI-Türkiye” başlıklı dehşetle okuduğum yazısının bir kısmını burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Nasıl bir ülkede yaşıyoruz anlamak mümkün değil. Yazının tamamını okumak isteyenler buradan erişebilirler.


Dünya Basketbol Şampiyonası finalinde madalya töreninde Başbakan'a yönelik protestolar sonrası Başbakanlık tarafından başlatılan çalışmada, CSI yöntemleriyle protestocuların kimliklerine ulaşılmaya başlanmış.
15 bin kişinin izlediği final gecesinin kamera kayıt incelemeleriyle protestocuların koltuk numaralarından bilet aldıkları internet satış noktalarına, oradan da kredi kart bilgilerinden kimliklerine erişim sağlanmış.

Şimdilik 20 kişinin kimliği belirlendi ve ilk gözaltı gerçekleşti.
Titizlikle tek tek ayıklanan protestocuların kimlik tespiti yeni demokrasimizin(!) öncü göz korkutucu icraatı oldu.

Devlet Bakanı'nın ifadesiyle 'seviyesiz, çirkin, terbiyesiz, ilkesiz uğultunun' sahiplerini saptayan yöntem CSI (Crime Scene Investigation) yani 'suç' mahallinde 'zanlıların' neredeyse DNA soyağacını çıkaran gelişmiş teknoloji kullanımı önümüzdeki dönemde 'her türlü uğultuya' karşı aşırı duyarlılığından bizi haberdar etti.
Read More!