ALARK Alarko Holding Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik

ALARK Alarko Holding Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik başlığını taşıyan yazımızda Alarko Holding (ALARK) hakkında aradıklarınızı bulacaksınız. ALARK ne olur diye merak edenlere bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz. Istanbul Menkul Kıymetler Borsasında (IMKB) işlem gören Alarko Holding (ALARK) son olarak 3,72 TL’den işlem görmüş ve ortalama günlük 3.077.655 TL hacime sahip bir hissedir.

Analiz Tarihi: 30 Nisan 2010

Hisse Bilgileri ve Şirket Profili: Alarko Holding (ALARK) 1954 yılında Karaköy’deki Vefai Han’ın ufak bir yazıhanesinde, kurucuları İshak Alaton ve Üzeyir Garih’ten oluşan kadrosu ile Türk Sanayindeki yerini almıştır. 1954 yılında 2 kişilik kadrosu ve apartman kaloriferleri tesisatçılığı ile Türk Sanayi alemine ilk adımını atan ALARKO, bugün direkt ve dolaylı olarak iş imkanı yarattığı 6000’i aşkın mühendis, teknisyen, beyaz yakalı personel ve işçisi ile anahtar teslimi komple tesis taahhüdünden turizme, ağır makina sanayiinden konut yapımına su ürünlerinden enerji üretimine kadar uzanan çok geniş bir alanda faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kuruluş Tarihi: 16.12.1972

Genel Merkez Adresi: Muallim Naci Cad.No:69 Ortaköy/İstanbul

Telefon: 212 227 52 00

Faaliyet Alanı: Turizm, Enerji, Ağır Makina Sanayi …

Hisse Adedi (Sermaye): 223.467.000

Piyasa Değeri: 831.297.240 TL

Dolaşımdaki Hisse Sayısı: 60.336.090

Halka Açıklık Oranı: %27

Mali Veriler, Kar/Zarar: 49.853.700 TL

Fiyat Kazanç Oranı: 16.67

Temettü: %1,38 (2009)

Mali Tablolar:

Teknik Analiz:

Araştırma Raporları:

ALARK Alarko Holding Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik başlığını taşıyan yazımızda Alarko Holding (ALARK) hakkında kısaca bilgi verdik. Bu şirket hakkındaki detaylı yorumlara “blog nedir” yazımızda belirttiğimiz şekilde blogumuza üye olarak erişebilirsiniz. Ayrıca Ekonomi Türk Kitabımızda da küçük yatırımcılara borsa ve yatırımlar hakkında önemli açıklama ve tavsiyelerde bulunuyoruz, mutlaka okuyun. Borsada yatırım ile ilgili diğer yazılarımız ise şunlardır:


AKYO Ak Yatırım Ortaklığı Hisse Yorumları, Haber, Teknik Analiz ve Grafik
AKSUE Aksu Enerji Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik
AKSA Enerji Hisse, Teknik Analiz, Yorumlar, Haber ve Grafik

Borsa Yorumları
Borsa Tüyoları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları Read More!

AKYO Ak Yatırım Ortaklığı Hisse Yorumları, Haber, Teknik Analiz ve Grafik

AKYO Ak Yatırım Ortaklığı Hisse Yorumları, Haber, Teknik Analiz ve Grafik başlığını taşıyan yazımızda Ak Yatırım Ortaklığı (AKYO) hakkında aradıklarınızı bulacaksınız. AKYO ne olur diye merak edenlere bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz. Istanbul Menkul Kıymetler Borsasında (IMKB) işlem gören Ak Yatırım Ortaklığı (AKYO) son olarak 1,61 TL’den işlem görmüş ve ortalama günlük 413.124 TL hacime sahip bir hissedir.

Analiz Tarihi: 30 Nisan 2010

Hisse Bilgileri ve Şirket Profili: Ak Yatırım Ortaklığı (AK YO) 18.9.1998 tarihinde Akbank T.A.Ş.’nin %99.996 oranında iştiraki ile 6 Trilyon TL. Kayıtlı, 1 Trilyon TL. ödenmiş sermaye ile kurulmuştur. Şirketin %49’luk bölümü 21-22 Mayıs 1999 tarihinde 1.500.- TL değerle halka arz edilmiştir.Şirket hisse senetleri 27.05.1999 tarihinden itibaren İ.M.K.B.’nda işlem görmeye başlamıştır. 15 Mayıs 2000 / 2 Haziran 2000 tarihinde yapılan %250 bedelli, %250 olağanüstü yedek akçeden karşılanmak suretiyle bedelsiz sermaye artırımıyla şirket ödenmiş sermayesi 1 Trilyon TL.’dan 6 Trilyon TL.’ya yükseltilmiştir.

Kuruluş Tarihi: 18.09.1998

Genel Merkez Adresi: Hazine Operasyon Binası Kat:1 Sabancı Center 4.Levent / İstanbul
Telefon: 212 385 27 90

Faaliyet Alanı: Yatırım Ortaklığı, Portföy Yönetimi

Hisse Adedi (Sermaye): 18.000.000

Piyasa Değeri: 28.980.000 TL

Dolaşımdaki Hisse Sayısı: 11.880.000

Halka Açıklık Oranı: %66

Mali Veriler, Kar/Zarar: 1.459.193 TL

Fiyat Kazanç Oranı: 19,68

Temettü: %39,44 (2010)

Mali Tablolar:

Teknik Analiz:

Araştırma Raporları:

AKYO Ak Yatırım Ortaklığı Hisse Yorumları, Haber, Teknik Analiz ve Grafik başlığını taşıyan yazımızda Ak Yatırım Ortaklığı (AKYO) hakkında kısaca bilgi verdik. Bu şirket hakkındaki detaylı yorumlara “blog nedir” yazımızda belirttiğimiz şekilde blogumuza üye olarak erişebilirsiniz. Ayrıca Ekonomi Türk Kitabımızda da küçük yatırımcılara borsa ve yatırımlar hakkında önemli açıklama ve tavsiyelerde bulunuyoruz, mutlaka okuyun. Borsada yatırım ile ilgili diğer yazılarımız ise şunlardır:

AKSUE Aksu Enerji Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik
AKSA Enerji Hisse, Teknik Analiz, Yorumlar, Haber ve Grafik
AKMGY Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik

Borsa Yorumları
Borsa Tüyoları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları Read More!

AKSUE Aksu Enerji Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik

AKSUE Aksu Enerji Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik başlığını taşıyan yazımızda Aksu Enerji (AKSUE) hakkında aradıklarınızı bulacaksınız. AKSUE ne olur diye merak edenlere bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz. Istanbul Menkul Kıymetler Borsasında (IMKB) işlem gören Aksu Enerji (AKSUE) son olarak 5,50 TL’den işlem görmüş ve ortalama günlük 1.403.140 TL hacime sahip bir hissedir.

Analiz Tarihi: 30 Nisan 2010

Hisse Bilgileri ve Şirket Profili: Aksu Enerji (AKSUE) 1989 Kasım Ayında üretime başlayan şirket 2007 yılında 19.561.500 KWH üretim gerçekleştirmiş olup , Bakanlıkla yaptığı sözleşme gereği yıllık 36.000.000 KWH olan elektrik üretimi 2007 yılı sonu itibarı ile ortalama % 92,35 yani 33.245.936 kwh olarak gerçekleşmiştir. Şirket borsaya açılan İLK Yap-işlet-devret modelli Hidro Elektrik Santraldir. Küçük yatırımcıyı teşvik ve sermayenin tabana yayılmasında Aksu Enerji ve Ticaret A.Ş’nin 15 yıllık şeffaf çalışmaları;Yap-İşlet - Devret modeli açısından bu kanunun en iyi uygulandığı ve sonuç alındığı örnek bir şirket olarak değerlendirilmelidir.

Kuruluş Tarihi: 18.11.1985

Genel Merkez Adresi: Piri Mehmet Mahallesi Mimar Sinan Caddesi Miralay Mustafa Nuri Bey İş Hanı Kat:2/77 32100/Isparta

Telefon: 246 232 60 44

Faaliyet Alanı: Enerji Üretim, İletim, Dağıtım

Hisse Adedi (Sermaye): 8.352.000

Piyasa Değeri: 45.936.000 TL

Dolaşımdaki Hisse Sayısı: 6.598.080

Halka Açıklık Oranı: %79

Mali Veriler, Kar/Zarar: 3.948.202 TL

Fiyat Kazanç Oranı: 11,63

Temettü: %13,10 (2009)

Mali Tablolar:

Teknik Analiz:

Araştırma Raporları:

AKSUE Aksu Enerji Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik başlığını taşıyan yazımızda Aksu Enerji (AKSUE) hakkında kısaca bilgi verdik. Bu şirket hakkındaki detaylı yorumlara “blog nedir” yazımızda belirttiğimiz şekilde blogumuza üye olarak erişebilirsiniz. Ayrıca Ekonomi Türk Kitabımızda da küçük yatırımcılara borsa ve yatırımlar hakkında önemli açıklama ve tavsiyelerde bulunuyoruz, mutlaka okuyun. Borsada yatırım ile ilgili diğer yazılarımız ise şunlardır:

AKSA Enerji Hisse, Teknik Analiz, Yorumlar, Haber ve Grafik
AKMGY Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik
AKGRT Aksigorta Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik

Borsa Yorumları
Borsa Tüyoları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları Read More!

Yoksullara Yardım Etmek Istiyorum

Bayramlık ağzımı hayırlı bir iş için açıyorum. Yoksullara yardım etmek istiyorum diyorsanız ülkede yoksul olan ama yoksulluktan kurtulmak için okuyup öğrenmek isteyen bir dolu çocuk var. Bu çocuklarımız işkenceci devlet okullarında öğretmen dediğimiz hapishane gardiyanlarına rağmen eğitim görmeye, öğrenmeye, yokluklar içerisinde gayret gösteriyorlar. Stresabi de bu konuyla alakalı bir yazı yazmış, topu bize atmış.

Ben geçmişte bu blogda yazı yazarken insanları Çocuk Esirgeme Kurumu, TEGV gibi kuruluşlara kimi zaman zorla bağış yapmaya zorladım. Editor gibi kıvrak zekalı olmadığımdan olsa gerek şifreli blog açmayı akıl edemedim. Yine de TEGV’e binlerce lira bağış yapılmasına ön ayak olduk. Yoksullara yardımcı olmanın en direkt yolu bu değil ama. Fildişi kulelerde yaşamıyorsanız Türkiye’de yoksulluk içerisinde yaşayan ve bu durumdan kurtulmak için canını dişine takan birilerini bulmanız çok zor olmasa gerek. Ya kimsesiz bir çocuğu evlat edinerek sağlıklı bir yaşam sağlayın, ya yoksul bir çocuğun eğitimini üzerinize alın ve sadece para ile değil, zamanınızı ve tecrübelerinizi de aktararak bu çocuğa sembol olun, ya da durumunuz çok elvermiyorsa bir kaç arkadaş birleşin ve bu işi üstlenin.

Yardım edeceğiniz kişinin tanıdığınız olmasına da gerek yok. Bunu yaparken de karşılık bekleyin. Yanlış okumadınız, karşılıksız asla yardım etmeyin. Yardım ettiğiniz yoksul çocuktan büyüdüğünde ve eli ekmek tutmaya başladığında aynen sizin yaptığınız gibi başka bir çocuğun elinden tutmasını ve eğitimini üstlenmesini şart koşun. Karşılıksız yardım etmeyin ki, sizin gibi insanların sayısı çığ gibi artsın, yaptığınız yardımla bir nesli değil bin nesli kurtarın. Read More!

AKSA Enerji Hisse, Teknik Analiz, Yorumlar, Haber ve Grafik

AKSA Enerji Hisse, Teknik Analiz, Yorumlar, Haber ve Grafik başlığını taşıyan yazımızda Aksa Enerji (AKSA) hakkında aradıklarınızı bulacaksınız. AKSA ne olur diye merak edenlere bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz. Istanbul Menkul Kıymetler Borsasında (IMKB) işlem gören Aksa Enerji (AKSA) son olarak 2,80 TL’den işlem görmüş ve ortalama günlük 8.179.008 TL hacime sahip bir hissedir.

Analiz Tarihi: 30 Nisan 2010

Hisse Bilgileri ve Şirket Profili: Aksa Enerji (AKSA) 1997 yılından bu yana faaliyette olan AKSA Enerji Grubu ise, çeşitli bölgelerde kurulmuş olan enerji santralleriyle, elektrik enerjisi üretimi ve satışı yapmaktadır. AKSA Enerji, uluslararası pazarlarda da, özellikle komşu ülkelerde, yatırımlarına devam etmektedir. AKSA Grubu, 2003 yılının sonlarından itibaren, T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun yeni regülasyonları çerçevesinde, özelleştirme kapsamında, birçok bölgenin doğalgaz dağıtım lisansını almaya hak kazanmıştır.

Kuruluş Tarihi: 18.11.1968

Genel Merkez Adresi: Miralay Şefik Bey Sok: Akhan 15/17 Taksim /İstanbul

Telefon: 212 251 90 00

Faaliyet Alanı: Enerji Üretimi, Doğalgaz Dağıtımı ve Jeneratör Kiralama

Hisse Adedi (Sermaye): 185.000.000

Piyasa Değeri: 518.000.000 TL

Dolaşımdaki Hisse Sayısı: 70.300.000

Halka Açıklık Oranı: %38

Mali Veriler, Kar/Zarar: 50.689.317 TL

Fiyat Kazanç Oranı: 10,22

Temettü: %12,75 (2007)

Mali Tablolar:

Teknik Analiz:

Araştırma Raporları:

AKSA Enerji Hisse, Teknik Analiz, Yorumlar, Haber ve Grafik başlığını taşıyan yazımızda Aksa Enerji (AKSA) hakkında kısaca bilgi verdik. Bu şirket hakkındaki detaylı yorumlara “blog nedir” yazımızda belirttiğimiz şekilde blogumuza üye olarak erişebilirsiniz. Ayrıca Ekonomi Türk Kitabımızda da küçük yatırımcılara borsa ve yatırımlar hakkında önemli açıklama ve tavsiyelerde bulunuyoruz, mutlaka okuyun. Borsada yatırım ile ilgili diğer yazılarımız ise şunlardır:

AKMGY Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik
AKGRT Aksigorta Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik
AKENR Yorumları, Akenerji Haberleri, Grafik ve Teknik Analiz

Borsa Yorumları
Borsa Tüyoları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları Read More!

AKMGY Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik

AKMGY Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik başlığını taşıyan yazımızda Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (AKMGY) hakkında aradıklarınızı bulacaksınız. AKMGY ne olur diye merak edenlere bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz. Istanbul Menkul Kıymetler Borsasında (IMKB) işlem gören Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (AKMGY) son olarak 54,00 TL’den işlem görmüş ve ortalama günlük 1.122.719 TL hacime sahip bir hissedir.
Analiz Tarihi: 30 Nisan 2010

Hisse Bilgileri ve Şirket Profili: Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (AKMGY) Akkök, Tekfen ve İstikbal gruplarının dünya ölçeğinde bir alışveriş merkezi kurma girişimi, 18 Aralık 1993 yılında Akmerkez'in doğumuyla sonuçlandı. Kısa zamanda alışveriş ve eğlence anlayışına getirdiği yüksek standartlarla, Uluslar arası Alışveriş Konseyi ICSC 'nin de dikkatini çekerek, 1995 yılında "Avrupa'nın En İyi Alışveriş Merkezi" seçildi. Geniş dükkân yelpazesiyle ziyaretçilere farklı ürünler sunmayı hedefleyen Akmerkez, dünya ortalaması %85 olan mağaza kiralama yüzdesini %98'lere taşıyarak, büyük bir başarıya imza atmıştır.

Kuruluş Tarihi: 08.12.1989

Genel Merkez Adresi: Akmerkez Ticaret Merkezi E-3 Kule Kat:1 Etiler/İstanbul

Telefon: 212 282 01 70

Faaliyet Alanı: Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı

Hisse Adedi (Sermaye): 13.700.000

Piyasa Değeri: 739.800.000 TL

Dolaşımdaki Hisse Sayısı: 6.713.000

Halka Açıklık Oranı: %49

Mali Veriler, Kar/Zarar: 7.723.141 TL

Fiyat Kazanç Oranı: 22,79

Temettü: %298 (2009)

Mali Tablolar:

Teknik Analiz:

Araştırma Raporları:

AKMGY Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik başlığını taşıyan yazımızda Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (AKMGY) hakkında kısaca bilgi verdik. Bu şirket hakkındaki detaylı yorumlara “blog nedir” yazımızda belirttiğimiz şekilde blogumuza üye olarak erişebilirsiniz. Ayrıca Ekonomi Türk Kitabımızda da küçük yatırımcılara borsa ve yatırımlar hakkında önemli açıklama ve tavsiyelerde bulunuyoruz, mutlaka okuyun. Borsada yatırım ile ilgili diğer yazılarımız ise şunlardır:

AKGRT Aksigorta Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik
AKENR Yorumları, Akenerji Haberleri, Grafik ve Teknik Analiz
AKCNS Akçansa Çimento Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik

Borsa Yorumları
Borsa Tüyoları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları Read More!

Ekonomi Türk Kitabını Satın Alabileceğiniz Noktalar

Ekonomi Türk: Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler kitabini internetten satin alabileceginiz adresler asagida siralanmistir:

1. http://www.liberte.com.tr/incele.php?id=MzEy

2. http://kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=473070 Kitapyurdu Avrupa'ya 13 TL kargo ucreti karsiliginda kitabi gonderiyor. Amerika ve Canada da yasayanlar Ekonomi Turk kitabinin imzali kopyasini buradan alabilirler.

3. http://www.imge.com.tr/product_info.php?products_id=102137

4. http://www.saykitap.com/BSWEB/KitapDetay.aspx?kID=98168

5. http://www.eren.com.tr/goster/kitap/kisi.asp?CAS=234448

6. http://www.bidolukitap.com/book/kitap/153219/ekonomi_turk_ekonomide_hurafeler_ve_gercekler.htm

7. http://www.kidap.com.tr/ekonomi-turk-ekonomide-hurafeler-ve-gercekler-inan-dogan-k135876.kitap

8. http://www.kibo.com.tr/kibokatalog/kibodetay.php?pid=671879

9. http://www.hemenkitap.com/magaza/prddet.php?pid=132982

10. http://www.kitapadresi.com/kitapdetay.aspx?kid=169498-ekonomi-turk:-ekonomide-hurafeler-ve-gercekler

11. http://www.kitapdostu.com/EKONOMi-TuRK-EKONOMiDE-HURAFELER-VE-GERcEKLER_346943.html#0

12. http://www.tumkitaplar.com/kitap/index.pl?kitap=156535

13. http://www.kitapelinizde.com/book/kitap/737319/ekonomi_turk:_ekonomide_hurafeler_ve_gercekler.htm Read More!

Biraz Gülelim: Merkez Bankası ve Enflasyon

Merkez, hükümete açık mektup gönderdi, enflasyon raporunu da yayınladı. bizim bildiğimiz mazeretleri sıralayıp duruyor. aslında şu raporu iyi bir değerlendirip, merkeze geçirmek lazım ama zaman ve istek kısıtı var. bu sıcaklarda da hic yazılmıyor ayrıca. Durum şu aşağıdaki tabloya bakın ve gülün en son enflasyon beklentisi ankete göre (yani halk bunu bekliyor-ya da secilen orneklem) % 8,2, görevi enflasyonu yıl sonunda 6,5 yapmak olan merkez % 8,4 bekliyor :)))) ha ha şimdi siz bir de 12 ve 24 ay sonrasına bakın, her ikisinde de merkez daha dusuk enf. tahmini yapıyor...yerler mi! yemezler...ayrıca ya talep dusundugumuzden daha erken baş kaldırdı diyorlar. e bizde yeni veriler, guncellemelere gore cıktı acıgını tekrar ele aldık, daha once rdynk'nın dediğine yaklaştık diyorlar kabaca. ama utanmadan bir de şoyle devam ediyorlar. "Çıktı açıgına iliskin yukarı yönlü güncellememize ragmen, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın kademeli olacagına iliskin öngörümüzü korumaktayız." (rapor, s.19). ha ha :)))

aşağıdaki grafik merkezin yeni cıktı acıgı grafiği...

bu da daha once temmuz 2009 raporundaki cıktı acıgı tahmini ve benim o tarihde yaptığım yorumlarım bir kısmı şöyle:
"ayrıca merkez "Güncellenen tahminler, politika faizinin oldukça uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması durumunda dahi, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe verdiği desteğin önümüzdeki iki yıl boyunca süreceğini göstermektedir." dogru toparlanma dunyada yavas ve kademeli olacak ama ben talep etkisinin TR icin 2012nin ortalarına kadar sureceğini beklemiyorum. aksine parasal ve mali gevsemelerin etkisi, TRnin saglam finans yapısı ile birlikte toplam talebin enflasyon oranlari üzerindeki baskısının cok daha kısa zamanda hissedilebilecegini dusunuyorum. Buradaki toplam talep baskısı olayında aslında potansiyel arz cok onemli bence potansiyel arzın da gerilediği varsayımı altında talebin baskısını daha erken göstermesi söz konusu, ustelik siz mikro pazarlarınızı duzenlemeden enflasyonda kalıcı bir duzelme beklememelisiniz. bu acıdan 2009 icin degil ama 2010 icin % 5.3 hedefi bence oldukca dusuk!" demişim ayrıca %7'den aşağısını da referans almayın demişim (merkez 5,5 diyordu).
ha son olarak ekonomixle faiz ustune bir tartışmamız olmuştu, faizler ne olur diye, bu tabloyu da aşağıya koyalım, dursun. he ayrıca merkezin politika faizlerini daha fazla dusurmemesi ve şu takvim etkisi olayını cok ciddiye almaması ile ilgili bazı yazılar yazmıştım isteyen onlara da bakabilir:
Dı Dı Dı Dın ! ! ! Merkezin Hataları
Merkez ve Faiz Tartışması Üstüne
Slayt Nedir (Bir Slayta Bakarken)
Balonlar, Fiyatlar ve Küresel Kriz üzerine bir sohbet
Değerlendirme Yazısı
Read More!

Tsunami Nedir? Nasıl Okunur?

Tsunami nedir, nasıl okunur diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim, tsunami baştaki t harfini yok sayarak “sunami” şeklinde okunur, köken olarak Japonca bir kelimedir. Genellikle Okyanus kenarındaki yerleşim bölgelerinde okyanusun derinlerinde bir deprem meydana gelmesiyle oluşan devasa boyuttaki dalgalara tsunami denir. Günlük dilde ise beklenenden veya alışılandan kat kat farklı gözlemleri ifade etmek için bu kelimeye başvurulur. Bir örnekle açıklayalım.

Mesela Ekonomi Türk blogunda günde 3-4 tane yazı görmeye alışmış birisi için blogda günde 20 tane yazı yayınlanmaya başlamasını tsunami kelimesiyle tanımlayabiliriz. Aslına bakarsanız önümüzdeki bir kaç hafta Emrah arkadaşımız IMKB’de işlem gören tüm şirketler için ayrı birer yazı yazarak bir tsunami etkisi yaratacak. Şimdiden uyarayım dedim. Alıştığınız blog yazılarına ise sağ sütunun en tepesine koyduğum yazar bağlantılarına tıklayarak her bir yazarın son yazdığı yazılara ulaşabilirsiniz.

Bir kaç hafta rahatsızlık vereceğiz ama sonrasında hem “... nedir” başlıklı yazılarımız ciddi biçimde azalacak hem de gerçek bir köşe yazılarından oluşan blog havasına bürüneceğiz. Read More!

AKGRT Aksigorta Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik

AKGRT Aksigorta Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik başlığını taşıyan yazımızda Aksigorta (AKGRT) hakkında aradıklarınızı bulacaksınız. AKGRT ne olur diye merak edenlere bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz. Istanbul Menkul Kıymetler Borsasında (IMKB) işlem gören Aksigorta (AKGRT) son olarak 2,08 TL’den işlem görmüş ve ortalama günlük 25.929.893 TL hacime sahip bir hissedir.

Analiz Tarihi: 30 Nisan 2010

Hisse Bilgileri ve Şirket Profili: Aksigorta (AKGRT) 28 Nisan 1960 tarihinde idare merkezi Adana’da ve iş merkezi İstanbul’da olmak üzere, Sabancı Grubu şirketlerine hizmet vermek amacıyla kurulan Aksigorta A.Ş., bugün 10 Bölge Müdürlüğü, 2 Bölge Temsilciliği, tüm yurda yayılmış 838 Akbank şubesi ve 1447 serbest acente ağıyla hayat dışı branşlarda sürekli artan pazar payıyla lider sigorta şirketlerinden biridir.

Kuruluş Tarihi: 28.04.1960

Genel Merkez Adresi: Meclis’i Mebusan Cd.No:147 Fındıklı /İstanbul

Telefon: 212 251 94 00

Faaliyet Alanı: Sigortacılık

Hisse Adedi (Sermaye): 306.000.000

Piyasa Değeri: 636.480.000 TL

Dolaşımdaki Hisse Sayısı: 119.340.000

Halka Açıklık Oranı: %39

Mali Veriler, Kar/Zarar: 34.965.827 TL

Fiyat Kazanç Oranı: 18,20

Temettü: %8,50 (2010)

Mali Tablolar:

Teknik Analiz:

Araştırma Raporları:

AKGRT Aksigorta Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik başlığını taşıyan yazımızda Aksigorta (AKGRT) hakkında kısaca bilgi verdik. Bu şirket hakkındaki detaylı yorumlara “blog nedir” yazımızda belirttiğimiz şekilde blogumuza üye olarak erişebilirsiniz. Ayrıca Ekonomi Türk Kitabımızda da küçük yatırımcılara borsa ve yatırımlar hakkında önemli açıklama ve tavsiyelerde bulunuyoruz, mutlaka okuyun. Borsada yatırım ile ilgili diğer yazılarımız ise şunlardır:

AKENR Yorumları, Akenerji Haberleri, Grafik ve Teknik Analiz
AKCNS Akçansa Çimento Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik
AKBNK Akbank Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik

Borsa Yorumları
Borsa Tüyoları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları Read More!

AKENR Yorumları, Akenerji Haberleri, Grafik ve Teknik Analiz

AKENR Yorumları, Akenerji Haberleri, Grafik ve Teknik Analiz başlığını taşıyan yazımızda Akenerji (AKENR) hakkında aradıklarınızı bulacaksınız. AKENR ne olur diye merak edenlere bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz. Istanbul Menkul Kıymetler Borsasında (IMKB) işlem gören Ak Enerji (AKENR) son olarak 4,00 TL’den işlem görmüş ve ortalama günlük 8.274.650 TL hacime sahip bir hissedir.

Analiz Tarihi: 30 Nisan 2010

Hisse Bilgileri ve Şirket Profili: Akenerji (AKENR) şirketinin faaliyet konusu faaliyet konusu, elektrik enerjisi ve buhar üretimidir. Bağlı ortaklıkların faaliyet konuları, elektrik enerjisi üretmek, iletmek, dağıtmak, satın almak ve satmak ve bu amaçla ilgili olarak tesisler kurmak ayrıca elektrik enerjisi mevzuatına uygun olarak yurt içinde elektrik enerjisi ve/veya kapasitenin toptan alım ve satım faaliyetlerinde bulunmaktır.

Kuruluş Tarihi: 17.05.1989

Genel Merkez Adresi: Gümüşsuyu Miralay Şefik Bey Sok. 15/17 Kat:3-4 Taksim /İstanbul

Telefon: 212 249 82 82

Faaliyet Alanı: Elektirik ve Buhar Enerjisi

Hisse Adedi (Sermaye): 375.814.000

Piyasa Değeri: 1.503.256.000 TL

Dolaşımdaki Hisse Sayısı: 199.181.420

Halka Açıklık Oranı: %53

Mali Veriler, Kar/Zarar: 24.249.339 TL

Fiyat Kazanç Oranı: 57,89

Temettü: %22,81 (2009)

Mali Tablolar:

Teknik Analiz:

Araştırma Raporları:

AKENR Yorumları, Akenerji Haberleri, Grafik ve Teknik Analiz başlığını taşıyan yazımızda Akenerji (AKENR) hakkında kısaca bilgi verdik. Bu şirket hakkındaki detaylı yorumlara “blog nedir” yazımızda belirttiğimiz şekilde blogumuza üye olarak erişebilirsiniz. Ayrıca Ekonomi Türk Kitabımızda da küçük yatırımcılara borsa ve yatırımlar hakkında önemli açıklama ve tavsiyelerde bulunuyoruz, mutlaka okuyun. Borsada yatırım ile ilgili diğer yazılarımız ise şunlardır:

AKCNS Akçansa Çimento Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik
AKBNK Akbank Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik
AKAL Tekstil Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik

Borsa Yorumları
Borsa Tüyoları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları Read More!

Disiplin Nedir: TCMB ve Enflasyon Tahmini

Merkez Bankası enflasyon tahminini gelsin benden alsın, aylarca beklemesine, onca para harcamasina gerek kalmaz. Daha bir kaç gün önce Merkez Bankasını ciddi şekilde eleştiren Ibrahim Turhan ve IMF başlıklı bir yazı yazmıştık. Ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. Bundan 3 ay önce IMKB endeksi 50 bin seviyesinin altına doğru gerilerken biz ekonomik büyüme, enflasyon ve borsa endeksi hakkında bugün doğruluğu ortaya çıkan yorumlarda bulunduk. Söylediklerimiz özetle şuydu: Türkiye ekonomisi kendine ekonomist diyen tembeller güruhunun beklediğinden (daha doğrusu işkembeden salladığından) çok daha yüksek hızlarda büyüyor dedik ve o gün 2010 yılı büyümesi için ülkede yapılan en yüksek büyüme tahminini yapmıştık. O zamanlar diğer söylediğimiz şey de Merkez Bankasının faizleri enflasyon hedefiyle alakasız bir seviyede tuttuğu ve bu yüzden de 2010 yılı için cümle alem %7-7,5 enflasyon tahmini yaparken biz %8,5 enflasyon tahmini yaptığımızı açıklamıştık. Bunlar bugün olan şeyler değil, 3 ay önce olan şeyler. Merkez Bankası da o zamanlar %7 civarında enflasyon tahminini ağzında geveliyordu.

Bu tahminlerle paralel olarak borsanın 50 bin altındaki seviyesinin ucuz olduğunu, hedef olarak ise 2010 senesinde 60 bine ulaşacağımızı yine bundan 3 ay önce söyledik. Türkiye’de doğru ekonomi yorumuna pek kimse rağbet etmiyor, millet at pisliğine üşüşen sinek sürüsü gibi hareket edip Güngör Uras, Yiğit Bulut, Yaman Törüner gibi köşe yazarlarının peşinden gitmeyi tercih ediyor. Onca emek harcayıp insanlara ekonomi ve köşe yazarları konusunda eğriyle doğruyu gösterdiğimiz, ekonomi cehaleti çölünün ortasında şarıl şarıl akan bir vaha gibi olan Ekonomi Türk kitabımız bile onbinlerce satması gerekirken kitaba aslında ihtiyacı olmayan 1-2 bin kişi dışında kimse tarafından alınmayacak. Kitabı yazmaya başlarken bu durumun farkındaydık, yine de belki üç beş ekstradan kişiye faydamız olur temennisiyle bu işe giriştik. Ekonomik durumu doğru yorumlamanın karşılığını kitap satışları ile almasak da, borsada aldığımız hisselerin tahminlerimizin doğru çıkması neticesinde yükselmesiyle alıyoruz ama.

Türkiye ve Yunanistan gibi aynı kültüre, aynı insanlara, aynı mentaliteye sahip ülkelerin temel problemi disiplin ve ilkesizliktir. Sanıyor musunuz ki Merkez Bankasında enflasyonun bu sene sonunda %8,5’e yükseleceğini, yaz ortasında %12’lere geleceğini göremeyen bir Allah’ın kulu olmasın. Türkiye’de ekonomi bilgisi ve yeteneği en sağlam kadrolar Merkez Bankasındadır. Merkez Bankasında orta derece kademedeki bir ekonomist dahi bir çok devlet üniversitesinde ders veren bir çok hocadan, ve ekonominin direksiyonunda olan dinozor politikacılarla, Erdoğan’a karşı laf söylemeye yüreği yetmeyen genç gafillerden kat kat fazla ekonomi bilgisine sahiptir. Ben Ibrahim Turhan ve IMF başlıklı yazıda “IMF bir eğitim kurumu değil yaptırım kurumudur” derken kastettiğim doğru olanı bilemediğimiz değil, yapabilemediğimizdir. Problemin neden disiplin olduğunu anladınız mı şimdi?

Merkez Bankasında çalışanlar da faizlerin enflasyon hedefiyle alakasız olduğunu biliyorlar, Ibrahim Turhan da biliyor, Durmuş Yılmaz da. Ama adamlarda Erdoğan’a “Merkez Bankasının temel amacı fiyat istikrarını sürdürmektir” diye cevap verecek yürek yok, 3 sene önce vardı, Erdoğan’la girdikleri dalaşı kaybettiler, IMF de gidince iyice pısırıklaştılar. Halbuki IMF zamanında kanunları zorla değiştirterek Merkez Bankasına kimsede olmayan bir güç verdi ve Erdoğan’ın bilgisiz ekonomi politikalarına karşı çıkılabilecek bir altyapı oluşturdu ama Durmuş Yılmaz bu gücü kullanmayı seçmiyor. Batıyı batı yapan disiplin ve kurallardır. Bir sistem oluşturursunuz, bir kural koyarsınız, ondan sonra herkes bu sistemi takip eder ve bu kurallara uyar. Sistemde yanlış olan veya işlemeyen kurallar varsa önce bu kurallar değiştirilir, ondan sonra uygulama. Türkiye’de kurulan sistemde Merkez Bankasının görevi enflasyonu indirmek olarak belirlenmiş. Durmuş Yılmaz ise “ekonomik büyümeye ve işsizliğe öncelik verelim, Erdoğan’ın seçimlerde oy kaybetmemesi bunlara daha çok bağlı, enflasyonla sonra ilgileniriz” mantığı ile hareket edip kanunları çiğnemekte sakınca görmüyor. Durmuş Yılmaz’ın başkan yardımcıları da bu duruma ses çıkarmıyorlar. Bir yanda disiplinsizlik, bir yanda kuralları hiçe sayma. Işte eleştirdiğimiz şey budur.

Bakınız, Türkiye ekonomisi şu sıralar %10 civarında hızlarla büyüyor, Haziran sonunda büyüme rakamları %13 olarak açıklandığı zaman göreceksiniz. Temmuz veya Ağustos’ta enflasyon oranı %12’yi geçtiği zaman ne dediğimi anlayacaksınız. Şimdi ya hükümetin çok hızlı ve keskin bir biçimde harcamları kısıp bütçe fazlası vermesi gerekiyor ya da Merkez Bankasının bunu hükümete dayatması, gerçekleşmemesi durumunda da faizleri enflasyon hedefiyle alakalı seviyelere yükseltmeye başlaması gerekiyor. Bunun böyle gerçekleşmeyeceğini ve Temmuz ayında ise yine başka bir “ben demiştim” yazısı yazacağımdan emin olduğumu da belirteyim. Saf değiliz.

Bu ekonomik durum içerisinde en ideal yatırım nedir, ekonomiyi doğru okuyan bir ekonomist nasıl yatırım yapıyor diye merak ediyorsanız Ekonomi Türk 2 bloguna üye olmanızı tavsiye ederim. Insanlarımız kitaba para harcamıyor ama nedense haftada bir iki yazı yazılan dandik görünümlü bir bloga $12 ödemekten çekinmiyorlar. Read More!

Güngör Uras İktisatı Öğreniyor...

Uras'ın bugunki yazısının başlığı "Allah Kimseyi Düşürmesin (Yunanistanı Bile!)". bende zaten bu başlığı görünce TRnin büyük gazetelerinden birinde yazan değerli yazarımızın fikirlerini merak ettim, okudum.
"Düşenin dostu olmuyor. Yunanistan yerlerde sürünmeye başladı. Elinden tutup kaldıranı yok. Yunan hayranı Batılı devletlerin, Yunanistan’a hemen destek vereceklerini sanıyorduk" Ha, ha, ha devam...
"Meğer, “Para isteme benden /Bu gibi soğurum senden” ilkesi Batı’da da geçerliymiş." Süper, Uras, ata sözlerinden mükemmel bir sonuca varıyor.
olağan sonuç: Kredi bile vermiyorlar- İşte bu nedenledir ki, Başta Almanya ve Fransa olmak üzere “Yunansever” AB ülkeleri kesenin ağzını açamıyorlar. Kesenin ağzını açsalar da unutmayalım verilecek para “hibe” değil. “Kredi” olacak. IMF’den ve AB ülkelerinden “yardım paketi” olarak gelecek kredi borç stokunu daha da artıracak.- Krediyi almak ve harcamak “tatlıdır”. Ana faizini ve anaparasını ödemek “acıdır”. Dün bu yazıyı yazarken bankacılara 10 yıl vadeli ülke tahvillerinin Avrupa piyasasındaki faiz oranlarını sordum. Bana verilen bilgiye göre, dolar cinsi Türk tahvilleri yüzde 5.8 faiz oranıyla işlem görürken, euro cinsi Yunan tahvilleri bir ara yüzde 28 faizle işlem gördükten sonra yüzde 13’ten işlem görmeye başlamış. Gene dün Avrupa piyasalarında euro cinsi Alman tahvillerinin faizi yüzde 3, İspanyol tahvillerinin faizi yüzde 4.2 imiş.
evet biz Urasa, EKONOMİTURK blogunda yayınlanan şu yazıları (Erken Emeklilik ve Yunanistan Hisse ve Bonolari, Kizgin Almanlar)  öneriyoruz. Okusun da, bir aydın gibi yazı yazsın, okeyin dördüncüsü gibi değil.
Read More!

Kaybetmekten Kaçınmak

Bir sorum var. Düşünmeden hemen cevap verin. Cebinizde 100 lira var, 70 lira kaybetmeyi mi tercih edersiniz yoksa 30 liranın cebinizde kalmasını mı?


Gerçekten düşünmeden cevap verdiyseniz, ikisi de aynı şey olmasına rağmen “30 lira cebimde kalsın” şeklinde cevaplamış olma ihtimaliniz daha yüksek. Peki neden böyle oluyor ve bu durum finansal tercihlerimizi nasıl etkiliyor? Bu cevapların sırrı kaybetmekten kaçınma güdümüzde saklı, ancak önce kısaca beklenen değer (expected value) kavramından bahsetmemiz gerekli.


Olasılık teorisinde bir olayın beklenen değeri; o olayda ortaya çıkabilecek muhtemel sonuçların olasılıklarının, kazanç değeriyle çarpılması ve bu çarpımların toplanması sonucunda bulunur. (bkz: Ağırlıklı Ortalama) Beklenen değer, bize bir olayın olası getirisi veya götürüsü hakkında bilgi verir. Beklenen değerden daha kötü bir sonuçla karşılaşma olasılığına ise risk diyebiliriz. Beklenen değeri, basit bir örnekle açıklayalım.


Örneğin bahis sever bir arkadaşımızın bizi bir yazı-tura iddiasına davet ettiğini düşünelim. Teklfi de şu şekilde olsun: Yazı gelirse biz ona 100 lira veriyoruz, tura gelirse ise o bize 110 lira. Bu teklifin bizim için beklenen değeri = 1 / 2 x (-100) + 1 / 2 x (+110) = 5 lira. Arkadaşımız için ise 1 / 2 x (-110) + 1 / 2 x 100 = -5 lira. Arkadaşımız çok zeki sayılmaz. Pekiyi bu arkadaşımız bu oyunu oynamak için kendine rakip bulabilir mi?


Çalışmaları ile Nobel Ekonomi ödülü kazanan iki psikolog Kahneman ve Tversky, arkadaşımızın rakip bulmasının pek kolay olmadığını söylüyor. Yukarıdaki yazı-tura oyununu içeren deneyler yaptıklarında, deneklerin kazançlar kayıpların ancak 2 katına çıktığında bu oyunu ağırlıklı olarak oynamayı kabul ettiklerini gözlemlemişler. Dolayısıyla 100 lira kaybetme ihtimalinin verdiği rahatsızlığı ancak 200 lira kazanma umudu dengeliyor.[1]


Özetle, muhtemel kayıplar muhtemel kazançlara kıyasla bizi daha fazla etkiliyor.


İşin içerisine risk girdiğinde de enteresan kararlar veriyoruz. Örneğin, yapılan deneylere göre insanlar kesin olarak 50 lira kaybetmektense, %50 olasılıkla 100 lira kaybetmeyi tercih ediyor. Yani kayıplar söz konusu olduğunda risk alma eğilimimiz artıyor. Halbuki, iki seçeneğin de beklenen değerleri birbirine eşit. (bkz: eşitlik nedir? )


İronik biçimde kayıptan kaçınma güdümüz yatırımlarımızda para kaybetmemize neden olabiliyor. Örneğin, sahip olduğumuz bir hisse değer kaybederken, zararımızı realize etmenin psikolojik hasarını yaşamamak için o hisseyi satmayı erteleyip, tutuyoruz. Değer kazanan hisseleri ise çok daha kolay elimizden çıkarıyoruz.


Bir araştırmaya göre yatırımcıların sattığı hisseler tuttuklarına kıyasla %3.4 oranında daha iyi performans gösteriyormuş. Başka bir araştırmada ise kaybettiren hisselerin portföylerdeki ortalama ömrünün kazandıranlara kıyasla iki kat daha uzun olduğu tespit edilmiş. Bunların sebebi kayıplardan kaçınma eğilimimizin ağır basması ve kayıplarımızı erteleyip, belirsizliğe bırakmayı tercih etmemiz. Sonuçta ise daha fazla kaybediyoruz.[1]


Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak ve başka çalışmalara ulaşmak için Wikipedia'daki Loss Aversion maddesine bakabilirsiniz.


Bu tip hatalari yapmamak için ise bu tarz eğilimlerimiz hakkında bilgi sahibi olmalı ve matematiğin yardımına başvurmalıyız. Değişik seçeneklerin nasıl rasyonel biçimde analiz edildiğini görmek için şu yazıya bakabilirsiniz: Konut Kredisi Alalım mı?

Read More!

2010’da Yayınlanan En Iyi Kitap

Nisan ayının sonunda Ekonomi Türk blogunda yazılan yazılarla yeni yazdıgım yazıları derlediğim ve güncellediğim Ekonomi Türk: Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler isimli kitabım kitapçılarda vitrinlere çıkıyor olacak. Çoğunluğu ekonomi doktorası sahibi yazarlarca ekonomi eğitimi almamış normal vatandaşların dahi ekonomi ve finansal piyasaları kolayca anlamasını sağlayacak sadelikte yazılmış ve eğlendirerek öğreten bir dil kullanılan kitap Türkçe ve Türk halkı için yazılmış gelmiş geçmiş en iyi ekonomi kitabıdır diyebilirim. Tabii bunu söylerken çok tarafsız olduğum söylenemez :) Kitabı elinize alın, kendiniz bakın. Makroekonomi, mikro ekonomi, finansal piyasalar ve bireysel finans konu başlıklı üç bölümde güncel olayları ve güncel ekonomik ve finansal gelişmeleri isabetle yorumlarken, sizlerin de bu yeteneği kazanmanıza yardımcı olacak sırları kitap boyunca sizlerle paylaşıyorum. Burada yazdığım yazıları beğenerek okuyorsanız, Ekonomi Türk kitabını da beğenerek okuyacağınızdan eminim.

Deniz Gökçe bugünkü köşe yazısında okurlarına Ekonomi Türk kitabını şu sözlerle tanıtıyor:
Bu çok eğlendirici kitabı okuyunca kimin neler saçmaladığını açık ve seçik göreceksiniz, bu nedenle okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum

Radikal Gazetesi Yazarı ve Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı Uğur Gürses ise şunları söylüyor:
"...Daha önce bu satırlarda bahsetmiştik; Türkiye’de ekonomi tartışılan internet bloglarından biri de ‘Ekonomi Türk’ blogu. Econdirectory.com sitesinin verilerine göre, bu blogda günlük 3 bine yakın sayfa görüntüleniyor. Yani küçük bir ekonomi gazetesi kadar etkisi var. Kurulduğu günden bugüne dek, ekonomideki temel konu ve gelişmelere analitik yorumlar yer alıyor. Tabii ki, bu blogun en önemli özelliği; ekonomi konusunda etrafta hiç de az olmayan, bilgiden uzak hurafelerin ve ‘işkembeden’ yapılan yorumların eleştirilmesi idi. Bu blogun kurucusu ve yazarı Dr. İnan Doğan, şimdi; bu blogda yazılan yorum ve eleştirilerden oluşan yazıların da yer aldığı bir kitap çıkardı. Kitabın önsözünü de, zaman zaman blogdaki eleştirilerden bizim gibi nasibini alan sevgili Deniz Gökçe yazmış. Dr. İnan Doğan’ın Liman Kitapları tarafından yayınlanan kitabının adı, ‘Ekonomi Türk- Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler’.


Kitapta, ekonomi konusunda tartışılan birçok konu blogda yazılanlara da atıfta bulunularak yeniden ele alınıyor. Blogda ‘kimin dediğinden çok, ne denildiği’ tartışıldığından; neredeyse ekonomi konusunda gazetelerde yazan herkes eleştirilerden nasibini alıyordu. Blogda yazan rumuzlu yazarların da katkısını teslim etmek gerekir. Blogun ilkesi, ‘kim’ değil, ‘ne’ olduğundan; rumuzlu yazmak onlar için ‘saklanarak bel altı vuruş’ kaldıracı olmadı şimdiye değin, izlediğimiz kadarıyla. Kitap, blogda yazılan ve tartışılan konulardan süzülenleri, iktisat öğrencilerine biraz da eğlenceli bir üslupla rehberlik yapacak nitelik taşırken, ‘dersine çalışmayan’ herkese -ekonomi hocası da olsa- eleştirel biçimde yaklaşıyor."


Öte taraftan Liberte Blog’da Harun Kaban ise Ekonomi Türk hakkında şu övgü dolu sözleri söylemiş:
Ciddiye alınan ve sebat ile devam edilen her işin başarıya ulaşması gibi EkonomiTürk de 2005’ten beri devam eden yayını ile bloglar arasında fark yaratıp, içeriğinden süzdüğü bir kitap ile bu farkını basılı yayın piyasasına da sundu. Kitap, sadece bir blog içeriği değil, üniversitelerin ilgili bölümlerinde yardımcı kitap olarak okutulacak kadar yetkin, ekonomiye dair kahvehane hurafelerini çürütürken eğlendirecek kadar da rahat bir içeriğe sahip.”

Marmara Üniversitesi Iktisat Bölümünden Murat Çokgezen ise kitabımızı çok beğenmiş:
Ülkemizde çok sayıda ekonomi kitabı yayınlanmıyor. Yayınlananlar arasında ise işe yarayanların sayısı gerçekten çok sınırlı. Liberte Yayınları hayırlı bir iş yapıp yeni bir kitap yayınlamış. Adı Ekonomi Türk: Ekonomide hurafeler ve gerçekler. Ben çok beğendim. Konuyla ilgili herkese tavsiye ederim."

Ekonomist Dergisinden Orhan Karaca ise kitabın blogda yayınlanan içeriğin ötesinde bir içeriğe sahip olduğunu şöyle belirtiyor:
“...kitap blogdaki yazıların ötesinde bilgiler taşıyor. Bu nedenle blogdaki yazıları okumuş olsanız da bu kitabı da alıp okumanızı tavsiye ederim. Ben de ilk fırsatta gidip alacağım.” Read More!

Ülke Riski Nedir? CDS Ne Demektir?

Kredi Reyting Kuruluşları ülkeler AAA’dan başlayan kredi notları vererek ülke risklerini derecelendirirler. Bu yazıda ülke riski nedir, Credit Default Swap CDS ne demektir sorularını cevaplarken ilginç de bir grafik sunacağız. Ülke riski borç verdiğiniz bir ülkenin borcunu veya faiz ödemesini zamanında yapmamasına, kurnazlık edip tamamının veya bir kısmının üzerine yatmaya çalışmasına verilen isimdir. Rusya ve Arjantin yakın dönemde bu şerefsizliği yapan ülkelerin başında geliyor. Şu günlerde Yunanistan’ın da benzer bir duruma düşmesi %50’ye yaklaşan bir olasılıkla değerlendiriliyor.

Eskiden ülkelerin riskleri S&P, (Warren Buffett'in satmaya calistigi) Moody’s ve Fitch gibi kredi notu veren şirketlerin verdiği notlara bakarak değerlendirilirdi. Bugün ise bu şirketlerin itibarı yerlerde sürünüyor ve finansal piyasalar bu şirketlerden daha güncel kredi notlarını veren enstrümanlar icat etmişler. Credit Default Swap adı verilen bu enstrümanlar bir ülkenin iflas etmesine karşılık ödemeniz gereken risk primini gösteriyor. Ödemeniz gereken miktar ne kadar yüksekse ülkenin riski de o kadar fazladır. Mesela kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Yunanistan’a verdiği kredi notu ya Türkiye ile aynı ya da bir derece daha yüksek. Yani S&P diyor ki Yunanistan’ın riski Türkiye’den fazla değildir. Oysa finansal piyasalar öyle demiyor. Facebook'taki Ekonomiturk grubuna Bloomberg terminalinden alınmış grafiği koyuyorum. Bu grafik 5 yıl için Yunanistan, Portekiz, Ispanya, Türkiye, Italya ve Almanya ülkelerinin risk primini gösteriyor. Türkiye bırakın Yunanistan’ı, Portekiz ve Ispanya’dan bile daha az riske sahip bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Italya ise Türkiye’den biraz daha az riskli bir ülke.

S&P ve Türkiye’nin riski hakkında atıp tutanlar alsınlar bu grafiği duvarlarına assınlar ki, belki risk konusunda üç beş bir şey öğrenirler. Türkiye’nin Ispanya ve Italya gibi ülkelerle benzer risk profiline sahip olmasının mimarları başta IMF olmak üzere Kemal Derviş ve Unakıtan öncülüğündeki AKP iktidarıdır. Bugün Türkiye’de Yunanistan krizinden dolayı borsa %20 düşmüyorsa, faizler %20’lere yükselmiyorsa son 8 yılda önceki yıllara kıyasla ciddi oranlarda kemer sıkmamızdan ötürü bu durumdayız.

3-4 sene önce Yunan bankaları Türk bankalarını milyarlarca dolar vererek satın aldığında vatan elden gidiyor, ülke satılıyor diye yırtınanlar bugün Yunan bankalarının bize ödediği dolarların yarısı ile hem bizi alan Yunan bankalarını hem de onların Türkiye’deki bankalarını alabileceğimizi biliyorlar mı acaba? Milletin ağzı torba değil ki büzeceksin. Yapabileceğin en iyi şey, zamanında atıp tutanların bir listesini yapıp, sonra da “Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler” başlıklı bir kitap halinde yayınlayıp cümle aleme ilan etmektir. Ben yazdım kitabı, okuması ve diğer insanlara duyurması sizden.

Ülke riski nedir, CDS ne demektir, ülke riskimizi nasıl azalttık anladıysanız başkalarına da anlatın. Facebookdaki grafik bana sorarsanız futbolda dünya şampiyonu olmaktan daha gurur verici bir grafiktir. Ispanya’ya beş çeksek bu kadar sevinmezdim. Read More!

AKCNS Akçansa Çimento Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik

AKCNS Akçansa Çimento Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik başlığını taşıyan yazımızda Akçansa Çimento (AKCNS) hakkında aradıklarınızı bulacaksınız. AKCNS ne olur diye merak edenlere bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz. Istanbul Menkul Kıymetler Borsasında (IMKB) işlem gören Akçansa Çimento (AKCNS) son olarak 7,10 TL’den işlem görmüş ve ortalama günlük 1.771.117 TL hacime sahip bir hissedir.

Analiz Tarihi: 28 Nisan 2010

Hisse Bilgileri ve Şirket Profili: Akçansa Çimento (AKCNS) temelleri 1967 yılında Akçimento ile atılan ve 1996 yılında Çanakkale Çimento ile birleşmesi sonucunda Türkiye'nin en büıük çimento şirketi konumuna gelen Akçansa, bir Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. ve HeidelbergCement Mediterranean Basin Holdings, S.L. ortak kuruluşudur. Çimento ve hazırbeton üretiminde Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde faaliyet gösteren Akçansa'nın, İstanbul, Çanakkale'de ve Samsun'un Ladik ilçesinde kurulu üç çimento fabrikası ile Ambarlı, Aliağa ve Yalova'da üç çimento terminali bulunmaktadır. İştiraki olan Betonsa şirketi ile 1998 yılında birleşmesi sonucunda, Marmara ve Ege bölgelerine yayılmış 30'nin üzerinde hazırbeton tesisinde "Betonsa" markasıyla hizmet vermektedir.

Kuruluş Tarihi: 24.09.1974

Genel Merkez Adresi: Kozyatağı Mahallesi Kayasultan Sokak Hüseyin Bağdatlıoğlu İş Merkezi No:97 Kat: 5-8 Kadıköy / İstanbul

Telefon: 216 571 30 00

Faaliyet Alanı: Çimento ve Hazır Beton Üretimi ve Satışı

Hisse Adedi (Sermaye): 191.447.068

Piyasa Değeri: 1.359.274.182 TL

Dolaşımdaki Hisse Sayısı: 38.289.414

Halka Açıklık Oranı: %20

Mali Veriler, Kar/Zarar: 75.008.370 TL

Fiyat Kazanç Oranı: 18,12

Temettü: %29,05 (2010)

Mali Tablolar:

Teknik Analiz:

Araştırma Raporları:

AKCNS Akçansa Çimento Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik başlığını taşıyan yazımızda Akçansa Çimento (AKCNS) hakkında kısaca bilgi verdik. Bu şirket hakkındaki detaylı yorumlara “blog nedir” yazımızda belirttiğimiz şekilde blogumuza üye olarak erişebilirsiniz. Ayrıca Ekonomi Türk Kitabımızda da küçük yatırımcılara borsa ve yatırımlar hakkında önemli açıklama ve tavsiyelerde bulunuyoruz, mutlaka okuyun. Borsada yatırım ile ilgili diğer yazılarımız ise şunlardır:

AKBNK Akbank Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik
AKAL Tekstil Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik
AFYON Afyon Çimento Hisse Yorumları, Haber, Teknik Analiz ve Grafik

Borsa Yorumları
Borsa Tüyoları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları Read More!

AKBNK Akbank Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik

AKBNK Akbank Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik başlığını taşıyan yazımızda Akbank (AKBNK) hakkında aradıklarınızı bulacaksınız. AKBNK ne olur diye merak edenlere bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz. Istanbul Menkul Kıymetler Borsasında (IMKB) işlem gören Akbank (AKBNK) son olarak 7,20 TL’den işlem görmüş ve ortalama günlük 54.742.475 TL hacime sahip bir hissedir.

Analiz Tarihi: 28 Nisan 2010

Hisse Bilgileri ve Şirket Profili: Akbank (AKBNK) 1948 yılının Ocak ayında, Adana’da, yerel bir banka olarak kurulmuştur. Kuruluş amacı bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak olan Banka, 14 Temmuz 1950’de, Sirkeci’de ilk İstanbul şubesini açmıştır. 1990 yılında halka açılan Akbank, 1998 yılında ikincil halka arz ile American Depository Receipt (ADR) olarak da uluslararası piyasalarda işlem görmeye başlamıştır. Akbank, yurtdışındaki faaliyetlerini Hollanda (Akbank N.V.), Almanya (Akbank AG) ve Dubai’de (Akbank Dubai Limited) bulunan iştirakleri ve Malta’da bulunan bir şubesiyle sürdürmektedir.


Kuruluş Tarihi: 27.12.1947

Genel Merkez Adresi: Sabancı Center 4.Levent İstanbul

Telefon: 212 270 00 44

Faaliyet Alanı: Özel Mevduat Bankacılığı

Hisse Adedi (Sermaye): 4.000.000.000

Piyasa Değeri: 28.800.000.000 TL

Dolaşımdaki Hisse Sayısı:1.760.000.000

Halka Açıklık Oranı: %44

Mali Veriler, Kar/Zarar: 2.725.982.000 TL

Fiyat Kazanç Oranı: 10,57

Temettü: %15,30 (2010)

Mali Tablolar:

Teknik Analiz:

Araştırma Raporları:

AKBNK Akbank Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik başlığını taşıyan yazımızda Akbank (AKBNK) hakkında kısaca bilgi verdik. Bu şirket hakkındaki detaylı yorumlara “blog nedir” yazımızda belirttiğimiz şekilde blogumuza üye olarak erişebilirsiniz. Ayrıca Ekonomi Türk Kitabımızda da küçük yatırımcılara borsa ve yatırımlar hakkında önemli açıklama ve tavsiyelerde bulunuyoruz, mutlaka okuyun. Borsada yatırım ile ilgili diğer yazılarımız ise şunlardır:

AKAL Tekstil Hisse Yorumu, Teknik Analiz, Haberler ve Grafik
AFYON Afyon Çimento Hisse Yorumları, Haber, Teknik Analiz ve Grafik
AFMAS AFM Film Prodüksiyon Hisse Senedi, Haber, Yorum, Teknik Analiz, Grafik

Borsa Yorumları
Borsa Tüyoları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları Read More!

Internet'te Bloglardan Yazi Calan Siteler

Bugun blogumuzdan yazi calan baska bir site ile daha karsilastim. Genellikle bu problemleri kendi basima hallediyorum ama bu sefer karsilastigim site daha gizemli bir yontemle hirsizlik yapiyordu. Sitemizden bizim simdiye kadar link verdigimiz (yan taraftaki linkler dahil) tum sitelerden yazi calindigini farkettim. Eger bizim sitemizden link aldiysaniz ve icerisinde forex, altin, borsa, hisse, bono, dolar, doviz, piyasa, kapanis, sigorta, kredi, cek, banka, emlak, portfoy, teknik analiz, temel analiz, faiz vb. kelimeler gecen yazilariniz varsa biliniz ki calinmistir. Sitede tahmin edebileceginiz gibi her yaziyi calmamalarina ragmen binlerce calinti yazi var. Bu is iyi para kazandiran bir is ve cogu zaman da kimse ses cikarmadigi icin fazla basiniz agrimiyor. O yuzden de her ay bunun gibi bu isi yapan 1-2 kisi ile surekli muhatap oluyorum. Sizleri de uyarayim dedim.

Calan sitenin adi xxx, yazilarin listesine ise suradan ulasabilirsiniz: (sitenin adresini gecici bir sure icin kaldiriyorum, yazilarinin calinmasindan suphe edenler benimle direkt irtibate gecip teyit edebilirler)

Site sahibinin email adresi de elimde var. Kendisine bir email atip yazilari kaldirmasini isteyebilirsiniz. Calinti yazilari kaldiriyor. (Baska kaldirmayan olursa ben blogda topladigim paralari bir avukata vermeye ve bu kisileri dava etmeye hazirim, mahkemelerin pesinden kosturacak bir kisi gonullu olursa birlikte bu isin uzerine gideriz.)

Guncelleme: Yukarida bahsettigim sitenin sahibi 2 kisiyi ise almis ve o kisiler cesitli sitelerden yazilari kopyaliyorlarmis. Calinti oldugunu bildirdigim yazilarin hepsini cok cabuk bir sekilde kaldirdi. Ayrica sitemizden bir daha yazi alinmayacagi taahhutunde de bulundu. Sizler de calinti yazilarinizi belirleyip iletirseniz probleminiz kolayca hallolacaktir diye tahmin ediyorum. Read More!

Erken Emeklilik ve Yunanistan Hisse ve Bonoları

Yunanlılarla Türkler arasındaki tek fark Türkiye’de genç yaşta erken emekli olanların diğer Türklere bunun bedelini ödetmeye çalışması, Yunanistan’dakilerin ise bunun bedelini Almanlara ödetme kurnazlığını denemesidir. Bir ülkenin, bir şirketin, bir ailenin veya bir kişinin borç çukuruna girmesinin nedeni çoğu zaman politik olarak zor kararları almaktan kaçınması ve bugün bedel ödememek için yarın çok daha yüksek bir bedel ödeme seçimini yapmasıdır. Bakınız, nadiren insanların başına beklenmedik bir kaza veya durum da gelir ve o yüzden zor duruma düşerler ki, o durumda dahi sorumluluk yine sigorta yaptırmadıklari için kendilerinindir.

Yunanistan da bir süredir ekmek elden su gölden felsefesiyle 60 gibi genç bir yaşta emekli ettiği vatandaşlarına maaşlarının %80’i gibi yüksek rakamları emekli maaşı olarak verip bunun üzerine her sene de %3-4 arasında zam yapıyormuş. Öte taraftan Almanya gibi Yunanistan’dan daha zengin bir ülkede emekli olan gariban Hans ise hem daha geç emekli olup hem daha az emekli maaşı almak durumunda iken, son üç yıldır da emekli maaşına zam dahi almıyormuş. Şimdi yapılmaya çalışılan Yunanistan’ın eskisi gibi harcamalarına devam etmesi için Alman vatandaşlardan toplanan vergilerin Yunanistan’ın borçlarını ödemekte kullanılması.

Türkiye de devlet harcamalarını son 3-4 yıldır reel olarak ciddi oranlarda arttırarak Yunanistan’ın içerisinde bulunduğu duruma uzak bir gelecekte girmek için çaba sarfediyor. Devlet harcamaları ekonominin neredeyse %30’una denk geliyor. Sosyal Güvenlik sistemimiz de tüm dünyadaki en kötü sistemlerden bir tanesi olarak şimdiden her sene 50 milyar TL’ye yaklaşan miktarlarda açık veriyor. Düşünsenize her sene 50 milyar TL ile neler yapabileceğimizi. Biz ise insanları 38 yaşında emekli ederek evlerinde kös kös oturmalarını finanse etmek için her sene 50 milyar TL’yi sokağa atıyoruz. Türkiye’deki emekli yaşının da hemen 65’e çıkarılması gerekiyor ama hükümet ancak ölme eşeğim ölme tarihinde bu uygulamayı hayata geçirecek. O zamana kadar da her sene artan miktarlarda milyarlarca doları sokağa atacağız. Nihayetinde bizim de Yunanistan’ın düştüğü duruma düşmeyeceğimizin garantisi yok.

Sosyal Güvenlik Sistemi konusunda dünyadaki en başarılı uygulamalardan bir tanesi Çin’e ait. Çin’de emeklilere emekli maaşı bağlanmıyor, her koyun kendi bacağından asıldığı için (bkz.kapitalizm nedir) de Çinliler köpek gibi para biriktirip köpek gibi yatırım yapıyorlar. Ülkeleri bir yandan cari fazla verirken bir yandan da bu kaynaklarla dünyanın dört bir tarafında petrol veya maden şirketi satın alıp duruyorlar. El elin eşeğini türkü çığırarak ararmış. Araya ne zaman devleti sokarsanız insanların kendi başlarına vermeyecekleri kararları, yapmayacakları harcamaları devlete yaptırabilirsiniz. Milyarlarca dolar para israf edilir ve ülke ekonomik olarak zayıflar. Sosyal Güvenlik sistemi de bu uygulamalardan bir tanesidir. Insanlara senelerce önce sorumsuz politikacıların verdiği sözlerden dönmeniz çoğu zaman mümkün olmaz, siz de sistemden nemalanmak için eskiden göz ardı edilen kişilere yeni sözler vererek haksızlığı dengelemeye çalışırsınız, sistem gitgide büyür böylece.

Bu konuları şimdilik bir kenara bırakalım ve Yunanistan ile ilgili diğer merak edilen sorulara geçelim. Yunanistan’daki kriz nedeniyle hem Yunan borsası düştü hem de Yunan hazine bonolarının faizleri yükseldi. Bugün Yunanistan’a yatırım yapmak doğru bir karar mıdır? Borsalarınayatırım yapmalı yoksa hazine bonolarına mı? Bu soruların cevabını Ekonomi Türk 2 blogunda veriyoruz, üye olmak için detaylı bilgilere blog nedir başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Read More!