Ekonomistler Icin Programlama

Bir okuyucumuz ekonomistler icin programlama bilmenin onemiyle alakali su soruyu yoneltmis:

Sık sık programlama bilmenin ne kadar önemli olduğunu vurguluyorsunuz. Peki bir iktisatçı adayı için hangi programları ve hangi programlama dillerini öğrenmeyi tavsiye edersiniz?
Bu programların bir iktisatçıya hangi konularda yardımcı olacağını ve öğrenme için ipuçlarını içeren bir yazı yazsanız benim gibi birçok kişiye çok büyük faydanız olmuş olur.

Iktisat bilimi Turkiye'deki bir cok insanin sandigi gibi buyume, enflasyon, faiz gibi dar bir alanda yapilan teorik bir faaliyetten ziyade cok genis konularda cok cesitli sorulara yanit bulmaya calisan ampirik bir bilim dalidir. Degisik sorulara degisik yanitlar bulabilmek icin veya eski sorulara yeni yaklasimlar getirebilmeniz icin de yeni veriler ve yontemler gelistirmeniz gerekir. Bunlari yapabilmeniz icin de programlama bilginizin cok ileri duzeyde olmasi gerekir. Neticede arz talep dunyasi bu. Bugun yeterince arz yok, ekonomistlerin cogunlugu bilgisayarcilardan ziyade matematikcilerden olusmakta. O yuzden de bu kisiler kendi ufak dunyalarinda teorik takilar eski problemlere kimsenin anlamadigi, zaten pek de ise yaramayan cozumler sunmaya calisiyorlar ama bilimin son 20-30 yilda da fazla bir mesafe kaydedemedigi ortada.

O yuzden simdi karsimiza Freakonomics turunde arastirmalar yapan yeni bir nesil ekonomist cikiyor. Iste aslina bakarsaniz bu yeni nesil ekonomistlerin bilgisayar bilgisinin cok ileri duzeyde olmasi gerekiyor. Bundan sonraki nesil ekonomistlerin sadece SAS gibi istatistiksel programlari bilmeleri yetmeyecek. Bunun yaninda bir suru scripting programi bilmeleri gerekecek. Internetten aradiklari verileri bulup indirecek, indirilen dosyalardaki rakamsal veya sozel verileri kullanilabilir formlara cevirebilecek seviyede programlama bilgisine sahip olmalari gerekecek.Bu is rekabet isi, ne kadar iyi programlama bilirseniz sizin icin o kadar iyi olur. O yuzden su su programlari bilmeniz gereklidir diye bir liste vermeyecegim. Phds.org gibi websitelerine gidip oradaki is ilanlarina bakarsaniz bugunlerde ne tur programlama bilgisi talep edildigini gorebilirsiniz.


What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

1 Yorum Var.:

mehmet ademoglu dedi ki...

Daha pratik örneklerle anlatabilirmisiniz, yazıdan sanki programlama bilgisi ile bilinmesi gereken programlar konusu karışmış gibi bir durum çıkmış..