Benim yazılarım... My Way

Evet bir önceki yazının yorumlar kısmını okuduysanız, Ekonomix’in yorumunu ve benim yanıtımı görmüşsünüzdür.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Sayın okurlar yazılarımdan bir buket yaptım. Bu tür yazıları EkonomiTürk’te görmek istiyorsanız, yorumlarda fikrinizi belirtin.

Buyurun bakalım:

Total Money Makover Kitabı
Bu yazıda Dave Ramsey’in kitabını okuyup, kendi yorumlarımı yazdım.

İnsanımızın haftasonu eğlencesi: Alışveriş!

Semt Pazarları

Okur Mailleri
Bu yazı BES ile ilgili

Bütçe
Bu yazıda fazla birşey yok ama daha önceki seriye linkler vermişim. Bütçe yaparken esas önemli olanlar bence onlar.

Kredi kullanacaksanız bankalara dikkat edin!
Kredi almak konusunda kişisel deneyim paylaşımı

The Simple Dollar’dan bir kitap özeti: Your Money or Your Life
Bu da takip ettiğim bir blogda gördüğüm bir kitap özetini içeriyor. Read More!

Kovulmadim, Ben Istifa Ettim!

Elbette her patron kendi işe aldığı bir çalışanını gün gelir kovabilir. Ancak bizim patron bu kararin vicdani sorumlulugunu okuyuculara devretmeyi tercih etmiş. Kendisini biraz anlayabiliyorum. Yıllar önce girdiğim bir şirkette daha bir ayım dolmadan bana bağlı 4 çalışanın işine son vermem istenmişti. Performanslarının iyi olmadığını biliyordum ama çok az tanıdığım insanlara yol vermek zorunda kalmak beni fevkalade rahatsız etmişti. İlk yöneticilik deneyimim olduğu için çok etkilenmiştim sanırım. Sonuçta bu işi İK müdürüne ihale ve havale ettim, kendim bulaşmadan sıyrıldım. Gerekçe olarak da daha yeni bir yönetici olmamı ve geride kalan çalışanları rahatsız etmemek gerektiğini öne sürdüm.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Bir okuyucu olarak EkonomiTürk'ün okuyucularının beklentilerinin son dönemde karşılanmadığına ben de inanıyorum. Blogu ben okumaya başladığımda yazılar çok daha doyurucuydu.

Ben kendi yazılarımı yazıyorum, sonra da bakıyorum ki EkonomiTürk tarzı yazılar değiller, kendi blogumda yayınlıyorum. Benim tarzım bir hayli farklı ve takıntılı olduğum konular da bireysel konular. Ekonomi'den fazla anlamam.

Neyse sadede gelelim; Miss Piggy gibi saçlarımı savurup, "sen beni kovamazsın, hele okuyucular hiç kovamaz, ben istifa ediyorum, hıh!" deyip, çekilmeyi seçebilirim ya da demokrasinin işlemesi için oturur anketin sonuçlanmasını bekleyebilirim.

Doğrusu hiç kovulmadığım için (9 defa istifa etmişliğim var ama) ya da oybirliğiyle işten el çektirilmeyi yaşamadığım için ne yapmam lazım bilemiyorum. Çok tuhaf bir durummuş. Belki de Emin Çölaşan gibi kitap yazarım. Bilmiyorum... Öte yandan şeytan dürtüyor: "Ne olacak sanki onlar kovarsa tazminat mı verecekler, bas istifayı, savur saçlarını, erkeklik (!?) sende kalsın" deyip duruyor. Hmmmm... En harbi, en "vay be hatuna bak" dedirtecek tavır ne olurdu bilsem, hemen şimdi uygulamaya alacağım... Düşünüyorum... Read More!

Biri Bizi Notluyor Yarismasi

Yan tarafa baktiginiz zaman yazar kadromuzun neredeyse Turk ordusu kadar kalabalik oldugunu gorursunuz, buna ragmen ortaya istedigimiz kalitede yazilar maalesef cikmiyor. Gorunumu duzeltmek acisindan bir kac yazarimizi listeden cikarmayi planliyorum. Ama bunu bir tuketici anketi yardimiyla yapmayi dusunuyorum.

Oncelikle Izlenimleri yazar kadromuzdan otomatik olarak cikardim. Kendisinin guzel yazilarini Izlenimler ve Stresabi sitelerinde zaten takip ediyoruz, buraya ayiracak vakti pek kalmiyor. Onun disinda Murat Cokgezen ile anlasmamiz gayet duzenli bir sekilde devam ediyor. Baris, ahmet ve Ekodok ise en eski yazarlarimiz olduklarindan milletvekili dokunulmazliklari var. Geride kalan yazarlarimiz arasinda benim begendiklerim de var ama sizlerin de ne dusundugunuzu ogrenmek icin onlari listeden elemedim.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Anketimize cevap verip hangi yazarlarimizin gonderilmesini belirtirseniz her hafta boyunca cikan sonuclara gore bir yazarimizi gonderecegiz. Yarismacilara basarilar diliyorum.

Not: Bu arada blogumuzda yazinizin yayinlanmasini istiyorsaniz bize email ile gonderebilirsiniz, aykiri bir durum gormezsek yayinlariz. Bu teklifimiz herkes icin gecerlidir. Read More!

Birdirbir oyunları..

Sayın Ekonomix,

Yazar ve okurlarınız arasında "Atatürk demokrat mıydı ?" diyen "veya bu memlekete 40 kişi katliama uğruyorsa bu Cumhuriyet nemenem bir Cumhuriyet" demeye getiren ve yanıtları da anlamazdan gelen birileri var.

Ben bunları anlama özürlü gördüğüm için resimlere baksınlar bari diye bugün Hürriyet gazetesi sitesinde yayınlanmış bazı fotoğraflara atıfta bulunmak istiyorum.Buyursunlar.

Ancak fotoların bir tanesi var ki beni çok etkiledi.Burada yunan askerleri tarafından birdirbir oynamaya zorlanan Türk köylüleri görülüyor.

Bahsettiğim resimlerin dahi cibilliyetinden şüphe duyduğum bu insanları etkileyeceğinden kuşkuluyum.Onlar olsa olsa "Tüh be keşke işgal devam etseymiş.Bugün daha medeni olurduk garanti" diyeceklerdir.O nedenle Atatürk ün veciz bir sözü ile bitireceğim.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız. K. Atatürk 1923

Bugün dünya üzerinde hala bize karşı üçbuçuk saygı kırıntısı varsa bunun nedeni resimlerdeki şalvarlarla ve çakaralmazlarla vatan müdafaası yapanlardır.Cumhuriyetin kurduğu güzide üniversitelerimizde "Business Administration " okumuş yarı cahiller değil.

Blogunuza yazı istiyordunuz.. Buyrunuz..

Yazan: Hostrans Read More!

Komplo Teorisi: Amerikan Piyasalari Gazino mu?

Turkiye'de komplo teorisi uretenlerden gecilmiyor. Baybars Sezen'e takintisi olan bir okuyucumuz bize habire onun yazilarini gonderip dikkatimizi cekiyor. En son Sabah gazetesinde cikan su haberde Baybars Sezen Amerikan piyasalarinin bir gazino oldugunu soyluyor. "Nasil yani, New York borsasinda dansoz oynatip, birilerinin ayaklarina guller dokup gobeklerinde sampanya mi iciyorlar?" diye dusunuyorsaniz aciklayayim.

Baybars Bey Turkiye'de dogmamis, buralara yeni geliyor, o yuzden de turkcesi biraz zayif. Gazino degil, casino yani kumarhane demek istiyor. Boyle demesinin sebebini ise su yazidan ogreniyoruz. Bir hurafeye gore Amerika'da "gizli" bir orgut borsalarin ve piyasalarin dusmemesini amaclayarak mudahale ediyor, manipulasyon yapiyormus. Baybars Sezen de bu hurafeye abone olmus.

Ben bu tur gizli guclere ve onlarin piyasalari ve devletleri kontrol ettigi tezlerine inanmiyor, hatta guluyorum. Dogrudur, her ulkenin istihbarat teskilatlari bu tur emeller tasiyor ama Amerika'nin Irak'ta ve Afganistan'da maskaraya donmesinden sonra bunlarin cogunlugunun bir balondan ibaret oldugu da ortaya cikti. Ben size sorayim. Madem Amerikan piyasalarinin dusmesini onleyen boyle bir orgut var, ulan gecen sene borsa 1570 zirvesinden 666 cukuruna duserken neredeydi bu orgut?

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Guldurmeyin adami. Baybars ayni yazida Amerikan borsasinin Mayis ayinda dusmeye baslayacagini ve ilk etapta 7400'e sonra da 6800'e dusecegini belirtiyor. Baybars bu yorumu yaptigi zamanlar ben de Amerikan borsasinda cekingenligimi atip bir miktar alim yapmaya baslamistim. Aradan gecen bir ayda borsa %5 daha yukseldi ve Baybars'in yuzunu kara cikardi. Bundan sonra belki 7400'e dusebiliriz, 6800'e de belki gelebiliriz ama bunlarin nedeni Baybars'in dedigi gibi borsalarin her sene Mayis ayinda dusmesi olmaz, olmadi da. Oyle bir sey olsaydi gecen sene borsanin yukseldigi zamanlardan once alim yapar, borsanin dustugu zamanlardan hemen once satim yaparak koseyi donerdik degil mi?

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir. Read More!

Roubini Kahin mi?

Ekonomi Turk'te yazilan yazilarin koseyazarlari tarafindan yazilan yazilardan daha kaliteli, eglenceli ve ogretici olmasini hedefliyoruz. Gectigimiz yillarda yazdigimiz yazilara Deniz Gokce ve Ugur Gurses gibi kose yazarlari tarafindan atiflar yapildi, bazen de yazilarin tamami veya bir kismi alintilandi. Inan Dogan da Turkishtime'da benzer bir uygulamaya giderek bu ayki yazisinda hem Citibank yazimizi hem de Roubini hakkinda yazdiklarimizi kullandi ve bunu yaparken de kaynak gosterdi. Biz de kendisine tesekkur ederek onun yazisindan bir bolumu alintiliyoruz:

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

"Roubini en son Dow Jones Endeksi 7.000’e doğru yükselirken bu yükselişin geçici olduğunu ve borsanın 6.400’ün altına düşeceği tahmininde bulundu. Endeks 8.000’i geçerken de bu tahminini tekrarladı. Bugün endeks 8.300 ve önümüzdeki aylarda Roubini’nin kahin mi yoksa sürekli karamsar tahminler yapan bozuk bir saat mi olduğunu Dow Jones Endeksi’nin seyri gösterecek."

Evet. Bize sorarsaniz o kadar beklemeye gerek yok. Amerikan borsasinin yeni bir dip yapmasini beklemiyoruz acikcasi. Zaten Mart ayinin basinda S&P 500 endeksi 715 seviyesine geriledigi zaman bundan sonra artik Amerikan borsalariyla ilgili dusus tahmini yapmayacagimizi belirtmis ve o seviyelerden bir miktar alim yapmistim. Her ne kadar simdiki seviyelerin hormonlu oldugunu ve 850 seviyesine geri donecegimizi dusunuyor olsam da Roubini gibi 650'nin altini gorecegimizi dusunmuyorum. Roubini'nin amaci borsada dogru tahmin yaparak zengin olmak degil, sansasyon yaratip konusma yaparak, kitap veya web sitesine uyelik satarak zengin olmak. Bu amacinda da super basarili oldugunu belirtmeliyim. Roubini gibi diger basarili bir kac pundit (televizyonlarda konusan, gorus bildiren kellelere verilen isim) ise Peter Schiff ve Naseem Taleb. Read More!

Gençlerimiz ders çalışmayı bilmezler



Bizim memlekette, derse girilir, not tutulur, bir kenara atılır, ya da derse girilmez, bir arkadaştan not çekilir, nice sonra, sınav günü gelip çatınca oturup "hafızlama" ya da "inekleme" süreci başlar. Yani, "yumurtakapıya gelince" yöntemi geçerlidir.
Uykusuz geceler geçirilir, uykuyu geciktirmek için çok tehlikeli ilaçlar bile kullanılır... Sınav sabahı da şiş gözler ve kazan gibi kafayla okula gidilir... Sonra da ya çakılır ya geçilir.
Yıllardır gençlerimize, ders çalışmada "Amerikan yöntemini" salık veririm. Bunu bana 1970 yılında sevgili hocalarım Sheldon Wise, Larry Fisher ve Charles Gilchrist öğrettiler, saygıyla anarım.
Ders çalışmada ve dersi iyice öğrenmede Amerikan yönteminin bütün püf noktası, o gün öğrenilen dersi hemen o günün akşamında, sıcağı sıcağına gözden geçirmektir! Taze taze...
Sonra bırakın, bilinçaltınızda yatsın. Bir daha açıp bakmasanız da olur.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir
Yani, ertesi günün sınavına değil, sınavına daha üç ay gibi uzun bir süre bile olsa o gün aldığınız derse çalışacaksınız, bu kadar basit.
Nasıl öğrendiğinizin farkına bile varmadan şıp diye öğreneceksiniz, ve sınav günü gelip çatınca bir de bakacaksınız, sınav için oturup ayrıca çalışmaya gerek bile kalmamış, çünkü "zaten" biliyorsunuz konuları!... Birileri o gece ineklerken siz sinemaya gidebilirsiniz! 
İster Namık Kemal İlkokulu birinci sınıfına gidin, ister Tıp Fakültesi son sınıfına, bu yöntem ve bu gerçek, her yaştan ve her düzeyden öğrenci için geçerlidir. (Engin Ardıç'ın Gençlerimiz ders çalışmayı bilmezler yazısından)


finaller doneminde sanırım universiteler, bir hatırlatma yapalım dedim. 
Read More!

Bir Ayda Yuzde 20 Kazandiran Tahmin

Hatirlarsaniz bu senenin basinda Amerika'da uzun vadeli faizlerin senelik yuzde 3 gibi komik bir seviyede oldugunu belirtmis ve faizlerin en azindan o seviyelerden yuzde 50 yukselmesini bekledigimi soylemistim. Biz kuru kuruya laf soylemiyoruz, bu laflara bakarak yatirimlarimiza da yon veriyoruz.

Ocak ayinda uzun vadeli faizlerle ayni yonde hareket eden TBT kodlu hisseyi 41 dolardan alip bir ay icerisinde neredeyse 49 dolardan sattigimizi Subat ayinda duyurmustuk. Bir ayda yuzde 20 getiri basligini ilk o zaman atmistik.

29 Nisan tarihinde yazdigimiz ikinci bir yazida ise aralarinda TBT, citibank, GE, USO (petrol) ve TKF (turk fonu) olan bir suru kagidi aldigimizi da duyurduk. Bugun itibariyle citigroup haricindeki kagitlarin cogunu satmis bulunuyorum. Alim yaptigim zaman S and P endeksi 870 idi, bugun 910. TBT'yi 48 dolardan aldim, 55 dolardan sattim. 30 yillik faizler bekledigim gibi 4,5'e yukseldi. Artik bu kagit eskisi gibi az riskli degil. Bana kalirsa 60'a da yukselir ama 50'ye de dusebilir. Bir aylik getirimiz neredeyse yuzde 20 olmus.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

USO'yu 28 kusurden aldim, bugun 34'den kapandi, bunun getirisi de yuzde 20 oldu. Citibank opsiyonlarini 3,05'den almistim, hisseler yuzde 20'den fazla prim yaptilar.

Turk hisselerine yatirim yapan fonu ilk 6,7'den daha sonra ise 7,8'den aldim; hepsini gecen hafta 8,5'den sattim. Burada da getirim yuzde 20'ye yaklasti. Bir tek GE hisseleri yuzde 10'un altinda kazandirdi.

Bu aralar borsada yatirim yaparken tekrar tedirgin olmaya basladim. Birinci neden nisan ayinda perakende satislarin bir onceki aya kiyasla dusmesi oldu. Bugun ev fiyatlarinin da Mart ayinda hiz kesmeden dustugunu ogrenince iyice sogudum. Piyasalar tuketici guven endeksi yukseldi diye bayram ediyor ama ben tuketim rakamlarini gormeden gaza gelmeyecegim.

Neticede borsadaki yatirimlarimi simdilik tekrar azalttim. Verileri izlemeye devam edecegiz.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir. Read More!

Adres Güncellemeleri Saçmalığı ve daha neler neler...

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu tarafından getirilen 1 Nisan 2008 öncesi hesap açtırmış vatandaşların adres güncellemelerinin yapılması uygulaması için son gün 1 Haziran 2009'dan, 1 Eylül'e çekilmiş.

Vatandaşın yapması gereken son 3 aya ait su, telefon, elektrik vb. faturalardan birini alıp, bankasına vermek. Fax ya da mail ile yapılabileceği de belirtiliyor. Bizim gibi insanlar için bu kolay ama fax ya da mail erişimi olmayan insanlar kalkıp, şubelerine gitmek zorunda kalacaklar ki, bunlar da yaşlı insanlar muhtemelen. Bir rivayete göre bunu yapmayan vatandaş sözkonusu tarihten itibaren bankacılık işlemleri yapamayacak. Bir başka rivayete göre ise böyle bir yaptırım yok. Yani yine ne idüğü belirsiz bir uygulama.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

Benim bütün otomatik ödemelerim bir bankada yani fatura bilgilerime banka zaten erisir vaziyette. Fakat yine de cep telefonuma SMS atıp, şubelerine başvurmam gerektiğini söylüyorlar. Geçenlerde uğrayıp, elektrik faturamın bir kopyasını verdim ama bunu kanıtlayacak hiçbirşeyim yok. Yani evrakı alan memurun işini yapıp yapmamasına bağlı bir durum var ortada.

Memlekette işler hep böyle, hep saçma! Bundan yıllar evvel daha Internet yaygın olarak kullanılmazken, cep telefonu çok yeni ve hiç yaygın olmayan bir şeyken Amerika'da yaşadığım dönemde Connecticut'tan New York'a taşındım. Kimse muhtardan ikametgah işlemi istemedi benden. Lokal telefon şirketini arayıp "adım şu, şu tarihte falanca adrese taşınıyorum" dedim ve tüm işlemlerim halloldu. Kuruma gitmem gerekmedi. Aynı şey elektrik için de geçerliydi. Onlara da bir telefon açtım, faturalarım tıkır tıkır işlemeye başladı. Elin gavurunun 20 sene evvel kurabildiği ve yönetebildiği sistemleri hala kuramiyor olmamız ve bugün hala saçma sapan yöntemlere başvuruyor olmamız beni deli ediyor!

Bu uygulama ile üçkağıtçıların yakalanabileceğini mi zannediyorlar? Olan normal zaten işinde gücünde olan, vergi kaçakçılığı ile ilgisi olmayan insanlara oluyor. Haydi bugün adres tespiti yaptılar, yarın adam taşındı. Ne olacak? Her 3 ayda bir bu uygulama tekrar mı edilecek?

Geçen ay annemin emlak vergisini Internetten ödemek istedim, tahakkuk eden borç göremedim. Annem vergi dairesine kendi üstüne kayıtlı bir evi ve bir de babadan kalan hisseli evi olduğunu bildirmişti. Yani normalde vergi ödemesi gerekiyor ama nedense borç gözükmüyor. O da boş yere kalkıp vergi dairesine gidip, durumu tekrar anlatıp, vergisini elden ödemek zorunda kaldı zira oradaki bir memur daha evvel verdiği beyanı atlamış. Emekli olduğu için ve tek evi var gibi gözüktüğü için vergi tahakkuk etmemiş. 65 yaşında birisini yormak niye? Bunlar telefonla neden yapılamıyor anlayabilmiş değilim. Her yerde farklı, standart olmayan bir sürü keyfi uygulama. Ya biri söylesin bana, niye biz böyleyiz? Read More!

Spekülatif Forex Piyasalari

İyi günler sayın Ekonomix Blogunuzun 2 yıldır çok sıkı takipçisiyim.Hacettepe Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyorum. Size danışmak istediğim bir konu var.Bildiğiniz gibi Türkiyede özellikle son 1 yıldır bir Forex çılgınlığı aldı başını gidiyor.Ben her ne kadar tasvip etmesemde çevremde bile finansal piyasalar hakkında pek fazla bilgi sahibi olmayan insanlar bile Forexle 100 dolarlarını bir haftada 1000 dolar yapmak gibi uçuk fikirler ve spekülasyonlarin peşinde koşuyorlar.Ayrıca bu piyasaya ilginin bu kadar fazla olmasının piyasayla ilgili yayınlara da olan talebi arttırması da doğal.Buna rağmen piyasada Forex piyasaları ile ilgili Türkçe eser sayısı çok kısıtlı. Sormak istediğim konu; yabancı bir eseri Türkçeye çevirip yayınlatmak imkanı bulunup bulunmadığı.Bu konuda İngilizce baya bişeyler okudum ve bölümüm dolayısıyla da terminolojiye az çok hakimiyetim var. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok mutlu olurum.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Yatirim araclari icerisinde kumara en yakin olani doviz spekulasyonlaridir, ozellikle kisa vadeli olanlari. Gerci dolarin Asya paralarina karsi uzun donemde deger kaybedecegi gibi asikar konular da yok degil. Ya da Amerika'nin ozellikle 19 Mart tarihinde acikladigi gibi piyasayi paraya bogacagim turu yaklasimlardan sonra dolarin deger kaybedecegini tahmin etmek gibi durumlar. Ben forex piyasalarina hic ilgi duymadim, dolarin deger kaybetmesine ise altin ve petrol alarak bahis yapiyorum. Ama sorunu buraya koydum, belki bilgisi olan arkadaslar yol gosterebilir diye.

Not: Bu konularda en son yazılmış yazılarımızı Dolar Alış Satış ve Spekülasyon sayfalarından okuyabilirsiniz. Read More!

Risk ve Getiri Uzerine

Iki gun once bir okuyucumuz bizi borsa yerine bonolara yatirim yapmakla elestirdi. Onun mantigina gore borsa 20 Kasim tarihinde dip yaptiginda alim yapmis olsaydik, pazartesi gunune kadar getirimiz yuzde 58 olurmus. Biz o gunlerde bono tavsiyesi yaparak bu muhtesem firsati tepmisiz!!!

Borsada yatirim yapanlarin bildigi gibi borsa endeksi ve bilimum hisseler dip yaptiklari zaman yatirimcilara e-posta ile bu aninda bildirilir ve zarar etmek istemeyen yatirimcilar da bu seviyelerden alim yaparlar. Turkiye borsasini tam bilemiyorum ama isler "Alis Harikalar Diyarinda Borsasinda" boyle isliyor.

Halamin biyigi olsaydi amcam olurdu diye bir laf vardir, bu durumu cok guzel acikliyor. Bu tur analizler "tam su gun alsaydin soyle olurdu" diye yapilmaz. Eger siz bugun gelecege yonelik bir tahmin yapiyorsaniz bugunku degerleri kullanabilirsiniz ama gecmiste olmus bitmis bir durumun analizinde boyle davranamazsiniz. Ne yapabilirsiniz peki?

Senaryo analizi yontemini kullanabilirsiniz.

Senaryo 1: Ekim 2008 basinda borsa mi yoksa enflasyona endeksli bono mu arasinda karar veriyor idiyseniz sonuc soyle olurdu. O gun borsaya yatirilan 1000 TL bugun 975 TL olurdu. Oysa bonoya yatirilan 1000 TL bugun 1185 TL olurdu.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Senaryo 2: Kasim 2008 basinda borsaya yatirilan 1000 TL bugun 1203 TL, bonoya yatirilan 1000 TL ise 1414 TL olurdu.

Senaryo 3: Aralik 2008 basinda borsaya yatirilan 1000 TL 1383, bonoya yatirilan ise 1312 TL olurdu.

Senaryo 4: Ocak 2009 basinda borsaya yatirilan 1000 TL 1247, bonoya yatirilan ise 1189 TL olurdu.

Eger ben bu analizi borsa son 2.5 ayda yuzde 50 cikmadan once yapmis olsaydim borsada buyuk kayiplar yasanacagini ama bonoda pozitif getiri elde edecegimizi de soylemeliyim. Yani bir yanda kaybetme riski cok fazla olan borsa ile diger tarafta enflasyon yuzde 500'e ciksa bile size reel olarak kazandiracak bonolari karsilastiriyoruz. Bu tur farkli risk ozelliklerine sahip enstrumanlari karsilastirabilmemiz icin Sharpe ratio'larina bakmamiz lazim aslinda. Onu da size odev olarak vereyim.

Benim yorumum su: borsanin ne zaman dip yapacagini onceden goremedigimiz icin, ayrica Japonya'nin yuzde 15, Almanya'nin yuzde 10 gibi anormal hizlarla kuculdukleri bir donemde borsaya ciddi miktarlarda para koymak ancak kumarbazlarin yapacagi sorumsuz bir davranis olurdu.

Yukaridaki senoryalara bakarsaniz bu kadar anormal yuksek riskleri almanin getirisi dogru zamanlama yaptiginiz zamanlarda ekstra yuzde 7 olmus; yanlis zamanlama yapip erken borsaya girdiginiz donemlerde ise borsa bonolarin yuzde 20 gerisinde kalmis.

Yatirim yaparken bir numarali dusunceniz sermayenizi korumak olmalidir. Warren Buffett'in cok guzel bir sozu var: cok buyuk bir sayiyi sifirla carparsaniz sonuc sifir olur. Risk almaya merakliysaniz borsayla hic vakit kaybetmeyin, gidin bir rulet masasina tum servetinizi kirmizinin uzerine koyun. Neredeyse yuzde 50 olasilikla paranizi ikiye katlarsiniz. Eger kazanirsaniz ikiye katlanmis servetinizi bu sefer siyaha yatirin ve servetinizi yuzde 50 olasilikla tekrar ikiye katlayin. Borsayla ugrasmadan zengin olabilirsiniz boylece.

Sadece getirilere bakarak kimin iyi yatirimci olduguna karar verilseydi dunyanin en iyi yatirimcilari sayisal loto talihlileri olurdu.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir. Read More!

Japonya ve Resesyon

Japonya ekonomisi bu yilin ilk uc ayinda bir onceki ceyrege kiyasla senelik yuzde 15,2 hiziyla kuculmus ve siddetli bir resesyon yasiyor. 2008'in son ceyreginde kuculme rakami yuzde 14,4 imis. Gorunen o ki kriz Japonya'yi da teget gecmis.

Japonya da buyume rakamlarini Amerika gibi hesapliyor. Eger Turkiye gibi hesaplamis olsaydi kuculme rakamini sadece yuzde 3,5 olarak telaffuz edeceklerdi.

Ama simdi Japonya ekonomisi (ekonomi nedir?) ikinci ceyrekte pozitif buyume aciklarken krizin dibi gordugu soylenen Turkiye 2009'un ilk uc ceyregi icin eksi buyume rakamlari aciklamaya devam edecek. Insanlar da "yahu hani dibi gormustuk, aciklanan rakamlar hep eksi" diye anlamadan sikayet edecekler.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Bizim de artik mevsimsellikten arindirilmis verileri guncel bir sekilde aciklamamizin zamani geldi de geciyor bile. Kullandigimiz yontemlerin dandikligi piyasalarin dalgali oldugu bu gunlerde iyice su yuzune cikiyor.

Bu arada buyume tahmini yarismamiz devam ediyor. Kolay degil degil mi tahmin yapmak? Read More!

Amerikali Uzman Ekonomistler

Turkiye medyasi Amerikali uzman deyince Roubini, Krugman, ve Stiglitz disinda baska kimseyi tanimiyor. Amerika'da uzman kitligimi mi var? Bu heriflerin hangisi ceplerindeki uc kurustan daha fazlasini yonetmis ki?

Amerikan piyasalarini yakindan takip etmek istiyorsaniz ve ne okuyacaginizi bilmiyorsaniz size akil vereyim. Amerika'da trilyonlari (eskiden 2 trilyondu, krizden sonra 1,4'e dustu) yoneten hedge fonlar var. Bunlarin yoneticileri genellikle uc ayda bir katilimcilarina mektup yollar ve hem yatirimlari hem de gorusleri hakkinda bilgi verirler. Takip edilmesi gereken birileri varsa o da bu kisilerdir.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Marketfolly isimli bir blog bu hedge fonlari takip ediyor ve ellerine gecirebildikleri ne varsa yayinliyorlar. Tamamen ucretsiz. Mesela en son 2007 yilinda krizin gelecegini onceden goren VE BU YONDE YATIRIM YAPAN (evet Roubini krizin gelecegini onceden gordu ama nedense borsa endeks fonlarina yatirim yapiyordu) John Paulson'in altin almaya basladigini duyuruyor. Kendiniz okuyun. Read More!

New York - Istanbul Ucuz Ucak Bileti

Uzun bir aradan sonra bu yaz Turkiye'ye gitme planlari yapiyorum. Bakalim krizin neresindeymis Turkiye, bir de gozlerimle goreyim.

Bilirsiniz ben para israf etmesini sevmem, o yuzden de en ucuz bileti bulmaya calisiyorum. Maalesef programim cok esnek degil, o yuzden de gidis donus tarihleriyle oynayarak tasarruf yapamiyorum. Boyle bir esnekligi olan kisilere su gunlerde Iberia havayollarini oneririm.

Normalde havayollarinin kendi websitelerinden bilet almaya kaltiginiz zaman Orbitz, Travelocity gibi sitelerde sattiklari fiyatin 200 dolar uzerinde bir fiyata sizi kaziklamaya calisiyorlar. Bugunlerde ozellikle Ispanyol turizminin krizden oturu darbe yemesinden olsa gerek Iberia'nin haftaici ucus ucretleri digerlerinden 150 dolar daha ucuzdu. 930 dolara bilet bulmak mumkun.

Turk Havayollarini tavsiye etmem, diger havayollarindan 250, Iberia'dan 400 dolar daha pahaliya satiyorlar biletleri. Tabii bizim gariban Turkler dil bilmedikleri icin zorluk cekmemek icin bu parayi bayiliyorlar. THY hisselerinin karli olmasinin arkasinda da bu yatiyor olsa gerek.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

Bu arada ayni tarihlerde Istanbul-New York biletleri yuzde 30 daha ucuza satiliyor. Amerika'da yasyanlar daha parali oldugundan ucak sirketleri de zamli satiyorlar.

Ogrencilere indirimli ucak bileti sattiklarini iddia eden sitelere de baktim. Herkesten pahaliya onlar satiyorlardi. Arastirmadan bilet alanlar kaziklaniyorlar demek ki.

Seyahat acentalarina ise arayip sormadim. Internette sayfasi olanlara baktim ama onlarin fiyatlari da pek ucuz degildi.

New York - Istanbul arasinda rekabet olmamasi fiyatlari da etkiliyor. Mesela THY'den daha iyi hizmet veren ve daha kaliteli Emirates ile New York - Hyderabad, Hindistan arasindaki ucus icin ayni tarihlerde sadece 1100 dolar oduyorsunuz. Cok daha kisa bir yolculuk olan New York-Istanbul ise neredeyse 1400 dolar THY ile.

Neyse, ben muhtemelen Air France ile Paris uzerinden 1098 dolara Turkiye'ye gelecegim. Haa, haziran sonunda gelip temmuz sonunda donuyorum, en pahali sezon. Read More!

Borsada Kacirilan Firsatlar

Blogumuzun en az iki yildir takipcisi olan Emrah isimli okuyucumuz bizi borsanin 21000'den 33000'e yukseldigi donemde kacirdigimiz firsatlardan oturu elestiriyor ve aradaki makasi 10 yilda tahvillere yatirim yaparak mi kapayacagimizi alayci bir ifadeyle soruyor.

Normalde bu tur satasmalara cevap vermeyiz, gul agaci degiliz ki her gelene egilelim. Ama Emrah'I hem taniyoruz, hem de simdiye kadar neler yaptigini biliyoruz. Ayrica Emrah'a verecegimiz yanittan diger okuyucularimiza da bir seyler ogrenecegini dusunuyoruz. Emrah'in elestirisine su yanitlari verebiliriz:

1. Sadece borsa 21000'den 33000'e yukselirken degil, her gun sayisiz firsatlar kaciriyorum. Mesela dun borsa gun icinde 33 bine dustu ama daha sonra yuzde 2 yukseldi ama ben bu firsati degerlendiremedim. Simdi dizimi dovuyorum :)

2. Ingiltere'de bir golcu varmis, yakaladigi her pozisyonu gole ceviriyormus. Her macta ayagina gelen her top gol oluyormus, hehehe. Yok boyle biri tabii ki. Dunyanin en efsane yatirimcisi Buffett borsa 1100 iken "ben Amerikan aliyorum, siz de alin" dedi bir suru kisiyi yamulttu. Onemli olan kisa vadedeki getiriniz degil uzun vadedeki getirinizdir.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

3. Borsa 21 bin iken alim yapanlar kimlermis ki? Alim yapanlar benim Aralik 2007'de kriz zikacak diye uyardigim zaman 55000'den satim da yapmislar mi? Getiri kadar onemli bir sey de aldiginiz risktir. Ben Amerika'nin yuzde 6, Almanya'nin yuzde 10 (Turkiyeninkini siz tahmin edin) kuculdugu bir zamanda risk almadim. Risk almadigim icindir ki bu yilki getirim borsanin uzerindedir, risk almadigim icin gecen sene borsaya tur bindirdim.

4. Risk konusuna deginmisken, ekim 2007 tarihinde 2mrah'in blogunda Baran isimli bir teknik analizci vardi. Citibank'in 55 dolardan 35 dolara dusmesini firsat bilip 3 arkadasindan 10'ar bin dolar toplayip 40000 dolarlik citi hissesi almislardi. Ben onlari o zaman uyardim riskler fazla diye. Onlar da bana "citinin adi 35 dolar eder" manasina gelen cevaplar vermisti. Ne oldu? Bir bucuk yil sonra ben ayni citiyi borsa'da 3 dolardan islem gorurken 2,5 dolara aldim. Baran degerinin yizde doksanini kaybeden portfoyuyle son 6 ayda yuzde 50 kazansa ne yazar kazanmasa ne yazar?

5. Biraz da bonolar hakkinda egitim verelim. Borsa 21 bin iken benim tavsiye ettigim enflasyona endeksli bonolar yuzde 17'nin uzerinde reel faiz veriyordu. Bugun reel fai yuzde 9'a dusmus. Faizler duserse bonolarin fiyati ne olur? O zaman satin aldiginiz bir bononun fiyati ne idi bugun ne? Bunu da ev odevi olarak verelim, odevini yapmayanlara soz hakki vermeyecegiz.

6.Ben Turkiye borsasi 20 bine duser tahmini gecen ayin sonunda geri cekip portfoyumde borsanin agirligini arttirdigimi burada soylemistim. O yuzden baz almaniz gereken rakam borsanin bugunku degeri degil o zamanki 30 bin degeridir.

7. Borsadaki payimi arttirdim dediysem bu rakam hala yuzde 100 degil. Zaten en iyimser oldugum zamanlarda bile borsaki payim ortalama yuzde 75 civarinda seyreder. Neden boyle oldugunu siz cevaplayin.

8. Her zaman okurlara tahminlerimin dogru cikma olasiliginin yuzde 60 oldugunu soyledim. Borsanin dusecegini soyledigim zamanlarda dahi benim tahminlerimin yanlis cikacagini dusunen okurlarimiza da 10 TL bagis karsiliginda borsadan daha cok yukselecek hisselerin isimlerini verdim. Bir ev odevi daha: bu verdigim hisseler borsanin yuzde kac uzerinde performans gostermis? (En son baktigimizdan bu yana DYHOL neredeyse ikiye katlandi). Ev odevini yapmayanlara cevap hakki vermiyorum, odevin sonuclariyla birlikte cevap verebilirsiniz.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir. Read More!

Krizin Ne Zaman Bitecek?

Bugunlerde cevabi en cok merak edilen konu krizde dibi gorup gormedigimiz, ve krizin bundan sonra nasil bir seyir izleyecegi. Bu soruya ben borsalarin ne tur bir cevap verdigine bakacagim bu yazida.

Borsalara bakarsaniz krizde dibi yakin bir zamanda gorecegiz, ucuncu ceyrekte resesyondan cikacagiz, son ceyrekte ise pozitif buyume gorecegiz. Bu arada Amerikan ekonomisinden ve borsalarindan bahsediyorum.

Borsalar hakli mi? Bu soruya cevap vermeden once baska bir konuya deginecegim. Bugunlerde bana gelen baska bir soru ise Amerika'da anti-Roubini olacak iyimser ekonomistler kimlerdir sorusu. Bunun cevabi size sasirtici gelecektir ama yine de soyleyeyim. Amerika'daki ekonomistlerin buyuk cogunlugu Turkiye standartlariyla iyimser ekonomisttir. Bana sorulan Amerika'da iyimser ekonomist var mi sorusu "denizde kum var mi" sorusu kadar abes bir sorudur anlayacaginiz.

Borsalara donecek olursak sunu soyleyebilirim ki ayni borsalar bundan 1 sene once simdi seviyelerinin yuzde 50 uzerinde seyrediyordu. Krizin en siddetli gunlerinde SP500 1000 seviyesinin uzerindeydi. Krizin basladigi Agustos 2007'den bu yana borsalar 6-7 defa krizde dibin goruldugu mesajini verdi. O yuzden borsalarin ne. Soyledigi o kadar onemli degil.

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir

Asil onemli olan Amerikali tuketicilerin ne soyledigidir. Mesela senelik 4 trilyon dolara yaklasan perakende satislar serbest dalisini geride birakmis olsa da bir sene oncesine kiyasla yuzde. 10 daha azdir. Bu rakam yerinde sayarsa senelik etkisi 400 milyar dolar olacaktir. Krizin derinlesmesinin arkasinda yatan nedenlerden bir tanesi budur. Amerika'da issizlik orani bu sene yuzde 10'a ulasacak gibi gorunuyor. Burada da issizlik orani cabuk cikip yavas yavas dusuyor. Isini kaybeden ve bir muddet sonra issizlik sigortasinin bagladigi maaslari kaybedecek 6,5 milyon kisinin tuketim harcamalarini nasil etkileyecegini varin siz hesaplayin.

Anlayacaginiz krizde dibi gormus olsak bile hemencecik eski gorkemli gunlere donecegimize yonelik veriler henuz gelmis degil. Cin ekonomisinin dunyayi krizden cekip cikaracagini da zannetmeyin. Amerikali tuketicilerin yarattigi bosluk kalici ise Cin dunya ekonomisinin derdine derman olmaz.

Turkiye'ye bakacak olursak borsalarin yukselmesinin arkasinda Merkez Bankasinin faiz indirimlerinin yattigini goruruz. Faiz indirimleri en cok bankalara yarar, o yizden de bankarin yuzde 70-80 cikmasina sasirmamali. Sasirilmasi gereken bir durum varsa o da ulkedeki buyuk sirketlerin bir kisminin batmamasi ve beraberinde bankalari da krizin icerisine suruklememesidir.

Ben gelecek konusunda tamamen iyimser degilim henuz ama borsada olan yatirimlarimi Nisan sonundan beridir arttirdigimi da belirtmeliyim. Yine de portfoyumun cogunlugu nakitte duruyor. Read More!

Birinci Ceyrek GSYH Buyume Rakamlari

Evet, tahmin edeceginiz uzere birinci ceyrek gsyh buyume rakamlarina (daha dogrusu resesyona) yonelik geleneksel tahmin yarismamizi baslatiyorum. Yanlis tahmin edenler her zaman oldugu gibi TEGV'e (veya kendi istedikleri bir kuruma) 10 YTL bagis yapip bana email ile makbuzu yollayacaklar. Yarisma sonuclarini ilk aciklanan rakamlari baz alarak degerlendirecegiz. Kendine guvenen ciksin ortaya, guvenmeyen sonradan cikip yanlis tahmin yapanlari elestirmesin. Sorumuz su:

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Ilk ceyrekte Turkiye ekonomisi (GSYH) bir onceki senenin ayni ceyregine kiyasla yuzde kac KUCULMUSTUR?

A. %8 veya daha az
B. %8.01 - %10.00
C. %10.01 - %12.00
D. %12.01 - %14.00
E. %14'den daha fazla

Bol sanslar. Read More!

Koca Koca adamlar hafta sonu ne yapar?


Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün karşılama törenine değindi. Ergün, “Bana sorarsanız bugünkü gibi karşılama törenlerinin olması bana doğru gelen bir şey değil. Bütün kamu görevlileri* bir bakan geldiğinde valilik önünde sıraya geçmiş olması, polis mangasının törenle selamlaması bence çok uygun bir görüntü değil” diyerek, şöyle devam etti:
“Ama bu yerleşik bir durum. Sayın valimiz bir bakanın ilk defa gelmesi nedeniyle uygun olacağını ifade ettiler. Bir dahaki gelişlerde asla böyle birşey olmayacak. Ben her gittiğim yerde valilerle konuşuyorum. Böyle karşılamanın uygun düşmeyeceğini söylüyorum. Vali ve bir kaç arkadaşın karşılaması uygun. Türkiye’nin imajına da çok katkı sağlar. Bizim imajımızın törensellikten çıkması lazım. Türkiye gelişmesi hızlı bir ülke. İnşallah bu adetler de hızlı bir şekilde değişir.”


Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici


* Tatil günü olmasına rağmen Kocaeli Valiliği’ne yaptığı ilk ziyaret sırasında Vali Gökhan Sözer ile Vali Muavinleri’nin yanı sıra Rektör, Belediye Başkan Vekili, daire müdürleri ile il protokolu yaklaşık 150 kişilik karşılama kuyruğu oluşturdu. Karşılamada ayrıca polislerin oluşturduğu tören mangası da hazır bulunduruldu.
Read More!

Twitter Nedir, Ne Ise Yarar?

Ekonomi dendiginde insanlarin aklina hep makroekonomi gelir. Bundan bir kac sene once blogun diger yazarlari makroekonomi uzerine super yazilar doktururken ben de "oh be, ne oyle her gun her gun cari acik, kafayi yiyecektim neredeyse" deyip ekonomi uzerine yapilan calismalarin yuzde 95'ini olusturan mikroekonomi yazilari yazmaya baslamistim.

Aradan gecen surede cari acigin bir problem yaratmadigi ve nasil olduysa ekonomi daraldikca cari acigin da daraldigi goruldu. Neyse cari acigi bir tarafa birakalim ve twitter konusuna donelim.

Son aylarda burada twitter konusunda bir suru yazi yazilmaya baslandi. Sirketlerin twitter kullanarak hem yeni musteriler kazandigi hem de mevcut musterilerle irtibata gectigi konusunda hikayeler anlatiliyor. Hatta bazi sirketlerin yazilim gelistirerek twitterdaki trendlerden ekonomi veya urun pazarlarindaki son gelismeleri takip ettiklerinden bahsediliyor.

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

Turkiye'de internet kullanicisi fazla olmasa da genc ulke olmamizdan dolayi yeniliklere cabuk alisiyoruz. Benim merak ettigim konu (urkiye'de twitter veya ona benzeyen baska bir urun kullaniliyor mu? Ne derece ve nasil kullaniliyor? Okurlarimiz arasinda bilgili olanlar ve bu konuda yazi yazmak isteyenler bana yazilarini gonderirlerse ben de yayinlarim.

Hatta teklifimi biraz daha genisleteyim, herhangi bir konuda yayinlamamizi istediginiz bir yazi varsa bize yollayin, bir mahsur gormezsek yazinizi Ekonomi Turk'te yayinlayalim. Read More!

Daron Acemoğlu & Küresel Kriz

Daron Acemoğlu, MIT'de ders veren, özellikle büyüme konularında çalışan, 2005 yılında John Bates Clark madalyasıyla ödüllendirilmiş bir guzel iktisatçı. İktisat İşletme ve Finans dergisi ise, sanırım TR de ilk defa SSCI (Social Sciences Citation Index) ye kabul edilen (tebrikler) aylık bir akademik yayın. Nisan 2009 sayısında, derginin genel yayın yönetmeni Ali Bilge, Acemoglu'yla Küresel Kriz üzerine faydalı bir söyleşi gerçekleştirmiş. Söyleşiden bazı alıntılar yapacağım aşağıya. bununla birlikte, Ali Bilgenin devamlı neoklasik iktisadın eleştirisine canak tutan sorularına Acemoğlunun cevapları da ilginc:) Neyse merak eden soyleşinin hepsini okur...

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir
"Yani mevduat sigortası yada bir sınırlı sorumluluk olduğu zaman tabii ki bankalar ve diğer finansal kurumlar yaptıkları zararları kendileri ödemiyorlar. ve bu durumda en basit iktisat ekonomi teorisi bile bu bankaların ve finansal kurumları bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyler."
"Türkiye'de devlet, hala kaynak dağılımı işleminin içerisinde çok büyük bir rol oynuyor. Hala bir politikacı ile bağlantıları olmadan insanlar başarılı büyük işlere giremiyorlar."
"... eğer böyle basit bir aracı kullanırsak yani şuana kadar bu kriz devletin yerince rol almamasından kaynaklanıyor, bunun yanıtı devletin daha büyük rol oynaması dersek bence problemleri daha kötü hale getirebiliriz. Onun için bu devletin kurumsal tabanları verme rolünü ve devletin direkt olarak kaynak dağılımını etkileme rolünü ayırabilir ve bu krizin tamamen devletin kurumsal tabanları iyi bir şekilde oluşturamamasından kaynaklandığını tesbit edebiliriz."
"Bence 1990'larda olan gelişmeler hiç de fana değildi. Çinin ve Hindistanın çok hızlı büyüdüğünü gördük. Bunun sonucu olarak dünyada 1 milyar kişi fakirlikten fakirlik üstüne geçti. Avrupa ve ABD büyük bir verimlilik artışı geçirdiler. ... Aynı zamanda finansal sektör çok kuvvetlendi ve özellikle ABD'de kendi kendini düzenleme durumuna düştü. yani kendi düzenlemesini yapacak olan politikacıları ve kurumları eline geçirdi."
Read More!

Is Firsati: Korsan CD ve Kitap

Gecen gazetede gordum, Istanbul Emniyet Muduru Cerrah korsan CD satanlara yonelik bir operasyon duzenlemis, bunun propagandasini yapmak uzere basin toplantisi ayarlamis ama davet ettigi sanatcilar gelmeyince de adamlara bir kufur etmedigi kalmis. Gelmezlerse kendileri kaybeder, biz mi bu isin pesinden kosturacagiz mealine gelen laflar etmis.

Insanlar gorevlerini yaptiklari icin alkis bekler oldu. Sanki babasinin hayrina yapiyor, devletin memurusun, gorevin karsiligi para aliyorsun. Vazifendir, yapacaksin tabii. Kendini vatan ugruna canini veren tuyu yeni yeni bitmeye baslayan askerlerimizden saniyor.

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

Neyse konumuz korsan satislar. Gecenlerde Ferdi Tayfur'du galiba " biz eskiden korsan kasetten sikayet ederdik, internet turedi eski gunleri mumla ariyoruz" gibisinden dogru bir ifade kullandi. Bu isler yakinmakla cozulmuyor, emniyet teskilati da bu islere goz yumuyor. O zaman cozum nedir?

Malumunuz, ben de bugunlerde bir kitap uzerinde calisiyorum. Kendi kendime gelin guvey olmayayim da diyelim ki benim kitap cok tutuldu ve korsancilarin da ilgisini cekti. Bu konuda ne yapabilirim.

Bir cok kisi issizlikten sikayet ediyor. Ben de onlarin problemine bir nebze care olayim diye su cozumu gelistirdim. Hayir, benim kitabin korsanini cikarip satmasinlar, o degil. Cozum su:

Kitaba reklam ve sponsor almak istiyorum. Hem kitabin basinda sponsorlar listesi yayinlayabilirim, hem yazilarin arasinda reklam girerek sponsorlarin mesajini iletebilirim hem de sizin sunacaginiz baska turlu bir reklam onerisini goz onune alabilirim. Yaratici olun. Ucret konusunda cok cekinmeyin, minimum 50 TL, duruma gore esneklik yaparim.

Bana reklamci getirecek kisilere yarattiklari gelirin yuzde 50'sini verecegim. Bos bos oturanlara duyurulur.

Nasil fikir? Read More!

Madem ki tekelim; öpmeden geçmeyeyim.

Gün geçmiyor ki ülkemizde bir saçmalığa daha imza atılmasın. Bu sefer ki saçmalığı yapan kurumumuz(!) Türk Telekom. Türk Telekom yıllarca internet sağlayıcısı olarak tek başına ülkemizde hizmet verdi, iyi ya da kötü olarak. Bundan dolayı da elde ettiği büyük bir tekel gücü var. Buraya kadar herşey normal diyelim. Zira o dönemlerde daha özelleşmemişti ve doğal tekel konumundaydı. Fakat özelleştikten sonra piyasaya başka başka telefon hizmeti sağlayan firmalar da girdi. İşte zaten hikayemizin traji komik kısmı burdan sonra başlıyor.

Normalde piyasaya giren firmaların kendi alt yapılarını kendileri hazırlamaları gerekiyor. Fakat bunların yapımında maliyetler çok arttığı için firmalarımız kolay yolu seçtiler. Alt yapıyı Türk Telekomdan sağlıyorlar ve ona belirli bir kira ödüyorlar. Dolayısıyla onların sunduğu internet hizmeti Türk Telekom'un sağladığından ne fiyat olarak ne de kalite olarak farklı olmuyor. Piyasa görünüşü itibariyle oligapol gibi olsa da fiilen monopol piyasası olarak kalıyor. Dolayısıyla insanlar Türk Telekom'dan başka bir sağlayıcı kullanmayı tercih etmiyorlar.

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

Gelelim Türk Telekom' un yeni uygulayacağı tarifelere. Yeni tarifeler artık 8 mb/sn olacak ve 4 gb kotalı, 8 gb kotalı ve kotasız. Fakat bu kotasız dediğimiz tarife aslında kotalı. Anlamadınız mı? Peki o zaman şöyle açıklayayım. Türk Telekom adil kullanım adı altında yeni bir uygulamaya geçmiş. Bu uygulamaya göre siz 8 mb/sn 'lik tarifeyi kotasız olarak seçerseniz, ve şartlarda mümkün olur siz sürekli bu hızda kullanabilirseniz, aylık 15 gb dosya transfer etmenize izin veriliyor. 15 gigabyteı aştığınız zaman hızınız 512 kb/sn 'ye düşürülüyor ve ay sonuna akdar bu hızda kullanıyorsunuz. Bu tarifelerin ücretleri de 4 gb kotalı 29 lira, 8 gb kotalı 39 lira ve kotasız(!) 49 lira şeklinde.

Ömrümde bu kadar anlamsız bir uygulama daha görmedim. Yahu piyasada zaten tekel gibisin. Kötü bir kaliteyle dünyanın en pahalı internetini bize satıyorsun. Lütfederek hızımızı 8mb/sn'ye çıakrtıyorsun, onda da bin bir türlü saçmalık. Karıncayla sevişip belini incitmemek diye bir atasözü vardır. Türk Telekom karıncanın kırılmadık yerini bırakmadı haberi yok. Read More!

Yurt Disinda Egitim ve Basvurular

Duyuru 1:

Merhaba Ekonomix,Sitenizi uzun zamandir takip eden bir yuksek lisans ogrencisi olarak bu sira yurt disinda egitim, basvurular vb. konularda bir hayli soru geldigini gordum. Birkac zaman once, uzun suredir ugrastigim bir rehberi bitirdim ve internet uzerinden dagitimina basladim. Sagolsun Emrah Aydinonat ve Aykut Kibritcioglu sitelerinde duyurdular. Ceterisparibus.net adresi de ana sayfasindan dagitimini yapiyor. Ayrica, sizin de sayfanizda link verdiginiz, blogumuz iktisadiyat.com adresinden de dagitimini yapiyoruz.
(iktisat nedir)

Kapitalizm Kapitalist nedir  Faşizm nedir?  Fraktal Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  Çernobil Faciası

Bu kadar dagitimin yaninda size de haber vermemin, rehberin ilgili diger arkadaslara ulasmasina yardimci olacagini dusunerek bilgilendirmek ve uygun gorurseniz duyurusunu yapmaniz icin ricada bulunmak istiyorum.


Yaklasik 50 sayfalik rehber su ( http://iktisadiyat.com/?page_id=316 ) adresten ucretsiz olarak indirilebilir. ( Bu da hot link.)


Duyuru 2:



3H Mini İktisat Kongresi :
Ekonomik Kriz Hakkında Mitler ve Gerçekler
Asaf Savaş Akat & Seyfettin Gürsel
18 Mayıs 2009 Pazartesi, 18.00-21.00
@ FNST Seminer Salonu, Elmadağ - Taksim / İstanbul
Ekonomik Kriz’in patlak vermesiyle birlikte, ekonomi dünyası kriz yorumlarında ikiye bölündü. Ekonomistlerin bir kısmı, “aşırı serbest piyasaları” krizin suçlusu olarak ilan etti ve çözüm için “Devlet” ’i işaret etti. Öte yandan, ekonomistler içerisindeki bir diğer kanat, zaten devletin yaratmış olduğu bir krizin çözümü için devletten medet ummanın, krizi daha da derinleştireceğini iddia etti.
Kriz hakkında ağzı olan konuşuyor; 3H Hareketi, konunun uzmanlarını, gençlerle tartışmaya çağırıyor. Gençler soracak, Türkiye’nin en birikimli ve sempatik ekonomistlerinden Asaf Savaş Akat ve Seyfettin Gürsel cevap verecek: ( program ve iletişim bilgileri sayfanın devamında )
Krizin Sorumlusu Kim? Serbest Piyasalar mı Devlet mi?
Krizi ekonomistler neden önce haber veremedi? Peki, sunulan çözüm önerileri ne kadar gerçekçi?
Krizde dibi gördük mü, yoksa devlet dibi derinleştiriyor mu?
Gençlerin kronik sorunu işsizliğin çözümü, serbestleştirilen mi yoksa regüle edilen piyasada mı?
Kriz sonrası yeni bir ekonomik model doğar mı? Bu modelde liberalizmin yeri nedir?
İşte tüm bu soruların cevaplarının yanında sizin de sorularınızla renk katacağınızı düşündüğümüz bu etkinliğin, oldukça keyifli, interaktif ve “serbest” bir ortamda olacağının garantisini şimdiden veriyoruz.
Program:
18.00 : Açılış
18.30 - 19.00 : Liberaller Krizi Nasıl Yorumluyor? (3H sunumu)
19.00 - 19.30 : Krizin Sorumlusu Kim? ( Asaf Savaş Akat )
19.30 - 20.00 : Krizden Ne Zaman ve Nasıl Çıkarız? ( Seyfettin Gürsel )
20.00 - 21.00 : Soru & Cevap (Tartışma)
Yer: Friedrich-Naumann Vakfı Seminer Salonu Cumhuriyet Cad. No. 30 D.13 34230 Elmadag - Taksim / Istanbul
(eski Divan Oteli'nin Yanı, Elmadağ Meyhanesinin üstü)
Bu zevkli mini-kongreye katılmak için kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt olmak ve detayları öğrenmek için bizle irtibata geçin..
Iletisim: mailto:3hiletisim@gmail.com
05355626521


Not: Bu arada Seyfettin Gursel kendini bayagi gelistirmis, ben de onun Referans'taki yazilarini okumaya basladim. Asaf Savas Akat'i ise hala takip etmiyorum. Read More!

Yerel Seçimlerden Sonra...

Kısa bir süre önce vatandaslik gorevimizi yaptik, gittik yeni yerel yoneticilerimizi sectik. Seçim sonuçları da malumunuz olduğu üzere Sayın Başbakan'ı çok mutlu etmedi. Baktı ki Saadet Partisi güçleniyor, seçim sonuçlarına da bakarak kabineyi değiştirip, bir miktar özüne döndü.

Ekonomi için ne yapacaklar bilmiyorum ama ekonomi ile ilgili ilgisiz hükümet yetkilileri her fırsatta piayasayı rahatlatacaklarını söylüyorlar. Valla borçlarını ödeseler yeter. Devlet kurumları mal aldıkları irili ufaklı işletmelere ödeme yapmadıkları için çoğu topun ağzına gelmiş durumda. Herkesin alacağı, vereceğinden çok ama ortada tahsilat olmayınca yakında tepetaklak gidecek çok şirket var.

Neyse bu ilgisiz girizgahtan sonra sadede geleyim: Malumunuz yerel seçimler sonrası bazı yeni belediyelerimiz oldu. Bendenizin de oturduğu bölge yeni belediyelerden biri mutluyuz, gururluyuz (niyeyse). Ve fakat, bu yılki emlak vergimizi nereye yatıracağımız konusu açıklığa kavuşmadı. Yeni belediye sağolsun tek sayfalık şahane bir web sitesi yapmış ama Kadıköy Belediyesi bize hala hesap dökümü gönderiyor. Kadıköy Belediyesi'ne e-mail atıp, ne olacağını sorduğumda "bu yıl da sizin verginizi biz alacağız zira daha Ataşehir Belediyesi kurulmadı" diyorlar.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Bilgisayar Nedir

Ben bu iki belediyeden birine para yatırsam daha sonra diğeri ile başım derde girecek, biliyorum. Cezası, bilmemnesi derken uğraş dur. İki belediyeden biri uyanıklık yapıyor ama hangisi karar veremedim. Devlete üç kuruş da olsa ekstra para kaptırmaktan yana olmadığım için son dakikaya kadar beklemeye karar verdim. Bu arada yeni belediye reisi efendi bu işi birkaç gün içinde çözmezse, benden bir daha oy falan alamaz. Bilmem umurunda mıdır ama? Read More!

TUSIAD'in Ekonomi ve Resesyon Tahminleri

Gunaydin Beyler!

Yok size demiyorum, TUSIAD'in basekonomisti Umit Izmen'e diyorum. Mayis ayi olmus, icerisinde bulundugumuz krize ve resesyona daha yeni uyanabilmisler. Biz bu senenin basinda Turk ekonomisinin gecen yilin son ceyreginde ve bu yilin ilk ceyreginde %10'un uzerinde hizlarla (Amerika'nin ve Avrupa'nin kullandigi hesaplama yontemini kullanarak) kuculdugunu hesaplarken siz ne yapiyordunuz sahi? Ekonomi Turk eskisi kadar super degil ama sizin topunuzu da cebinden cikarir hala.

Efendim TUSIAD 2009 yilinda Turkiye'nin %4,1 kuculecegini soylemis. Bugune kadar da ekonominin sadece %1,9 kuculecegini soyluyorlardi. Senenin yarisi neredeyse gecti gitti, keske tahminlerinizi 2009 yilinin rakamlari aciklandiktan sonra yapsaydiniz da biz de arkamizi (onumuzu diyemiyorum maalesef) cok daha iyi gorebilseydik.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Bilgisayar Nedir

Yil sonunda da enflasyon %6.5 olacakmis diyorlar. Bugun enflasyon %6, yazin %4'un altina dusecek, demek ki sene sonuna dogru enflasyonun yukselecegini soyluyorlar. Bence de oyle olacak ama %6,5'e kadar da yukselmez.

Dolar kurunun ise 1,63 olacagi tahmininde bulunuyorlar. Amerika helikopterleri birakin B-52'lerle ortaliga dolar sacarken dolarin deger kazanacagini soylemek ne kadar dogru olur bilemiyorum. Biz IMF ile anlasir ve tekrardan kemer sikmaya baslarsak dolar birak 1,63'u 1,43 olursa opsun basina koysun.

Yahu adamlar bundan 5 ay once Erdogan "Kriz Teget Gecti" derken o zamanki %1,9'luk buyume tahminlerine bakip "evet, teget gecmis olabilir" mi diye dusunuyorlardi diye de merak etmiyor degilim. Bana sorarsaniz asil hikaye Merkez Bankasinin raporunda ilk ceyrekte kuculme orani cift haneli olabilir demesi uzerine Erdogan'in Merkez Bankasini azarlamasi ve bunun medyada o kadar yer bulmamasi idi. Niye yer bulmadigini ben soyleyeyim? Ekonomi yavas yavas toparlaniyorken kimse agzini acip da milleti tekrar urkutmek istemiyor da ondan.

Bizim oyle bir kaygimiz yok. Hatta bana sorarsaniz Erdogan kemerleri sikmaya yanasmiyor ve o yuzden de IMF ile anlasma bir turlu imzalanamiyor. Piyasalar hem icerdeki hem de disardaki butun iyi haberleri satin almis gibi gorunuyor. Ekonomimiz nisanda da %5'in uzerinde hizlarla kuculuyor gibi gorunuyor. Daha bahar gelmedi, kalin giyinin, hasta olmayin. Read More!

David Ricardo ve Yıldırım Demirören



Öncelikle başlıkta geçen David Ricardo'yu tanıtayım sonra ilişkinin nerden geldiğini açıklayayım.David Ricardo 1772 -1823 yılları arasında yaşamış önemli bir iktisatçı. En önemli buluşlarından biri diferansiyel rant kavramı. Diferansiyel rant kavramını kısaca açıklamak gerekirse; eğer benzersiz bir şeyin sahibi ile yeri doldurulabilecek bir şeyin sahibi karlı bir antlaşma yapacaklarsa, kar benzersiz kaynağın sahibine gider. Yani başka bir deyişle pazarlık gücü az bulunur olmaktan gelir.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse diyelim ki verimli bir tarlamız var ve biz bunu kiraya vermek istiyoruz. Fakat bizim rekabet ettiğimiz 10 tane de komşumuz olsun. Bu komşuların tarlalarının verimlilikleri de bizim tarlamızla aynı olsun. Bulunduğumuz ortamda 5 tane çiftçi varsa bu çiftçiler vereceği en az kira ile tarlamızı kiralar. Çünkü bu şartlar altında çiftçi sayısı az ve tarım alanını kiraya verecek toprak sahibi sayısı fazladır. Diyelim ki bulunduğumuz bölge göç aldı ve çiftçi saıyısı 15' e çıktı. Bu durumda da toprak sahipleri en yüksek kirayı ödeyen çiftçiye toprağını kiralar. Yani pazarlık gücü az bulunanın eline geçmiş olur. Bundan sonra bu yüksek kira düzeyinden ödeme yapmak istemeyen 5 çiftçi daha az kira ödeyerek, daha az ürün elde edecekleri, verim bakımından daha düşük olan ve önceden tarıma açık olmayan topraklarda tarım yapmaya karar vereceklerdir. Fakat diyelim ki devlet bir düzenleme yaptı ve bu verimsiz toprakların tarıma açılması yasaklandı. Dolayısıyla bizim sahip olduğumuz toprakların fiyatları oldukça yükselir. Çünkü açıkta kalan 5 çiftçi de bizim topraklarımızda tarım yapabilek için daha fazla kira ödemeyi kabul edeceklerdir.

Söylediklerimden yola çıkarsak bu modeldeki varsayımların birincisi az bulunur olmanın pazarlık gücünü arttıracağıdır. İkinci varsayım ise bir yasaklama getirilirse mevcut pazarlık gücüne sahip olanlar aşırı getiri elde ederler.

Şimdi diyeceksiniz ki bize bu kadar sıkıcı iktisat anlattın ama bunun Sayın Yıldırım Demirören ile ne alakası var? Hemen açıklayayım onu da. Malumunuz Yıldırım Demirören'in yönetiminin başarısı ortada. Son yıllarda gelen oyuncular, giden oyuncular, gnderilen teknik direktörler, ödenen gereksiz cezalar ve daha nice yönetim zaafları. Yani Yıldırım Demirören'in başkan olmasının sebebi az bulunur olmasından kaynaklanana bir pazarlık gücü değil. O zaman Yıldırım Demirören' in karşısına neden seçimlerde hiç aday çıkmıyor? Çünkü Yıldırım Demirören, örneğimizde bahsettiğimiz gibi bir yasak getirmiş durumda. Nedir bu yasak diyecek olursanız 58 milyon dolarlık klübe verdiği borçtur. Yani yeni gelecek olan başkan ve yönetim kurulu Yıldırım Demirören'e borçlu olacaktır. Mevcut kriz ortamında da kimse bu borcun altına girmek istemiyor açıkcası.

Bu da endüstrileşen futbola benim iktisadi bir katkım olsun... Read More!

Understanding the G-20 Economic Stimulus Plans

Dünyaya soyle bir bakın, hangi ulke maliye politikasında neler yapmis. degerlendirme bizim vergi indirimlerimiz ve buyuklerimizin paket saymasından once oldugundan sanırım, TR icin none yazmislar sadece. Bu beni kesmez diyenler raporu da okuyabilirler. (raporun cok da bisey soylemedigini soyleyeyim, deeper look falan diyo ama bir ne oldu orada kardeşim yazısı).  

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir Read More!

Ekonomi Turk Eskiden Cok Supermis

Bu aralar kitap yaziyorum ya, eski yazilari tek tek gozden gecirip ne tur malzemeler var diye bakiyorum. Blogda 1800'den fazla yazi var, hepsini kitaba koymam mumkun degil. Ozellikle 2007'nin sonlarina kadar gecen yaklasik 2 yillik surede yazdigimiz yazilar cok super. Son 1.5 yildir yazdigimiz yazilarda cok bir is yok. Ekonominin krize girmesiyle bizim de tadimiz tuzumuz kacmis. Herkes karamsar yazi yazdigi icin dalga gececek insan kalmamis.

Tabii bunlar benim goruslerim. Sizlerin de ne dusundugunuzu merak ediyorum. Ekonomi Turk'un neyini begeniyorsunuz? Iki yil once okuyucularimiz asagidaki cevaplari vermisler. Bakalim bugun hangi cevaplari verecekler.

Les Chemins De La Liberte dedi ki...
Niye sizin bloga takılıyorum, çünküa- Tarzınız güzel! Agresif atraktif! b- Tarzınızla konuları birleştirme stiliniz çekicic- Bilgilendirici! Birçok siteye linki sizden aşırdım!Şu an vakit yok bilehare döktürebilirim...Ozge
Salı, Mart 27, 2007 12:33:00 AM

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Adsız dedi ki...
Gazete ve TV köşelerini işgal etmiş yalancılardan bıktığım için buradayım.Beğendiğim yanınız olayların ve bilhassa rakamların anlattıklarını işinize geldiği gibi değil de olduğu gibi göstermeniz.Hoş bunun da sağlamasını yapabilecek durumda değilim ama :)Ha bir de,madem beğendiklerinizi sormuşsunuz beğenmediklerimizi de sorsaydınız yaaa...:(dragut@gmail.com
Salı, Mart 27, 2007 2:20:00 AM

bliyaal dedi ki...
Yazidaki oneriye ben de katiliyorum. Arada teorik meselelerden bahsedilse fena olmaz hani. Karsit gorusteki cesitli iktisatcilarin fikirlerine yer verilip, bunun tartismasi yapilabilir. Bu da bizim gibi teorik meseleler ile ugrasan kisileri icin iyi olur diyorum.
Salı, Mart 27, 2007 5:03:00 AM

Burcuk dedi ki...
Selamlar,Benim icin sitenin en eglenceli yonu bilip bilmeden atip tutan kose yazarlarini elestirdiginiz yazilar. Bu yazilardaki uslup cok eglenceli bence:) Her ne kadar bazen sizin gorusleriniz icinde de tutarsizliklar olsa da genel olarak alternatif bakis acisi yaratma konusunda cok basarili bir site oldugunuzu dusunuyorum:)Sevgiler,Burcuk
Salı, Mart 27, 2007 5:45:00 AM

Adsız dedi ki...
Ergun / ADANAMerhaba,Bir zamanlar Deprembilimciler, Savaş Yorumcuları gibi müthiş medyatik yorumcularımız çok türemişti,atıp tutuyorlardı ve hepsi büyük insanlar, bilimadamlarıydı... Ama nedense bir konu hakkında biri A derken diğeri Z diyor, yorumları tamamen TEZAT oluyor ve hatta karşı karşıya geldiklerinde iyi TV seyirliği dahi oluyordu, sonuça sadece halkın kafası karışıyor, kim haklı, doğru ayırtedemiyordu. Halada devam ediyor....İşte son dönemde çok bilmiş Ekonomi Profesörlerimiz aynı durumda hatta dahada ileri düzeydeler. Bırakın farklı yorumcular arasındaki farklı düşünceleri, kendilerinin farklı tarihlerdeki yazıları dahi çelişiyor hatta ve hatta aynı yazıları içindeki absürt çelişkiler dahi var, ve bunu bir şekilde kendilerine söyleyincede "İRONİ" yaptık diyor. Hah hah ha gülelim bari.İŞTE BEN BİRÇOK EKONOMİSTE İNANCIMI YİTİRDİM, BU NEDENLE EKONOMİTÜRK ilk okuduğum web sayfalarındandır, Ve en önemli nedeni isim isim ipliğini pazara çıkarmasındandır bu Kitap ProfesörlerininSaygılarımla....
Salı, Mart 27, 2007 5:49:00 AM

cuneydyasin dedi ki...
fikirlerinize ve cikarimlariniza bazen katilmasam da turkiye ekonomisi hakkindaki verilere dayali analizler hosuma gidiyor. ya da söylenenlerin, baska yerlerde pek goremedigimiz olcude destekli olmasi diyeyim.
Salı, Mart 27, 2007 7:27:00 AM

Adsız dedi ki...
Dunyaya sayisal bakamayan okuzlerden biktigimiz icin buradayiz. Dogru rakamlara eris(e)meyen, erisince dogru yorumu yapamayan, yapsa bile bunu tutarli yapamayan beyin(siz)lerden biktik, tutarli olarak yuzde hesabi yapabilen ve daha da ilerisi baska matematiksel yontemlerden cakan bir burasi var, o yuzde buradayiz. Arkasinda dunya gorusu de (worldview) saglam olan ekibinizin yazilari bu yuzden ilgimizi cekiyor. Agresif ve elestirel yazilarinizi ozellikle begeniyoruz.
Salı, Mart 27, 2007 11:28:00 AM

Adsız dedi ki...
"Dunyaya sayisal bakamayan okuzlerden biktigimiz icin.." diye baslayan arkadasa aynen katiliyorum. Zihnimdekileri yazmis.T'Pol
Salı, Mart 27, 2007 12:18:00 PM

ecoturka dedi ki...
Ben de bir blog sahibiyim. Size bakmamın nedeni şu:Profesör ünvanlı iktisatçıları, aslında 'üfürenleri' demek gerekiyor, yıpratıyor olmanız.Bu marifet mi ? Evet. Çünkü, biz ünvanlarına bakarak onları okuyor, dinliyoruz. Onlar ise 'kahvehane iktisatçısı' (Uğur Gürses'e ait bu deyim!) gibi davranıyorlar.Siz de, gerek bilgi, gerekse üslubunuzla, 'yok hocam yemeyiz' diyebiliyorsunuz.İkinci bir özelliğiniz de, ilginç soru ve 'iktisadi bilmecelerle' zihinsel jimnastik yaptırmanız.Sevgiler,
Salı, Mart 27, 2007 3:00:00 PM

Adsız dedi ki...
sabahları işimde poaca cay sırasında bakıorum bloga, yani güne burayla baslıorum, gazetelerden bile önce.. ben işletme mezunuyum, lakin olmasaydım da okuduklarımın %90ını anlardım heralde, en cok bu anlasılabilirlik düzeyinizi seviyorum, bu yuzden teorik konulara dalmanızı isteyen arkadaslara katılmıyorum.. teori isteyenler için binlerce kaynak onları beklio her yerde.. bu arada bi de ahmet beyin yazı baslıkları yazılarından uzun oluyo ya süper oluyo :=)teşekkürler ve teşekkür etme fırsatı verdiginiz için tekrar teşekkürler..özkan
Salı, Mart 27, 2007 3:02:00 PM

Adsız dedi ki...
ben düzenli olarak takip ediyorum, çünkü- bakış açınız orjinal, belki pek de orjinal değil ama eskiden güngör uras falan okuduğum için bana öyle geliyor olabilir.- köşe yazarlarına ayar veiyorsunuz. Çok öğretici, ve eğlenceli - sayenizde yeni kavramlar öğreniyorum. "survival bias" gibi. Read More!

Matematiksel iktisat ve finans

Bir okuyucumuz su maili gondermis:

Bu modellerin hava tahminlerinde olduğu gibi kısa vade için işe yarıyabildiğini,uzun vadede ise isabet ihtimalinin düştüğünü biliyorum.Hava tahminlerinden daha komplexler çünkü insan faktörü-siyaset vs - daha fazla işin içine giriyor

Aracı kurumların ve bazı bireylerin borsa operasyonlarını sürekli gelişen matematiksel modelleme programlarıyla yaptığı ve bu işlemlerin toplamın %80 i gibi bir düzeye geldiği biliniyor.

Bu durum sadece teknik endikatörleri iyi kullanmasını bilen swing trader in sonu anlamına mı geliyor? Yoksa aracı kurumlara gitmeden de bu tür modelleri kişiselleştirip uygulama imkanımız var mı ?

Bu tip uygulamaların Türkiye deki aracı kurumlarda uygulanma durumu nedir?

Temel analiz ekolune eğilimli olduğunuzu biliyorum,ancak bu konuyla ilgili bir başlık açabilirsek teknik analizle ilgilenen çok sayıdaki okura yol gösterici olabilir diye düşünüyorum.

Bu soru bizim rdynk'in borsa modeli yazisinin uzerine iyi gitmis. Turkiye'deki traderlar ne kadar matematik modelleme kullaniyor bilemiyorum, ama kullandiklari konusunda simdiye kadar bir izlenimim olmadi. Belki bu konuda diger okuyucularimiz yardimci olabilir.

Ama ben size Amerika'da ne tur matematik modelleme kullanildigi konusunda soyle yardimci olabilirim. Mail kutuma gelen su mesaja bakarsaniz borsada oynamanin o kadar basit olmadigini, bu islerin "30000'de destek var, 35000'de kostek var" gibi yaklasimlarla yurumeyecegini gorursunuz. Amerika'da bu boyle ama. Turkiye'de dogru durust rekabet yok, araci kurumlarin tek amaci var, o da musterilerine mumkun oldugunca cok islem yaptirmak. Kimsenin getirileri maksimize etme, riskleri asgariye indirme gibi bir derdi yok. O yuzden ben yaptigim yarim yamalak analizlerle bile borsa getirisinin cok uzerinde getiriler elde edebiliyorum. O yuzden Amerika'da calisan bir modelci senede en azindan $250-$300 bin kazanirken Turkiye'de metelige kursun atiyor. Turkiye'de araci kurumlarin ve portfoy yoneticilerinin yapabilecegi o kadar cok sey var ki. Akilli 3-4 adam ciksa hem sektorde yonetilen para miktarini 10 katina cikarir hem de sektordeki araci kurum sayisini 10'da birine dusurur. (wink wink: Bende cok iyi fikirler var, ilgilenen girisimcilere duyurulur)

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

High-Frequency Finance and Quantitative Strategies
June 10-12, 2009
Courant Institute, Room 109, 251 Mercer Street New York, NY 10012

This 3-day workshop provides a thorough coverage of quantitative investment management and high frequency trading:
. Financial market microstructure for the practitioner
. Mechanics of trading (bkz. definition of insider trading)
. Common trading strategies
. How to work with high frequency data
. Estimation of transaction costs and market impact models
. Portfolio construction with the Black-Litterman model and robust optimization
. Portfolio optimization with transaction cost
. Optimal betting and execution strategies
. Simulation techniques
. Back-testing strategies
. Multi-period dynamic portfolio optimization with transaction costs
. Performance measurement
Dynamic programming, econometrics and model risk mitigation techniques are covered throughout the workshop.
Sessions are held from 8:30 a.m. to 5 p.m. over the three days at the Courant Institute of Mathematical Sciences, Room 109, 251 Mercer St., New York, New York. Continental breakfast and afternoon refreshments are provided.

Audience
Buy-side practitioners (portfolio managers and risk managers), sell-side practitioners (traders,financial engineers, quantitative analysts, research teams), and academics will deepen and broaden their understanding of the recipes they implement everyday and will learn the most cutting-edge techniques. Prerequisites for the workshop are undergraduate linear algebra, probability theory and some knowledge of mathematical finance at the level of a first term in an M.S. program. Some basic programming skills are a plus.

Day 1 - June 10, 2009
8:00-8:30 Registration and Opening Address
Petter Kolm, Deputy Director of Mathematics in Finance M.S. Program, CourantInstitute

Morning Session (8:30-12:30)
Part I. Markets and Data
Lee Maclin
. Mechanics of trading
o Limit and market orders
o The two-way double auction
o Order placement rules
o Exchange mechanisms
o Order management systems and trading platforms
o Direct market access pipes
. Working with high frequency data
o The TAQ data set
o The Nasdaq aggregate data set
Part II. Optimal Execution and Market Impact
Petter Kolm
. Introduction to the calculus of variations
. Optimal execution of portfolio transactions
o Permanent and temporary impact
o Implementation shortfall
o The Almgren-Chriss model
o The efficient frontier of optimal execution
. Market impact models
o Almgren et al.
o Models utilizing public data
Afternoon Session (2:00-5:00)
Part III. Robust Portfolio Optimization with Transaction Costs
Petter Kolm
. The Black-Litterman model
. Robust portfolio optimization
. Incorporating transaction costs into portfolio optimization
Part IV. Risk Models
Eran Fishler
. Factor models and covariance matrix estimation
o Multifactor models
o Some results from random matrix theory
o Covariance matrix "cleaning"
o PCA, linear regression, shrinkage and ridge regression
o Shrinkage estimators of regression coefficients
o Ridge regression

Day 2 - June 11, 2009
Morning Session (8:30-12:30)

Part I. Factor-Based Quantitative Trading Strategies
Joseph Cerniglia
. Quantitative trading strategies
. Standard themes
. Data
. Back-testing methodologies
II. Time-Series Analysis
Farshid Asl
. ARIMA models
. Forecasting
Afternoon Session (2:00-5:00)
Part III. Trading with Time-Series Models
Farshid Asl
Part IV. Statistical Arbitrage in the U.S. Equities Market
Marco Avellaneda
. Long-short equity
. Hedging instruments
. Back-testing

Day 3 - June 12, 2009
Morning Session (8:30-12:30)

Part I. The Optimal Theta Framework
Lee Maclin
. Introduction: Dynamic portfolio analysis
. Traditional rebalancing
. The dynamic portfolio framework
. A simulation framework for dynamic portfolio analysis
. Optimal betting (Optimal f) and optimal growth portfolios
Part II. Combining Portfolio
Optimization and Optimal Execution
Petter Kolm
. The Engle-Ferstenberg model
. Sharpe ratio with market impact
. Dynamic programming
Afternoon Session (2:00-5:00)
Part III. Control Theory
Farshid Asl
. Introduction
. Filtering
. State space models
Part IV. Dynamic Portfolio Analysis
Petter Kolm
. Stochastic Linear Quadratic Gaussian (LQG) Regulator
. Dynamic portfolio analysis with transaction costs Read More!